Składniki : Ciasto : 0,38 l mleka 15 dkg cukru 8 jaj 9 dkg drożdży 25 dkg margaryny 1 cukier waniliowy sól otarta skórka z cytryny mąka pszenna Masa serowa : 1 kg sera białego 20 dkg cukru cukier waniliowy 10-15 dkg sparzonych rodzynek lub skórka pomarańczowa kandyzowana 2-3 jajka szczypta kurkumy Przygotuj także : 30 dkg miękkiej margaryny 2 jajka(...)dłoni w kształt koła. Układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie smarujemy je smarówką z jajek, nakładamy na środek każdego ciasta dwie łyżki masy serowej. Możemy to zrobić za pomocą foliowej tubki lub woreczka. Wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 200 C ) i pieczemy na złoty kolor. Po upieczeniu dekorujemy białą pomadą z cukru lub lukrem. Najlepiej
Przepisy i porady kulinarneluchot - Fotolia.com Składniki : Ciasto na spód : 30 dkg mąki 15 dkg margaryny 10 dkg cukru 2 żółtka 2 łyżki śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy Masa serowa : 1,5 kg mielonego sera 3 szklanki mleka 1,5 szklanki cukru 6 żółtek 3/4 szklanki oleju 3 jajka 3 budynie śmietankowe 2 cukry wanilinowe 1,5 łyżeczki proszku(...)kokosu białego kisiel cytrynowy Sposób wykonania : Ciasto na spód : Z podanych składników zagnieść ciasto. Wywałkować i wyłożyć na blaszkę z wysokim bokiem. Boki blaszki także wyłożyć ciastem. Masa serowa : Ser, jajka, żółtka, cukier,olej, budyń - wszystko razem dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Następnie wlać mleko, wymieszać, wylać na blaszkę wyłożoną ciastem. Włożyć do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec
Przepisy i porady kulinarnepyszny - koniecznie do powtórzenia! Składniki (na tortownicę o średnicy ok. 23 cm) : spód - 150 g ciasteczek zbożowych (u mnie opakowanie owsianych z Sante) - 1/3 kostki masła masa serowa - 3 x 140 g serek homogenizowany o smaku jabłko-cynamon (u mnie Tutti 0% z Biedronki) - 250 g serka wiejskiego/twarożku grani lub twarogu sernikowego (wiaderkowego) - 1/3 szklanki cukru(...)Spód - ciasteczka drobno pokruszyć (np. w malakserze), połączyć z roztopionym, lekko przestudzonym masłem. Masą wypełnić dno tortownicy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Masa serowa - białka ubić dobrze z cukrem. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody (np. w mikrofalówce), ale nie zagotowywać! Odstawić do przestudzenia. Jeśli używamy serka wiejskiego, trzeba go uprzednio
Kuchnia EllieMasa serowa(...)masłem i żółtkami.Wszystko razem krotko ubijamy. Stopniowo dodajemy ser cały czas miksując. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko studzimy i łączymy z masa serowa ,dalej miksując .W tortownicy wyłożonej papierem ,zakrywamy dno ,pokruszonymi ciastkami. Pokruszone ciastka ,zakrywamy masą serową ,wokoło układamy połówki truskawek .Na to wylewamy połowę tężejącej galaretki i jak galaretka stężeje
w mojej kuchniSkładniki na masę serową: 1 kg sera 5 jajek 1 szklanka pudru ,lub drobnego 6 i 1/ 2 lyżki kawy rozpuszczalnej 1 budyń czekoladowy 2 łyżki irlandzkiej whiskey 1 łyżka śmietany WYKONANIE Do miksera włożyć jajka z cukrem i zmiksować składniki. Następnie dodać budyń czekoladowy Zmiksować do połączenia nie długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie(...)potem opadnie. Łyżkę śmietany wymieszać z kawą rozpuszczalną na jednolita masę i dodać do masy serowej. Wymieszać wszystko łyżką ,dodając whiskey Tak przygotowaną masę wlać na ciasteczkowy spód... Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 50-60 minut w kąpieli wodnej Upieczony sernik ,który powinien być rowny jak stół,pozostawiamy do ostygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiami . Potem wyjąć, ostudzić całkiem
w mojej kuchnibezglutenowej, tylko z mąką ziemniaczaną i wyszedł genialny! Ciężki, wilgotny, a przy tym kremowy. Sernik zwieńcza francuski krem zapieczony pod cienką warstwą chrupiącego karmelu. Pycha! Polecam gorąco! Składniki: Masa serowa: 750 g twarogu zmielonego dwukrotnie 250 g serka mascarpone 400 g słodzonego skondensowanego Mleka 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki cukru 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Creme brulee(...)śmietany kremówki 36%, zagotowanej i lekko przestudzonej 4 żółtka 3 łyżki cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego Dodatkowo: 3 łyżki cukru do karmelizacji Przygotowanie: Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Miksujemy wszystkie składniki, ale niezbyt długo, tylko tyle żeby się połączyły. Zbyt długie miksowanie niepotrzebnie napowietrzyłoby masę serową, co spowodowałoby, że sernik urośnie, a potem opadnie. Dno formy
Smakowity Blog Kulinarnyktoś się skusi. SKŁADNIKI Na ciasto 2 szkl. mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany kostka masła 1,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka cukru pudru Masa serowa: 1 kg białego sera dwukrotnie zmielonego 100 g masła 250 g cukru pudru 7 jaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub torebka budyniu śmietankowego 1 op. cukru waniliowego 1 łyżka bułki(...)skórka z jednej cytryny puszka brzoskwiń WYKONANIE Margarynę z mąką i proszkiem siekamy. Dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki, by się schłodziło. Masa serowa: Ser mielimy 2 razy.W osobnych miskach ubijamy białka, w osobnej żółtka z cukrem. Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo rozkłócone żółtka, następnie mąkę ziemniaczaną lub budyń wymieszany
W kuchennym oknie Ewydelikatny, wilgotny. Dzisiaj wzbogaciłam go jagodami. Ciasto z pewnością będzie wszystkim smakować. Jest doskonały na święta i przeróżne rodzinne uroczystości . Składniki: Biszkopt według przepisu http://www.saloniksmakow.blogspot.com/2014/07/truskawkowa-fantazja-dzisiaj-proponuje.html Masa serowa: 1 kg sera 3 jaja (pianę ubić z białek) 20 dag margaryny 1,5 szkl. cukru pudru 1/3 szkl. mleka 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy(...)wiaderka). Wszystko dobrze miksujemy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek. Masę przelewamy do garnka, mieszając gotujemy . Mąkę ziemniaczaną mieszamy z mlekiem i proszkiem budyniowym. Wlewamy to do masy serowej intensywnie mieszając, aż masa zgęstnieje. Grubszą część biszkoptu smarujemy cienką warstwą dżemu jagodowego i wykładamy jagody. Na jagody wylewamy ciepłą masę serową i schładzamy. Na masę serową kładziemy cieńszy biszkopt
Salonik smakówjaki upiekłam. Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że był idealny. Moi goście mogą to potwierdzić. Składniki: Spód: 280 g ciasteczek digestive (lub herbatników), pokruszonych 140 g roztopionego masła Masa serowa: 900 g serka kremowego typu philadelphia lub twarogu mielonego przynajmniej dwukrotnie 250 g drobnego cukru do wypieków 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1,5 łyżeczki soku(...)kąpieli wodnej, dlatego musimy dokładnie zabezpieczyć go przed dostaniem się wody do środka. Masą ciasteczkową wykładamy dno tortownicy, dociskamy, wyrównujemy i chłodzimy 30 minut w lodówce. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i miksujemy na gładką masę, ale niezbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Napowietrzony sernik mocno
Smakowity Blog Kulinarnyudało mi się jeść. Puszysty, kremowy, śmietankowy z wyraźną nutą wanilii. Przepyszny! Nie da się skończyć na jednym kawałku! Składniki: Na spód: 250g pełnoziarnistych herbatników 125g masła Na masę serową: 750g sera białego (trzykrotnie mielonego lub z wiaderka) 250g serka mascarpone 1 i ½ szklanki cukru 5 jajek 3 łyżki maki ziemniaczanej laska wanilii 3 łyżki likieru Amaretto 200ml śmietanki kremówki(...)Łączymy z roztopionym masłem aż masa będzie miała konsystencje mokrego piasku. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy masą na spód. Wyrównujemy, dociskamy dłonią i wkładamy do lodówki. Masa serowa: ser mielimy trzykrotnie w maszynce z małymi oczkami. Miksujemy twaróg z mascarpone i mąką. Następnie dodajemy kolejno nie przerywając mieszania cukier, jajka, nasionka z laski wanilii, likier Amaretto. Kremówkę ubijamy
Pyry na Gazupiekłam coś co stworzyłam zupełnie sama od podstaw.. nie korzystając z żadnych przepisów a zdając się jedynie na teorie dotyczące kruchego ciasta a także masę serową tworzyłam sama. Jeżeli nie boicie się mojego eksperymentu ( mąż przeżył ja także ;-) no i mruczał cały czas.. ;)) to podaję przepis na wytrawną tartę serową. Jest naprawdę pyszna. Robiłam(...)łyżeczki soli 125 g masła lub margaryny Wszystkie składniki połączyć ze sobą i szybko wyrobić. Gotowym ciastem wyłożyć blachę( u mnie to bardziej wyglądało jak oblepianie) Składniki na farsz serowy: 40 dag sera 4 ziemniaki 2 cebule Kawałek kiełbasy lub skrawki wędlin 200 g jogurtu naturalnego 1 op sosu sałatkowego w proszku Sól , pieprz do smaku Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować
Na słodko lub wytrawniemomentu aż będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut). Podczas gdy ciasto będzie wyrastało przygotować masę serową: Składniki na masę serową: 500 g twarogu półtłustego lub tłustego 2 żółtka 1/2 - 2/3 szklanki cukru 50 g masła, w temperaturze pokojowej 8 g cukru waniliowego Przygotować nadzienie serowe(...)jedynie rozdrobnić widelcem. Po wyrośnięciu gotowe ciasto jeszcze krótko wyrobić. Podzielić na dwie części i rozwałkować na prostokąty o wymiarach 25 x 35 cm, delikatnie podsypując mąką. Masę serową podzielić również na pól i każdą część wyłożyć na środku rozwałkowanego ciasta. . Ciasto zwinąć w roladę, ułożyć na wyłożonej papierem dużej blasze tak aby koniec rolady był na spodzie. Gotowe
Na słodko lub wytrawnieherbatników petit · 150 g masła lub margaryny · 1 łyżka kakao Składniki na masę serową: · 1 kg twarogu sernikowego wiaderkowego · 1,5 szklanki cukru(...)margarynę i dodać do herbatników, dodać łyżkę kakao i dokładnie wszystko wymieszać. Dużą tortownicę wysmarować tłuszczem a następnie ułożyć na dnie ciasto z herbatników i dokładnie docisnąć. Przygotować masę serową: Ser zmiksować z cukrem i szczyptą soli na gładką masę. Pod koniec ucierania nie przerywając dodawać stopniowo po jednym jajku. Pod koniec miksowania dodać śmietanę oraz esencję waniliową
Na słodko lub wytrawnieopakowanie gotowej masy makowej 900g ( może być mniejsze, ja zużyłam całe opakowanie, żeby się nie zmarnowało) 4 białka kilka kropel aromatu migdałowego 4 łyżki bułki tartej szczypta soli Masa serowa: 1 kg sera białego 3 - krotnie zmielonego) 5 jajek ( osobno białka i żółtka) 125 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru szczypta soli Sposób wykonania spodu: Do przesianej mąki(...)ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i połączyć z masą makową, delikatnie mieszając. Gotową masę makową wyłożyć na podpieczony spód i równomiernie rozprowadzić na całej blaszce. Przygotować masę serową: Ser zmielić 3-krotnie. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na białą puszystą masę. Do utartej masy dodać stopniowo po jednej łyżce zmielonego sera nie przerywając ucierać
Na słodko lub wytrawniemniejszej części ciasta dodać kakao i ponownie zagnieść do połączenia się składników. Każdy kawałek ciasta zawinąć w folię włożyć do zamrażalnika na ok 1 godzinę. Składniki na masę serową: 1 kg białego sera trzykrotnie mielonego (dałam gotowy ) 250 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej 1 szklanka cukru 16 g ( całe opakowanie) cukru waniliowego 4 żółtka 7 białek(...)rodzynek 1 łyżka kaszy manny 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sposób wykonania masy serowej: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości, pod koniec nie przerywając ucierać dodać stopniowo miękkie masło lub margarynę. Gdy wszystkie składniki już się dokładnie połączą, dodać partiami ser, cały czas miksując, kaszę i mąkę ziemniaczaną oraz rodzynki. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie
Na słodko lub wytrawnie