serowe - 4000 przepisów (strona:53/267)

Sernik złota rosa 3634

szklanki mąki pszennej 12 dag masła pół szklanki cukru 3 jajka (1 całe i dwa żółtka – dwa białka wybić do oddzielnej miseczki) półtorej łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA: 1 kg sera na sernik – trzykrotnie mielonego (polecam Piątnicy tutaj w promocji ) 5 jajek (3 całe i 2 żółtka – 2 białka dodać do miseczki z białkami z ciasta) 1 szklanka cukru(...)budynie śmietankowe bez cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1 i 1/2 szklanki mleka DO MASY BIAŁKOWEJ: 4 odstawione wcześniej białka (dwa z ciasta i dwa z masy serowej) 3/4 szklanki grubego cukru WYKONANIE: CIASTO: Do przesianej mąki dodać zimne masło, posiekać do uzyskania drobnych grudek. Dodać cukier, proszek do pieczenia, jedno całe jajko i  dwa żółtka. Szybko

Kuchenne zapiski Edyty
Sernik wyborny 174

mniejszą (1/4). Mniejszą część ciasta włożyć do zamrażalki. Większą częścią ciasta wyłożyć tortownicę o średnicy 28 cm i piec przez około 30 minut w 160 stopniach, wystudzić.  Masa serowa: 1 kg sera białego tłustego, mielonego  8 jajek 2 białka kostka masła 1,5 opakowania budyniu śmietankowego  szklanka cukru pudru  150 g kandyzowanej skórki pomarańczowej  skórka(...)jednej wyparzonej pomarańczy  2 garści rodzynek Wykonanie: Ser wymieszać wymieszać z miękkim masłem, budyniem, cukrem oraz z jajkami. W osobnej miseczce ubić na sztywno białka. Do masy serowej dodać skórkę pomarańczową, rodzynki i startą skórkę z pomarańczy, dokładnie wymieszać. Na sam koniec do masy serowej delikatnie wmieszać ubite białka. Gotową masę wylać na podpieczony spód na to zetrzeć resztę

Krakowskie smaki Ani
Sernik pomarańczowo-dyniowy / Z dynią 136

intensywnego, pomarańczowego zapachu i koloru z pewnością pięknie by się na wigilijnym stole prezentował. Do jego przygotowania użyłam puree z dyni hokkaido, które ma bardzo żywy kolor. Do masy serowej dodałam sok i skórkę z pomarańczy, spód przygotowałam z domowej, dyniowo-pomarańczowej granoli, a wierzch udekorowałam zawijasami z dżemu z czerwonych pomarańczy. Wyszło bardzo aromatycznie, a barwa kusi ogromnie. Sernik(...)więcej. To jak, skusicie się...? Sernik dyniowo-pomarańczowy na spodzie z granoli Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 175 g granoli dyniowo-pomarańczowej 30 g masła masa serowa: 400 g serka kremowego 2 jajka 250 g puree z dyni skórka otarta z 1 pomarańczy sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 65 g cukru 150 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarteletki z serem, kajmakiem i orzechami 194

średnicy 7 cm) Babeczki: 1 i 1/2 szklanki mąki 75 g cukru 125 g  zimnego masła 16 g cukru waniliowego 1 duże jajko Masa serowa: 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) 220 g serka homogenizowanego waniliowego 1 łyżka żelatyny + 3 łyżki ciepłej wody Wierzch: masa kajmakowa (wykorzystałam kajmak solony ze słoika) 5 dag orzechów włoskich 5 dag orzechów nerkowca(...)homogenizowany przełóż do misy miksera, ubijaj przez 2 minuty mikserem. Dodaj rozpuszczoną żelatynę i jeszcze ubijaj przez kilkanaście sekund, by wmieszała się w masę.  Ostudzone babeczki wypełniaj masą serową (pozostaw trochę miejsca jeszcze na kajmak i orzechy). Kiedy babeczki będą wypełnione serem, wstaw je na min. godzinę do lodówki. Po godzinie sprawdź, czy masa stężała - jeśli tak - możesz działać

Moje Qulinaria
Sernik kasztanowo-krówkowy. Najlepszy! 146

zupełnie obiektywna opinia, potwierdzona przez współkonsumentów.  Krem kasztanowy z pewnością nie nadaje się do wyjadania łyżeczką ze słoiczka, bo jest po prostu za słodki. Ale w masie serowej nabiera zupełnie nowego charakteru; słodycz zostaje złagodzona, a na pierwszy plan wysuwa się delikatny, kasztanowy smak. Można już na tym poprzestać, ale ja proponuję ozdobić wierzch musem krówkowym - najprostszym, z trzech(...)zaledwie składników. Jest słodziutki i leciutki jak chmurka, idealnie komponuje się z kremową masą serową. Całość upiekłam na spodzie z ciasteczek oreo, a wierzch udekorowałam prostym, ale efektownym wzorkiem i kandyzowanymi kasztanami. Te możecie pominąć bez większej szkody dla smaku; są elementem ozdobno-szpanerskim ; ciekawostką, którą być może ciężko kupić, a jestem też pewna, że nie wszystkich zauroczą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Puszysty sernik waniliowy 197

znalazłam. Taaadaaam! Puszysty sernik waniliowy Składniki: Spód: 2 szklanki mąki pszennej, łyżeczka proszku do pieczenia, 125 g zimnego masła, 2 żółtka, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki śmietany 18%. Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka, 3 budynie waniliowe, cukier waniliowy, 6 żółtek, 8 białek, 1 i 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki oliwy z oliwek, szklanka mleka. Polewa: 100 g masła(...)oliwę z oliwek i mleko.  Całość dokładnie miksujemy. W osobnym naczyniu ubijamy pianę z białek.  Do sztywnej piany dodajemy cukier i chwilę miksujemy. Pianę przekładamy do masy serowej i całość dokładnie mieszamy łyżką. Masę serową wykładamy na wcześniej przygotowane ciasto. Sernik wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 80-90 minut. Sernik studzimy i przygotowujemy polewę

paapilotkaa
Piernikowy sernik z czekoladą! 115

lodówki - opakowanie przyprawy do piernika - 2 łyżki czubate kakao - 120 g cukru brązowego Szybko zagnieć ciasto, podziel na 2 części. Obydwie włóż do zamrażalnika na 15 minut. MASA SEROWA - 1 kg sera białego o zawartości tłuszczu 18% idealnie zmielonego na kremowy mus - 2 białka - 1 jajo - 200 ml śmietanki 12% - 1 łyżka przyprawy do piernika - 150 g czekolady gorzkiej rozpuszczonej(...)jednej z nich dodaj czekoladę. Wymieszaj delikatnie. Ciasto piernikowe wyjmij z zamrażalnika, rozwałkuj i wyłóż na formę dużej tortownicy. Wylep spód i boki. Ciasto oprósz delikatnie kakao. Wylej masę serową białą. Następnie miejscowo łyżką wyłóż masę serową -czekoladową. Z reszty ciasta piernikowego, za pomocą foremki do ciasta powycinaj gwiazdki. Ułóż na wierzch ciasta.  Ciasto pieczemy w temp 170 stopni

SMYKWKUCHNI
Sernik pomarańczowy z musem śliwkowym na spodzie brownie 147

Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać tylko do połączenia składników. Masę czekoladową przelać do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać. Składniki na masę serową: 1000 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 5 dużych jajek 3/4-1 szklanka drobnego cukru do wypieków 2 łyżki skrobi ziemniaczanej skórka otarta z 1 pomarańczy (wyparzonej) 1 łyżka(...)soku z pomarańczy Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. W misie miksera umieścić twaróg, jajka, cukier, skrobię, skórkę i sok z pomarańczy. Zmiksować krótko, tylko do połączenia się składników. Na surowy spód brownie przelać delikatnie masę serową, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta

Czerwień i błękit
Kwitnący tulipan wg Siostry Anastazji 233

łyżek oleju 1 1/2 szklanki cukru pudru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kisiel czerwony 1/2 szklanka mleka 4 łyżki kokosu 2 łyżki kakao masa serowa 70 dag zmielonego sera 3/4 kostki margaryny 1 1/2 szklanki cukru 4 jajka sok z 1 cytryny budyń śmietankowy Wykonanie: Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać żółtka, resztę składników a na koniec(...)dodatków Układać ciasto porcjami na blaszce (łyżką na przemian) i piec w temperaturze 108 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu przekroić tak aby powstały 2 blaty i przełożyć masą serową. Masę serową przygotować mieszając wszystkie składniki na ogniu około 5 minut.  Pod koniec smażenia dodać 1 budyń śmietankowy rozpuszczony w 1/4 szklanki wody. Źródło 103 ciasta Siostry Anastazji

Pychotkaaa
Sernik z kokosową bezą 116

Sernik to klasyk. Trudno jednak o jedyny, słuszny przepis na to ciasto. Pewny jest jeden składnik - biały ser! Mój sernik ma trzy poziomy: kruche ciasto na spodzie, śmietankowo-serowe wnętrze i kokosową bezę na wierzchu. Całość tworzy lekką kompozycję przenikających się smaków. Polecam! Dla mnie to kawałek nieba:) Składniki do wykonania kruchego spodu: 150g masła lub margaryny 150g cukru pudru(...)razem ugniatamy, aż do otrzymania gęstego, jednolitego ciasta. Blachę do ciasta smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przenosimy ciasto na blachę i równomiernie je rozprowadzamy. Następnie przechodzimy do przygotowania serowej masy. Aby ją wykonać będziemy potrzebować: 1kg białego, półtłustego twarogu 4 żółtka 1 szklankę cukru pudru 3 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju roślinnego 2 opakowania budyniu śmietankowego Do miski wkładamy

Kuchnia Pani Wiosny
Brownie z dynią. I sernikiem 147

ciemnej czekolady (70%) 2 jajka 125 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 łyżka mocnej, ostudzonej kawy 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (proszek) 120 g mąki pszennej masa serowa: 1 jajko 400 g serka kremowego 200 g puree z dyni 60 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego(...)Połowę masy czekoladowej przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w 175 st. C. przez 15-20 minut, aż wierzch będzie ścięty. W tym czasie przygotować masę serową. Serek, jajko, puree z dyni, cukier, ekstrakt, przyprawy i mąkę dokładnie wymieszać, tylko do połączenia składników. Wyłożyć równomiernie masę serową na podpieczony spód, na wierzch pozostałe ciasto czekoladowe. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik na zimno z truskawkami i brzoskwiniami 233

Składniki: Biszkopt: 3 jajka,  100g cukru, 1 budyń śmietankowy bez cukru, 85g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki octu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki oleju. Masa serowa: 500g twarogu tłustego, 250g mascarpone, 1 galaretka o smaku cytrynowym, 6 łyżek cukru. Ponadto: 4 kostki mlecznej czekolady, 1 galaretka o smaku pomarańczowym lub brzoskwiniowym, puszka brzoskwiń ( 247g po odsączeniu(...)brzoskwiniami. Naczynie żaroodporne ( o średnicy: od spodu 13cm, a od góry 17cm ) wyłożyć folią spożywczą. Wlać mus do naczynia żaroodpornego i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Masa serowa: Galaretkę o smaku cytrynowym rozpuścić w jak najmniejszej ilości wody i pozostawić do ostygnięcia. Lecz gdy galaretka stygnie należy ją często mieszać. Twaróg zmiksować z mascarpone i cukrem. Na koniec miksowania

W kuchni u Moniki
FONDUE SEROWE 129

najmniej dwóch gatunków. Najczęściej jest to ementaler, gruyere, cheddar lub appenzeller. Dodatek białego wytrawnego wina, odrobina wiśniówki, przyprawy do tego grzanki z bułki lub chleba i mamy pyszne serowe fondue. Przyrządza się również fondue mięsne, warzywne i czekoladowe. Jeśli nie macie specjalnego naczynia w którym przygotowuje się danie to możecie wykorzystać garnek ceramiczny, który długo utrzymuje ciepło. Składniki:( Ilość(...)szklanki wlałam wino i rozpuściłam w nim mąkę ziemniaczaną.  Nie jest to konieczne ale jeśli macie to można dolać jeszcze wiśniówkę. Dodatek mąki ziemniaczanej zapobiegnie rozwarstwieniu się masy serowej.   Czosnek starłam i wysmarowałam nim garnek. Wlałam do niego wino z mąką. Wsypałam pokrojony ser. Podgrzewałam masę serową na niewielkim ogniu, cały czas mieszając. Doprawiłam gałką muszkatołową i białym

potrawyregionalne
Cheese Snack- przekąska serowa 228

ramach projektu Cheese Snack firmy Zott , chciałabym was zaprosić do spróbowania pysznych serowych przekąsek dla dzieci ( i nie tylko :) ) wersja original i ketchup Cheese Snack to zdrowa przekąska serowa, chętnie jedzona przez dzieci :) Cheese snack to doskonały pomysł na drugie śniadanie do szkoły, ale również na zabranie na wycieczkę lub przy okazji zabawy (Energia zaostrza apetyt. Szczególnie ważne jest wtedy(...)przyswajalnego wapnia i białka. Białko: 23g. Wapń: 400Mg W skrócie: Cheese Snack jest: bez sztucznych barwników , bez konserwantów Cena ok 5/6 zł za paczkę w której znajdziemy 4 "paluszki" serowe osobno pakowane. Dostępne również opakowanie 8szt. Dodatkowo Cheese Snack można użyć jej nie tylko jako samą "przekąskę" ale o tym w następnym wpisie

Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...
Kolorowy sernik na zimno z wiśniami 247

Kolorowy sernik na zimno z wiśniami na kruchym spodzie to moja propozycja na weekendowy deser. Przepis jest łatwy, masa serowa jest bez dodatku cukru, bez jajek i bez tłuszczu. Słodycz sernika pochodzi jedynie z galaretek. Jak ktoś liczy kalorie to nie musi przygotowywać kruchego ciasta i do tortownicy wylać samą masę serową. A sam sernik na zimno jest pyszny, orzeźwiający(...)serka i przekładamy na ciasto kruche w tortownicy, wyrównujemy i wstawiamy o lodówki do stężenia. Podobnie postępujemy z galaretkami o smaku limonki i trawy cytrynowej oraz z serkiem, masę serową przekładamy na zastygniętą już masę o kolorze różowym. Na powierzchni zielonej warstwy sernika układamy mrożone wiśnie, tortownicę wstawiamy o lodówki. Ostatnią galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody, studzimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię