Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3szklanki kakao Masa marshmallow: 300g pianki 750g cukru pudru 3 łyżki wody Masa serowa: 400g serka mascarpone 150g serka waniliowego sok z 1/2 cytryny ( jak ktoś nie przepada za cytryną można ją pominąć, masa nadal będzie pyszna) Pracę nad tortem zaczynamy(...)masę przelewamy do tortownicy ( lub kilku spodów) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 30 - 35 min, do tzw. suchego patyczka. Masa serowa do smarowania naszych spodów powstaje poprzez wymieszanie (najlepiej łyżką) dwóch rodzajów serka i na koniec dadaniu soku z cytryny( jesli ktoś nie przepada za smakiem cytryny można ją pominąć). Teraz
Kolizje Smakówminutach, gdy sos zgęstnieje i przybierze lekko karmelową barwę, rondelek zdjąć z ognia, a sos ostudzić (nie można podgrzewać za długo, gdyż sos za mocno zgęstnieje)MASA SEROWA- serek wymieszać z cukrem- zimną śmietankę ubić na sztywno, delikatnie połączyć ją z serkiemPRZYGOTOWANIE DESERU- na dno pucharków wyłożyć połowę kremu bananowego, na nim ułożyć po 1,5 pokruszonego herbatnika, połowę masy(...)serowej oraz trochę karmelu, następnie należy powtórzyć warstwy: masę bananową, herbatniki i masę serową- deser schłodzić w lodówce, przed podaniem udekorować sosem karmelowym i plasterkami banana Połączenie banana, sosu karmelowego oraz delikatnej masy serowej idealnie komponuje się w tym deserze. Najlepiej smakuje on schłodzony, poszczególne warstwy są wtedy dobrze widoczne podczas konsumpcji
Smakołyki Berenikizbliżające się święta. Ciasto 1,5 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia pól szklanki cukru pudru 2 żółtka 20 dag masła Masa serowa 1 kg białego sera 20 dag masła 30 dag cukru 6 żółtek 2 budynie waniliowe ulubiony aromat opcjonalnie bakalie Ponadto 20 sztuk pierniczków Polewa Przygotowanie Ciasto Wszystkie składniki ciasta dokładnie zagnieść. Gotowe ciasto(...)wyłożyć na przygotowaną blaszkę Masa serowa Z 8 białek (2 białka z ciasta oraz 6 z masy serowej) ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć na puch, żółtka cukier oraz cukier waniliowy i aromat zmiksować na kogiel mogiel dodać do masła i dokładnie połączyć. Cały czas ucierając dodawać stopniowo ser i budyń. Na końcu
RAROSSAPyszny, ciężki, czekoladowy sernik (można nazwać go również tartą serową). Adresowany do miłośników bardzo czekoladowych, wytrawnych wypieków. Sernik na pewno zaspokoi apetyt na czekoladę nawet najbardziej wymagających czekoholikówJDla mnie idealne połączenie: czekolada plus wiśnie… SERNIK CZEKOLADOWY Z MASĄ WIŚNIOWĄSkładniki: Masa sernikowa: · 500 g twarogu sernikowego(...)dolewać do nich wody. Następnie dodajemy wiśniówkę i cukier. Gotujemy około 5 minut. Na samym końcu dodajemy mąkę. Mieszamy aż do uzyskania konsystencji kisielu. Odstawiamy do przestygnięcia. Przygotowujemy masę serową. Do miski wbijamy jajka. Dodajemy cukier i ubijamy chwilę. Dodajemy masę serową. Mieszamy.Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kiedy się rozpuści odstawiamy na chwile aby lekko przestygła. Do masy serowej
Mania Gotowaniaczasy, kiedy jeśli sernik to z rodzynkami lub brzoskwiniami. Ja dziś proponuję sernik kokosowy - pyszny ! Spód:250 g kruchych ciastek ( herbatników ) 80 g wiórek kokosowych100 g masłaMasa serowa:1 kg sera twarogowego w wiadereczku1 i 1/3 szkl. cukru150 ml mleczka kokosowego1 laska wanilii5 jaj4 pełne łyżki mąki ziemniaczanejWierzch:100 g wiórek kokosowych2 łyżki cukru1 łyżka miodu30 g masłaWykonanie(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier przełożyć masę - ugnieść dokładnie palcami lub łyżką.Spód podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez 10 minut.W tym czasie przygotować masę serową.Twaróg utrzeć z żółtkami, cukrem i mlekiem kokosowym. Laskę wanilii rozciąć, wyjąć ziarenka i dodać do masy serowej.Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną - dokładnie wymieszać. Ubić pianę z białek.Do masy
kolorowotorcikowotrzeba gromadzić przepisy z truskawkami :D Spód:180 g krakersów150 g kruchych ciastek ( ja użyłam domowych ) 200 g masła3 łyżki cukru pudru1 czubata łyżka kakao Masa serowa:1 kg sera twarogowego w wiadereczku1 i 1/2 szkl. cukru100 g masłaotarta skórka z pomarańczyotarta skórka z cytryny2 łyżki soku z cytryny 5 jaj4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie(...)powinna ociekać tłuszczem.Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczkową masa wylepić dno i boki tortownicy wysokości 3/4. Wstawić do lodówki.W tym czasie przygotować masę serową. Jaja umyć, oddzielić białko od żółtek.Ser utrzeć z cukrem i żółtkami bardzo dokładnie. Cukier musi się zupełnie rozpuścić. Ja ucieram robotem przez około 10 minut.Rozpuścić masło - ostudzić. Przestudzone
kolorowotorcikowojeśli nie ten, to inny - przepisy tutajSkładniki: Spód: 300 g herbatników ( u mnie 200 g pełnoziarnistych i 100 g zwykłych ) 150 g masła 1 czubata łyżka kakao DecoMorreno Masa serowa: 1 kg sera twarogowego w wiadereczku 1 i 1/2 szklanki cukru 100 g masła otarta skórka z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 5 jaj 4 pełne łyżki mąki ziemniaczanej(...)wyłożyć folią aluminiową złożoną "na trzy" lub papierem do pieczenia. Ciasteczkową masa wylepić dno i boki tortownicy wysokości 3/4. Wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować masę serową. Jaja umyć, oddzielić białko od żółtek. Ser utrzeć z cukrem i żółtkami bardzo dokładnie. Rozpuścić masło - ostudzić. Przestudzone masło wlać do serowej masy, nie przerywając ucierania. Pod koniec dodać sok z cytryny
kolorowotorcikowoPrzygotowanie kruchego ciasta: Żółtka miksujemy z cukrem, dodajemy rozpuszczoną margarynę,1 szkl. mąki wymieszaną z 1 łyżeczką proszku do pieczenia, miksujemy i wykładamy ciastem dno, oraz boki tortownicy. Masa serowa : 1 kg sera twarogowego z wiaderka typu Philadelphia 4 jajka 50 g masła 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu 3/4 szklanki cukru białego(...)Polewa na wierzch sernika: 1 szklanka* śmietany 18% ¼ szklanki* cukru 1 łyżeczka Domowy ekstrakt waniliowy Frużelina jagodowa do dekoracji płatki czekoladowe * szklanka o pojemności 250 ml Przygotowanie masy serowej: W misie robota miksujemy ser z białym cukrem, cukrem z prawdziwą wanilią, oraz 3 łyżkami mąki ziemniaczanej . Dodajemy stopniowo po 1 jajku i po trochę śmietanki kremówki, cały czas miksując
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępozostawiając tę samą ilość pozostałych składników). Ciasto polałam polewa czekoladową. Polecam bo jest bardzo smaczne. Sernikobrownie Temperatura pieczenia: 170oC | Czas pieczenia: 1 h 15 min. (brownie 20 min, masa serowa 55 min.)| Blacha: 30 x 24 cm.| Źródło: link Spód brownie 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 niepełna szkl. cukru pudru(...)łyżeczki proszku do pieczenia 120 g mąki pszennej Masa serowa 1 kg sera (użyłam dwukrotnie więcej sera niż w przepisie wiaderka z Piątnicy) 3/4 puszki skondensowanego mleka słodzonego 2 jajka Polewa czekoladowa 200 g czekolady gorzkiej (użyłam deserowej Wedla) 1 czubata łyżka masła 2-3 łyżki pozostałego mleka skondensowanego słodzonego 2 łyżki mleka (jeśli masa jest za gęsta) Przygotowanie Brownie
coolinarnastrefa.blogspot.combardziej smutne. Na takie dni najlepiej przygotować coś, co zaspokoi chęć na słodycz i poprawi nam humor. Cudownie delikatny i gładki serniczek w formie dwukolorowej tarty. Klasyczna jasna masa serowa i druga przypominająca w smaku nutellę. Pyszności! Do tego kruche ciasto z orzechami laskowymi, oj jest naprawdę kruchutkie. Polecam wszystkim miłośnikom sernika, naprawdę warto wypróbować ten prosty przepis. Zapraszamy! SkładnikiKruche(...)tarty (w moim przypadku zwykła tortownica o średnicy 24 cm) wysmarować masłem i wyłożyć schłodzonym ciastem. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiec 10 minut. Masa serowa 1ok 200 g sera mascarpone500 g sera białego (półtłusty/ tłusty)ok. 1/3 szklanki mleka zagęszczonego (takie do kawy, ja użyłam http://www.abis.pl/abis_graf/070106c1.jpg )1/2 szklanki cukru pudru4 łyżki skrobi ziemniaczanej2
Symfonia Smakówpiekarniku w 180*C około 15minut aż do "suchego patyczka". (Jeśli spód po upieczeniu będzie nieco odbiegał od ścian formy (co mogłoby doprowadzić potem do rozlania galaretki i masy serowej) należy rozdrobnić go w malakserze na pył, a następnie wylepić spód pokruszonymi ciastkami wymieszanymi wcześniej z kilkoma łyżkami roztopionego masła. W celu zasklepienia spodu należy wstawić go do lodówki(...)herbaciany. Czynność ta od początku do końca prowadzona jest na najmniejszych obrotach miksera, a powstała masa jest bardzo lejąca. Boki formy smarujemy masłem lub innym tłuszczem, po czym masę serową wylewamy na upieczony (lub wylepiony) spód i pieczemy w 180*C ( funkcja termo obieg lub góra-dół) przez około 1h i 30/40min. Po upieczeniu masy serowej sernik przykrywamy lnianą
Symfonia Smakówwlasciwie powrot byl slodki, pod znakiem sernika z brzoskwiniami.Sernik z brzoskwiniamiskladniki na ciasto: 3 szklanki maki 1 kostka margaryny 3 lyzki cukru 5 zoltek maly proszek do pieczenia masa serowa: 1kg twarogu poltlustego 2 jajka 1 budyn smietankowy 0,5 szklanki cukru 0,5 kostki masla 1 cukier waniliowy 5 bialek 0,5 szklanka cukru puszka brzoskwin wykonanie:Wszystkie skladniki(...)taki sposob by postala kruszanka. 2/3 ciasta ukladamy na nasmarowana maslem blache.Na ciasto nakladamy mase serowa.Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy ser oraz budyn. Gotowa mase serowa wykladamy na ciasto.Brzoskwinie kroimy w dosc spora kostke i ukladamy je na mase serowa.Bialka pozostale od ciasta ubijamy na sztywna piane z dodatkiem cukru.Nastepnie nakladamy ja na mase serowa z brzoskwiniami
Przysmaki Karolkiklasycznego, trzykrotnie mielonego twarogu, ja do przepisu wykorzystałam twaróg sernikowy z wiaderka. Różnicę widać nie w konsystencji sernika, ale w kruszonce, która w moim przypadku trochę bardziej nasiąkła masą serową i jest dość wilgotna (głównie, jeśli chodzi o spód). Najlepiej po upieczeniu nie kroić go, tylko schłodzić całą noc w lodówce, dzięki temu łatwiej będzie go porcjować (ciepła kruszonka jest(...)ciasto podzielić na dwie części, po schłodzeniu jedną z części pokruszyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec przez 15-20 minut w 180 stopniach- składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową- masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać stopniowo jajka oraz partiami twaróg, cały czas ucierając- na koniec dodać skórkę z pomarańczy i mąkę ziemniaczaną, masę
Smakołyki Berenikidawać niezbyt dużą ilość cukru, sernik nie jest mocno słodki, dzięki czemu jedząc go można delektować się delikatnym smakiem brzoskwiń. Sernik składa się z warstwy kruchego ciasta, brzoskwiniowej masy serowej oraz musu z tychże owoców, który zwieńcza górę wypieku. Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm. Sernik brzoskwiniowy Składniki:ciasto kruche80g mąki pszennej40g masła lub margaryny40g cukru pudru1(...)dodawać po jednym jajku, za każdym razem chwilę miksując, dodać twaróg, ponownie krótko zmiksować do połączenia się składników- brzoskwinie odsączyć z syropu, rozdrobnić blenderem, aż powstanie mus- do masy serowej dodać mus brzoskwiniowy, skórkę otartą z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną- całość wymieszać lub zmiksować na niskich obrotach- masę serową wylać (będzie dość rzadka) na podpieczony kruchy spód, wyrównać - w piekarniku
Smakołyki Bereniki