łatwiej jeść, gdy nie trzeba dłubać w kostkach. Kurczaka ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych. Następnie oddzielić(...)strony kupra i od strony szyi. Dziury spiąć wykałaczkami a następnie obwiązać nitką wykałaczki lub zszyć.Resztę nadzienia włożyć do naczynia do zapiekania i piec 20-30 w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około godziny. zastawa
królestwo garówczeka ostatnie namaszczenie – masujemy skórkę na caluśkim kurczaku pozostałym masłem, lekko solimy i pieprzymy z wierzchu. Zawiązanego kurczaka układamy na plecach w brytfannie i wkładamy do już rozgrzanego piekarnika. Kurczaka o wadze 1,500-1,700g pieczemy w 175⁰C przez około 1,45h lub do momentu, kiedy temperatura mięsa w środku osiągnie 75-80⁰C a sok wypływający(...)mgiełkę natki pietruszki. Lekko zagęszczamy sos albo odrobiną mąki (czubata łyżeczka), albo emulgując w nim zimne masło – 1-2 łyżki. Upieczonego kurczaka porcjujemy na dwie pałki, dwa uda, dwa skrzydełka, odcinamy piersi ze skórką i kroimy je na połowy. Mięso rozkładamy na półmisku, lekko polewamy sosem i od razu podajemy. SKŁADNIKI 1 bardzo dobrej jakości kurczak – z wolnego wybiegu
Karo in the Kitchenmożna wyluzować, ale nie jest to konieczne. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych(...)napełnić farszem ziemniaczanym. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek. Jeżeli luzowaliśmy kaczkę, można lekko obwiązać ją sznurkiem, aby nadać jej kształt. Posmarować tłuszczem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni – nie otwierać piekarnika dopóki temperatura nie zmaleje do 140 stopni. Piec kaczkę około 1,5 – 2 godzin
królestwo garówjest to najlepszy pasztet jaki miałam okazję jeść. Robiłam ich już wiele: tych wegańskich i tych z mięsem. Ten wygrywa, bezapelacyjnie. Składniki:1/2 kg ugotowanych udek kaczki1/2 kg ugotowanych skrzydełek kaczki (możemy zastąpić dowolnym mięsem z kaczki, np. piersiami lub mięsem z korpusu kaczki, po ugotowaniu rosołu)3 ugotowane marchewki2 ugotowane pietruszki1/3 ugotowanego selera1 ugotowany por (biała część)1/2 cebulki(...)gładką masę (bądź mielimy, ja niestety nie jestem posiadaczką maszynki do mielenia). Dodajemy suszoną żurawinę i dokładnie mieszamy. Pasztet przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 1 godzinę i 20 minut. Po tym czasie pasztet powinien ostygnąć, dopiero po ostudzeniu nadaje się do krojenia. Jest pyszny
Mango PapajaPieczony kurczak na obiad…znowu… Uwielbiam kurczaka i przyznaję, że często go przyrządzam na obiad. Lubię kurczaka w sosie , pieczone udka , chrupiące skrzydełka , klopsiki …Nie, kurczak na obiad to hit, szybki i tani. Dlatego warto dodać do meny kolejny przepis na kurczaka w czosnkowo miodowej marynacie z brukselką i batatami. Po prostu niebo w gębie! Nie wiem(...)laskowych orzechów olej do smażenia Do miski wlej miód. Dodaj musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Wymieszaj marynatę z kurczakiem i odstaw na godzinę. Nastaw piekarnik na 200ºC na grilla. Ułóż mięso w żaroodpornym naczyniu i wstaw do piekarnika. Zmniejsz temperturę do 180ºC. Piecz przez godzinę. Ugotuj brukselkę w lekko osolonej wodzie. Odcedź, opłukaj zimną wodą. W rzuć
codojedzeniaposmaku, za który nie lubię drobiu innego, niż kurczak. Moja wersja nie zawiera jabłek, pomarańczy, ni nadzienia, czego sobie gratuluję, bo wyszło to mięsu (na mój gust) na dobre. Skrzydełka nieco się przypiekły, ale to wina mojego zabiegania i dezorientacji. ;) Serdecznie polecam na główne danie przy specjalnych okazjach. 1 kaczka pekin (ok. 2kg) 1 szklanka miodu pitnego dwójniaka marynata(...)dobrze przeszła przyprawami. Po upływie danego czasu, kaczkę układamy w brytfannie lub formie do pieczenia i zawijamy niezbyt ciasno w folię aluminiową. Wstawiamy ją do nagrzanego do 150 stopni piekarnika. Po dwóch kwadransach odwijamy folię z góry, zalewamy mięso szklanką miodu pitnego i pieczemy jeszcze około godziny, do półtorej. W tym czasie należy mięso często polewać powstałym sosem. Gotową kaczkę
Kuchenna Kontrrewolucyajeść takiego małego ptaszka gdy nie trzeba dłubać w kostkach. Przepiórkę ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych(...)delikatnie wymieszać. Wypełnić przepiórkę farszem, wypełnić od strony kupra i od strony szyi. Dziury spiąć wykałaczkami a następnie obwiązać nitką wykałaczki lub zszyć. Zawinąć przepiórki w boczek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po dziesięciu minutach zmniejszyć temperaturę do 140 stopni, piec około 40-50 minut. Gdy usuniemy z przepiórki wszystkie kości, będzie można ją kroić w plastry
królestwo garówwyśmienity. Składniki (na 1 formę, "keksówkę", o bokach 10 x 20 cm): 200 gram wątróbki drobiowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 300 gram gotowanego mięsa z indyka (z udek, skrzydełek) 1 gotowana pietruszka 1/2 gotowanego selera 2 jajka 2 łyżki otrąb owsianych 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 3 łyżki oleju rzepakowego z pomidorów suszonych przyprawy: szczypta gałki muszkatołowej, czarny pieprz(...)niej połowę przygotowanej masy. Następnie układam na środku pokrojone suszone pomidory i posiekane orzechy. Nakładam pozostałą masę, wyrównuję wierzch i dekoruję płatkami chili oraz pozostałymi orzechami. Pasztet piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 75 minut, po upieczeniu studzę w formie do temperatury pokojowej a następnie w lodówce przez całą noc. Podaję mocno schłodzony, na przykład z konfiturą cebulową
Mango PapajaObserwuję gołębie za oknem, siedzące na antenie sąsiadów. Czyszczą swoje wilgotne piórka, trzepią skrzydełkami, kręcą się wokół własnej osi, aż w końcu siadają spokojnie i patrzą na siebie wzajemnie. On też kiedyś tak na nią patrzył. Wtem jeden z nich podrywa się do lotu, wzbija do góry i rozprostowawszy skrzydła, znika za kominem. Drugi został sam. Rozgląda się, nie wiedząc(...)pietruszki drobno siekam. Ugotowany makaron, cebulę z szynką, sos i natkę pietruszki mieszam razem, przekładam do naczynia do zapiekania. Na wierzchu układam ser typu brie. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika, piekę w 180 stopniach około 25-30 minut. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkibędzie coraz łatwiej. Najważniejsze nie bać się :) Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych(...)właśnie aby powstało pękniecie a nadzienie wydostało się na zewnątrz. Otwory spiąć wykałaczkami a następnie nitką zasznurować wokół wykałaczek. Kaczkę posmarować tłuszczem, ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut a następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 140 stopni i piec 1,5 godziny. zastawa
królestwo garówłatwe w jedzeniu, takie na jedno ugryzienie. Grillowane czy pieczone są najlepsze. Często je przygotowuję jako przekąskę na ciepło ale i jako przystawkę do mięsa, na przykład do grillowanych skrzydełek . Nadziewane czy nie są smaczne, lekko gorzkawe. Choć uważane za słodkie może się trafić kilka papryczek o ostrzejszym smaku. Nadzienie do papryczek zrobiłam z włoskiego sera zwanego quartirolo lombardo(...)papryczkę i wypatrosz z pestek jeśli jest ich bardzo dużo. Napełnij papryczki serem i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj oliwą i wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika nastawionego na funkcję grilla. Piecz papryczki przez 10 minut. Podawaj na ciepło lub zimno. Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara
codojedzeniałatwe w jedzeniu, takie na jedno ugryzienie. Grillowane czy pieczone są najlepsze. Często je przygotowuję jako przekąskę na ciepło ale i jako przystawkę do mięsa, na przykład do grillowanych skrzydełek . Nadziewane czy nie są smaczne, lekko gorzkawe. Choć uważane za słodkie może się trafić kilka papryczek o ostrzejszym smaku. Nadzienie do papryczek zrobiłam z włoskiego sera zwanego quartirolo lombardo(...)papryczkę i wypatrosz z pestek jeśli jest ich bardzo dużo. Napełnij papryczki serem i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj oliwą i wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika nastawionego na funkcję grilla. Piecz papryczki przez 10 minut. Podawaj na ciepło lub zimno. Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara
codojedzeniaupieczenia kurczaka, w całości, w dodatku na piwie dotychczas nigdy nie miałam ochoty. Zawsze wolałam obrabiać pojedyncze części drobiu takie jak filet, skrzydełka, itd. i nadal tak jest. Niemniej postanowiłam spróbować swoich sił z całym ptakiem, a skłonił mnie do tego kanał "Food Emperor" na Youtube, gdzie swoje filmiki dokumentujące przyrządzane potrawy zamieszcza anonimowy mieszkaniec Szwecji i w bardzo zabawny(...)połówki pomarańczy i łyżkę miodu. Tak powstałą marynatą nacieramy ptaka od środka oraz z zewnątrz i pozostawiamy na noc w lodówce, by miał czas "przejść" jej smakami.Przed wstawieniem do piekarnika delikatnie palcami odchylamy skórę na piersiach kurczaka i wkładamy pod nią dwa kawałki wielkości 1/3 kostki każdy oraz spora ilość świeżych gałązek tymianku.Skórę na udkach nacinamy u samego dołu
Taste Of My Daykolejnym przepisem. A jest to rosół, w wielu domach niedzielny obiad to właśnie między innymi rosół, pyszna, delikatna zupa, która praktycznie każdy lubi :). Składniki: 1-2 udka lub skrzydełka (w zależności co wolicie, ja osobiście robię na udku i wychodzi fajny, delikatny i pyszny) 3 marchewki 2 pietruszki mały kawałek selera kawałek pora (najlepiej taki, żeby było trochę zielonej(...)etapem jest spalenie cebuli, która nada smak i kolor w zupie. Jeśli macie płytkę gazową, może bezpośrednio przy płomieniu na palnik poukładać pokrojoną na plastry cebulę, lub ułożyć w piekarniku na papierze do pieczenia tuż pod grzałką i na maksymalnej temperaturze przypalamy cebulę. :) Taką przypaloną cebule dodajemy do rosołu. Całość gotujemy ok 2-3h na bardzo wolnym ogniu
Gotuj z Mąkąmożna zrobić z resztek pieczonego kurczaka. Jeśli będziecie zainteresowani tematem, to chętnie pokażemy Wam więcej pomysłów, bo przez rok ekonomicznego gotowania zebraliśmy ponad setkę przepisów na twórcze wykorzystywanie piekarnika. Jesteśmy też bardzo ciekawi Waszych opinii. Czy podobają Wam się nasze pomysły? Czy i jak radzicie sobie z resztkami? A może nie macie problemu z wyrzucaniem jedzenia? Resztki czy nowe dania(...)Oczywiście nie chodzi nam o resztki z talerzy. Cały patent polega na tym by wcześniej odpowiednio podzielić kurczaka i dzięki temu wykorzystać go w pełni (np. w niedzielę jemy skrzydełka i udka, potem piersi, okrajamy z mięsa korpus, itd.) Dzięki takiemu podejściu nie marnujemy jedzenia, a tym samym oszczędzamy pieniądze i żyjemy w zgodzie z naszą filozofią, która każe
Niedzielny kucharz