smalcu, zimnego ( smalec zwiększa kruchość ciasta, ale nie jest konieczny, w jego miejsce można dać masło ) 2 czubate łyżki cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka zimnej wody Masa serowa: 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, może być ser z wiaderka, ale tylko dobrej jakości 5 dużych jajek 200 g cukru 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 3 łyżki mąki(...)nagrzanego do temperatury 190°C i podpiekać przez około 15 minut ( lud dłużej ), do lekkiego zezłocenia. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odłożyć do przestudzenia na czas przygotowywania masy serowej. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg zmielić w maszynce do mięsa przynajmniej dwukrotnie. Jajka wbić do naczynia i roztrzepać rózgą kuchenną. Dodać cukier i wymieszać. Jajka
Opowieści z piekarnikaSernik, który wizualnie w ogóle mi się nie podoba. Dokładniej rzecz biorąc nie podoba mi się wzorek jaki wyszedł z masy serowej pomiędzy pierwszą a drugą częścią tego sernika z owocami. Pierwotny zamysł był taki, że każdą warstwę wyleję dopiero kiedy poprzednia zastygnie... niestety moje dziecię zaczęło tak grymasić, że nocne kucharzenie zamiast przyjemnością stało się mordęgą. Zrobiłam byle(...)spód herbatnikowy wylewamy połowę masy malinowo- porzeczkowej, jak lekko się zetnie wlewamy część z galaretką, mieszamy wykałaczką tak by utworzyły się zygzaki. Pokrywamy resztą masy serowej z owocami (malinowo-porzeczkową). Chłodzimy. Wierzch dekorujemy pozostałą masą serową (białą) i pokrywamy galaretką malinową, rozpuszczoną wg przepisu na opakowaniu. Jeśli masa serowa biała zbytnio stężeje, można nałożyć ją za pomocą szprycy z ozdobną
Kuchnia w czekoladziemleka i serków. Moja wersja nie jest przesłodzona. Sernik koło którego nie można przejść obojętnie. Na jednym kawałku się nie kończy. spód: 300 g ciastek 90 g masła masa serowa: 400 ml zsiadłe mleko 250 ml śmietanki kremówki 30% 800 g serka homogenizowanego waniliowego 1 galaretka cytrynowa 6 łyżeczek żelatyny masa truskawkowa: 200 g truskawek 1 i 1/2 łyżeczki(...)masło ciepłe.Mieszam dokładnie. Formę o średnicy wykładam jej dno papierem do pieczenia. Masę z ciastek wykładam do formy i dociskam palcami. Odstawiam na 30 minut do lodówki. Masa serowa: Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno. Do miski przekładam serek homogenizowany, dodaję zsiadłe mleko, i śmietanę kremówkę. Mieszam mikserem. Dzielę na dwie części. Żelatynę namaczam w zimnej wodzie. Galaretkę rozpuszczam
wesoła kuchniaWilgotne czekoladowe ciasto i miętowa warstwa serowa o kolorze wiosny, to ciasto zachwyci amatorów wszelkich serników, jest pyszne wilgotne, można piec bez okazji a przy tym jest kapryśne bo choć ciasto czekoladowe wylewamy na spód, po upieczeniu jest zazwyczaj odwrotnie, to masa serowa idzie na dno bo jest cięższa. Polecam! Składniki: Ciasto na blachę 25/30 cm 1,5 szklanki(...)mąki tortowej 1 szklanka cukru 3 łyżki ciemnego kakao 20 dag masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 1 torebka cukru z prawdziwą wanilią Masa serowa: 1/2 kg twarogu zmielonego 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka miękkiego masła 1 budyń śmietankowy 1/2 szklanki mleka 4 krople miętowe Zielony barwnik-opcjonalnie zależy jaki efekt chcemy uzyskać
Wanilia i Kardamonwydawała się wołać: „Nie, nie, nie! Nie chcę znowu wylądować w zimnym soku!” A zatem – zapraszam was do sernika! Z owoców przygotowałam mus, który wzbogacił masę serową. Zyskała ona owocowy aromat i smak. Spód to mieszanina herbatników, kakao i zmielonych pistacji. Uwaga! Jest pyszny! Składniki: spód 1 opakowanie herbatników 3 łyżki kakao 2 łyżki stopionego masła(...)łyżki zmielonych pistacji masa serowa 800g twarogu półtłustego 4 łyżki śmietanki 36% 6 jajek 1 łyżeczka esencji waniliowej 1 szklanka cukru pudru mus owocowy 4 mandarynki pozbawione białych błonek 1/3 ananasa lukier sok z 1 limonki 2/3 szklanki cukru pudru dodatkowo pistacje do dekoracji Wykonanie : spód: W blenerze rozdrobnić razem herbatniki i pistacje, przełożyć do naczynia. Ciasteczkową masę połączyć
Raj dla Podniebienianastępnej kolejności dodaję pokrojone w kostkę masło, żółtka oraz śmietanę. Wszystko energicznie zagniatam do uzyskania jednolitej konsystencji. Blaszkę o wymiarach 29*35 cm smaruję masłem i wykładam ciastem. Masa serowa: - 700 g twarogu - 7 jajek - 70 g masła - 3/4 szklanki cukru - 20 g budyniu śmietankowego - pół łyżeczki mąki pszennej tortowej - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - skórka otarta z połowy cytryny(...)przez sitko i mieszam drewnianą łyżką. Do osobnej miski dodaję białka i ubijam na najwyższych obrotach miksera. Ubitą pianę delikatnie wprowadzam do sera, również za pomocą drewnianej łyżki. Masę serową przekładam na spód. Jeżeli korzystam z mrożonych wiśni, to wyciągam wcześniej, aby się odmroziły i odsączam sok. Do masy serowej dodaję wiśnie (w takiej ilości jak nam odpowiada) oraz mrożone
Receptura smakuPyszne i świąteczne ciasto z lekko przyrumienioną skórką i niespodzianką w serze- z piernikami! Ciasta tego typu najlepsze są z reguły dzień po. Składniki na masę serową 1 kg twarogu pełnotłustego (mielimy go 3 razy w maszynce do mięsa) 4 duże jaja (oddzielamy żółtko od białka) 120 g cukru pudru skórka otarta z dużej cytryny 4 krople aromatu waniliowego(...)pianę ,kiedy zacznie sztywnieć dodawać cukier i ciągle miksując ubijać aż będzie sztywna i lśniąca. Odłożyć 2 łyżki piany , będzie potrzebna do masy makowej. Ubitą pianę wmieszać w masę serową. Masa makowa 250 g suchego niebieskiego maku u mnie KRESTO 400 g różnych bakalii u mnie KRESTO - tarte migdały,morele, żurawina,daktyle,rodzynki,skórka pomarańczowa,orzechy itd) pół szklanki
Z Kuchni Do Kuchnigalaretkę. Wystarczy porcja owoców i żelatyna. Sernik na zimno Składniki: Spód do sernika 250 g mąki 90 g cukru 150 g masła 2 żółtka 1 łyżka zimnej wody Masa serowa 250 ml śmietanki 250 g kremowego twarożku 2 żółtka 250 ml mleka 5 listków żelatyny 150 g cukru 1 łyżeczka waniliowej pasty Owocowa galaretka 500 g mrożonej mieszanki owocowej(...)Przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz na złoty kolor przez 25 minut. Wyjmij upieczony kruchy spód i ostudź. Przygotuj masę serową. Namocz żelatynę w zimnej wodzie przez 20 minut. Mleko, cukier, żółtka i wanilię wymieszaj w garnuszku i doprowadź do wrzenia cały czas mieszając, nie gotuj ! Odciśnij żelatynę z wody
codojedzeniaminut Składniki: Ciasto: 125 g margaryny 1/4 szkl. cukru 2 żółtka 1,5 szkl. mąki 1 łyżka śmietany 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg zmielonego sera 3/4 szkl. cukru 130 g masła 5 jaj 2 białka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 budyń waniliowy aromat waniliowy skórka pomarańczowa pierniczki nadziewane(...)czekoladzie Sposób przygotowania: Ciasto: Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanych składników zagnieść ciasto. Wykleić nim dno foremki i włożyć do lodówki. Masa serowa : Żółtka utrzeć z cukrem . Gdy się połączą dodawać stopniowo masło. Cały czas ucierając , dodawać ser, mąki wymieszane z budyniem , aromat waniliowy i skórką pomarańczową. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć
Różne smaki w kuchnicynamon. Zagniatamy do momentu otrzymania jednolitej masy. 3. Ciasto owijamy szczelnie w folię i umieszczamy na 30 minut w lodówce, 4. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Do miski przekładamy wcześniej zmielony twaróg, oraz dodajemy cukier całość miksujemy na średnich obrotach dodając pojedynczo 2 całe jajka. Z 4 pozostałych jajek najpierw oddzielamy starannie białka od żółtek. Białka dodajemy(...)wcześniej odłożonych (w sumie powinniśmy mieć ich w misie 6) wstawiamy do lodówki będą nam potrzebne nieco później. Żółtka powoli dodajemy do masy serowej. Miksujemy jedynie do połączenia, Następnie dodajemy do masy mleko ,olej, śmietankę kremówkę oraz przesiewamy oba rodzaje mąki (pszenną i ziemniaczaną)oraz mleko w proszku, Mieszamy bardzo starannie drewnianą rózgą lub miksujemy ale tylko do połączenia
vaniliowoczekoladowaoczywiście sernik, tylko jaki? mam zapisanych sporo przepisów na serniki do wypróbowania, ale wczoraj znów szperałam w necie i tutaj znalazłam sernik z gotowanym budyniem..Do masy serowej dodaje się ugotowany budyń i jeszcze dodatkowo budyń w proszku..no i jeszcze kilka innych składników..Sernik wyszedł pyszny, polecam..ja na pewno jeszcze kiedyś zrobię, tylko zmniejszę ciut ilość(...)Ciasto włożyć na godzinę do lodówki [ zapomniałam o tym] .2/3 ciasta wylepić foremkę wyłożoną papierem,a resztę ciasta włożyć do zamrażarki.zamrażarki na czas przygotowania nadzienia. Masa serowa: budyń[ 600 ml mleka, 1/2 szkl.cukru, 2 budynie śmietankowe] 4 jajka 1/2 szkl. cukru 1 kg zmielonego twarogu 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej + 2 szklanki owoców (malin
Moje domowe kucharzenieMasa makowa: 850-900 g gotowej masy makowej z puszki 3 jajka 50 g wiórków kokosowych 0,5 szklanki bakalii 2 budynie waniliowe *opcjonalnie odrobina aromatu migdałowego Masa serowa: 1 kg sera w wiaderku (niesłodzonego) ok 0,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 4 jajka (osobno białka i żółtka) 100 g masła 0,5 szklanki bakalii (u mnie kandyzowana(...)rozprowadzić i ugnieść palcami. Masa makowa: Masę makową dokładnie wymieszać z jajkami, kokosem, bakaliami i budyniami w proszku. Wylać masę na blachę z ciasteczkowym spodem i równomiernie rozprowadzić. Masa serowa: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z masłem i cukrem. Następnie dodać ser i zmiksować. Potem budyń w proszku i ubijać na wolnych obrotach około minutę. Białka
Ze smakiem i z pasjądwie wersje :) CIASTO: mąka 0.5 kg. masło zimne 200 gram miód 2 łyżki cukier 200 gram jaja 2 szt. soda 2 łyżeczki mleko 2 łyżeczki MASA SEROWA: twaróg półtłusty 1 kg. ( zmielony ) budyń waniliowy 2 op. mleko 1/3 szkl. cukier 3/4 szkl. żółtka z 4 jaj białka z 4 jaj masło 200 gram DODATKOWO: kajmak np. gostyński 1 puszka(...)Dodać posiekane masło, miód, cukier, jaja. Sodę wymieszać w mleku i dodać do pozostałych składników. Zagnieść ciasto. Podzielić na 4 równe części i odstawić do lodówki ( w woreczku ). Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka i trzema partiami twaróg, dalej miksując. W osobnej misce ubić na sztywna pianę białka. Do masy serowej dodawać stopniowo białka i mieszać delikatnie szpatułką
Kuchnia Pauletteszapachy. Paza tym ciasto jest bardzo efektowne i mamy dwa w jednym, zamiast pieczenia sernika i makowca osobno. Polecam włączyć do światecznego menu. Składniki: Masa serowa • 1 kg sera mielonego np Piątnica • 5 jajek • 1 szklanka cukru • 1 cukier waniliowy • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • starta skórka z 1 pomarańczy • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30% Masa(...)Polewa • 1 gorzka czekolada • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: • Tortownicę o śr. 26 cm wysmarować masłem i wyłożyć spód papierem wypuszczając resztę papieru na zewnątrz. Masa serowa • Ser przemieszać w mikserze, dodać mąkę i stopniowo wsypywać cukier z cukrem waniliowym cały czas mieszając. • Wbijać po jednym jajku co 30 sekund, aż poprzednie wchłonie
To co kochamlodówce resztki różnych białych serów, a ze starego zeszytu kusił mnie słony sernik do upieczenia. Jest to bardzo ciekawe rozwiązanie na niesłodką tartę serową. Spód z mąki żytnej i razowej z dodatkiem kminku i czarnuszki, a farsz serowy zawiera duszone pory, ser żółty, szynkę i zioła. Idealny z dodatkiem(...)mąki pszennej • 100 g mąki żytniej • 150 g masła • 1 jajko • po 1 łyżeczce kminku i czarnuszki • po 1/2 łyżeczki soli i cukru Masa serowa • 500 g sera białego zmielonego • 5 jajek • 1 łyżka mąki ziemniaczanej • 1 duży por • 3 plastry szynki • 3 plastry sera żółtego • po 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu, cząbru, tymianku
To co kocham