serowe - 4000 przepisów (strona:73/267)

Sernik Tiramisu 166

pewno nie jednegoJ Polecam!!Sernik Tiramisu   Składniki:Spód: około 400 g kruchych ciastek w czekoladzie (2 opakowania) 50 g masła 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka amaretto Masa serowa: 1 kg sera na serniki 350 g sera mascarpone 3/4 szklanki drobnego cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 5 dużych jajek 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ½ łyżeczki aromatu migdałowego(...)średniej wielkości blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka łączymy z masłem, kawą rozpuszczalną i likierem. Wykładamy nimi dokładnie dno blaszki. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Przygotowujemy masę serową. Sery przekładamy do misy miksera. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy budyń, aromaty i cukier. Miksujemy. Na końcu dodajemy kolejno jajka, cały czas miksując. Mieszamy wszystko do momentu, aż jajka połączą

Mania Gotowania
Sernik kokosowo-ananasowy ala Pina colada 133

swoich fanów. Jeśli lubicie drinka piña colada, to coś dla Was!!! Sernik kokosowo-ananasowy ala Pina colada   Składniki: Spód: około 400 g ciastek Oreo 50 g masła Masa serowa: 750 g sera na serniki 250 g sera mascarpone 250 g sera ricotta 1 opakowanie budyniu waniliowego ¾ szklanki cukru 5 jajek 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego ¾ szklanki(...)średnicy 25 cm lub mniejszą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie dno blaszki. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Przygotowujemy masę serową. Sery przekładamy do misy miksera. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy budyń, aromat i cukier. Miksujemy. Na końcu dodajemy kolejno jajka, cały czas miksując. Dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy wszystko do momentu

Mania Gotowania
Sernik potrójnie kokosowy 184

batoników Bounty. Ciasto jest bardzo kremowe i wilgotne. Rozpływa się w ustach. Sernik potrójnie kokosowy Składniki: Spód: około 400 g ciastek kokosowych w polewie czekoladowej 50 g masła Masa serowa: 600 g sera na serniki 250 g sera mascarpone 250 g sera ricotta 1 opakowanie budyniu kokosowego lub waniliowego 1szklanka cukru 5 jajek kilka kropel aromatu koksowego (opcjonalnie) ¾ szklanki wiórków(...)średnicy 25 cm lub mniejszą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie dno blaszki. Wkładamy do lodówki na około 30 minut. Przygotowujemy masę serową. Sery przekładamy do misy miksera. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy budyń,aromat i cukier. Miksujemy. Na końcu dodajemy kolejno jajka, cały czas miksując. Dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy wszystko do momentu

Mania Gotowania
Mini serniczki z frużeliną jagodową 181

około 12-14 serniczków): Spód: 350 g ciastek czekoladowych np. Oreo 50 g roztopionego masła Frużelina: 1 szklanka jagód 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki cukru Masa serowa: 750 g sera na serniki 1/2 opakowania budyniu waniliowego 3/4 szklanki cukru (można dodać mniej) 4 białka 4 żółtka  aromat waniliowy lub ekstrakt waniliowy Przygotowanie: Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy(...)cukrem na jasną masę, dodajemy ser. Miksujemy na wolnych obrotach. Do masy dajemy budyń i aromat. Miksujemy.  Ubijamy na sztywno pianę z białek. Na końcu dodajemy do serowej masy pianę i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.  Przygotowujemy owoce. Jagody podgrzewamy w rondelku, do momentu aż puszczą sok. Dodajemy cukier, dalej podgrzewamy, aby cukier się rozpuścił. Odrobinę soku przelewamy

Mania Gotowania
SERNIK NA ZIMNO NA CHRUPIĄCYM SPODZIE Z DODATKIEM NUTELLI 758

letnich uroczystościach. Niezbyt słodkie, orzeźwiające- po prostu pyszne.Przygotowałam na blaszce 33x23cm.Składniki spodu:- 250g sucharów (u mnie bez cukru)- ok.400g nutelli (lub innego kremu orzechowego)Składniki masy serowej:- 0,5kg twarogu mielonego (u mnie z wiaderka )- 0,5l kremówki- 1 galaretka malinowa+1 łyżeczka żelatynySkładniki warstwy owocowej:- 250g odszypułkowanych truskawek- 1 galaretka agrestowa- 2 galaretki truskawkowe lub malinoweSkładniki polewy(...)czekolady (u mnie 60%)- 100ml kremówki- 1 łyżeczka żelatynyPrzygotować sobie 3 kubeczki i w każdym rozpuścić potrzebne nam galaretki,tzn.*w pierwszym kubku rozpuszczamy galaretkę potrzebną nam do masy serowej: do 250ml gorącej wody wrzucamy 1 galaretkę malinową, dodajemy 1 łyżeczkę żelatyny i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do przestudzenia.*w drugim kubeczku rozpuszczamy galaretkę agrestową: do kubeczka wlewamy 250ml

Smaczne Zdrowe
Sernik z borówką amerykańską 217

ubić na puszystą masę. Dodać esencję waniliową, budyń w proszku i wymieszać. Dodawać porcjami twaróg i mieszać. Wlać roztopioną zimną margarynę. Białka ubić na sztywno, wmieszać delikatnie do masy serowej. Na końcu 150 g borówek wymieszać z 1 łyżką mąki, dodać do masy serowej i wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać masę serową

Ala piecze i gotuje
Pianka malinowa 281

się pestek- serek homogenizowany wymieszać/zmiksować z musem malinowym- żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej- ciepłą żelatynę wymieszać z 1-2 łyżkami masy serowej- białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder - do sztywnej piany wlać cienkim strumieniem żelatynę, cały czas miksując, następnie powoli dodawać masę serową, miksując na małych obrotach(...)zastygnięcia (masa bardzo szybko zastyga)- maliny do dekoracji oczyścić i osuszyć- galaretkę rozpuścić w 150ml gorącej wody, pozostawić do całkowitego ostygnięcia- zimną galaretkę wylać na wierzch zastygniętej masy serowej- maliny układać w niewielkich odstępach od siebie, zanurzając w galaretce- ciasto ponownie schłodzić do zastygnięcia galaretki, przechowywać w lodówce Pianka malinowa jest mocno owocowa w smaku, ma delikatną strukturę i pięknie

Smakołyki Bereniki
Kruchy placek z serem i czereśniami 297

Kruchy placek z serem i czereśniami to idealne ciasto dla wielbicieli połączenia twarogu i owoców w wypiekach. Warstwa serowa jest dobrze wyczuwalna w smaku i świetnie komponuje się z kruchym spodem, owocami i maślaną kruszonką. Ciasto, choć wymaga pieczenia (a w tak upalne dni jak ostatnio, niekoniecznie mamy ochotę włączać piekarnik), nie jest pracochłonne, a gotowy placek świetnie smakuje przez(...)kilka dni po upieczeniu.Ciasto przygotowałam w większej formie niż sam placek, gdyż masa serowa jest zwarta i nie ma ryzyka, że "ucieknie" z ciasta. Placek po upieczeniu miał wymiary około 20x26cm. Kruchy placek z serem i czereśniamiSkładniki:ciasto200g mąki pszennej80g masła2 łyżki cukru pudru1 żółtkoszczypta soli3 łyżki kwaśnej śmietany 12%masa serowa250g twarogu półtłustego2 łyżki cukru1 łyżeczka cukru wanilinowego1 żółtko220g

Smakołyki Bereniki
Sernik z wiśniami 298

godzinyTemp. pieczenia : spód 190 C , całość 180 C Składniki:Spód 200 g mąki pszennej 100 g masła mocno schłodzonego 2 żółtka 4 łyżki gęstej śmietany   Masa serowa: 1 kg sera tłustego ( użyłam 4 kostek sera po 250 g ) 500 g wiśni bez pestek 200 g cukru  100 g masła 8 jaj 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki budyniu(...)czasie ciasto wyjąć i rozwałkować , po czym ułożyć na dnie tortownicy i ponakłuwać. Piec ok. 25 minut w temp. 190 C ( ciasto ma się zmienić kolor na złoty) Masa serowa  Ser mielimy 3 razy. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę na sztywno z białek a żółtka ubijamy z cukrem na puszysty krem. Następnie dodajemy po łyżce sera i cały

Słodkości i nie tylko
Deser kubusiowy 353

Deser kubusiowy to jednoporcjowa wersja ciasta Kubuś, ciekawa propozycja dla wielbicieli tego ciasta. Przysmak składa się z masy kubusiowej, przygotowanej na bazie soku oraz budyniu w proszku, warstwy serowej, do której przyrządzenia potrzebny jest serek homogenizowany oraz dwóch warstw pokruszonych herbatników. Podane niżej proporcje składników można wykorzystać do przygotowania dwóch porcji deseru. Deser kubusiowySkładniki:300ml soku Kubuś o dowolnym smaku3/4(...)ciepłej żelatyny dodać 1-2 łyżeczki serka, wymieszać, dopiero wtedy żelatynę wlać do reszty serka, dokładnie wymieszać- serek przełożyć na herbatniki, wyrównać, desery schłodzić w lodówce do zastygnięcia masy serowej- przed podaniem wierzch udekorować startą na tarce czekoladą, podawać schłodzone Deser po przygotowaniu należy schłodzić, gdyż na zimno smakuje najlepiej. Poszczególne warstwy smakołyku są dobrze widoczne i bardzo ładnie prezentują

Smakołyki Bereniki
Sernik z malinami 533

galaretka malinowa Przygotowanie:  Spód: herbatniki zmiksować blenderem na proszek dodać rozpuszczoną ciepłą margarynę i wymieszać. Wyłożyć na dno tortownicy ugnieść, wyrównać powierzchnię i włożyć do lodówki.  Masa serowa: twaróg przełożyć do misy z miksera dodać cukier puder, esencję waniliową i zmiksować. Zimną kremówkę ubić na sztywno dodawać porcjami do sera i miksować na wolnych obrotach. Żelatyną namoczyć, podgrzać(...)rozpuścić w mleku, letnią wlewać do masy serowej i miksować na wolnych obrotach. Połowę masy wylać na spód z herbatników ułożyć na całej powierzchni maliny, wylać resztę masy serowej i wyrównać powierzchnię. Na górze ułożyć maliny i włożyć do lodówki do stężenia.   Galaretkę przygotować w 400 ml gorącej wody, tężejącą galaretkę wylać na górę i ponownie włożyć

Ala piecze i gotuje
Sernik królewski 2435

pieczenie? ;)Składniki na blaszkę o wymiarach 25x35cm: ciasto: 400 g mąki 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 żółtka 250 g masła 100 g cukru masa serowa: 0,5 kg sera mascarpone 0,5 kg gładkiego twarożku 1 kisiel cytrynowy w proszku  100 g miękkiego masła 100 g cukru 2 opakowania cukru waniliowego 3 żółtka 6 białek(...)podzielić na dwie części i włożyć na godzinę do zamrażarki lub na trochę dłużej do lodówki. Po tym czasie jedną część zetrzeć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. MASA SEROWA: Białka oddzielić od żółtek. Masło, żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę, Cały czas miksując dodawać stopniowo mascarpone i twaróg. Na końcu wsypać kisiel i jeszcze przez chwilę

Ze smakiem i z pasją
Serniczki Herbaciane z Truskawkowo - Czekoladową Niespodzianką 170

jednym zdjęciu. To zaczynamy od dołu: spód ciasteczkowy, cienka warstwa rozpuszczonej mlecznej czekolady, na to wyłożyłam truskawki pokrojone w kosteczkę, truskawki polałam dodatkowo odrobiną czekolady, a na koniec masa serowa i dekoracja, czyli wystarczy truskawka i trochę wiórków czekoladowych. Jeden z serniczków polałam musem z jagód kamczackich. Tylko jeden, bo moje dziecko protestowało i tak jak widzicie trzy serniczki(...)nią wyłożyłam truskawki i polałam je odrobiną czekolady, część czekolady wylałam na szklaną deskę i wstawiłam wszystko do lodówki. Kolejnym krokiem było zabranie się za masę herbaciano - serową. Ser biały zmiksowałam w blenderze na gładką masę, do której dodałam cukier i sok z cytryny. W drugiej miseczce ubiłam kremówkę z przesianą herbatą matcha i dodałam do sera. Na koniec dodałam

Blondynka Gotuje
Sernik krówkowy na samotny weekend... 327

Pasje Ines. Wszystkie te przepisy trochę różnią się od siebie, pozbierałam trochę z tego, trochę z tamtego i stworzyłam swój krówkowo - kokosowy!!!  Sernik krówkowo - kokosowy. Składniki: Masa serowa: 750 g sera mielonego; 3 jaja; 5 łyżek cukru; kilka kropli olejku waniliowego; 2 łyżeczki cukru waniliowego; 400 g (puszka) masy krówkowej (ja użyłam krówkowej z kokosem); 1/2 szkl. śmietanki(...)blenderze. Łączymy z rozpuszczonym masłem i dodajemy wiórki kokosowe, wszystko mieszamy. A powstałą mieszanką wykładamy formę i mocno ugniatamy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.Przygotowanie masy serowej:Ser miksujemy z jajkami, dodajemy cukier i cukier waniliowy. A następnie olejek waniliowy, masę krówkową (odkładamy 3 łyżki na dekorację) i śmietankę. Na końcu dodajemy mąkę i wiórki kokosowe lub budyń

Miksturownik
Sernik na zimno z truskawkami i galaretką (dokładna instrukcja!) 284

ciasta z galaretką bywają moją zmorą - pisałam o tym już ostatnio. Nie zapomnę, jak przygotowywałam sernik na zimno w silikonowej foremce, bo przecież będzie cudownie łatwo go wyciągnąć. Masa serowa pięknie stężała, a gdy wylałam galaretkę spłynęła sobie trochę na dno, trochę na boki, wypychając serowy kawałek :) To była pierwsza lekcja. A niedawno pisałam, że często mi się zdarzyło wylać(...)jeszcze nie chce :)Tym razem sernik przygotowałam w tortownicy o średnicy 26 cm, dosyć niskiej, więc zmieściło się na styk. Jeśli zdecydujesz się np. dołożyć truskawki również do masy serowej, użyj wtedy większej formy lub zmniejsz ilość składników. Warto pamiętać, że taki sernik najlepiej przygotować w blaszce z odpinanymi bokami, ponieważ ze zwykłej ciężko będzie go wyciągnąć. Przygotowałam też dwie

Kraina Tysiąca Smaków