zajrzałam po nią to naszła mnie ochota na jakąś zapiekankę, ale chciałam spróbować czegoś nowego. Wpadłam na pomysł, by farsz z gyrosem włożyć w naleśniki je zapiec w sosie serowym i to jest także coś wspaniałego. Jeżeli czasem zdarza się Wam, że robicie takie naleśniki z farszem i przyprawą gyros (coś al'a wrapy) to warto spróbować tej zapiekanki, wygląda(...)piersi kurczaka łyżka przyprawy gyros mała główka kapusty pekińskiej 1 zielony ogórek ( nie za duży) 1 pomidor puszka kukurydzy konserwowej czerwona papryka tłuszcz do podsmażenia mięsa Składniki na sos serowy: 30 dag miękkiego żółtego sera szklanka gęstej śmietany 18% 3 jajka, łyżeczka przyprawy gyros Nim zaczniecie dodawać przyprawę gyros do farszu i sosu to spróbujcie czy jest słona, jeżeli
Poezja Smaków - blog kulinarnyrazem z aksamitnym sernikiem tworzą zgrany duet. Nic tylko sięgnąć po kolejny kawałek! Składniki na spód: 140 g orzechów włoskich 3 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka mąki pszennej/kukurydzianej Masa serowa: 3/4 szklanki cukru brązowego 4 jajka 1 kg sera twarogowego- mielonego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki cukru z ziarenkami wanilii Dodatkowo: 100 g rozgniecionych malin 1/2 szklanka świeżych malin(...)którym zaczną nabierać masłowatej konsystencji. Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10-12 minut w 175 st. C. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Jajka miksujemy razem z cukrem i cukrem waniliowym dodajemy mąkę i mieszamy. Następnie do przygotowanej masy dodajemy ser i wszystko łączymy. Na upieczony wcześniej spód wylewamy masę serową i wyrównujemy
Słodkie PrzyjemnościSernik zawsze zwiastuje pyszną ucztę. Nie ważne czy jest w wersji klasycznej na kruchym spodzie z puszystą i wilgotną masą serową, czy nowoczesnej wariacji w stylu kuchni fusion, łączącej to co z tradycji najlepsze z niebanalnym dodatkiem i ciekawą formą. Pieczenie to nie tylko aptekarska dokładność, ale także okazja do puszczenia wodzy fantazji. Jeszcze do niedawna uważałam, że z wypiekami(...)zapomnieć, szczególnie gdy w międzyczasie oglądacie dobry film.... Łatwo wtedy o kuchenną katastrofę;) Składniki: Spód: 100 g herbatników maślanych 100 g biszkoptów 60 g roztopionego masła Masa serowa: 400 g twarogu potrójnie mielonego 500 g serka mascarpone 300 g cukru 3 jajka 100 ml śmietany kremówki 1 laska wanilii 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Mus jagodowy: 100 g jagód (świeżych
Smakowity Blog Kulinarnyinnymi owocami. Polecam :) Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 200 g masła 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 250 g twarogu 1 jajko 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 500 g brzoskwiń Kruszonka: 160 g mąki pszennej 100 g masła 3-4 łyżeczki cukru waniliowego 100 g cukru(...)nadal miksując. Do masy maślanej dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Formę o wymiarach 30 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, odstawić. Masa serowa - Twaróg wymieszać z jajkiem, cukrem i mąką ziemniaczaną, gotową wyłożyć na ciasto. Na masie serowej ułożyć brzoskwinie, wcześniej umyte, pozbawione pestek i pokrojone w ćwiartki. Kruszonka - Mąkę, cukry i masło
Domowa cukiernia Ewymasła wykonanie: Masło roztapiamy. Herbatniki rozdrabniamy na okruszki, dodajemy masło i mieszamy. Następnie równomiernie rozkładamy i ugniatamy w tortownicy (21 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia. składniki na masę serową: 700 g ser białego (ja użyłam domowego i miksowałam go na gładką masę) 125 ml śmietany kremówki 180 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 czubate łyżki żelatyny(...)wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Ser miksujemy ze śmietanką, sokiem z cytryny oraz cukrem. Następnie dodajemy żelatynę i dokładnie miksujemy. Owoce blendujemy z cukrem (cukru wg smaku). Masę serową dzielimy na 2 części. Jedną część wylewamy na przygotowany wcześniej spód z herbatników i wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia. Do drugiej części wlewamy mus owocowy i miksujemy do połączenia
Domowy Smak Jedzeniaspód: 150 g herbatników 30 g masła Herbatniki kruszymy, a masło roztapiamy. Oba składniki mieszamy razem i wykładamy na wysmarowaną tłuszczem tortownicę lekko przyciskając. Odstawiamy do schłodzenia. Masa serowa: 1 kg sera w wiaderku ( u mnie truskawkowy ale może być każdy inny) 3 łyżki żelatyny ok. 3 łyżki cukru pudru Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia(...)minut. Po tym czasie rozpuszczamy ją nad kąpielą wodną i dodajemy do sera, dosładzamy do smaku cukrem pudrem i dokładnie mieszamy. Masę serową wykładamy na schłodzony spód z herbatników. Mus morelowy: ok 1 kg moreli 3 łyżki żelatyny szczypta kardamonu cukier puder Morele kroimy na pół, pozbawiamy pestek i układamy skórkami do dołu na blaszce, wstawiamy je do piekarnika
Słodka Kraina Wypiekówmąki pszennej 40 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 4 łyżki miodu płynnego 2 jajka 70 g masła roztopionego szczypta soli mleko do posmarowania ciasta masa serowa: 250 g sera białego twarogowego 1 żółtko 50 g masła 3 - 4 łyżki cukru pudru 1 - 2 łyżki cukru z wanilią lukier: 5 kopiastych łyżek cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny(...)ciasto klei się do ręki lecz w trakcie zagniatania przestaje. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut, aż podwoi swoją objętość. Składniki masy serowej zmiksować na gładką masę. Z wyrośniętego ciasta rozwałkować placek grubości 1 cm i wycinać szklanką koła. Układać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia zachowując 2 cm odstępy. Papier można lekko
Kuchcik gotujepołową cukru.Dodawać porcjami ser, olej, mleko i budyń do połączenia składników,na jednolitą masę Ubić pianę z białek na sztywno,z pozostalym cukrem.Na koniec delikatnie wmieszać gotową masę serową z ubita pianą. .Dno jednej blaszki wyłożyc herbatnikami i na to wlać masę serową.Na wierzch wyłożyc skórke pomarańczową.Drugą blaszke pozostawić wyłożona papierem i na nia wlać drugą część(...)masy serowej. Wierzch drugiej blaszki posypać pokruszonymi ciasteczkami oreo.Piec w piekarniku w 160 -170° około 90 minut Pozostawić w piekarniku ,z uchylonymi drzwiczkami do wystygnięcia
w mojej kuchniprzy tym wspaniale smakuje. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 1 szklanka mąki 5 dag margaryny 1,5 łyżki cukru 2 żółtka 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 60 dag sera białego półtłustego 15 dag cukru 3 jajka 5 dag masła 2 łyżki budyniu waniliowego 1 łyżka mąki krupczatki 30 dag wiśni PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Mąkę łączę z margaryną(...)Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 22 cm. Masa serowa : Żółtka oddzielam od białek. Masło ucieram z cukrem oraz żółtkami. Dodaję zmielony ser. Wsypuję budyń oraz mąkę. Na końcu do masy dodaję pianę ubitą z białek. Delikatnie mieszam. Masę serową wykładam na ciasto kruche. Wyrównuję. Z wiśni usuwam pestki. Owoce układam
Tradycyjna kuchnia Kasiszklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki drobnego cukru 2-3 łyżeczki ciemnego kakao 4 średniej wielkości żółtka masa serowa : 4 białka szczypta soli 1kg serka wiejskiego-twaróg ziarnisty ze śmietanką z mlekovita około 1 szklanki cukru 1 budyń waniliowy ,śmietankowy(proszek) 150g masła Wykonanie(...)kruszonkę. 3/4 ciasta przekładamy do formy,wyłożonej papierem i ugniatamy je dłonią,.Formę wkładamy do lodówki na około 30 minut, razem z 1/3 odłożonego ciasta na kruszonkę. Masa serowa: Serek z masłem, miksujemy na gladką masę .Następnie dodajemy cukier i budyń i ponownie miksujemy na gładka masę. Do tak przygotowanej masy dodajemy ubita piane z białek icałość delikatnie
w mojej kuchniprzygotowaniu, w takiej wersji polubią go wszyscy, a spód to istna petarda :) Nawet mój teść, który słysząc "sernik na zimno" dostaje alergii bardzo lubi tą wersję. Do masy serowej użyłam sera mascarpone i żółtek ubitych na parze. SKŁADNIKI: SPÓD: - 250 g herbatników - 300 g nutelli MASA SEROWA: - 400 g sera mascarpone - 4 żółtka - 2 łyżeczki żelatyny - 4 łyżki cukru(...)kwaśne dodaj cukier. Żelatynę namocz w małej ilości wody, po kilku minutach napęcznieje. Sok zagotuj i rozpuść w nim żelatynę, dodaj do zmiksowanych truskawek, dobrze wymieszaj. Wlej na masę serową, wygładź łopatką, wstaw do lodówki na 3 godziny albo na całą noc PRZED PODANIEM wyjmij sernik z tortownicy i udekoruj owocami sezonowymi, u mnie były borówki amerykańskimi. Smacznego
Kuchnia bezglutenowa Lolitruskawki trwa. Poniżej propozycja szybkiej tarty ze świeżymi truskawkami. Potrzebujemy: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła 1 jajko 3/4 łyżki naturalnego jogurtu 3-4 łyżki cukru pudru Masa serowa: 350g zmielonego twarogu (taki z wiaderka) 5 łyżek cukru pudru 1 laska wanilii Dekoracja: Świeże truskawki Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto siekamy a następnie szybko zagniatamy i formujemy kulę. Ciasto(...)wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie dno i boki formy do tarty wylepiamy ciastem. Ciasto pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180C. Studzimy. Masa serowa: Wszystkie składniki mieszamy łyżką. Jeżeli masa jest bardzo płynna można dodać 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody. Na zimne cisto wykładamy masę serową, ciasto wkładamy do lodówki
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Kokosowe knedle z truskawkami Knedle serowe z jabłkami i cebulką Pierogi z jagodami Pierogi z serem i cynamonem Derelye-wegierskie pierogi z dżemem Pierogi z farszem mięsno-gryczanym Knedle ziemniaczane ze śliwkami Knedle serowe ze sliwkami Ziołowe knedle z anchois i pesto z rukoli Pełnoziarniste knedle serowe z konfiturą porzeczkową Owsiane leniwe z syropem klonowym
Wiem co jemekstraktu z wanilii / cukier z prawdziwą wanilią (nie wanilinowy) ~65g (1 i 1/2 opakowania) proszku budyniowego czekoladowego ~450ml mleka ~3 łyżki cukru (użyłam 2 łyżek fruktozy) wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temp. pokojową więc wyjmij je ok.2-3 godziny wcześniej z lodówki. Z 450ml mleka na budyń odlać pół szklanki i rozmieszać w tym mleku budyń razem z cukrem, pozostałe(...)mieć potem znaczenia. Żółtka oddzielić od białek. Ser wymieszać z żółtkami, cukrem i ekstraktem z wanilii / cukrem z wanilią. Białka ubić na szytną pianę i delikatnie wmieszać w masę serową. Piekarnik rozgrzać do 165*C. Tortownicę o śrenicy 22cm lub większą wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ser. Na środek masy serowej wyłożyć budyń i 'wcisnąć' go sernik
chili & sugarpierwszy z nich. Coś tradycyjnego. Sernik krakowski. Gdy słyszę nazwę tego ciasta od razu widzę sernik z tradycyjną lukrowaną kratką na wierzchu, oraz słuszną ilością rodzynek w masie serowej :) Sernik smakował szczególnie dla mojej Mamy, która ma bardzo wymagające podniebie, jeśli o serniki chodzi! :) SERNIK KRAKOWSKI przepis autorski - na podstawie internetu // blacha 20x25cm ~250g mąki pszennej ~125g masła ~2 żółtka(...)smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą). Nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C, pieczemy ok. 20-25 minut, do zezłocenia. W tym czasie przygotowujemy masę serową. składniki w temperaturze pokojowej! ~1kg sera twarogowego półtłustego, mielonego 2-3krotnie ~szklanka cukru + łyżka cukru z wanilią lub ekstraktu z wanilii ~5 jajek ~2 łyżki budyniu o smaku waniliowym
chili & sugar