obficie mielonymi skórkami z pomarańcza. Ser zmielić, utrzeć z jajkami i cukrem. Następnie masę podzielić na pół. Czekolady połamać i rozpuścić na parze oddzielnie. Połowę masy serowej wymieszać z ciemną czekoladą, a drugą połowę z jasną. Ciemną masę serową wlać do przygotowanej formy i przykryć jasną masą serową. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec
Tradycyjna KuchniaEksperyment udany i właśnie jest zjadany ;) polecam ! ;) Składniki: masa serowa: 300g sera chudego białego Emilka 2 jajka 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru aromat śmietankowy/waniliowy 20 (rozkruszonych) tabletek STEWII/fruktoza Spód: 6 łyżek otrębów 4 łyżki mleka 0,5% 1 jajko 1 łyżeczka kakao 4 (rozkruszone) tabletki STEWII/fruktoza 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przygotowania: Spód(...)Jajko roztrzepujemy, dodajemy otręby, mleko, kakao, proszek do p., STEWIĘ i mieszamy masę odstawiamy na bok na około 10-15 minut aż otręby spęcznieją Masa serowa: Wszystkie składniki na masę miksujemy Cała tarta: Ciasto otrębowe wykładamy na dość małą (około 20cm średnicy) okrągła blaszkę pokrytą papierem do pieczenia wkładamy do piekarnika na około 10 minut, temperatura
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćokrągła blaszkę o średnicy 22cm): Spód: 6 łyżek otrębów 4 łyżki serka homogenizowanego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 łyżka miodu lub inna substancja słodząca Masa serowa: 500g sera chudego Emilka 2 jajka 2 łyżki kisielu brzoskwiniowego bez cukru 25 skruszonych tabletek STEWII 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Brzoskwiniowa góra: około 800g brzoskwiń(...)wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika (temp 200stopni) na około 15 minut kiedy spód będzie się piec miksujemy wszystkie składniki na masę serową na upieczony spód wykładamy na masę serową wstawiamy jeszcze raz do piekarnika obniżając temperaturę do 180 stopni i pieczemy 30 minut pozostawiamy sernik w piekarniku
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćjajka 1 łyżka odtłuszczonego mleka w proszku 1 łyżeczka proszku do p. 3 łyżki otrębów (ja użyłam otrębów firmy Kupiec) około 15 rozkruszonych tabletek STEWI Czekoladowa pianka serowa: 1 łyżeczka odtłuszczonego kakao 500g sera białego chudego Emilka Stewia wg smaku 0,5 szklanki wrzątku 2 łyżeczki żelatyny Galaretka: 1,5 szklanki wody 0,5 szklanki syropu malinowego light(...)szklanki wrzątku i dodajemy do sera (najlepiej przez sitko, żeby nie było grudek) powstałą masę wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki, aż zastygnie kiedy masa serowa stężeje przygotowujemy galaretkę w 0,5 szklance wrzątku rozpuszczamy żelatynę i mieszamy ze szklanką wody i 0,5 szklanki syropu malinowego (najlepiej spróbować, czy nie dodać więcej syropu) wstawiamy galaretkę do lodówki kiedy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćłyżki otrębów owsianych firmy Kupiec 1 łyżeczka odtłuszczonego kakao 1 łyżeczka proszku do p. 1 łyżka stewii (najlepiej spróbować, bo każdej firmy stewia jest inna) Masa serowa: 2 żółtka 500g sera białego Emilka aromat waniliowy stewia wg. smaku niecała szklanka gęstego jogurtu naturalnego Pianka: 2 białka 2 łyżeczki odtłuszczonego mleka w proszku stewia wg. smaku Sposób przygotowania: Białka(...)okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia (chyba, że używamy formy silikonowej) pieczemy w temp. 190 stopni przez 15 minut w tym czasie miksujemy wszystkie składniki na masę serową kiedy spód się upiecze wykładamy na niego masę serową i wstawiamy do piekarnika na 30 minut, zmniejszając temperaturę do 160 stopni po upływie określonego czasu ubijamy białka z mlekiem
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprzede wszystkim wysoką kaloryczność dlatego muszę powoli przechodzić na odwyk;p dlatego dziś przygotowałam sernik już z mniejszą ilością tej pyszności ;) Składniki (tortownica o średnicy 22-23cm): masa serowa: 1 kg sera chudego Emilka 3 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej firmy Kupiec kilka kropel olejku migdałowego stewia wg. smaku (ja dałam ponad 4 łyżki, jednak moja słabo słodzi) masa(...)olejek migdałowy + miód wg.smaku) 2 jajka ewentualnie można dosłodzić stewią (jednak ja już nic więcej nie dodawałam, bo mak był dostatecznie słodki) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na masę serową miksujemy wykładamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy mieszamy wszystkie składniki na masę makową i wylewamy na ser przy pomocy widelca robimy w cieście "zawijasy", żeby masa serowa lekko
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćBardzo kremowy, wyrazisty sernik. Jest swego rodzaju kombinacją kontrastów - ciemnego, wyrazistego smaku brownie, delikatnej masy serowej z kawałkami melona, pokrytej puree z owoców. Smakuje rewelacyjnie, wygląda też nieźle ;) Bardzo polecam! Składniki na spód brownie: 2 duże jajka 130 g czekolady gorzkiej Goplana 100 ml kremówki 70 g mąki pszennej 30 g kakao szczypta soli 75 g cukru Czekoladę połamać, zlać(...)delikatnie wymieszać. Wlać przestudzoną czekoladę i dokładnie połączyć. Tortownicę o średnicy 18 cm natłuścić, wylać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 15-17 minut. Wystudzić. Masa serowa: 500 g twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 250 g serka mascarpone 1 budyń śmietankowy 3 duże jajka 100 g cukru 200 g melona + 200 g truskawek Truskawki zmiksować, odłożyć. Melon pokroić
Domowa cukiernia Ewybardzo słodki. Aby to zmienić można zastąpić masę kajmakową powidłem. Ciasto: 30 dag margaryny 60 dag mąki 4 łyżki miodu 30 dag cukru 2 jajka 2 łyżeczki sody Masa serowa: 1 kg serka naturalnego homogenizowanego ok. 2 szklanki mleka 2 opakowania Śnieżki 2 duże łyżki żelatyny Dodatkowo: 1 puszka masy kajmakowej, gorzka czekolada lub polewa czekoladowa. Rozgrzać margarynę z miodem(...)mleka ubić 2 opakowania śnieżki. Połączyć z serem. Do masy dodać tężejącą żelatynę. Zmiksować. Jeden miodowy placek skropić lekko słodką, mocną herbatą, posmarować połową masy kajmakowej. Wyłożyć połowę masy serowej, przykryć drugim plackiem posmarowanym masą kajmakową. Wyłożyć drugą część masy serowej. Posypać startą gorzką czekoladą lub udekorować polewą czekoladową. Pozostawić na dłużej (najlepiej do następnego dnia) w lodówce
Praktyczna plrandkę – gwarantuję , że traficie prosto do serca przez żołądek! SKŁADNIKI: SPÓD: * herbatniki – ok. 2 szkl * masło – 90 g * cukier puder – 2 łyżki MASA SEROWA: * ser biały 3x mielony – 300 g * jogurt grecki – 200 g * cukier puder – 60 g * wanilia – 1 laska * żelatyna – 3 łyżeczki * woda – 20 ml MUS: * truskawki(...)czekolada – 100 g * śmietana 30% – 50 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Drobno pokruszone herbatniki mieszamy z cukrem pudrem i roztopionym masłem, wyklejamy tortownicę ( u mnie 20 cm ). MASA SEROWA: Żelatynę zalewamy odrobiną wody, odstawiamy do napęcznienia, podgrzewamy cały czas mieszając, studzimy. Ser biały i jogurt grecki miksujemy z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii. Dodajemy żelatynę i wszystko bardzo dokładnie
Ostra na Słodkobądź na 30 minut do zamrażalnika). Po tym czasie wsuwam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 15 minut. Podczas pieczenia robię masę serową. Najpierw ubijam białka na sztywną masę. Następnie mikserem łączę ser, mąkę, ksylitol, a na końcu dodaję białka delikatnie mieszając. Biorę się za kruszonkę(...)wcześniej ciasto kładę na stolnicę, dodaję migdały oraz wiórki kokosowe, siekam nożem a następnie formuję kulkę. Na upieczony spód do tarty wykładam masę serową, rabarbar pokrojony w centymetrowe kawałki i posypuję wszystko nasionami Chia, a także kruszonką. Piekę 25 minut w 180 stopniach i gotowe :-) Moje uwagi !! Lepiej jak masa serowa jest słodka, dlatego
Życie na widelcusmak, doskonała wersja tego ciasta, proszę jak smakowicie wygląda! Składniki: 2 szklanki mąki 0,5 kostki masła 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek mleka Masa serowa 1 kg twarogu 0,5 kostki masła 6-8 jaj wielkości kl. M 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 budyń śmietankowy 1,5 szklanki cukru pudru 0,5 szklanki rodzynek(...)bardzo drobnych oczkach. Oddzielamy białka od żółtek. Do masy twarogowej dodajemy żółtka i pozostałe składniki, po czym wszystko miksujemy. Ubijamy białka na sztywną pianę delikatnie łączymy z powstałą masą serową. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, połowę schłodzonego ciasta trzemy na tarce o dużych oczkach. Wykładamy masę serową, na nią trzemy drugą połowę ciasta. Sernik pieczemy około
kgwjanczewoSkładniki Karmelizowany rabarbar: 500 g rabarbaru 100 g cukru Spód sernika: 180 g ciasteczek jęczmiennych z siemieniem lnianym Sante 60 g roztopionego masła Masa serowa: 500 g jogurtu greckiego 250 g serka mascarpone 90 g cukru pudru 1 laska wanilii 7 łyżeczek żelatyny 1 truskawkowa galaretka opcjonalnie odrobina czerwonego barwnika spożywczego Wykonanie: Ciastka wkładamy(...)lekko przestudzonej żelatyny dodajemy 2 łyżki karmelizowanego rabarbaru i mieszamy. Zahartowaną żelatynę dodajemy do pozostałej części rabarbaru, cały czas miksując. Następnie uzyskaną masę dodajemy do masy serowej i również miksujemy. Opcjonalnie dodajemy czerwony barwnik dla podkreślenia koloru. Gotowa masę wylewamy na ciasteczkowy spód i chowamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu
Kulinarne przygody Gatityskładniki, żadnych ulepszaczy, zagęstników czy innych poprawiaczy smaku. Sami się przekonajcie :) Składniki: Spód: 1,5 szkl. mąki 1/2 kostki masła 1/4 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera "Mój Ulubiony" 100 ml śmietanki 30 % 6 jajek 2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki wrzątku 1/2 szkl. cukru 1 budyń czekoladowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)Spód: Składniki ciasta zagniatamy, rozwałkowujemy na wielkość tortownicy (26cm), nakłuwamy widelcem i zapiekamy około 20-25 minut w 180 stopniach. Kawę zaparzamy w 2 łyżkach gorącej wody, studzimy. Masa serowa: Śmietankę ubijamy (nie na sztywno), dodajemy do niej ser i jajka (wszystkie na raz). Dokładnie miksujemy, dodajemy cukier, kawę, proszek budyniowy i obie mąki, miksujemy na wolnych obrotach do połączenia
Kolorowy Przepisownikrabarbarowego tiramisu trafiłam na różne wersje, ale ta przemówiła do mnie najbardziej. Wszystko dzięki dodaniu ponczu z rumem- ostry smak alkoholu powinien dobrze przełamać słodycz musu rabarbarowego i masy serowej. I dokładnie tak jest- deser jest delikatny w smaku, ale nie mdły. Idealny. Wybaczcie beznadziejne zdjęcia, ale nawet nie planowałam, że to ciacho nada się na bloga, a zanim się(...)białek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy serek i miksujemy chwilę, do otrzymania jednolitej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszając dodajemy do masy serowej. Robiąc tradycyjne tiramisu nie dodajemy nigdy piany z białek, w wersji owocowej powoduje, że deser jest delikatniejszy w smaku i doszliśmy do wniosku, że to dobry pomysł. Zdecydowanie się sprawdziło:-) Teraz
les mirabellessernik, przepis jak widać nie skomplikowany, a efekt! - poezja smaku...:) Składniki: 3 szklanki mąki 5 łyżek cukru 5 żółtek 1 kostka margaryny 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa 1 kg sera ( z wiaderka) 3 jajka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe 1,5 szklanki cukru 0,5 kostki margaryny miękkiej Piana 5 białek 1 szklanka cukru ponadto 1 puszka(...)brzoskwiń lukier Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy pozostałe składniki zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części, jedną połowę wkładamy do lodówki, a drugą do zamrażarki na 1 godzinę. Masa serowa Jajka, cukier oraz margarynę miksujemy, następnie dodajemy po 1 łyżce sera dalej miksując, na samym końcu dodajemy budynie. Część ciasta wyjętą z lodówki rozkładamy na spód blachy, na ciasto wylewamy
kgwjanczewo