zdecydowalo, wygladajace bardzo kuszaco, zdjecie.Przez chwile zapomnialam, ze zdjecia w gazetach kulinarnych mijaja sie z rzeczywistoscia i prawie zawsze sa mocno poprawiane. Oprzytomnialam zaraz po tym jak zrobilam mase serowa, ktora byla zbyt luzna i nie byla w stanie utrzymac warstwy ciasta. Poeksperymentowalam wiec i do przepisu wprowadzilam pare swoich zmian. Sam sernik tez przygotowalam w zupelnie innej formie(...)sernik :) Sernik na piernikowym spodzieskladniki: 125g masla 1i 1/3 szklanki maki 1/2 szklanki cukru pudru 1 lyzeczka proszku do pieczenia 3 lyzki kakao 2 lyzeczki przyprawy do piernikow masa serowa: 750g sera poltlustego 1 szklanka cukru pudru 5 jajek 1/2 szklanki mleka 1 lyzka maki olejek pomaranczowy wykonanie:Maslo roztopic. Wszystkie skladniki ciasta wymieszac ze soba, dodac stopione i przestudzone
Przysmaki Karolkispisał się wspaniale. Sami oceńcie :-) Sernik z borówkamiskładnikispód: 250 g mąki 150 g masła szczypta soli 1 jajko 80 g cukru pudru 30 g mielonych migdałów masa serowa: 500 g serka śmietankowego 2 jajka + 1 żółtko 3 łyżki śmietany 130 g cukru 20 g mąki ziemniaczanej 500 g borówek 2 opakowania cukru waniliowego 20 g masła wykonanie(...)jest miękkie i daje się bardzo dobrze rozprowadzić. Tak przygotowany spód sernika nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut.W tym czasie przygotowujemy masę serową.Umyte borówki wkładamy na patelnie z 20 g masła i cukrem waniliowym. Podgrzewamy przez 2-3 minuty. Całe masło i cukier mają się rozpuścić.Ser ubijamy mikserem z jajkami
Przysmaki Karolkicałe, wielkie ciasto. Tak więc dla tych co z cukrem walczą tak jak ja i dla tych co w ogóle nie zwracają na niego uwagi, czekoladowe babeczki z serową niespodzianką. Babeczki czekoladowo-serowe składniki: 125 g gorzkiej czekolady 50 g białej czekolady 75 g mąki + 1 łyżeczka 120 g cukru + 1 łyżka 2 łyżki Amaretto - opcjonalnie 4 jajka(...)roztopioną czekoladę z masłem i mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę i szczyptę soli. Mieszamy. Gotową masą czekoladową napełniamy papilotki od muffinek. Na wierzch każdej babeczki dodajemy po łyżce masy serowej. Babeczki pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180°C. Możemy podawać je z owocami lub same
Przysmaki KarolkiSame smakują pysznie , ale truskawki ze śmietaną i cukrem to już rozkosz dla podniebienia. Dlatego też dziś postanowiłam przenieść to połączenie smaków na sernik . Śmietankowa delikatna masa serowa,,,, i słodki truskawkowy mus ... Na spód :150 g pokruszonych herbatników100 g stopionego masłaPołączyć składniki i taką masą wysypać spód foremki.Masa serowa :1 kg sera na sernik3/4 szklanki cukru pudru4 jajka1(...)truskawek 4 łyżki cukru pudru2 łyżki żelfixu.Kilka truskawek przekroić na pół i ułożyć na ciasteczkowym spodzie w foremce , Na to wylać masę serową.piec ok 1 godz. w 180'CPozostałe truskawki zblendować z cukrem na mus. Przelać do garnka , wsypać żelfix , doprowadzić do wrzenia i gotować ok minuty. ( należy ciągle mieszać
Malinowa Kawiarenkaszklanki cukru pudru300ml śmietanki 30%2 łyżki żelatynytruskawkiokoło 10 herbatnikówkilka łyżek zimnej wody1 szklanka gorącej wody Wykonanie:- ser utrzeć z cukrem pudrem, ubić śmietankę i połączyć z masą serową- żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje, zalać szklanką gorącej wody, dokładnie wymieszać i pozostawić do ostudzenia- wystudzoną żelatynę wlać do masy, wymieszać- na dnie wyłożonej papierem do pieczenia(...)tortownicy ułożyć warstwę pokruszonych herbatników- na herbatnikach układać pokrojone w połówki truskawki- wylać masę serową, całe truskawki układać na wierzchu lekko zanurzając je w masie serowej- sernik schłodzić w lodówce Podana ilość składników - zwłaszcza herbatników, a także ilość truskawek uzależniona jest od wielkości tortownicy, moja ma średnicę
Smakołyki Berenikiskładnik dominuje w smaku sernika, można go przygotować z większą lub mniejszą ilością cukru, jednakże chałwa sama w sobie jest mocno słodka, więc nie ma potrzeby, by dosładzać masę serową zbyt dużą ilością cukru.Górę sernika zwieńczyła polewa chałwowa, w tym przepisie nie przełamujemy smaku inną warstwą, jak lubię to robić w niektórych sernikach, takich jak sernik łaciaty lub sernik(...)cynamonowy.Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm, na większą tortownicę należy wykorzystać większą ilość składników. Sernik chałwowy bez pieczeniaSkładniki:masa serowa 10 okrągłych biszkoptów0,5 szklanki śmietanki 30%0,5 kg twarogu sernikowego z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego250g chałwy waniliowej4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny0,5 szklanki wodypolewa chałwowa 150ml śmietanki 30%200g chałwy waniliowejtłuszcz do wysmarowania
Smakołyki Berenikikusi pięknym, lekko krówkowym kolorem.Przepis jest do wykorzystania w tortownicy 18-21cm. Ja zrobiłam go w tej mniejszej, warto wtedy podnieść brzeg tortownicy papierem do pieczenia, gdyż masy serowej jest dużo i lepiej nie ryzykować, że sernik zacznie "uciekać" nam podczas pieczenia. Sernik krówkowySkładniki:ciasto kruche120g mąki pszennej50g masła2 łyżki cukru pudruszczypta soli1 żółtkomasa serowa600g twarogu sernikowego75g masła3 jajka2(...)tortownicy przykryty papierem do pieczenia wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem i podpiec w 200 stopniach przez 15 minut- podpieczony spód wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia- składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową- masło utrzeć na puszystą masę, dodać masę krówkową i zmiksować do połączenia się składników- do masy dodać jajka, zmiksować, następnie dodawać partiami twaróg, miksować do uzyskania
Smakołyki Berenikiwylepić nim spód i boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto nakłuć widelcem i podpiec w 190-200 stopniach przez 15 minut- podpieczone ciasto wyjąć i pozostawić do wystygnięciaMASA SEROWA - składniki na masę powinny mieć temperaturę pokojową- żółtka oddzielić od białek, zmiksować je lekko, dodać jogurt i proszek budyniowy oraz skórkę otartą z 1 pomarańczy, wszystko zmiksować do połączenia się(...)wierzch sernika i delikatnie rozsmarować, całość schłodzić w lodówce do zastygnięcia polewy Sernik bardzo ładnie prezentuje się wizualnie dzięki kontrastowi między brązowym kolorem ciasta kruchego, a jasną barwą masy serowej. Kakaowe ciasto doskonale współgra z delikatnym smakiem sernika oraz z wyczuwalnym w masie i polewie aromatem pomarańczy. Masa serowa ma bardzo lekką i kremową konsystencję i nie jest mocno słodka
Smakołyki Berenikipomarańczy, wymieszać - masę przełożyć do garnka, podgrzewać na małym ogniu do zagotowania, cały czas mieszając - mąkę ziemniaczaną rozpuścić w mleku, dokładnie wymieszać, mieszankę dodać do gotującej się masy serowej, energicznie mieszając masę, by nie powstały grudki (jeśli powstaną, można krótko zmiksować)- masa zacznie stopniowo gęstnieć (jak gotowany budyń), cały czas mieszając gotować 2-3 minuty- gorącą gotową masę(...)wyjść.Wierzch sernika możemy pozostawić bez niczego, zamiast czekolady można też zastosować inną polewę lub dekorację. Według mnie lekko gorzka polewa czekoladowa doskonale uzupełnia smak sernika - równoważy słodycz masy serowej i spodu biszkoptowego
Smakołyki Berenikitwarogu trzykrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka2 jajka50g cukru100g wiórków kokosowych80g śmietanki 30%2 łyżki soku z cytryny1 łyżka mąki ziemniaczanej0,5 łyżki mąki pszennej Wykonanie:- składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej- mąkę przesiać z cukrem, dodać wiórki kokosowe, sól i zimne masło, całość posiekać nożem, szybko zagnieść ciasto, schłodzić je przez 30 minut w lodówce- schłodzonym(...)schłodzić w lodówce, podawać krojąc w kwadraty Sernik kokosowy można po upieczeniu udekorować polewą z czekolady deserowej, gdyż jej gorzki smak idealnie będzie pasował do dość mocno słodkiej masy serowej. My zjedliśmy go bez dekoracji i w takiej postaci smakuje równie wybornie
Smakołyki Berenikisię krople deszczu. SEROMAK. / źródło: notatki na serwetce; / spód:2 szklanki mąki 2/3 kostki margaryny 1 żółtko 1 całe jajko łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru masa serowa: 1 kg białego twarogu (zmielonego) 4 żółtka 4 białka szklanka cukru torebeczka cukru waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego 800 g masy makowej (gotowej z puszki lub domowej --- klik) Mąkę wraz(...)Formę 21x 26 (średni prostokąt) wykładam papierem do pieczenia, wylepiam dno ciastem. Wstawiam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Wyjmuję z piekarnika, wylewam na wierzch masę serową. Ser ucieram z żółtkami i cukrem waniliowym. Mieszam z proszkiem budyniowym. Białka ubijam na pianę, dodając pod koniec ubijania cukier tak, by piana była sztywna i lśniąca. Białka delikatnie
W kuchni Karmel-itkidodałam rozpuszczone masło i wszystko razem wymieszałam. Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia, a boki wysmarowałam masłem. Spód ciasteczkowy wyłożyłam do tortownicy, "udeptałam" łyżką i włożyłam do lodówki:) Masa serowa: 700 g sera białego 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 budyń waniliowy 4 duże jajka ok. 400 g truskawek Wykonanie:Ser wrzuciłam do miski(...)ekstrakt z wanilii, znowu zmiksowałam, po czym dodałam budyń. Na koniec wybijałam po jednym jajku, miksując po każdym. Starałam się nie miksować zbyt długo, tylko do połączenia składników. Masę serową wylałam na spód ciasteczkowy przygotowany chwilę wcześniej.Truskawki przekroiłam na połówki i przed położeniem na masę serową delikatnie dociskałam do ręcznika papierowego. Pieczenie: Sernik włożyłam do piekarnika nagrzanego
Blondynka Gotujemasła 1/2 szklanki cukru trzcinowego (może być biały) 2 duże jajka 50 - 70 g zmielonych płatków migdałów 2 pełne łyżki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera trzykrotnie zmielonego ( ja podobnie jak autorka użyłam sera w wiaderku President) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 niepełna szklanka cukru 4 jajka ziarenka z jednej laski wanilii(...)jednolitą masę, którą wyłożyłam na dno tortownicy, wyrównałam powierzchnię i wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około 15 - 20 minut. W tym czasie zajęłam się przygotowaniem masy serowej. Masa serowa: Ser krótko zmiksowałam z mąką i cukrem. Następnie dodałam jajka, po każdym jajku przemiksowałam i ziarenka z laski wanilii. Masę podzieliłam na pół o do każdej połówki dodałam roztopioną
Blondynka Gotujesernik z brzoskwiniami na cieście kakaowo - miodowym. Duża porcja, na dużą blachę. :) Ciasto na spód sernika pochodzi z przepisu na ciasto miodowo-kakaowe z kremem budyniowym. Ciasto kakaowe, masa serowa, cząstki brzoskwiń i pyszna mleczna polewa czekoladowa świetnie ze sobą współgrają. Sernik z brzoskwiniami PRZEPIS /na dużą blachę/ Temperatura pieczenia ciasta kakaowego: 180oC Czas pieczenia: ok. 10-15 min. Temperatura(...)kakaowe (spód) 1 1/4 szkl. mąki pszennej 1/3 szkl. cukru pudru 75 g masła 1 jajko 1 łyżka miodu 0,5 łyżki kakao 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Masa serowa 1 kg sera w wiaderku, waniliowego (z Biedronki) 2 sery półtłuste w kostce 250 g (z Biedronki) 4 jajka 0,5 szkl. cukru jogurt grecki, mały 1 budyń śmietankowy
coolinarnastrefa.blogspot.comCiasto kruche 2,5 szkl. mąki pszennej 250 g masła lub margaryny (użyłam KASI) 3 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego łyżeczka aromatu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa 1 kg sera w wiaderku (użyłam waniliowego sera Vitello z Biedronki, może być też z Piątnicy) 4 jajka (żółtka, białka osobno) 0,5 szkl. cukru pudru (jesli chcemy słodszy można(...)zapiec ok. 20 minut w temperaturze 190ºC. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić. Można posypać wierzch ciasta bułką tartą lub mielonymi migdałami. Zmniejszyć temperaturę do 170-180ºC.. Masa serowa. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać budyń w proszku, łyżkę mąki i aromat. Dodawać stopniowo ser i cały czas ubijać. Na koniec w oddzielnych naczyniach ubić
coolinarnastrefa.blogspot.com