Składniki:Spód:ok. 20 herbatników (mi wystarczyło 17 sztuk - 80 g) Masa serowa:900 g sera mielonego sernikowego (tu: President)250 g cukru pudru50 g mąki pszennej1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii3 jajka1 żółtko280 ml śmietany 18%2 łyżeczki (5-8 g) startej skórki z cytryny3 łyżeczki (6 g) soku z cytryny Polewa:145 g śmietany 18%30 g cukru(...)pudru2 łyżeczki (4 g) soku z cytrynyPrzygotowanie:1. Wyparzamy cytrynę, ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok.2. Wszystkie składniki na masę serową łączymy, nie miksujemy zbyt długo, tylko tak aby składniki się połączyły. 3. Na spodzie formy układamy herbatniki.4. Wylewamy na nie masę serową.Pieczenie:5. Formę wstawiamy na środkowy poziom piekarnika, na poziomie o jeden niżej ustawiamy drugą, większą
Malowane smakiemminut, aż ciasto się lekko zarumieni. Przygotować masę makową. Do miski przełożyć zawartość puszki. Dodać rodzynki, jajka oraz kaszę mannę. Wszystko dokładnie zmiksować. Gotową masę odstawić. Przygotowac masę serową. Ser zmiksowac z cukrem i jajkami na gładka masę. Dodac budyń waniliowy i jeszcze raz zmiksować. Na upieczony spód wyłożyć masę makową, wyrównać. Nastęnie na masę makową wyłożyć masę serową, ponownie
Monia miesza i gotujewiśni (albo rodzynek)Twaróg, margarynę, cukier, jajka wkładamy do garnka i mieszamy składniki. Następnie podłączamy ogień, cały czas mieszając. Budynie rozpuszczamy w mleku i dodajemy do masy serowej. Mieszając, gotujemy aż masa zgęstnieje. Następnie dodajemy wiśnie (opcjonalnie rodzynki). Do pucharków dajemy połowę rozkruszonych na piasek herbatników. Przestudzoną masę serową wylewamy do pucharków, później dajemy(...)kolejną warstwę herbatników i zaś wylewamy masę serową. Dekorujemy wiśniami. Po wystudzeniu wstawiamy do lodówki najlepiej na całą
Bon Appetit Małgorzatymorelami.Składniki na biszkopt:-5 jajek-¾ szklanki cukru-1 łyżeczka octu + -łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej-4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)-1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanejMasa serowa, składniki:-1 puszka moreli-500 g białego, półtłustego sera, zmielonego (u mnie marki Wieluń)-200 g śmietany kremówki najlepiej 36 %-3 łyżki żelatyny-sok i skórka z połowy(...)mąkę miksujemy na najniższych obrotach! ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma o wymiarach: 25x40. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach C.Wykonanie masy serowej: Morele odsączyć z soku i pokroić w kostkę. Twaróg zmielić (jeśli nie był mielony). Twaróg utrzeć z cukrem, sokiem i skórką cytryny. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i wymieszać
Bon Appetit MałgorzatyCiasto z rabarbarem i budyniemCiasto z rabarbarem i budyniową piankąCiasto z truskawkami i pianką Drożdżowy mazurek królewskiFale Dunaju z galaretką Fale Dunaju z jabłkami, makiem i masą serową Fale Dunaju z wiśniamiJabłecznikJabłecznik hiszpańskiJabłecznik słonecznyJabłecznik z różową piankąKilimandżaro Kokietka Kora orzechowa KrólewiecKrólewiec z jabłkami Kwitnący tulipanMakowiec drożdżowy Marysieńka Miodownik z masą grysikowąNapoleonka na krakersach Oczy Carycy Orzechowiec(...)makowo-kawowy Tort z kremem wafelkowo-brzoskwiniowymCIASTECZKA / MUFFINKI Babeczki kakaowe z kremem Babeczki mini szarlotkiBabeczki pełnoziarniste z konfiturą żurawinową Ciasteczka francuskie z jabłkamiCiasteczka francuskie z marmoladą różanąCiasteczka Klementynki (ciasteczka serowe z marmoladą) Ciasteczka korzenne Ciasteczka kruche wykrawane Ciasteczka kruche z beząCiasteczka orzechowe Ciasteczka owsianeCiasteczka pełnoziarniste z orzechami i migdałami Ciasteczka z lentilkami Ciastka pieguski Francuskie paluszki
Kuchnia domowa AniŚwięta zbliżają się wielkimi krokami i pewnie sporo osób przegląda blogi w poszukiwaniu czegoś fajnego na świąteczny stół. Moja propozycja to ciasto miodowe przełożone gotowaną masą serową. Składniki:Ciasto (blaszka 24x36cm):3 i 1/2 szklanki mąki + 2-3 łyżki jeśli się klei podczas wyrabiania2 łyżeczki sody oczyszczonej1 i 1/2 szklanki cukru pudru3 jajka3-4 łyżki miodu1/2 kostki margarynyMasa serowa(...)równe części , wykładamy jedną część na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy 10-15 minut w 180 st.C. Wyjmujemy i studzimy. Podobnie pieczemy pozostałe dwa placki.2. Robimy masę serową: mleko mieszamy z proszkiem budyniowym i mąką ziemniaczaną.3. Pozostałe składniki przekładamy do garnka z grubym dnem i powoli gotujemy, co chwilkę mieszamy. Jak masa zacznie bulgotać to wlewamy mleko z budyniem
Kuchnia domowa Aniswojej szwagierki... a teraz ja dzielę sięnim z Wami :) Spód:130 g miękkiego masła5 łyżek cukru1,5 szklanki mąki pszennej3 żółtka (białka zostawiamy i dodamy do masy serowej)Z podanych składników zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na 30 minut.Następnie wyłożyć na blaszkę o wymiarach 24 cm x 36 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem.Masa serowa(...)mleko i ponownie mieszamy ręcznie.Wszystkie białka (razem osiem) ubić i dodać stopniowo pozostałą część cukru oraz cukier waniliowy. Ubijać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Ubitą pianę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Wszytko wylewamy na ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180°C i pieczemy 60 minut. Jeśli sernik z wierzchu za bardzo nam się rumieni, należy
Delicious Titbitsłyżce serek i serek mascarpone, ucieramy, aż uzyskamy puszystą masę.Odmierzamy szklankę masy i łączymy z kremem czekoladowo-orzechowym i łyżką kaszki kukurydzianej, do reszty utartej masy serowej dodajemy pokruszone pierniki, 2 łyżki kaszki kukurydzianej, zblendowaną na krem skórkę pomarańczową w syropie.Na koniec ubijamy białka na sztywno i mieszamy z masami serowymi dodając 1/3 do sera z nutellą, resztę(...)polewą. Jest elastyczna i lekko ciągnąca.Sernik smakuje rewelacyjnie. Nie do końca przypomina ser (ani w smaku, ani w konsystencji). Główną rolę grają tu pierniki i korzenne aromaty. Warstwa serowa przypomina więc piernikową piankę. Delikatną, rozpływającą się w ustach, pachnącą nieziemsko i jeszcze lepiej smakującą.Czekoladowo-orzechowy mus rozłożony na serniku to dla nas coś niesamowitego. Z racji tego
Wypisz Wymalujdodajemy 4 jajka i 250 ml kremowki i 4 lyzki maki ziemniaczanej i odpowiednio wieksza foremke.Zwiekszamy rowniez skladniki na spod sernika.Czy sernik jest dostatecznie slodki najlepiej skosztowac mase serowa w trakcie wyrabiania. Skladniki na spod sernika:5 sucharkow pelnoziarnistych( Brandt Zwieback)50 g gorzkiej czekolady 60 %50 g mielonych migdalowSkladniki na mase serowa:750 g sera70 g stewii
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!korzystne dla naszego zdrowia.Jesli nigdy nie piekliscie sernika z dodatkiem dyni,goraco polecam i zapraszam do przepisu.Skladniki na spod:100 g ciasteczek amarettini60 g sucharkow50 g maslaSkladniki na mase serowa:500 g sera twarogowego250 g puree z dynii Hokkaido230 g mleka kokosowego (75 %)4 jaja M3 lyzki maki ziemniaczanej220g cukru (pelna szklanka) dodatkowo: 15 ciasteczek(...)pozbawic gniazd nasiennych.Pokroic w 2-cm szpalty i wstawic do piekarnika nagrzanego do 200°C.Piec 20-30 minut.Miekka dynie zblendowyc,a potem calosc przetrzec przez sito.Skladniki na mase serowa umiescic w misie miksera i dodajac po jednym jajku zmiksowac na jednolita mase.Mase serowa wylac na wczesniej przygotowany spod.Piekarnik rozgrzac do 175°C.W tej temperaturz piec sernik 15 minut.Nastepnie zmniejszyc temperature
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!brzegi,jesli wiec dysponujecie nie za wysoka foremka,lepiej uzyc takiej o wiekszym przekroju.Skladniki na spod:6 sucharkow pelnoziarnistych3 czubate lyzki wiorkow kokosowych 50 g masla Skladniki na mase serowa:750 g sera4 jajka L180 g cukru1 puszka mleka kokosowego-400 g 3 lyzki maki ziemniaczanej lub mondaminy1 lyzka cukru waniliowego3 lyzki malibudo przybrania:100 g owocow physalis(...)mioduWykonanie:Skladniki na spod sernika umiescic w kielichu blendera i dosc drobno zmiksowac.Powstala mase wylepic dno tortownicy wylozonej papierem do pieczenia .Odstawic do lodowki,do stezenia.Skladniki na mase serowa wymieszac na malych obrotach miksera, wbijac po jednym jajku,tylko do wymieszania skladnikow,nie dluzej.Mase serowa wylac na schlodzony spod i wstawic do nagrzanego piekarnika do 175°C.Piec 15 minut.Jesli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mozliwosci jest bez liku .Nigdy nie uzywam samej bialej maki.Zawsze staram sie drozdzowki wzbogacic zdrowszymi zamiennikami, dodatkiem maki pelnoziarnistej,orkiszowej,czy mleka kokosowego i jak najbardziej odchudzic.Te z nadzieniem serowym to nasze ulubione.Tu koperty wioda prym,bo buleczki w tym ksztalcie mieszcza najwieksza ilosc serka.Dodatek malin dodaje im nieslychanego aromatu.Sa przepyszne.Bardzo polecam.Skladniki na ciasto ( 12 sztuk):400 g maki(...)maki 550+150 g maki pszennej pelnoziarnistej)+ 2 lyzki175 ml mleka50 g cukru2 jajka M50 g masla1 op.suchych drozdzy1 lyzka domowego cukru waniliowegoSkladniki na mase serowa: 350 g sera2 lyzki cukru pudru 1 zoltkogarstka mrozonych malin cukier puder do posypaniaDodatkowo:1 lyzka mleka+1 zoltko i 2 lyzeczki cukru pudru do posypaniaWykonanie:Mleko podgrzac w garnuszku.Dolozyc pokrojone w kawalki maslo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!slonecznikiem i czeresniami idealny na lato.Czeresnie nie naleza do moich ulubionych owocow,jednak tegoroczne sa tak wyjatkowo slodkie i aromatyczne,ze najchetniej dodawalabym je do wszystkiego.Te wyladowaly w serniku.Masa serowa to moj nowy eksperyment Tym razem polaczylam cala zawartosc puszki mleka kokosowego z serem.Wyszlo pysznie!Sernik jest zwarty,ale idelnie kremowy z delikatna kokosowa nuta,po prostu cudowny.Oj,jest pelen(...)tylko do polaczenia skladnikowrozpuscic 50 g masla z 50 g cukru,mieszajac i uwazajac,by nie stalo sie brazowe .Dodac smietane i calosc zagotowac.Wrzucic pestki slonecznika i mase wystudzicmase serowa wylac na przygotowany spod,wyrownac powierzchnie.Rozlozyc rownomiernie wypestkowane czeresnie,a po wierzchu delikatnie rozprowadzic mase smietanowa z pestkami slonecznika wstawic forme z ciastem do nagrzanego piekarnika.Piec okolo 90 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jeden z tych serników,które mozna jeść bez końca.Cudownie aromatyczny,masa serowa bajeczna,ani za ciężka ani za zwięzła,rozpływająca się w ustach.Na serze ułożona korona z mieszaniny jabłek i słodkiego mango,a zwieńczona chrupiącą kruszonką.Składniki na spód sernika:100 g ciasteczek amarettini100 g sucharków pełnoziarnistych90 g masłaSkładniki na masę serową:1 kg sera3 jajka1 op. budyniu waniliowego250(...)cukier i śmietankę i na wolnych obrotach miksera wyrobić na gładką masę.Dodawać kolejno po jednym jajku i za każdym razem mieszać około pół minutyna spód ciasteczkowy wyłożyć masę serową,następnie jabłka z mango i na górze rozkrusztć miedzy palcami kruszonkępiec w 160`C 1.5 godziny.Upieczony sernik ma mocno ścięte boki,podczas gdy środek pozostaje lekko drżącypierwsye 30 minut studzić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!skórka pomarańczową i pieczony obowiazkowo w dużej prostokątnej formie.Od dawna przymierzałam się do tego przepisu,ale od upieczenia sernika z tego przepisu powstrzymywała mnie koszmarna ilość masła w masie serowej-dokładnie cała kostka.Pokusiłam się o mały eksperyment,dodatek masła opuściłam całkowicie (użyłam tłustego twarogu),zrezygnowałam z ubijania piany.Całe jajka z dodatkiem cukru ubiłam na puszysty kogel-mogel(...)Składniki na kruszonkę piernikową:250 g mąki70 g cukru pudru125 g masła1-2 czubate łyżki kakao1 pełna łyzeczka proszku do pieczenia3 łyżeczki przyprawy piernikowej1 jajko MSkładniki na masę serową:1 kg sera5 jajek1 czubata łyżka mączki ziemniaczanej200-220 g drobnego cukru1 łyżka domowego cukru waniliowego2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowejrodzynki lub inne bakalie-opcjonalnie i wedle uznaniaWykonanie:makę przesiać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!