świeżymi drożdżami, z tymi instant nie za bardzo mi wychodzi. Jednak skusiłam się przepisem z innego bloga ( tutaj ) i postanowiłam zrobić drożdżówki. Ciut zmieniłam przepis i dałam masę serową a w tamtym przepisie były cynamonowe zawijaski (muszą być obłędnie pyszne). Drożdżówki wyszły bardzo dobre (córcia dzisiaj zabrała do szkoły zamiast batonika :) ) Składniki: 2,5 szklanki mąki(...)soli, jajko. Wyrabiamy ciasto tak długo aż nie będzie kleić się do dłoni. Formujemy kulkę, obsypujemy mąką i zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy na 2 godzinki do lodówki. Masa serowa: twaróg (mielony), jajko, budyń, cukry, mieszamy razem do uzyskania gładkiej masy. Po 2 godzinach wyjmujemy ciasto przez moment wyrabiamy a następnie wałkujemy na cienki prostokąt. Na ciasto rozkładamy
Amatorka kuchennaszklanki cukru Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko ze sobą połączyć. Połowę ciasta zamrozić a drugą część włożyć do lodówki na 15 minut. Masa serowa: Gdy ciasto kruche leży w lodówce można zrobić masę serową. Twaróg zmielić ( ja osobiście tego nie robiłam i też wyszły smaczne babeczki) dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie zmiksować. Masa(...)cienko rozwałkować na około 3-4 mm, wykrajać kółka o większej średnicy niż foremki do babeczek i wykleić dokładnie ciastem foremki. Ciasto po nakłuwać widelcem. Do środka wlać masę serową na 3/4 wysokości. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 min potem temperaturę zmniejszyłam do 160 stopni i piekłam na złoty kolor
Amatorka kuchennaOdstawić do wystudzenia Żelatynę rozpuścić w 3/4 szkl. wody, wymieszać i odstawić Serek z cukrem pudrem przełożyć do malaksera i wymieszać Żelatynę podgrzać w mikrofali, dodać 2 łyżki masy serowej i szybko wymieszać do połączenia składników (ja to robiłam sprężynką) Przełożyć do masy serowej i chwilę wymieszać do momentu połączenia składników Masę serową przełożyć do prostokątnej brytfanki i włożyć
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsernika nie naruszając go Cukier puder wymieszać z opakowaniem cukru waniliowego Ser z cukrem pudrem przełożyć do malaksera i wymieszać Żelatynę podgrzać w mikrofali, dodać 2 łyżki masy serowej i szybko wymieszać do połączenia składników (ja to robiłam sprężynką) Przełożyć do masy serowej i chwilę wymieszać do momentu połączenia składników Masę serową przełożyć do prostokątnej brytfanki i włożyć do lodówki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comślimaczki i świetnie sprawdziły się, po raz kolejny, jako smakołyk do kawy dla niezapowiedzianych gości. Może i Tobie uratują sytuację, kiedy nie będziesz miała czego podać do kawy ? :) Serowe ślimaczki z nutą cynamonu S KŁADNIKI NA 12 ŚLIMACZKÓW: 1 ciasto francuskie 200 g twarogu białego - półtłustego 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru białego(...)jajko cynamon PRZYGOTOWANIE: Do blendera przekładamy twaróg, wbijamy żółtko, dodajemy cukier waniliowy i cukier biały, całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy serowej. Ciasto francuskie rozkładamy, smarujemy całość uzyskaną masą serową i zwijamy w roladę, którą kroimy w krążki. Białko roztrzepujemy, każdy krążek smarujemy białkiem i oprószamy cynamonem. Pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDzisiaj chciałam zaprosić Was na błyskawiczną zupę serową. Jest ona prosta i smaczna, w sam raz na piątkowy obiadek. Zupa serowa z zieleniną i groszkiem ptysiowym SKŁADNIKI: 750 ml bulionu warzywnego 2 duże serki topione - śmietankowe 2 ząbki czosnku natka pietruszki szczypiorek groszek ptysiowy PRZYGOTOWANIE: Bulion warzywny zagotowujemy. Do malaksera przekładamy serki topione(...)dodajemy 150 ml wywaru - całość dokładnie mieszamy do roztopienia serka. Powstałym kremem serowym zalewamy bulion, dodajemy przeciśnięty czosnek i zagotowujemy. W tym czasie siekamy zieleninę. Do miseczek nalewamy zupkę, posypujemy obficie szczypiorkiem i natką, dodajemy groszek ptysiowy i podajemy na gorąco. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisztuk PRZYGOTOWANIE: Pomarańczowe galaretki rozpuszczamy w 500 ml wody i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do smaku cukier puder. Następnie dodajemy ser i miksujemy. Kiedy masę serową mamy gotową wlewamy do niej zimna galaretkę i miksujemy na najmniejszych obrotach do połączenia. Tortownicę wykładamy np. folią spożywczą, na dno układamy biszkopty i zalewamy masą serową, odstawiamy(...)Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy na połówki. Na masie serowej układamy truskawki, w środek wkładamy jedną truskawkę głębiej, wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie czerwoną galaretkę rozpuszczamy w 500 ml wody i studzimy. Z ciasta wyciągamy truskawkę którą włożyliśmy w środek, zalewamy galaretką, posypujemy całość wiórkami kokosowymi. Wkładamy do lodówki na kilka godzin
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSernik nowojorski z nutą czekolady SKŁADNIKI: Ciasto: 3 żółtka 3 duże łyżki cukru 130 g miękkiego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej Masa serowa 1kg sera z wiaderka 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka ¾ szklanki cukru białego 3 łyżeczki cukru waniliowego 125 ml śmietany 30% schłodzonej 50 g masła(...)dodajemy miękkie masło i miksujemy. Następnie małymi porcjami dodajemy mąkę i proszek do pieczenia – całość miksujemy. Uzyskane ciasto wykładamy na tortownicę i wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy masę serową: Masło roztapiamy i studzimy. Do miski przekładamy ser, dodanemu cukier i cukier waniliowy i całość miksujemy, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną stale miksując. Kolejno dodajemy na przemian po jajku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisernikową blachę, dyktuję za Kasią : Spód z ciasta 1 szklanka mąki 120 g cukru 120 g margaryny 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli Masa serowa 1 kg sera białego (najlepiej z wiaderka, Piątnica lub President) 4 jajka 4 żółtka 1 szklanka cukru ¾ szklanki oleju 2 szklanki mleka 2 budynie waniliowe Piana na wierzch 4 białka(...)około pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wykładamy nim dużą blachę nasmarowaną margaryną. Pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto lekko się zrumieni. Wszystkie składniki na masę serową przekładamy do dużej miski i mieszamy mikserem na najwyższych obrotach co najmniej 5 minut. Masa jest dosyć rzadka, ale dzięki temu sernik po upieczeniu będzie delikatny i puszysty. Masę serową wykładamy
dom-agi.plSernik brzoskwiniowy z pianką bezową. Składniki : Ciasto : 1 kostka margaryny ( 25 dkg ) 3 szklanki mąki 3 łyżki cukru 5 żółtek 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa : 50 dkg sera 1/2 kostki masła ( 10 dkg ) 1 jajko 1 budyń o smaku śmietankowym 1/2 szklanki cukru pudru 1 puszka brzoskwiń ( połówki ) Piana bezowa : 5 białek 1 szklanka cukru Sposób(...)wykonania : Z podanych składników na ciasto zrobić kruche ciasto i wstawić na kilkanaście minut do lodówki. Gdy kruche ciasto będzie się nam chłodzić,przygotowujemy sobie masę serową. Twaróg mielimy dwa razy w maszynce ( lub kupujemy już mielony w sklepie ). Następnie ucieramy z cukrem i miękkim masłem na puszystą masę. Dodajemy jajko i znów mieszamy kilka minut. Na końcu dodajemy budyń
Przepisy i porady kulinarnezmiksować, przykryć ściereczką i odłożyć na 20-30 minut. Naleśniki smażyć z dwóch stron na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej (na jeden naleśnik przypada jedna chochla ciasta). farsz szpinakowo-serowy - 450 g mrożonego szpinaku - 250 g sera ricotta - 125 g sera mozzarella - 2 duże lub 3 mniejsze ząbki czosnku - odrobina oliwy - sól i pieprz Czosnek drobno posiekać/przecisn(...)przygotowaniem lazanii. Przygotowanie: Przed układaniem lazanii należy odciąć okrągłe boki naleśników, by otrzymać kwadratowe płaty. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadzić warstwę sosu pomidorowego, a potem kolejno: naleśnik, szpinakowo-serowy farsz, naleśnik, sos pomidorowy z połową startej kulki mozzarelli, naleśnik, szpinakowo serowy farsz i naleśnik. Lazanię polać resztą pomidorowej passaty i posypać pozostałą częścią mozzarelli. Całość zapiekamy w temperaturze
Kuchnia Elliemnie sernik, tak na przekór wszystkim. Choć nie powiem, na pączka też się skusiłam, tyle że z cukierni. Sernik szybki i prosty w wykonaniu. Do tego mocno serowy, wilgotny i zbity. Nie będę się rozpisywać na jego temat, sami spróbujcie. Sernik cytrynowy składniki: 750 g twarogu śmietankowego 100 ml śmietany 18% 4 jajka 80 g mąki 100 g Cukru(...)wykonanie: Twaróg mieszamy za pomocą miksera z mąką, śmietaną, żółtkami, cukrem, startą skórką cytryny, wanilią i sokiem z cytryny. Osobno ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy je do masy serowej. Delikatnie mieszamy. Gotową masę serową wykładamy do tortownicy. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 ° C, po wyłączeniu piekarnika pozostawiamy w nim ciasto jeszcze przez 15 minut
Przysmaki Karolkifont-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Składniki: Biszkopt : 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa : 1/2 kg białego sera 1/2 szklanki cukru 1 kostka masła 1 galaretka cytrynowa 4 żółtka Piana : 4 białka 1/4 szklanki cukru 1 galaretka wieloowocowa(...)studzimy. Biały ser mielimy w maszynce. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę z cukrem i żółtkami. Na koniec dodajemy zmielony ser oraz galaretkę cytrynową i dokładnie mieszamy. Gotową masę serową wykładamy na upieczony, ostudzony biszkopt i wsadzamy do lodówki do stężenia. Galaretkę wieloowocową rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier
Symfonia smakowaJedzeniem najlepiej, ale nie tym, które my spożywamy w okresach zapaści umysłowej, bo nie każdy jest chętny na konsumpcję płatków kukurydzianych z nutellą i ogórkiem konserwowym. Proponujemy wam kulki serowe. Smaczne, ładne i szybkie do zrobienia. Potrzebujemy kilku składników, pół godziny roboty i możemy z mściwą satysfakcją patrzeć jak gości szlag trafia z zazdrości. Więc do dzieła. Na kulki(...)pieprzem. Nie solimy, ponieważ ser jest sam w sobie słony. Na trzech osobnych talerzykach dajemy posiekany szczypiorek, zmielone orzechy oraz podprażony sezam wymieszany z paprykami. Małą łyżeczką nabieramy masę serową i wilgotnymi dłońmi formujemy kulki, obtaczamy je w którejś posypce. Jemy. To, co zostanie podajemy gościom. Smacznego! Post Goście, goście – kulki serowe pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenwymieszać do połączenia się składników. Gotową masę wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni bądź do suchego patyczka. Biszkopt wystudzić. Składniki masa serowa: 1 kg sera białego 1.5 szklanki cukru 1/2 kostki masła 3 jajka 1/2 szklanka mleka 2 budynie waniliowe łyżka mąki ziemniaczanej 100 gram chałwy waniliowej 2 szklanki wiśni(...)gram chałwy waniliowej Wykonanie: Ser zmielić dwukrotnie. Masło rozpuścić w garnku dodać do niego ser, cukier, roztrzepane jajka i gotować około 10 minut cały czas mieszając. Kolejno do masy serowej należy dodać pokruszoną chałwę oraz budynie waniliowe. Mąkę ziemniaczaną należy wymieszać z mlekiem i wlać do gorącego sera. Całość podgrzewamy do momentu, aż masa będzie gęsta. Wykonanie sernika
Krakowskie smaki Ani