serowy - 500 przepisów (strona:7/34)

Seromakowiec 175

makową 500 gramów maku 500 ml mleka 4 białka + szczypta soli 1 i 1/3 szklanki cukru  4 jabłka pokrojone w kostkę 4 łyżki kaszy manny Składniki na masę serową 1 kg sera w wiaderku  5 jajek (osobno białka i żółtka) 2 żółtka 125 g masła 1 szklanka cukru Nagrzać piecyk do 180 stopni C Najpierw robimy spód: wszystkie(...)ognia, dodać pokrojone jabłka, kaszę mannę i dokładnie wymieszać Ubić pianę z białek i dodać do maku i wymieszać Ponownie nastawić piekarnik na 180 stopni C Na koniec masa serowa:  masło utrzeć z cukrem i żółtkami na białą, puszystą masę Do utartej masy dodawać stopniowo po jednej łyżce sera z wiaderka Z białek ubić sztywną pianę Dodać ubite białka

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sosy do warzyw na ciepło Knorr 178

warzyw na ciepło do marchwi z groszkiem tradycyjny  - sos do warzyw na ciepło do brokułów i kalafiora serowo - kremowy - sos do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo-serowy - sos do warzyw na ciepło do mieszanki warzyw ziołowo-maślany. Jako że jesteśmy tu na blogu we dwie podzieliłyśmy się i każda z nas wypróbowała po dwa sosy. Jeszcze zanim dostałyśmy(...)wrażenia smakowego, nie wiem czy dlatego, że cały czas czułam zapach, który mi nie odpowiadał, czy to nie moje smaki. Kolejnym sosem jest sos do warzyw na ciepło czosnkowo-serowy do szpinaku. Szpinak z sosem Knorra Przygotowałam w następujący sposób: na patelni podsmażyłam na masełku posiekaną cebulę i dodałam ok 300 g szpinaku, wszystko razem chwilę przesmażyłam. Następnie sos Knorr

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Precelki półfrancuskie z masą serową. 140

Składniki : Ciasto : 0,38 l mleka 15 dkg cukru 8 jaj 9 dkg drożdży 25 dkg margaryny 1 cukier waniliowy sól otarta skórka z cytryny mąka pszenna Masa serowa : 1 kg sera białego 20 dkg cukru cukier waniliowy 10-15 dkg sparzonych rodzynek lub skórka pomarańczowa kandyzowana 2-3 jajka szczypta kurkumy Przygotuj także : 30 dkg miękkiej margaryny 2 jajka(...)dłoni w kształt koła. Układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie smarujemy je smarówką z jajek, nakładamy na środek każdego ciasta dwie łyżki masy serowej. Możemy to zrobić za pomocą foliowej tubki lub woreczka. Wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 200 C ) i pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu dekorujemy białą pomadą z cukru lub lukrem. Najlepiej

Przepisy i porady kulinarne
Sernik z pianką cytrynową. 186

luchot - Fotolia.com Składniki : Ciasto na spód : 30 dkg mąki 15 dkg margaryny 10 dkg cukru 2 żółtka 2 łyżki śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy Masa serowa :   1,5 kg mielonego sera 3 szklanki mleka 1,5 szklanki cukru 6 żółtek 3/4 szklanki oleju 3 jajka 3 budynie śmietankowe 2 cukry wanilinowe 1,5 łyżeczki proszku(...)kokosu białego kisiel cytrynowy Sposób wykonania : Ciasto na spód : Z podanych składników zagnieść ciasto. Wywałkować i wyłożyć na blaszkę z wysokim bokiem. Boki blaszki także wyłożyć ciastem. Masa serowa :   Ser, jajka, żółtka, cukier,olej, budyń - wszystko razem dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Następnie wlać mleko, wymieszać, wylać na blaszkę wyłożoną ciastem. Włożyć do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec

Przepisy i porady kulinarne
Sernik z rodzynkami na kruchym spodzie 339

wiele sposób. Polecam sernik na kruchym spodzie puszysty i smaczny.SKŁADNIKI:Na ciasto2 szkl. mąki pszennej1 jajko1 łyżka kwaśnej śmietanykostka masła1,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka cukru pudruMasa serowa:1 kg białego sera dwukrotnie zmielonego100 g masła250 g cukru pudru7 jaj2 łyżki mąki ziemniaczanej lub torebka budyniu śmietankowego1 op. cukru waniliowego1 łyżka bułki tartejstarta skórka z jednej cytrynypół szklanki(...)namoczonych w wodzie rodzynekWYKONANIEMargarynę z mąką i proszkiem  siekamy. Dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki, by się schłodziło.Masa serowa: Ser mielimy 2 razy.W osobnych miskach ubijamy białka, w osobnej żółtka z cukrem.Masło ucieramy  na puch, dodajemy stopniowo rozkłócone żółtka, następnie mąkę ziemniaczaną lub budyń wymieszany z cukrem waniliowym

W kuchennym oknie Ewy
Sernik kokosowy z czekoladowym spodem i michałkowo-śliwkową polewą 209

masła dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie dać ser, cukier waniliowy, oraz kieliszek likieru.Białka utrzeć i dodać do masy, mieszając już całość łyżką. Masę serową przełożyć na spód.Piekarnik nastawić na 180 stopni i piec nasz sernik ok. 60 minut.Wyjąć, wystudzić.Polewa:Śliwki drobno pokroić.Cukierki pokroić drobniej dać do rondla, do tego kremówkę(...)ostudzony sernik wylać polewę i wyrównać.Dać w chłodne miejsce i do zastygnięcia. Minimum ok. 2-3 godzin. Mój stał całą noc.Smacznego :DUwagi:*Można dodać więcej cukru do masy serowej bo nie wyszła za słodka Mi pasowała, nie lubię słodkich ciast, ale jak ktoś woli słodsze to śmiało, może dać całą szklankę.*Sernik najlepiej smakował po 2-3 dniach, był

Moje pyszne gotowanie
Super sernik Sądeckiego PTT Beskid 198

jajo1 żółtko2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany1/2 kostki margarynyCiasto zagnieść. Foremkę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie spód oraz boki wypełnić cienką warstwą ciasta. Składniki na masę serową:1,4 kg  dobrego wiejskiego twarogu 1/2 litra mleka1 budyń waniliowy lub śmietankowy3 żółtka1 jajo1 szklanka cukru1 cukier waniliowy żurawina, wiśnia lub inne bakalie1. Wszystkie składniki oprócz(...)bakali umieszczamy w blenderze i miksujemy kilka minut, aż masa będzie zupełnie gładka. Na koniec dodajemy bakalie i łączymy z masą serową. Jeśli nie macie blendera to wystarczy zwykły mikser z ostrą nakładka do rozdrabniania, aby dobrze rozdrobnić ser. 2. Gotową masę serową przelewamy na przygotowane ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy sernik przez 40 minut, następnie

Apetyczna babeczka
Babka piernikowa z serem 337

płynnego miodu100 g cukru80 g masła2 łyżki kakao2 jajka250 g mąki pszennej25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej2 łyżeczki proszku do pieczenia50 g migdałów w płatkach2 łyżeczki przyprawy korzennejSkładniki na masę serową:300 g twarogu sernikowego1 opakowanie budyniu waniliowego70 g masła1 jajko50 g cukruDodatkowo:1 tabliczka białej lub gorzkiej czekolady25 g kandyzowanej skórki pomarańczowejCZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNIFOREMKA(...)mieszamy.2. W misce łączymy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną. Łączymy z masą miodową, dosypujemy płatki migdałowe i skórkę pomarańczy. Mieszamy i odstawiamy na bok.3. Wszystkie składniki na masę serową łączymy w misce i miksujemy tylko do połączenia składników.4. Foremkę do pieczenia natłuszczamy masłem, posypujemy mąką. Wlewamy połowę masy piernikowej, następnie połowę masy serowej i znów masę piernikową

My Culinary Art
Zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki 225

zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki. Zielony sernik na zimno z musem z białej porzeczki Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cmCzas przygotowania: 4 godzinySkładnikiMasa serowa: 750 g mielonego twarogu  100 g cukru pudru 15 g żelatyny 1/3 szklanki gorącej wody 1/2 łyżeczki zielonego barwnika spożywczego Wilton Masa owocowa: 350 g białej porzeczki(...)chwilę, żeby napęczniała, a następnie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do lekkie przestudzenia i dodajemy do niej 2 -3 łyżki masy serowej, mieszamy. Żelatynę wlewamy do pozostałej masy serowej i dokładnie miksujemy. Tortownicę wykładamy folią spożywczą i przelewamy do niej tężejącą masę. Wkładamy do lodówki. Porzeczki obieramy

Kulinarne przygody Gatity
SERNIK DEKADENCKI Z DOMOWĄ POLEWĄ TOFFEE 453

jest jednak rzadsza, ale po mocnym schłodzeniu serniczek uzyskał odpowiednią konsystecję).Składniki:Spód:- 250g ciastek owsianych lub pełnoziarnistych Digestive polanych czekoladą- 175g masła orzechowego- 1-2 łyżki stopionego masłaMasa serowa:- 500g twarogu trzykrotnie mielonego lub ricotty (dałam ricottę)- 250g serka mascarpone- 250g serka Philadelphia lub Twój Smak- 3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub pszennej)- 160g mleko skondensowanego niesłodzonego + 100g ksylitolu(...)malakserze lub tłuczkiem w misce lub woreczku). Wymieszać z masłem orzechowym i roztopionym masłem. Wyłożyć na dno tortownicy. Mocno docisnąć. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.Masa serowa: Do misy miksera włożyć twaróg lub ricottę razem z mascarpone, serkiem Philadelphia lub Twój Smak oraz mąką ziemniaczaną. Ucierać mieszadłem miksera przez ok.2-3 minuty na małych obrotach, aż masa będzie

Smaczne Zdrowe
Wyjątkowy maj 175

zatrzymam maj na dłużej.  A dla tych co kochają ten miesiąc tak jak ja mam dziś nietypowy tort urodzinowy. Tak na prawdę jest to pyszna tarta serowa z owocami, oczywiste jest, że są to pierwsze majowe truskawki. Tarta serowa z truskawkami składniki: ciasto: 250 g mąki 5 łyżek wody 100 g masła 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru(...)nakrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy na niego np groch i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu ściągamy papier z grochem i pozostawiamy do wystudzenia. masa serowa: 500 g serka śmietankowego 2 jajka 80 g cukru 1 łyżka esencji waniliowej owoce mrożone 150 g lub świeże do dekoracji świeże truskawki lub inne owoce letnie Serki ubijamy mikserem

Przysmaki Karolki
Sernik pomarańczowy bez pieczenia 4576

pomarańczy, przecedzić go przez sitko, żeby pozbyć się miąższu- żelatynę rozpuścić w soku pomarańczowym, gdy napęcznieje, podgrzać w kuchence mikrofalowej- do ciepłej żelatyny dodawać po jednej kilka łyżek masy serowej, cały czas mieszając- tak przygotowaną mieszankę wlać do masy serowej, zmiksować do powstania gładkiej masy- masę wylać na spód z herbatników, schłodzić w lodówce do zastygnięcia- z pomarańczy zetrzeć skórkę(...)rozpuścić w łyżce wody, gdy napęcznieje, podgrzać w kuchence mikrofalowej- ciepłą żelatynę wlać do ciepłej masy pomarańczowej, wymieszać, pozostawić do lekkiego przestygnięcia- letnią masę pomarańczową wylać na zastygniętą masę serową, całość schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą nocSernik pomarańczowy bez pieczenia jest w smaku delikatnie pomarańczowy, a lekko czekoladowy spód dobrze harmonizuje z mocno pomarańczową polewą. Sernik bardzo ładnie się

Smakołyki Bereniki
Tęczowy sernik pod chmurką 138

formie o średnicy 23 cm) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, dobrze wcisnąć w dno, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez czas przygotowywania masy serowej. Składniki na masę serową: 500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie (ja miksowałam w malakserze) 250 g serka mascarpone 3 jajka 400 g mleka skondensowanego słodzonego ziarenka(...)czerwony, różowy, żółty, zielony, niebieski, fioletowy. Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki oprócz barwników zmiksować lub utrzeć ręcznie do połączenia się i uzyskania gładkiej masy serowej. W masie nie powinno być grudek. Przygotowaną masę rozdzielić równo pomiędzy 6 miseczek. Do każdej z nich dodać minimalną ilość barwnika (dosłownie na czubek łyżeczki, barwy po upieczeniu są intensywniejsze

Blondynka Gotuje
Sernik Black Forest 291

średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę cisteczkową wsypujemy do tortownicy i wciskamy w dno i boki tortownicy. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Składniki na masę serową: 700 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego dwukrotnie 2 jajka 3 żółtka 2 łyżki maki ziemniaczanej 1 mała łyżeczka pasty z wanilii Skworcu 200 g cukru drobnego do wypieków(...)napowietrzyć masy za bardzo. Autorka pisze, że zbyt mocno napowietrzona masa sprawi, że sernik mocno urośnie, a potem dużo opadnie.Z lodówki wyciągnęłam spód ciasteczkowy, na który wylałam 1/4 masy serowej, na którą wyłożyłam część wiśni (użyłam mrożonych, których nie rozmrażałam wcześniej, na wiśnie wysypałam część czekolady, ponownie wylałam kolejną część masy serowej, na nią wiśnie, czekolada i tak do wykończenia

Blondynka Gotuje
Zakręcone drożdżówki z białym serem 555

suszonych (lub 25g świeżych) - 2 łyżki cukru Składniki na ciasto: - 340g mąki tortowej - 40g masła - 3 żółtka - 4 łyżki cukru z wanilią - szczypta soli (dałam waniliową) Składniki na masę serową: - 500g twarogu (u mnie domowy) - 1 jajko - 4 łyżki cukru - ekstrakt waniliowy Dodatkowo: - 1 jajko do smarowania drożdżówek - lukier (cukier puder + sok z cytryny)   Mleko podgrzewamy, odlewamy połowę(...)żyrafą. Wlewamy do mąki razem z wyrośniętymi drożdżami. Wyrabiamy ręcznie gładke, elastyczne ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. W międzyczasie szykujemy masę serową. Ponieważ zrobiłam twaróg domowy i nie wymagał on mielenia przełożyłam go do miski, dodałam jajko, cukier, ekstrakt i zmiksowałam blenderem – żyrafą. Po godzinie ciasto odgazowujemy, dwu lub trzykrotnie uderzając pięścią

mojewypiekiinietylko