Składniki na spód ciasta:160 g ciastek digestive w czekoladzie 70 g roztopionej margaryny Składniki na masę serową:250 g serka kremowego (np. philadelphia) 330 ml śmietany kremówki 36% 1 opakowanie Śmietan-Fix 100 g batonika Toblerone 120 g białej czekoladyNa zewnątrz zrobiło się troszkę cieplej... więc od razu naszła mnie ochota na sernik na zimno. Wyszperałam sobie smakołyk(...)Przygotować tortownicę o średnicy 22 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia, a następnie na spód wyłożyć masą ciasteczkową (fot.1). Docisnąć i wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać serek, Śmietan-Fix i dobrze wymieszać mikserem (fot.2). Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, a następnie dodać ją do masy serowej i szybko wymieszać. Batonik Toblerone
Świat CiastaSkładniki na biszkopt:5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serową:250 g margaryny Kasia2/3 szklanki cukrucukier waniliowy1 kg zmielonego twarogu półtłustego4 żółtka1/2 szklanki mlekabudyń waniliowy 6 łyżeczek żelatyny600 g truskawekszklanka naparu z czarnej herbatygalaretka truskawkowa Najpierw przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Ubić(...)temperaturze 170ºC około 30 - 40 minut. Odstawić do ostygnięcia.Przygotować poncz do zwilżenia biszkoptów. W kubku lub szklance zaparzyć mocną herbatę, posłodzić. Odstawić do wystygnięcia.Margarynę na masę serową rozpuścić w rondelku. Dodać cukier, cukier waniliowy i wymieszany z żółtkami ser (fot.1). Chwilę gotować, cały czas mieszając. Budyń rozpuścić w mleku. Dodać do masy serowej i zagotować, do momentu
Świat Ciastapewnie pamiętacie pokazywałam Wam serowe muffinki jakie ostatnio upiekłam.Tak naprawdę był to pełen spontan i smakołyk zupełnie nieplanowany , a powstał z końcówki sera , który uchował się w lodówce!Ja wykorzystałam do nich czereśnie – Wy możecie śmiało to zrobić z wiśniami , które już niedługo będą się pojawiać!Trochę obrotów miksera …. chwila cierpliwości … i możemy zajadać!Zachwycą(...)tych młodszych łakomczuchów!Jak je zrobić?Zobaczcie!!!SKŁADNIKI:CIASTO:- margaryna – 30g- cukier – 25g- jajko małe – 1szt- mąka pszenna – 40g- proszek do pieczenia – 1łyżeczkaMASA SEROWA:- margaryna – 10g- cukier – 20g- jajko(małe) – 1 szt- mąka ziemniaczana – 10g- budyń śmietankowy – 2łyżki- twaróg mielony – 100gDODATKOWO:- czereśnie- 100GSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Z czereśni usuwamy pestki , kroimy
Ostra na SłodkoSERNIKa ostatnio taki Z MAKIEMWszystkie smakowały równie wyśmienicie!Dziś mam dla Was kolejny przepis na sernik!Tym razem wersja dwukolorowa przypominająca znane i lubiane CIASTO ZEBRA.Jasna i ciemna masa serowa wzajemnie się przeplata , a polewa czekoladowa na górze jest dopełnieniem całości.Smakuje wręcz obłędnie … i nie tylko wielbiciele serników będą zachwyceni!Spróbujcie! SKŁADNIKI:MASA SEROWA:* ser biały 2krotnie mielony(...)masło – 200 g * jajko – 3 szt * cukier – 1 szkl * mąka pszenna – 1 szklPOLEWA: * czekolada mleczna – 50 g * masło – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:MASA SEROWA:Ser biały mielony ubijamy z sokiem cytrynowym , cukrem i jajkami do uzyskania gładkiej masy.CIEMNA MASA:Połamaną gorzką czekoladę i masło wkładamy do garnka , rozpuszczamy cały czas mieszając.W misce ubijamy
Ostra na Słodkokolejny fantastyczny przepis dla wielbicieli serników , brownie czy też innych ciast czekoladowych.Delikatne czekoladowe ciasto ala murzynek , połączone z obłędną serową masą i soczystymi brzoskwiniami.Fantastyczna całość , której smak zabiera nas wprost do 7 nieba!Polecam!SKŁADNIKI:CIASTO:* mąka pszenna – 1 szkl* jajko – 2 szt* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* masło – 125 g* cukier – 0,5 szkl(...)kakao – 2 łyżki* woda – 3 łyżkiMASA SEROWA:* ser biały dwukrotnie mielony – 500 g* jajko – 2 szt* cukier – 0,5 szkl* budyń waniliowy – 60 g* brzoskwinie z puszki – ok. 150 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Brzoskwinie odsączamy z syropu.Kroimy na plastry.CIASTO:Miękkie masło ,cukier , kakao i wodę gotujemy na małym ogniu do połączenia, studzimy.Dodajemy żółtka i mąkę
Ostra na Słodkobiszkoptowy dla ambitnych:2 jajka6 deko mąki6 deko cukruZmiksować, wylać na spód dużej tortownicy, piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 10 minut.Lub: wyłożyć tortownicę biszkoptami lub herbatnikami.Masa serowa:50 dag twarogu z wiaderka1 galaretkaszklanka śmietany kremówki10 dag cukru1 opakowanie cukru waniliowego1 cytrynaGalaretkę rozpuścić w połowie zalecanej ilości ciepłej wody, ostudzić. Ser zmiksować z cukrami i śmietaną. Z cytryny(...)zetrzeć skórkę, wycisnąć sok i dodać do galaretki. Galaretkę połączyć z masą serową, zmiksować.Wyłożyć masę na biszkopt, wstawić do lodówki na kilka godzin.Galaretka:Przygotować galaretkę z połowy zalecanej ilości wody. Dodać do niej zmiksowane/przetarte owoce. Wylać na masę serową dopiero gdy ta będzie już dość ścięta. Wstawić do lodówki najlepiej na noc.Lub na masie serowej ułożyć owoce, zalać tężejącą
Z butelką mleczka w tlecukier oraz cukier waniliowy i aromat zmiksować na kogiel-mogiel dodać do masła i dokładnie połączyć. Cały czas ucierając dodawać stopniowo ser i budyń. Na końcu do masy serowej dodać pokruszoną czekoladę i sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Masę serową wylać na schłodzony spód z ciasteczek. Piec godzinę w temperaturze 200 CPolewaW rondelku rozpuścić masło
RAROSSAPrzepis wzorowany na jednym z odcinków australijskiego MasterChef'a w którym Donna Hay zaprezentowała swój pomysł na sernik.Migdałowy spód, niezwykle delikatna, aksamitna i puszysta masą serowa z dodatkiem świeżej ricotty, a wszystko z lekką nutką cytryny nadaje sernikowi wyrazistości i niepowtarzalnego smaku. Sernik z Ricottą Donny Hay z MasterChef Australia - Składniki:spód:3/4 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki mielonych migdałów1/4(...)szklanki cukru pudru90 g schłodzonego masła masa serowa:500 g sera ricotta330 g twarogu sernikowego1 i 1/3 szklanki cukru pudru4 jajka20 ml soku z cytrynyłyżeczka otartej skórki z cytryny1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii1,5 łyżki mąki kukurydzianej + 1,5 łyżki wodySernik z Ricottą Donny Hay z MasterChef Australia - Sposób przygotowania:Spód:Wszystkie składniki umieścić w malakserze i krótko miksować
Słodka Stronamusem z truskawek. Idealna propozycja na letnie dni. Ciasto powstaje bez pieczenia, więc tym bardziej warto się na nie skusić. Waniliowy Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym - Składniki:Masa serowa:200 ml śmietanki kremówki400 g twarogu dwukrotnie zmielonego (w temperaturze pokojowej)1/3 szklanki cukru pudru3 łyżki żelatyny + 30 ml ciepłej wodyziarenka z jednej wanilii (ewentualnie cukier z prawdziwą wanilią(...)Twaróg miksujemy z cukrem pudrem i wanilią. W ciepłej wodzie rozpuszczamy żelatynę i dodajemy do sera ciągle mieszając. W osobnym naczyniu ubijamy śmietankę* i powoli dodajemy do niej masę serową cały czas mieszając.Biszkopty maczamy w mleku i układamy na dnie tortownicy (18 cm) z obręczą. Wylewamy część masy serowej do poziomu przykrycia biszkoptów i wkładamy do lodówki do czasu
Słodka StronaKrótko - to jest pyszne! Uwielbiam to danie tak samo jak mój smakosz i przypadło też do gustu mojemu młodszemu bratu. Roladki schabowe w sosie serowym - tak inspiracją jest "Pomysł na..." jednak nie używam tej torebki. Danie robiłam już bardzo dużo razy i eksperymentowałam z bardzo dużą ilością składników. Jednak tajemnicą smaku jest sos: delikatnie kremowy, pachnący, serowy hmm świetnie komponuje(...)bardzo zadowolony ;)Naprawdę polecam !!! Składniki:schab 6 kotletów lub dwie piersi z kurczaka6 plasterków szynki cienko krojonej lub bekon6 plasterków sera żółtego majonez / musztarda przyprawa do kurczaka/sos sojowySos serowy:2 szkl. wodypół szkl. śmietany2 trójkąciki serka topionego lub 2 łyżki serka typu philadelphia lub serek topiony w plasterkach (2)kostka rosołowa chillinatka pietruszkipieprz świeżo mielony2 łyżki mąki ziemniaczanejSchab
NA MOIM TALERZUobsypać bułką tartą. 3/4 ciasta rozwałkować i położyć na spód formy. Ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut celem podpieczenia spodu. Przygotować masę serową.Masa serowa:2 kg półtłustego twarogu, dwukrotnie zmielonego12 jajek250 g masła, rozpuszczonego1,5 szklanki cukru3 łyżki mąki ziemniaczanej150 g rodzynek, uprzednio namoczonych w gorącej wodzie lub rumie50 g kandyzowanej skórki(...)białek i ubić z cukrem do białości. Następnie powoli dodawać zmielony twaróg, nadal miksując. Wlać masło. Dodać mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie utrzeć aż uzyskamy gładką masę. Do masy serowej dodać bakalie i wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, a następnie delikatnie wmieszać je do masy serowej. Masę wylać na uprzednio podpieczony spód i wyrównać szpatułką.Z pozostałego kruchego
Food Squarelekko oszronionych śniegiem żurawinach. :). Dzisiejszy przepis to jeden z najlepszych serników, jakie dotychczas wypróbowałem. Wspaniały spód ze słynnych ciastek oreo, delikatna i kremowa, bo pieczona w kąpieli wodnej, masa serowa oraz lekki i przyjemnie kwaskowy mus żurawinowy. Czy można chcieć czegoś więcej? Myślę, że każdy sernikożerca będzie wniebowzięty. Ja byłem. :) Sernik będzie idealny również na Święta!Składniki na spód(...)ciastkami. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia i pokryj równomiernie ciasteczkową masą. Włóż na 15-30 minut do lodówki. A w tym czasie przygotuj masę serową.Składniki na masę serową:600 g twarogu półtłustego lub tłustego250 ml kremówki 36% 3 jajka3/4 szklanki cukru2 łyżki cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki włóż do misy miksera
Food Squaresłoika, własnoręcznie zebranych. Dałabym też mniej cukru, bo jednak wolę nieco mniej słodkie wypieki. No i spód... Rozmiękł mi zupełnie, nie wiem dlaczego. Następnym razem podpiekę przed wyłożeniem masy serowej, to powinno pomóc. Nie wiem, skąd się to wzięło, bo niemal zawsze robię takie spody do serników, i zazwyczaj trzymają się zdecydowanie lepiej... Nic to - następnym razem będzie lepiej. Muszę(...)niedociągnięć, jest naprawdę smaczny - zwarty, kremowy, z pyszną śmietanową polewą, którą uwielbiam.Sernik jagodowy z polewą śmietanowąSkładniki:(na formę o średnicy 26 cm)spód:140 g ciastek digestive75 g masłamasa serowa:800 g twarogu 3krotnie mielonego100 ml śmietany kremówki (38%)4 jajka2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżeczki ekstraktu z wanilii1 łyżeczka ekstraktu z cytryny250 g jagód (świeżych lub mrożonych)polewa śmietanowa
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKruche ciasto (skorzystałam z mojego ulubionego przepisu z Ciast pikantnych i słodkich Michela Roux), które trzyma wszystko razem, warstwa kwaskowego rabarbaru, rozpływająca się w ustach, delikatna jak chmurka masa serowa, a to wszystko przykryte soczystymi truskawkami i cienką warstwą galaretki. Czyż nie brzmi cudownie...?Muszę przyznać, że to pierwszy pieczony sernik, który aż tak zasmakował C. Jest bowiem wyjątkowo delikatny(...)średnicy 20 cm)kruche ciasto:250 g mąki pszennej125 g zimnego masła1 jajko1 łyżeczka cukru1/2 łyżeczki solimasa rabarbarowa:350 g rabarbaru15 g masła60 g cukru2 łyżki bułki tartejmasa serowa:500 g sera kvark (4,4%)3 jajka120 g cukru100 ml śmietany kremówki (38%)1 opakowanie budyniu waniliowego (39 g)dodatkowo:270 g truskawek1/2 opakowania czerwonej galaretki250 ml gorącej wodyMąkę przesiać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeilość cukru należ odpowiednio zredukować.Sernik z jeżynami i białą czekoladą (na zimno)Składniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:100 g ciastek digestive1 łyżka kakao40 g masłamasa serowa z jeżynami:300 g jeżyn200 g serka kremowego100 ml śmietany kremówki (38%)100 g cukru5 listków żelatynymasa serowa z białą czekoladą:200 g serka kremowego150 ml śmietany kremówki(...)spód, schłodzić w lodówce 30 minut.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić, zmiksować z serkiem na gładką masę. Żelatynę odcisnąć, rozpuścić, dodać do masy serowej. Kremówkę ubić, delikatnie połączyć z masą serową.Masę wyłożyć na warstwę owocową, wstawić do lodówki na 30 minut.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Jeżyny zagotować z cukrem i sokiem
Pożeraczka, czyli raz adobrze