Przekładamy masę do natłuszczonej blaszki np.tortownicy i pieczemy 220 st.1 godz. Przygotować sos: przebrane porzeczki wrzucamy do garnka ,dodajemy cukier (tyle aby był słodki ok.3/4 szkl.) i dusimy go aż zgęstnieje, jeśli nie mamy na podorędziu porzeczek, to kupujemy słoik dżemu i podgrzewamy go aż będzie lekko gorący.Polewamy tym sernik i posypujemy migdałami.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimiseczki. Ponieważ była już blondynka w czerwieni, tym razem padło na brunetkę - bardziej w różu, nie mniej smacznie. I kiedy ciasto siedziało w piekarniku pochwaliłam się Maggie, że piekę. Jakież było moje zdziwienie gdy oświadczyła, że u niej będzie czekoladowa tarta z cranberry curd! Nie umawiałyśmy się, nawet nie wiedziałam, że też przygotowała ten boski kremik. Stwierdziłyśmy więc zgodnie(...)się, że moje będą wyglądać glutowato... Okazało się, że nie taki diabeł straszny, i jak na pierwszy raz, wygląda - moim zdaniem - całkiem przyzwoicie. Już wiem, jak wykończę mój następny sernik...Orzechowe brownies z cranberry curdSkładniki:(na formę 25x25 cm)180 g masła200 g ciemnej czekolady (70%)175 g cukru4 jajka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii60 g mąki pszennej60 g mielonych
Pożeraczka, czyli raz adobrzekarmelem. Sernik jest dość prosty w wykonaniu, i nie wymaga dużych kosztów. Smak jest bardzo wyjątkowy. Polecam każdemu! SKŁADNIKI: - 1 kg sera z wiadereczka - 250 g białego twarogu tłustego - 4 jajka - 150 g cukru pudru - 1 szt cukru waniliowego -100 ml soku z pomarańczy - zapach cytrynowy - 5 łyżek mąki ziemniaczanej (płaskie) - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie za pomocą łyżki łączymy pianę z białek z masą serową, dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie, wylewamy do formy i pieczemy godzinę w temp. 180 stopni. Ostanie 10 minut z termoobiegiem. KARMEL POMARAŃCZOWY: - 125 g masła - 170 g cukru - 1 cała pomarańcza - bez skórki ( zmiksowana w blenderze) - 60 ml soku
SMYKWKUCHNIsprawdzają się przy pieczeniu. Wystarczy dodać do nich coś, co sprawi, że zgęstnieją podczas wysokiej temperatury. Kruche ciasto z owocami to też taki wypiek, który ja doskonale pamiętam z dzieciństwa, choć z reguły była to szarlotka, czasem inne owoce, ale moja mama to zdecydowanie królowa serników, szczególnie takiego z kakaowym ciastem. Powiem Wam, że jej sernik na cieście kakaowym(...)szybko zagniatamy ciasto, żeby jak najmniej zdążyło się ocieplić, wyklejamy nim dno standardowej dużej blachy wyłożonej papierem i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Tak przygotowany spód ciasta pieczemy przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Masa serowa: Serki mieszamy z proszkiem budyniowym i jajkami, najlepiej po prostu trzepaczką. i wylewamy na podpieczony spód. Na serku układamy
MamaOskarkakończy, jutro powrót do pracy, Poznań nigdy nie będzie moim miastem :( /inspiracja/ Składniki: 2/3 szklanki mąki migdałowej BIO 1/3 szklanki ksylitolu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta imbiru 1/4 łyżeczki soli 1/4 szklanki oleju z orzechów włoskich firmy Oleofarm 2 jajka 1/2 szklanka posiekanych(...)puszki bez dodatku cukru /z tego co się orientuję jedyne takie znajdziemy w NETTO) 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki krem: około 400-500g sera mielonego do serników PRESIDENT + ksylitol wg. smaku (ja ograniczyłam ksylitol do minimum bo same ciasto jest dość słodkie, dlatego niesłodka masa idealnie przełamie smak ciasta) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Sposób
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćzimno, które jest w miarę szybkie do przygotowania i nie za słodkie w smaku 😋 Wystarczy wcześniej rozpuścić oraz ostudzić galaretki i ciasto zrobicie w ciągu kilku minut. Poniższy sernik najlepiej smakuje podany mocno schłodzony. Polecam przygotować. Składniki na formę o wymiarach 20 x 30 cm: masa sernikowa (różowa) 0,4 kg truskawek (świeżych lub odmrożonych(...)masą sernikową. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie na dnie ułożyć biszkopty. Lekko tężejącą różową masę wylać na biszkopty. Ciasto wstawić do lodówki. W międzyczasie truskawki (ilość dowolna - według gustu) pokroić na połówki. Owoce ułożyć na stężonej masie sernikowej. Na sam koniec całość zalać lekko tężejącą galaretką (3 szklankami). Sernik ponownie schować do lodówki. Kroić na drugi dzień. Podawać
UgotowaćSkładniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki tortowej 2 jajka 3/4 szklanki cukru Łyżka gęstej śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki gorzkiego kakao 250
Pychotkaaaciasto 1,5 szkl mąki 0,5 szkl cukru 0,5 kostki margaryny cukier waniliowy szczypta proszku do pieczenia 2 żółtka nadzienie 200 g białego sera
Gotowanie jest łatwePrzyszedł taki czas, kiedy chce mi się wszystkiego co piernikowe i kakaowe! Kocham zapach pieczonego ciasta, a te cynamonowe nuty unoszące się w powietrzu...mmmm
fitolarun.blogspot.comSkładniki: ciasto: 2 kubki mąki krupczatki 1 kubek maki kukurydzianej 1 kostka masła 3 łyżki cukru 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa Serowa: 1
Luźna Kuchniaszczęście nie piecze już tak często jak dawniej - 2 w tygodniu, tylko jedno na 2 tygodnie albo i rzadziej. SKORO JEDNAK SIĘ POJAWIAJĄ TO MOGĄ BYĆ ZDROWSZE! Czemu nie? Wpadam do kuchni i dopytuje się co jest w składzie tego ciasta,czy są jajka? Jak zrobić sernik bez ciasta, cukru=węglowodanów? ... ? To wszystko(...)wykładamy dno brytfanki (brytfankę smarujemy i obsypujemy lekko bułką tartą), na ciasto kładziemy jabłka. Pozostałą część 1/3 rozwałkowujemy i tniemy na paseczki, z których układamy na wierzchu jabłek kratkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40-45 minut aż ciasto będzie rumiane (długość zależy od tego jak nam piecze piekarnik). Ilość podanego ciasta wystarcza na formę
Dieta Rozdzielna i Zdrowiesłodkie i wytrawne" . Znajdziecie w niej mnóstwo smakowitych i wcale nietrudnych w wykonaniu przepisów na jedno z ulubionych ciast Polaków ;-) Teraz na każdej imprezie i podczas każdego święta sernik może smakować inaczej ;-) Zapraszam do wykonania! :-) SKŁADNIKI: - 1 kg twarogu z wiaderka - 3 łyżki śmietanki 36% - 1 szklanka cukru pudru - 6 limonek - 1 cytryna - 4,5 łyżeczki żelatyny(...)Galaretki rozpuszczam w 850 ml gorącej wody. Do przestudzonych galaretek dodaję 2 łyżki soku z limonek, przelewam wszystko do płaskiego naczynia i chłodzę w lodówce. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia. Na dnie układam okrągłe biszkopty. Twaróg miksuję z cukrem pudrem i śmietanką. Powoli wlewam sok z limonek. Jeśli masa byłaby zbyt kwaskowata, należy dodać cukry wg własnego uznania. W garnuszku
Wielopokoleniowochoć starałam się przyglądać i pomagać jej podczas pieczenia, ciągle mam jeszcze problemy z wypiekami. Na szczęście jestem zawzięta, szybko się uczę, a metodą prób i błędów dochodzę do perfekcji :) Dziś chciałabym Wam pokazać jak krok po kroku przygotować perfekcyjne kruche ciasto . Idealne jako spód pod słodkie tarty, tartaletki, babeczki, sernik, szarlotkę, mazurka i co tylko sobie wymyślicie :) Proporcje(...)kruche ciasto na stolnicy siekając składniki nożem, a na koniec krótko zagniatając rękami. Mąka powinna być przesiana, a cukier drobny - najlepiej cukier puder, z tego powodu, że podczas krótkiego pieczenia cukier nie zdąży się rozpuścić, a duże kryształki w wysokiej temperaturze mogą skarmelizować (powstaną na cieście brązowe kropki). Wyrabianie ciasta: Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę, dodajemy cukier (puder) i dokładnie
W kuchni Katiełyżką i mieć włożone do pieca w nie więcej niż 15 minut. To tylko utwierdziło mnie w przekonaniu, że jestem fanką prostych przepisów. Takich, które nie zaczynają się od spisu rzeczy, które mogą się nie udać jeśli coś zrobi się nie tak. Nie masz czasu ubijać piany z białek - nie szkodzi. Cały sernik nie zmieści się(...)mieszamy. Ciasteczka Oreo przepoławiamy. Blaszkę na muffinki wykładamy papilotkami i wkładamy ciasteczka suchą stroną do spodu. Masę serową przekładamy do papilotek i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 150 stopni. Pieczemy pół godziny, wyłączamy piekarnik i zostawiamy serniczki do wystygnięcia w ciepłym piecu. Czas kiedy serniczki są w piecu możemy wykorzystać na zrobienie polewy. Czekoladę topimy ze śmietanką, mieszamy do uzyskania
Ciastkozercysernikowi letni wygląd nadały. Składniki: na małą tortownicę o średnicy ok. 18 cm, wysokość ok. 7 cm: spód kruchy: 100 g Toruńskich Pierników „Uszatki”, 100 g łuskanego słonecznika, 50 g miękkiego masła, masa serowa: 500 g twarogu sernikowego mielonego, 200 g słodkiej śmietanki 30%, 40 g cukru pudru + 1 łyżka, 1 opakowanie żelatyny –fix deserowej do serników(...)suchej patelni, studzimy. Masło roztapiamy i studzimy. Do miksera wkładamy rozkruszone pierniki, prażony słonecznik i całość miksujemy. Dodajemy masło i jeszcze raz miksujemy. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę i wyrównujemy ją na całym dnie, przekładamy do lodówki. masa serowa: Żelatynę przygotowujemy wg inf. na opakowaniu. Najpierw mieszamy w 50 ml przegotowanej, zimnej wodzie, następnie dolewamy
Moniki Smakołyki