barszczu czerwonego lubi dodać grzybka suszonego, ja też bardzo lubię. Teraz postanowiłam oprócz grzybów dodać, idealnie pasujące do buraków śliwki wędzone. Ugotowałam barszcz na podrobach z kaczki. podroby, skrzydełka, nogi, szyje kacze 2 marchewki, pietruszka, mały seler lub kawałek większego, por lub cebula, 1 kg buraków, 50 – 60 g grzybów suszonych (podgrzybki, prawdziwki), 100 g śliwek wędzonych(...)grzybów ugotować wywar. Następnie go przecedzić. Grzyby drobno pokroić. Śliwki pokroić w paski, zalać zimną wodą, ugotować do miękkości. Buraki umyć, obciąć końce, zawinąć w folię i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do miękkości (około 1,5 godziny). Buraki ostudzić, obrać, zetrzeć na tarce o średnich otworach. Buraki przełożyć do garnka, zalać przecedzonym wywarem. Dodać grzyby, śliwki wraz
królestwo garówpapryka słodka 2 łyżeczki, papryka chili 1 łyżeczka wątróbkę z kurczaka obtaczaną w mące pszennej na smalcu mocno usmażyć z cebulą, dobrze wystudzić w rosole ugotowane mięso kurczaka: udka, skrzydełka, skóry obrać z kości i wsypać do miski, dodać wątróbki, żółtka, startą marchewkę, bułkę moczoną wodzie bez wyciskania wody, dolać rosołu i blenderem wszystko zmiksować do masy dodać jeszcze startej(...)blenderem zmiksować, na koniec dodać na sztywno ubitą pianę z białek i delikatnie wmieszać w masę formy keksowe silikonowe 20x11 cm, do foremek dać masę, łyżką przemieszać aby odpowietrzyć, piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra dól, dodać naczynie z wodą, piec około 45 minut, pasztety dobrze wystudzić, porcje można zamrozić pasztet jest aromatyczny, delikatny, dobrze się smaruje na pieczywie - domowe
W Mojej Kuchni LubięWyszło znowu inaczej, bo zrobiłem to co każdy u nas lubi :) pierogi. Klasyczne ciasto pierogowe: 1 kg mąki, dwa jajka,łyżka soli, dwie szklanki ciepłej wody. Ciasto zrobione odpoczywa, skrzydełka ugotowane. Mięso oddzielamy i kroimy, coś jeszcze dorzucamy do farszu, np. cebulę, słodko kwaśną cukinię... Dla poprawienia lepkości, wrzucamy jajko, sól, pieprz, trochę bułki...mieszamy i farsz jest gotowy Oczywiście(...)wałkowanie, nakładanie i lepienie. Ania była w szkole, więc nie było komu lepić małych pierogów, dlatego powstały duże :) Pierogi zawijamy i są gotowe, do pieczenia i gotowania. W piekarniku nagrzanym do 180-200 st.C pieczemy 25-30 min, uprzednio smarując rozbitym jajkiem. natomiast w gotującej wodzie pierogi będą dobre po 3-4 minutach od wypłynięcia :) Ugotowane możemy odsmażyć
chleba naszegoSezon grillowy jeszcze trwa. Tym wpisem chciałbym Wam pokazać w jaki sposób można przygotować szybkie danie na grilla. Madzia postawiła przygotować Szaszłyki z szynki w marynacie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łyżeczka papryka słodkiej w proszku 2 łyżki oleju 1 łyżka przyprawy do kurczaka 1. Kurczaka dobrze oczyszczamy i płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Za pomocą ostrego noża odcinamy końce skrzydełek. Robimy nacięcie wzdłuż grzbietu i ostrożnie luzujemy aby nie przedziurawić skórki. 2. Mięso wieprzowe dobrze doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy z papryką i koperkiem. 3. Wnętrze kurczaka nacieramy częścią oleju(...)wzdłuż grzbietu. 4. Nacieramy całe mięso pozostałą mieszanką i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. 5. Tak przygotowanego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 30 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i pieczemy kolejne 30 minut do zrumienienia skórki. 6. Z powstałego, po pieczeniu mięsa, wywaru możemy
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatywierzcie mi, nie trzeba tu nic wymyślnego. Przygotowanie zajmie Wam 5 minut, a reszta robi się sama. :) Pieczony kurczak: ok. 1-1,5 kg kurczaka - pałeczki, podudzia, skrzydełka (w zależności od potrzeb) sól i pieprz 1-2 łyżki oleju sezamowego naczynie żaroodporne, brytfanka lub blach Kurczaka myjemy, dokładnie osuszamy i nacieramy z każdej strony solą i pieprzem. Układamy(...)lekko polewamy olejem sezamowym (można użyć też innego tłuszczu). I gotowe! Tak, to naprawdę wszystko - 5 minut roboty! Takiego kurczaka możecie przygotować z wyprzedzeniem i włożyć do piekarnika, który włączy się automatycznie. :) Pieczenie: Temperatura - 200ºC (najlepiej z górną grzałką i termoobiegiem) Czas - 1 godzina Kurczaka pieczemy bez przykrycia. Po wystawieniu powinien być upieczony i chrupiący oraz gotowy do obtoczenia
Cooking Monsterjajko ok 15g miękkiego masła Przyprawy: sól morska pieprz kolorowy przyprawa do kurczaka Sposób przygotowania: Kurczaka dokładnie myjemy, a następnie luzujemy za pomocą długiego, cienkiego nożyka, pozostawiając tylko kości skrzydełek i podudzi. Farsz: Grzyby namaczamy przez całą noc w wodzie. Odciśnięte siekamy w rozdrabniaczu wraz z kapustą kiszoną i czosnkiem. Mięso mielimy w maszynce. Łączymy składniki, dodajemy jajko i doprawiamy(...)przód, by farsz nam nie "uciekł". Przekładamy do naczynia żaroodpornego i smarujemy miękkim masłem, a następnie nacieramy przyprawami: pieprzem , solą i przyprawą do kurczaka.Pieczemy w nagrzanym do 170st C piekarniku przez 2 godziny. 10 minut przed końcem pieczenia naczynie odkrywamy i pozwalamy naszemu kurczakowi złociście się przyrumienić. Podajemy polanego sosem własnym np. z ulubionymi surówkami i ziemniaczkami
Kuchnia w czekoladzieSzybki i mało pracochłonny obiad. Wystarczy wszystkie składniki włożyć do naczynia do zapiekania i poczekać, aż się upiecze. Składniki: kurczak (w moim przypadku dwa skrzydełka, dwa udka i pierś) 5-6 ziemniaków spora marchew 2 cebule 2 łyżki oliwy 2 łyżki sosu sojowego ciemnego papryka wędzona, papryka ostra, sól, pieprz, zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka Przygotowanie Kurczaka dzielimy na porcje(...)ćwiartki, marchew w plasterki, cebulę w sporą kostkę. W naczyniu do zapiekania układamy kurczaka, na niego nakładamy warzywa. Całość skrapiamy oliwą, sosem sojowym i oprószamy przyprawami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy pod przykryciem około 1 godz (zdjęłam pokrywkę 15 min przed końcem pieczenia
e-PrzepisyKulinarnerozgrzanym ruszcie przez 10 minut z każdej strony. Smaruj glazurą podczas grillowania. Mięso a la grill z piekarnika Mięso w tej marynacie można z powodzeniem upiec w piekarniku. Nagrzej piekarnik do temperatury 240 stopni. Wstaw do środka blaszkę, albo ruszt i nagrzewaj przez pół godziny. Wyłóż mięso na rozgrzany ruszt, wstaw blisko grilla i piecz po 8-10 minut(...)pomysłów na grilla – koniecznie sprawdź również: Słodko ostra posypka na grilla Zaprawa na grilla z espresso i papryki Marynata na grilla z sokiem jabłkowym Tymiankowo cytrynowa glazura do skrzydełek Artykuł Majówka: Schab w glazurze z wina i cynamonu pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzrozgrzanym ruszcie przez 10 minut z każdej strony. Smaruj glazurą podczas grillowania. Mięso a la grill z piekarnika Mięso w tej marynacie można z powodzeniem upiec w piekarniku. Nagrzej piekarnik do temperatury 240 stopni. Wstaw do środka blaszkę, albo ruszt i nagrzewaj przez pół godziny. Wyłóż mięso na rozgrzany ruszt, wstaw blisko grilla i piecz po 8-10 minut(...)pomysłów na grilla – koniecznie sprawdź również: Słodko ostra posypka na grilla Zaprawa na grilla z espresso i papryki Marynata na grilla z sokiem jabłkowym Tymiankowo cytrynowa glazura do skrzydełek Artykuł Glazura na grilla z wina i cynamonu pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzWspaniałe chili z fasoli, w którym magicznym składnikiem wynoszącym smak tej potrawy na wyżyny absolutne jest sos BBQ! Tak, ten sam, który powszechnie jest znany jako dodatek do chrupiących skrzydełek, czy grillowanych żeberek. Chili, czyli absolutna klasyka kuchni amerykańskiej, w nieco innym i bezmięsnym wydaniu wędruje prosto ze Słonecznej Kuchni :) Wyrazisty smak potrawki uzupełniają słodkie bataty pieczone w całości, jogurt(...)wszystko w niezwykle prosty sposób możecie przyrządzić w swoich własnych przestrzeniach kuchennych! :D Ważnym elementem jest to, aby podczas gotowania używać naczynia, które można wstawić także do piekarnika. Do dzieła więc! Zapiekane chili z fasoli z pieczonymi batatami Potrzebujesz: 2 marchewki 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka mielonego kuminu 1/2 łyżeczki płatków chili puszka
Kuchnia w Słońcu Skąpanawątróbki drobiowej, 4 jagody jałowca, kilka gałązek tymianku, pieprz, sól, 3 łyżki masła Bułkę namoczyć w wodzie. Perliczkę oczyścić z resztek piór, wypatroszyć, obciąć kuper i końcówki skrzydełek. Wątróbkę oczyścić, umyć. 2/3 pokroić w kostkę o boku około 1-1,5 cm i podsmażyć na 2 łyżkach masła. Pozostałą 1/3 zmiksować z odciśniętą bułką, żółtkiem, rozgniecionym jałowcem, tymiankiem. Wymieszać(...)perliczkę farszem - wypełnić od strony kupra i od strony szyi. Dziury spiąć wykałaczkami a następnie wykałaczki obwiązać nitką. Perliczkę oprószyć solą i pieprzem, posmarować z wierzchu masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni, piec 3 godziny. Po godzinie, polać perliczkę 100 ml wody, następnie co jakiś czas polewać wytworzonym sosem. Po 3 godzinach podnieść temperaturę piekarnika do 200 stopni
królestwo garówKurczak jak z rożna w piekarniku! Dzisiaj szybki i bardzo łatwy przepis na kurczak pieczonego w piekarniku z warzywami, bez tłuszczu, smakuje jak z rożna. Jak go robimy? Nic trudnego! Zapraszam! SKŁADNIKI: KURCZAK: - kurczak ponad 2kg - sos: miód, ocet balsamiczny, zioła ulubione, sok z cytryny, różowy pieprz, cynamon WARZYWA: - buraki - marchew - seler naciowy - czosnek - cebula czerwona - kora cynamonu - anyż - przyprawa(...)białego wina PRZYGOTOWANIE: Kurczaka nacieramy mieszanką przypraw i ustawiamy na konstrukcji metalowej- rożen, do kupienia w każdym markecie, jak nie masz użyj butelki po piwie. Skrzydełka, sznurkiem przymocuj do reszty mięsa. Blaszkę wyłóż folią aluminiową, ułóż obrane warzywa, pokrojone w średnie talarki. Całość skrop oliwą i posyp przyprawami (nie podlewaj jeszcze winem, robimy to w połowie pieczenia) CAŁOŚĆ PIECZEMY
SMYKWKUCHNIPaprykowe pałki kurczaka z grilla to danie dla osób lubiących nieco bardziej pikantne danie. Jednak idealną propozycją dla złagodzenia smaku może być jedna z sałatek do
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!obiad i nowa miłość! Nikt z nas nie przepada za "cytrynowymi" daniami obiadowymi, ale wczoraj zaryzykowałam i mama już ode mnie podkradła przepis 😂 Składniki: 6 kawałków kurczaka (podudzie, udka, skrzydełka <wtedy więcej>) 8 ziemniaków 4 gałązki rozmarynu lub 3 łyżki suszonego rozmarynu 1 cytryna 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżka oliwy (najlepiej czosnkowej) Szczypta(...)sosie przez min. 1h. Ziemniaki dobrze szorujemy. Podgotowujemy w osolonej wodzie przez 10 minut, a następnie kroimy w łódki. Na blaszce wykładamy papier do pieczenia. Przekładamy mięso. Pieczemy w piekarniku przez ok. 40 min w 180 stopniach. Następnie dorzucamy na blaszkę ziemniaki, resztę rozmarynu i podpiekamy aż ziemniaki będą zarumienione
Czarnawisienka