Sernik idealnie pasuje do białej, mroźnej aury za oknem. Robiłam je już kilka razy ale nigdy nie udało mi się pstryknąć fotki, bo jak tylko szczęśliwie zastygło to znikało w szybkim tempie. Ciasto nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych, wystarczy odrobina chęci, a cała reszta zrobi się sama. Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm. Spód: - 2 łyżki masła(...)przesypujemy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, równo rozkładamy na spodzie i wygładzamy spodem szklanki. 2. Galaretki rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia, gdy zaczną mocno tężeć dodajemy do sera i miksujemy. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy na samym końcu do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką, a następnie wykładamy na przygotowany spód. Wierzch sernika dekorujemy kokosem lub owocami. Odstawiamy
Apetyczna babeczkabardzo prosty w wykonaniu, a różnorodność przepisów sprawia, że nie jest nudny. Ten sernik dzięki dobrze ubitej pianie sprawia wrażenie puszystego i wysokiego. Nie należy do zbitych serników, lecz wprost przeciwnie :) Spróbujcie :) Składniki: 1 kg sera sernikowego 5 łyżek mąki pszennej budyń śmietankowy lub waniliowy 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 5 jajek (w temperaturze pokojowej) szczypta soli(...)Przygotowanie: Herbatniki umieszczamy w misie blendera. Po skruszeniu ciastek dodajemy do nich roztopione masło oraz miód. i dokładnie mieszamy. Przygotowana wcześniej okrągła formę, wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową uklepujemy na dnie formy, równe rozprowadzając. Ser, mąkę i budyń miksujemy na niskich obrotach w wysokiej misce. Stopniowo dodajemy cukier oraz aromat ciągle mieszając. Po połączeniu wszystkich składników stopniowo wbijamy żółtka
ChilliJemymojprzepisna.pl | Razowe ciasto ucierane z rabarbarem Witam po krótkiej przerwie wakacyjnej. Mam dla Was ciasto troszkę zdrowsze, bez dodatku zwykłej pszennej mąki, bez mleka i jego
moj przepis namojprzepisna.pl | Szarlotka z żurawiną i pianką Jeżeli macie możliwość kupienia żurawiny, nawet mrożonej, to zachęcam do upieczenia tej szarlotki. Jest mało słodka, z dużą zawartością jabłek
moj przepis namojprzepisna.pl | Placek ze śliwkami/rabarbarem i bezą Dawno miałam ochotę na wypróbowanie jakiegoś przepisu z książki Cukiernia Lidla i w końcu się skusiłam na Placek ze
moj przepis namojprzepisna.pl | Ciasto orkiszowe ze śliwkami – czyli jak ubić jajka z cukrem Ciasto, które powstało pod wpływem chwili, chciałam się przekonać, co to dokładnie znaczy ubić
moj przepis namojprzepisna.pl | Szarlotka z jabłek prażonych Szarlotka prosta i szybka. Składa się z kruchego ciasta i prażonych jabłek ze słoika. Polecam wykorzystać jabłka własnej produkcji, możecie je
moj przepis nailość dodawanego cukru do poszczególnych warstw masy. Gwarantuję Wam, że nie tylko pięknie wygląda ale także wybornie smakuje. U mnie zniknął w pół dnia. Smacznego ;) Pomysł na sernik zaczerpnięty ze strony www.domowe-wypieki.pl jednak przepis na masę serową pochodzi z domowych zapisków. Składniki 500 ml kremówki 9 łyżeczek żelatyny 1000 g serka homogenizowanego waniliowego 2 galaretki(...)rozmiarze 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wylewamy pierwszą warstwę masy (najjaśniejszą) i wkładamy do lodówki do stężenia. Gdy masa będzie już sztywna wylewamy drugą warstwę masy (średniego koloru) i wkładamy ponownie do całkowitego stężenia. Na sam koniec wylewamy 3 warstwę masy (najciemniejszą) i ponownie wkładamy do lodówki. Na wierzch sernika wylewamy przygotowaną według proporcji podanych na opakowaniu galaretkę
Krakowskie smaki AniSernik wyszedł nie za słodki jest wręcz orzeźwiający sprawiając wrażenie jak by był robiony na zimno ;) Robi się go bardzo szybko, więc jak mamy składniki to od razu możemy zabierać się do pracy :) Składniki na tortownicę 18 cm / 24 cm 580 g twarogu tłustego ( u mnie Mój Ulubiony(...)krótko gdyż, dłuższe miksowanie napowietrzy masę serową która następnie podczas pieczenia bardzo wysoko wyrośnie, a następnie opadnie ) 2. Na końcu dodajemy mandarynki z 1/2 puszki lub ( jeśli jest to większa blaszka to z 1 całej puszki ) odsączone z zalewy, mieszamy i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170-180 przez około 50-60 min. Studzimy
Gotowanie...to proste !Kolejny przepis na „trochę” lżejszy obiad. Kotlety schabowe z piekarnika, pieczone z odrobiną masełka w kąpieli wodnej aby nie były suche. Osobiście
moj przepis namałymi zmianami). Sernik truskawkowy z serka ricotta i jogurtu Składniki na spód( tortownica 24 cm): 240 g ciastek 80 g masła/dobrej margaryny Tłuszcz roztopiamy na małym gazie. Ciastka kruszymy w malakserze lub wkładamy do woreczka foliowego i tłuczemy wałkiem. Do masy ciasteczkowej wlewamy rozpuszczony tłuszcz. Mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wysypujemy(...)łyżkami musu). Masę serowo truskawkową przelewamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy na noc do lodówki. Przed podaniem ubijamy pozostałą kremówkę z łyżka cukru pudru i dekorujemy wierzch sernika
Mia Cucina SofietaDodajemy żółtko, jaja, i kremówkę. Ponownie ucieramy do połączenia składników. Na końcu przesiewamy mąkę i mieszamy. Masę przelewamy do wyłożonej papierem i natłuszczonej tortownicy (rozmiar taki sam jak biszkopt). Pieczemy 1,5 h w 90 °C. Studzimy i schładzamy w lodówce. Z biszkoptu ściągamy skórkę, przewracamy spodem do góry i rozsmarowujemy konfiturę figową. Następnie posmarowaną stroną przyklejamy go do wierzchu(...)masy serowej. Na biszkopcie ustawiamy talerz i obracamy tortownicę tak, aby biszkopt był na dole a masa serowa na górze. Ostrożnie ściągamy z sera tortownicę i papier. Nasz sernik ponownie przekładamy do tortownicy, zamykając obręcz i lekko dociskamy ser do ścianek. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Studzimy, a gdy zaczną tężeć- wylewamy na masę serową. Odstawiamy
DominikaDolcimnie wtedy nie satysfakcjonują; chodzę jak cień samej siebie, szukając czegokolwiek, co sprawiłoby, że odzyskałabym chęci do życia. Bywa jednak i tak, że po dwunastu godzinach mieszania, wałkowania i pieczenia, do domu wracam pełna energii i chęci do działania. Przygotowuję wtedy zapasy granoli na najbliższy tydzień, zagniatam ciasto na drożdżówki z owocami lub odkurzam i myję podłogi, nie zważając(...)okresie królują babki. Mazurki, serniki i paschy też są cudowne, ale to właśnie babka jest dla mnie symbolem wielkanocnego stołu. Nie mogę im się oprzeć; po tym, gdy parę lat temu w końcu zaczęły mi wychodzić, a zakalec ( odpukać! ) już dawno mi humoru nie zepsuł, w okresie przed wielkanocnym z uporem maniaka piekę kolejne i następne. Nigdy mi się
Pożeraczka, czyli raz adobrzebardzo zgrany duet. Uwielbiam dyniowe desery. Ciasta, ciasteczka, muffiny, serniki itd. Moje ulubione to te, które nie wymagają wiele zachodu. Weekend sprzyja temu, żeby coś dobrego upichcić. A dynia sprawia, że jesień staje się jakby bardziej znośna. Składniki: 450 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 185 g cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka
Smakowity Blog KulinarnyTradycyjny sernik z tłustego, mielonego twarogu, na kruchym cieście. Upieczony na podstawie przepisu od przyjaciółki Joasi, stąd jego nazwa. Ciasto: 2 żółtka 1,5 szklanki mąki 250 g margaryny "Kasia" 0,5 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 łyżki kakao Z podanych składników zagnieść kruszonkę, wysypać na blaszkę (25x34
Praktyczna plPyszne połączenie sernika i makowca-do tego brzoskwinki i galaretka-pychotka.Najlepiej smakuje na 2,3 dzień-polecam na święta i nie tylko . Składniki: na ciasto: 1,5 szkl. mąki 2 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 1/2 kostki margaryny na masę makową: puszka masy makowej -ok 800-900 g ok 200 g bakalii 3 jajka
Swojskie jedzonkoprzyjemności ciąg dalszy, czyli deser jagodowy do porannej kawy. Do serników mam słabość, a dziś jeden z nich w wersji sezonowej. Przepis podaję na tortownicę o średnicy 20 cm. Składniki na kruche ciasto: - 12 dag zimnego masła - 20 dag mąki - 4 łyżki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 jajo 1. Składniki szybko i energicznie zagnieść, podzielić
Apetyczna babeczkaIdealna propozycja dla tych, którzy uwielbiają zarówno makowce jak i serniki. Tym razem na spodzie z herbatników, kakao i masła. Pyszne, proste ciasto, które trzeba wypróbować :) U nas królowało na świątecznym stole zaraz obok babki orzechowej i piernika staropolskiego :) Ciasto można przygotować również bez kruchego spodu (czas pieczenia taki sam). Składniki na b laszkę o wymiarach
Ze smakiem i z pasjąserowa: 500 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (lub gotowego sera do serników) 500 g sera mascarpone 1 szklanka cukru 4 jajka 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka aromatu waniliowego Kruche ciasto: 230 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 5 łyżek cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Dodatkowo: 300 g malin + 1 łyżka mąki pszennej
Bulliomiał być sernik na murzynku, a wyszedł murzynek na serniku ;) Lekkie ciasto murzynkowe wypłynęło nad masę serową i tak oto powstało to ciasto. SKŁADNIKI Murzynek: forma o wymiarach 21x26 cm ½ kostki masła, ½ szkl. cukru, 6 łyżek mleka, 2 łyżki kakao, ¾ szkl. mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 jajka Masa serowa: 500 g twarogu, 3 jajka, ½ szkl
słodki bratekserowa: 500 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (lub gotowego sera do serników) 500 g sera mascarpone 1 szklanka cukru 4 jajka 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka aromatu waniliowego Kruche ciasto: 230 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 5 łyżek cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Dodatkowo: 300 g malin + 1 łyżka mąki pszennej
BullioSKŁADNIKI: 1 kg sera twarogowego na sernik 150 g twarogu koziego 150 g sera koziego w plastrach 3 ugotowane buraki (około 600-700 g) 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka suszonej bazylii garść listków świeżej bazylii 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia PRZYGOTOWANIE: Wcześniej ugotuj buraki lub kup już ugotowane (ta opcja jest dla tych, których
ClauditteMissCookingciężki. Zapraszam... Skala smaku 10/10 ja zrobiłam na małej blaszce, sernik najlepszy na drugi dzień. Źródło blog "babeczka.zuzka" Spód ciasteczkowy: 200 g herbatników 75 g roztopionego masła Ciastka zmiksować na proszek za pomocą malaksera lub blendera, Dolać masło, wymieszać. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Wyłożyć masę ciasteczkową, uklepać, włożyć do lodówki. Normal
Kubki smakuSernik jest mało słodki. Dla osób lubiących słodsze ciasta proponuję zwiększyć ilość cukru dodanego do masy serowej. Składniki: ciasto: 1/2 kostki margaryny Kasia 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki tortowej 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku Dr Oetker 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny
Darcia w kuchnipierwszy. Ale od dnia w którym upiekłam go stał się ulubionym sernikiem w naszym domu. Co ważne robi się go szybko i chyba nie ma osoby która nie lubiłaby tego delikatnego smaku. Spód: 4 żółtka 1/2 szklanki cukru 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, w zagłębienie wbić
Słodka Kraina Wypiekówworeczka i mrożę. Jest idealnym dodatkiem do zup, drożdżówek, serników i innych ciast. Polecam! Składniki na puree z dyni: dynia (około 2 kg) Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Dynię kroimy na pół, wyjmujemy miękki miąższ (nitki) wraz z pestkami. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, na nim układamy połówki dyni (ja piekę przekrojeniem do dołu
Rozpustne gotowanieOszukany sernik. Skąd taka nazwa? Otóż w smaku przypomina smak sernika lecz nie ma grama sera w naszym cieście. Składniki: Ciasto: 2,5 szklanki mąki 4 łyżki kakao 1 cukier waniliowy 6 żółtek 200 g masła 1/2 szklanki cukru 6 łyżek zimnej wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 6 białek 1 szklanka cukru 500 ml śmietany
O kuchni z uczuciemNa wstępie małe wyjaśnienie. Przepis który zaprezentujemy poniżej nie ma nic wspólnego z słynnym przysmakiem argentyńskim o tej samej nazwie. Empanadas argentyńskie to pierożki które
Smaki BrazyliiŚwięta zawsze kojarzą mi się z bakaliami - na piernikach, w makowcu, makówkach i serniku. Chciałabym Wam dziśzaproponować przepis na proste pomarańczowe babeczki z bakaliami i białym lukrem. Nie tylko na świąteczne, ale teżcałkiem zwyczajne zimowe podwieczorki.Składniki:2 szklanki mąki0,5 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 lyżeczki cukru waniliowegoorzechy laskowe/włoskiemigdałyrodzynkiskórka pomarańczowa1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mlekaSkładniki(...)mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.Wypełniamy foremki do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczkinapewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego
Ciastkozercy