Gdyby jeszcze ilość szuflad w zamrażarce była większa! Wspomagałam się przepisem z książki "Pasja smaku. Przepisy z restauracji Aubergine," Gordona Ramsay'askładniki:ok 3 kg drobiowych części( skrzydełka kurze, korpusy, szyje z kaczki, perliczki)2 marchewki3 - 4 pietruszki1 mały seler lub 1/2 dużego2 duże cebule3 -4 łodygi selera naciowego1 duży lub 2 mniejsze pory1/2 główki czosnkuziele(...)raczej mniej)przygotowanieSkrzydła i pozostałe drobiowe kawałki umyć i osuszyć. Ułożyć w jednej warstwie na blasze do pieczenia, lekko skropionej oliwą.Można mięso posmarować lekko pastą pomidorową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec przez ok 40 min, aż mięso ładnie się zrumieni. W trakcie pieczenia odwrócić. Warzywa obrać, umyć i pokroić na nieco mniejsze kawałki. Rozłożyć
Stare GaryKiedy nadchodzi wiosna o niczym innym nie myślę jak o kiełbasce z grilla... jednak szybko mi się ona nudzi i przychodzi czas, że myślę tylko o skrzydełkach z grilla ;) A później to już tylko muszą być szaszłyki :D Składniki: 500 g mięsa z szynki,1 cukinia,4 cebule,1 papryki czerwone,1 opakowania przyprawy do grilla. Przygotowanie:Mięso dokładnie(...)plasterki. Mięso przyprawiamy przyprawą do grilla.Na długie wykałaczki do szaszłyków nadziewamy mięso, cebulę, paprykę i cukinię. Grillujemy ;) Możemy także takie szaszłyki włożyć w rękawa do pieczenia i upiec w piekarniku- wychodzą również bardzo smaczne
Aga w kuchniziarna pieprzu, 1 ziarno ziela angielskiego – zalać wodą, tylko tak, aby przykryć. Ugotować bulion.), ale można również dodać je do sosu razem ze skrzydełkami i korpusami. Przecedzić. Sos: skrzydełka, szyjki, korpusy przecięte na kilka kawałków podsmażyć na tłuszczu do zrumienienia. Dodać przyprawy, szalotki, czosnek, przesmażyć. Wlać wino, zagotować. Wlać bulion, przykryć i gotować około godziny. W razie potrzeby dolać wodę(...)ognia. Piersi podsmażyć na rumiano od strony skóry, a następnie na chwilę odwrócić skórą do góry. Przełożyć piersi, skórą do góry, do naczynia do zapiekania, i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Pierś podawać z sosem. Podałam z chipsami z ziemniaków. Orzeszkami bukowymi i rokitnikiem w cukrze. zastawa
królestwo garówWyluzowujemy. Nacieramy solą oraz pieprzem z obu stron i odstawiamy na godzinę. Wątróbkę i serce czyścimy, a następnie płuczemy. Wrzucamy do garnka razem z wyjętymi z gęsi kośćmi, skrzydełkami, nóżkami, szyją, podrobami i grzybami. Zalewamy 1,5 litra wrzątku i gotujemy. Po 15 minutach dodajemy marchew, pietruszkę, seler, cebulę, pieprz i sól. Gotujemy kolejne 30 minut. Kaszę rozcieramy(...)siekamy razem z podrobami. Grzyby kroimy na cienkie paseczki. Wszystko przekładamy do rosołu. Dodajemy masło, koperek, natkę, pieprz i sól. Zagotowujmy. Dodajemy kaszę. Mieszamy, przykrywamy i wstawiamy całość do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 minut. Kaszę studzimy i nadziewamy nią gęś. Całość uciskamy i zszywamy wszystkie otwory. Przekładamy gęś do lekko wysmarowanej tłuszczem formy, kropimy wodą i pieczemy
Życie zamknięte w smakusól, 3 ząbki czosnku, 1/2 chili, masło i oliwa do smażenia, 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (mięta, melisa, tymianek, kolendra), 1/2 kostki masła Przepiórki umyć, oczyścić, odciąć kuper, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek piór, osuszyć. Perliczki przeciąć wzdłuż mostka na pół, rozłożyć. Lekko osolić. Na patelni rozpuścić po 2 łyżki masła i oliwy. Dodać obrany i przekrojony czosnek oraz przekrojone(...)strony. Masło zmiksować z ziołami, czosnkiem i chili. Podsmażone przepiórki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ułożyć skórą do dołu. Na każdej przepiórce ułożyć masło ziołowe. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 15-20 minut – do miękkości. zastawa
królestwo garówsmakowo. Mamy więc proste danie jednogarnkowe. Polecam Wam także: – kurczak z czerwonym pesto – kurczak pieczony na butelce piwa – kurczak z mozzarellą – kurczak pieczony – orientalne skrzydełka z kurczaka – kotlety mielone z kurczaka – kotlet schabowy – schabowy inaczej CHRUPIĄCY PIECZONY KURCZAK PRZYGOTOWANIE: 70 minut Ilość porcji: 3-4 SKŁADNIKI: – 1 kurczak o wadze(...)łyżeczki pieprzu – 1 łyżeczka sproszkowanej kolendry – 40 ml octu balsamicznego – 40 ml octu jabłkowego lub z białych winogron – 70 ml oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE: Rozgrzej piekarnik do 180 st C. Z wszystkich składników (oprócz kurczaka i ziemniaków) przygotuj marynatę. Czosnek musisz zmiażdżyć praską i dodać go do marynaty. Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój je w dość
nietylkopasta.plananas, łyżka świeżo startego imbiru, 1/2 – 1 łyżeczka świeżo startej kurkumy, masło Kurczaka oczyścić, odciąć kuper (zawsze odcinam kuper, niektórzy pieką z… ale ja pozbywam się go od razu), skrzydełka, szyję, złamać mostek, mocno na niego naciskając od góry. Kurczaka włożyć do garnka – najlepiej kamiennego, zalać zimną wodą z solą tak, aby cały kurczak był przykryty. Odstawić w chłodne miejsce(...)kurkumą. Kurczaka ułożyć w brytfance do zapiekania. Wypełnić ananasem (część ananasa zostanie, odłożyć go), otwór spiąć szpilką, nogi związać nitką. Na wierzchu ułożyć kilka plasterków masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni. Piec dwie godziny, w trakcie polewać wytworzonym sosem. Do brytfanki, w której piecze się kurczak włożyć resztę ananasa
królestwo garówpozostałości piór, nie myć. Odciąć kuper, skrzydełka. Ze środka gęsi wyjąć szyję (przeważnie jest włożona do środka, szkoda że bez skóry), tłuszcz. Nic nie wyrzucać. Tłuszcz wytopić. Szyję i skrzydełka przeznaczyć na zupę. Gęś natrzeć solą ( około 2 łyżki soli) wymieszaną z pełną łyżką majeranku (lub tymianku) wewnątrz i na zewnątrz. Odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Ziemniaki umyć(...)wykładam brytfankę papierem do pieczenia – mam pewność, że tłuszcz się nie przypali. Gęś ułożyć na ruszcie, piersią do góry. Posmarować tłuszczem, oczywiście gęsim (tym wytopionym). Gęś wstawić do zimnego piekarnika – tłuszcz pięknie się nam wytopi, a skórka będzie śliczna i chrupiąca. Piekarnik nastawić na 120 stopni. Łącznie będziemy piec około 5-6 godzin! Gęś, mniej więcej
królestwo garóworegano 1/2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, podzielić na dwa kawałki (zamiast udek mogą być pałeczki albo skrzydełka). Kurczaka natrzeć czosnkiem, oprószyć słodką papryką, majerankiem, solą oraz pieprzem. Mięso odłożyć do lodówki na całą noc. Do garnka wlać wodę, dodać przecier pomidorowy, masło, oregano, ostrą paprykę(...)wsypać ryż, na nim ułożyć warstwę cebuli na nią marchewkę, paprykę i seler naciowy. Na wierzch ułożyć kawałki kurczaka. Całość zalać zalewą. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec przez 1,5 godziny
magiczna kuchnia KasiMięso z kurczaka ze względu na swoją dostępność oraz cenę jest najczęściej wybieranym mięsem przez Polaków. Wykorzystujemy go nie tylko do przygotowania obiadów, ale możemy stworzyć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} ugotowane mięso z gęsi (korpus, skrzydełka, żołądek, serduszko), wątróbka z gęsi, 100 gram żurawiny suszonej, 50 ml nalewki żurawinowej, 2 jajka, ½ suchej bułki, tłuszcz z gęsi, sól, pieprz, Żurawinę zalać nalewką i odstawić. Bułkę namoczyć(...)trochę tłuszczu gęsiego – 4-6 łyżek i wymieszać (ponieważ użyte mięso było chude należy dodać tłuszcz). Przełożyć do formy „keksówki” (25x10cm). Polać dwiema łyżkami tłuszczu gęsiego. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę. Można podawać na ciepło lub zimno. Polecam inne przepisy z gęsi :) zupa z gęsi z zacierkami gołąbki z gęsi ze śliwkami pierogi
królestwo garówpołączenie mięsa ze słodką nutą jak np. borówka, żurawina czy wiśnia. Sprawdźcie jak ja robię taki domowy pasztet! SKŁADNIKI: - 1 ugotowany korpus z wiejskiej kury, wraz z dwoma skrzydełkami, i szyjką - 1 ugotowane udko kaczki - 1 ugotowana pierś kaczki - 2 ugotowane marchewki - 1 ugotowana pietruszka - 1 sucha bułka namoczona w bulionie mięsnym - 2 łyżki bułki tartej - 3 jajka(...)masy, wymieszaj łyżką. Blaszkę tzw. keksówkę ( ja piekę w takiej formie ale porcelanowej), wysmaruj olejem i obsyp bułką tartą bądź kaszą kuskus, wyłóż masę , wierzch posmaruj olejem, włóż do piekarnika. Pieczemy 1 godzinę w temp. 190 stopni C, na złoty kolor. Pasztet studzimy całkowicie i dopiero kroimy. Smacznego
SMYKWKUCHNIkurczaka wkładamy 2 ząbki czosnku i laski cynamonu. Resztę owoców i warzyw układamy wokół tuszki. Nie dodajemy żadnego tłuszczu. Naczynie przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika na godzinę. Pieczenie piekarnika dół + góra, temp. 210 stopni C. Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 20 minut, grzanie dół+ termoobieg, temperatura 195 stopni C. Podajemy póki gorące! Dzięki tej technice pieczenia kurczak będzie bardzo(...)orkiszem czy perłową. Ja najbardziej lubię, jak na talerzu dostanę przypieczone jabłuszko, sporą ilość buraczków, a z całej tuszki dostane kawałek chrupiącej i bardzo soczystej piersi z kurczaka ze skrzydełkiem. Życzę smacznego
SMYKWKUCHNIłyżka kaparów oliwa lub olej do smażenia natka pietruszki do dekoracji sól i pieprz do smaku Przepis na kurczaka po myśliwsku w pomidorach Kurczaka porcjujemy. Korpus, szyjkę i skrzydełka odkładamy (można je później wykorzystać np. do przygotowania rosołu). Kawałki kurczaka oprószamy mąką i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Zdejmujemy kurczaka z patelni. Na tym samym tłuszczu smażymy(...)przykryciem około 2 godzin na jak najmniejszym ogniu. Około 10 minut przed końcem dodajemy oliwki i ewentualnie kapary. Uwaga: Kurczaka po myśliwsku w pomidorach można też zapiekać w piekarniku zamiast dusić na wolnym ogniu. W naczyniu żaroodpornym układamy kawałki kurczaka i zalewamy sosem pomidorowym z powyższego przepisu. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do około 180 - 190 stopni. Kawałki kurczaka
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawysmarować masłem i wysypać bułką tartą.Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły, do każdej wkładamy kilka draży.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min.Czas kiedy babeczki są w piecu można wykorzystać na przygotowanie lukru. Do gotowego luku można dodać kilka kropel żółtego barwnika spożywczego. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić(...)obrócić „do góry nogami” lub poukładać na kratce, żeby ostygły.Na każdą babeczkę nakładamy lukier i "maczamy" w cukrowej posypce. Po obydwu stronach babeczki robimy lukrem dwa kleksy na skrzydełka kurczaczka i posypujemy cukrem. Oczy można zrobić z czekoladowych dropsów, namalować polewą czekoladową lub wybrać wariant szalony i użyć małych pianek ;) Smacznego!ciastkożercy
Ciastkozercy