shoarma - 704 przepisów (strona:18/47)

Melchmus z wetami 110

Melchmus z wetami przepis na staropolski budyń z owocami Oryginalna receptura pochodzi z publikacji zatytułowanej: Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów (ok. 1686 r.), natomiast autorem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Smoothie z sokiem marchwiowym i mango 99

Smoothie z sokiem marchwiowym i mango - pomysł na pobudzające, pełne witamin śniadanie Smoothie z sokiem marchwiowym i mango z dodatkiem świeżego imbiru i nasion chia to

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Drip - co to jest i jak zaparzyć w nim kawę 107

Drip to doskonały sposób na przygotowanie czarnej kawy w domu i poza domem. Prosta, klasyczna i niedroga przelewowa metoda parzenia kawy, która pozwala na przygotowanie smacznego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gdzie znajdziemy najwięcej wapnia? 116

Dlaczego potrzebujemy wapnia  Wapń jest głównym składnikiem mineralnym ludzkiego organizmu niezbędnym do jego prawidłowego funkcjonowania. Chociaż 99% zasobów wapnia w organizmie jest przechowywane w kościach

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Legumina drobiowa z kalafiorem i rakami 117

Legumina drobiowa z kalafiorem i rakami Autor przepisu: Maciej Nowicki, szef kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie Co to jest legumina Niemal zapomniane dziś

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zupa zaklepka kociewska 184

Zupa zaklepka kociewska - przepis regionalny Zupa zaklepka kociewska należy do najbardziej charakterystycznych smaków tego regionu Pomorza, podawano ją na maltych (czyli obiad) jako pożywne danie jednogarnkowe

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tarta z jabłkami 122

Tarta z jabłkami to idealny przepis na szybki i prosty do przygotowania deser. A ponieważ niespełna dwa tygodnie temu obchodziliśmy Światowy Dzień Jabłka, więc uczciliśmy go

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny 117

Rosół polski z pieczonego kurczaka i wołowiny  Autor przepisu: Maciej Nowicki, szef kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie Rosół polski z pieczonego kurczaka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Suszone ogórki kiszone 124

Suszone ogórki kiszone jako przyprawa Suszone ogórki kiszone, jakkolwiek absurdalnie by to nie brzmiało, stanowią doskonałą przyprawę wykorzystywaną przez najlepszych szefów kuchni. Kiedy mieszkając w Arabii

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Lunchbox na każdy dzień – Malwina Bareła 131

Zdrowe, smaczne i estetyczne posiłki zamknięte w pudełku, które możemy zabrać ze sobą do pracy, szkoły lub na wycieczkę to marzenie każdego. Teraz ich przygotowanie będzie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
French press - co to jest i jak zaparzyć w nim kawę 123

French press - co to jest  French press znany również jako cafetière, coffee press, prasa francuska lub tłokowy zaparzacz do kawy to proste w obsłudze i

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Leczo wegańskie z selerem naciowym 132

Leczo wegańskie z selerem naciowym jest kolejnym przykładem kuchni zero waste - jedynego z nielicznych kulinarnych trendów ostatnich lat, któremu poddaję się bez wahania. Wykorzystując resztki tego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kurczak Zagrodowy - co z ciebie za typ 123

Kurczak jaki jest, każdy widzi - chciałoby się powiedzieć parafrazując słowa Benedykta Chmielowskiego. I jest to w 100% prawda - kurczaki widzimy niemal na każdym stoisku z mięsem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Deser tiramisu w pucharkach 210

Deser tiramisu w pucharkach - najlepszy przepis Deser tiramisu w pucharkach należy w mojej opinii do najprostszych do przygotowania włoskich deserów. Warstwa namoczonych w kawie biszkoptów przykryta

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jak suszyć śliwki węgierki w piekarniku 127

Jak suszyć śliwki węgierki w piekarniku Suszone śliwki węgierki, to wspaniały, aromatyczny dodatek do wielu dań kuchni polskiej i międzynarodowej. Ususzone samodzielnie w piekarniku lub suszarce

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata