byłabym sobą gdybym go trochę nie zmodyfikowała zmieniając proporcje składników i dodając klasyczny kruchy spód i zwiększając ilość sera. Tak przygotowany sernik zachwyca nie tylko wyglądem ale i smakiem, różowa pianka z rabarbarem dodaje bowiem charakteru klasycznemu sernikowi, także biegnijcie do ogródka po rabarbar i koniecznie wypróbujcie przepis. Spód: 200 g mąki pszennej 100 g masła(...)wiaderka) 200 ml śmietanki 30% 3 jajka 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru z wanilią Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy w misce i miksujemy tylko do połączenia, by nie napowietrzać niepotrzebnie. Wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 st. C i pieczemy ok 50 minut bez termoobiegu. Sernik
Cynamonowe szczęściewłoskie, jednak równie dobrze sprawdzą się także orzechy laskowe. Sernik będzie doskonałym wypiekiem na Święta Bożego Narodzenia :) Składniki: Spód: 150 g mąki pszennej 100 g mielonych orzechów włoskich 125 g miękkiego masła (lub margaryny) 75 g cukru Masa serowa: 750 g twarogu (3-krotnie zmielonego lub z wiaderka) 3 jajka (w temperaturze pokojowej) 100 g cukru(...)masy serowej dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy całość. Gotową masę serową wylewamy na podpieczony spód. Formę z sernikiem od razu wkładamy do gorącego piekarnika (jak przy pieczeniu spodu, rozgrzanego do 180 stopni) i pieczemy przez ok. godzinę. Upieczony sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 10-15 minut, po czym wyjmujemy go i studzimy dalej na kratce
MyCookBook.plPyszny sernik z dodatkiem kajmaku. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Składniki (blaszka 23x33cm): Kruchy spód: 1 szklanka mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 2 żółtka 1/2 szklanki cukru 1 łyżka gęstej śmietany Masa serowo-kajmakowa: 1 kg dobrego sera z wiaderka 5 jajek 200 g śmietany kremówki 1/2 puszki kajmaku (u mnie puszka(...)podpieczony spód dodawać na zmianę ciasto serowe jasne i ciemne. 4. Ciasto piec w 160*C przez 1 godzinę. Wystudzić w zamkniętym piekarniku. 5. Całkowicie wystudzony sernik posmarować kajmakiem. Posypać płatkami migdałowymi - można je wcześniej lekko uprażyć na suchej patelni. Smacznego!!! Źródło: Blog Arabeska waniliowa
Kuchnia domowa AniSkładniki: CIASTO: jajka 2 sztuki, cukier 1/4 szklanki, masło lub margaryna 12,5 dag, mąka pszenna 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki SERNIK: jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, skórka pomarańczowa 1 łyzka/starta, zmielony twaróg 1 kg/wiaderko, budyń czekoladowy 1 opakowanie, kakao 1 łyżka, kasza manna 2 łyżki, pomarańcze 2 sztuki na ciasto wszystkie składniki mikserem(...)wyrobić na gęste ciasto żółtka , cukier, starta skórka z wyparzonej pomarańczy utrzeć do białości w robocie z 5 minut na dużych obrotach dodać budyń, kakao, kaszę manną, ser z wiaderka i połączyć składniki nie za długo dodać ubitą na sztywno pianę z białek i łyżką delikatnie wmieszać do masy serowej forma 25x24 cm, wyłożona papierem do pieczenia - ciasto rozsmarować
W Mojej Kuchni LubięSernik pieczony jest w kąpieli wodnej , co sprawia , że jest bardzo delikatny. Ja nie owijam spodu tortownicy w folię aluminiową tylko na niższym poziomie umieszczam małą formę z wodą. Daje taki sam efekt a jest mniej skomplikowane. Przepis na tortownicę 24 cm , ja piekłam w 26 cm. Składniki na masę serową: - 750g twarogu mielonego ( dałam z wiaderka - dość(...)misie malaksera umieścić wszystkie składniki i zmiksować do połączenia składników. Nie miksować zbyt długo by nie napowietrzać zbytnio masy serowej. Formę wyłożyć papierem do pieczenia ( spód) . Jeżeli będziemy piec sernik w kąpieli wodnej , to dno dokładnie zawijamy najlepiej podwójnie w folię aluminiową ( woda nie może się dostać do formy z sernikiem) . Ja po prostu na niższym poziomie umieszczam
Smaczne Zdrowezimno. Tym razem, postanowiłam wypróbować, sernik pieczony. Do końca nie wiedziałam, co z tego wyjdzie. Okazało się, że wyszło pysznie. Biszkopt: 2 jajka szczypta soli 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej na czubku łyżeczki proszku do pieczenia Ser: 1 kg serka naturalnego (miałam w wiaderku Mlekovita) 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego(...)zmiksować, do połączenia składników. Większą część masy, (2/3 ) wyłożyć na wystudzony biszkopt. Do pozostałej masy dodać kakao. Zmiksować i łyżką wyłożyć na białą masę, robiąc łatki. Tak przygotowany sernik, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 1 godziny. Następnie, wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na kolejną godzinę. Po tym czasie uchylić drzwiczki
Agusiowe smakołykiWspaniały, waniliowy sernik na kruchym cieście. Sprawdzi się na każdą okazję. Zawsze się udaje i smakuje rewelacyjnie. Ciasto kruche: 400 g mąki pszennej 200 g masła/margaryny 1 szkl cukru pudru kilka kropel ekstraktu waniliowego jajko 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka 4 jajka 400 g mleka skondensowanego(...)masę serową. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Produkty na masę przełożyć do miski i zmiksować tylko do połączenia składników. Wylać na ciasto w blaszce. Na sernik zetrzeć pozostałe zamrożone ciasto. Sernik piec godzinę w temperaturze 180 stopni. po tym czasie uchylić piekarnik i zostawić ciasto jeszcze na 20 minut. Wyjąć i ostudzić. Podawać posypane
Smakołyki Asikońcowy w dużej mierze zależy od rodzaju użytego sera. Sernik z gruszkami PRZEPIS Ciasto kruche 2,5 szkl. mąki pszennej 250 g masła lub margaryny (użyłam KASI) 3 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego łyżeczka aromatu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa 1 kg sera w wiaderku (użyłam waniliowego sera Vitello z Biedronki, może być też(...)zwiększyłam temperaturę do 180ºC). Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Następnie pozostawić na blacie kuchennym przez kilka godzin (najlepiej piec sernik wieczorem i pozostawić go przez noc). Rano wstawić do lodówki na kolejne kilka godzin do czasu podania. Można oprószyć delikatnie cukrem pudrem. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comSernik jest bardzo smaczny i szybko się go przygotowuje. A owoce takie jakie są w sezonie jak wiadomo malin jeszcze nie ma więc są borówki. składniki spód -paczka okrągłych biszkoptów wierzch -maliny -ja dałam borówki masa serowa 1 kg twarogu z wiaderka Włoszczowa 150 g-200 g serka mascarpone 4 łyżki śmietany 36 procentowej 1 szklanka cukru pudru(...)utworzyła zbitej masy .Schłodzoną żelatynę wlać do masy serowej ,zmiksować na najmniejszych obrotach.Masę serową przełożyć na biszkopty ,wyrównać wierzch .Ciasto umieścić na 4-5 godzin w lodówce aby sernik stężał. wierzch -sernika udekorować gęsto owocami ,delikatnie dociskając owoce,przed podaniem po pudrować
Moje Wyrobyrosą i truskawkami. Uwielbiam serniki.. pod każdą postacią. Składniki na spód: 1 i ¾ szklanki mąki 100 g margaryny czubata łyżeczka cukru pudru 1 jajko 2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę serową: 1 kg sera zmielonego przynajmniej dwukrotnie ( u mnie gotowy z wiaderka) 2 budynie śmietankowe(...)ciasta. Masa będzie bardzo rzadka. Na koniec dodać truskawki i wymieszać.Gotową masę wylać na podpieczony spód i piec ok. godziny w temperaturze 190 stopni. Gdy sernik będzie się piekł ubić pianę z 4 białek ,6 łyżek cukru a na koniec do upitej piany dodać kisiel i jeszcze chwilę po miksować.. Po godzinie pieczenia wyjąc
Na słodko lub wytrawniebyli zachwyceni, a pani Schrumpf musiała podawać dokładki! Sernik znalazłam w książce Joanny Niedobeckiej "Domowe wypieki". ok. 16 porcji, tortownica 26 cm. Składniki na brownie 180 g masła 300 g cukru 100 g kakao szczypta soli 3 wiejskie jaja 80 g mąki pszennej Masa serowa 750 g twarogu z wiaderka lub twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego 3 jaja(...)sobą składników. Masę serową wylać na ciasto, które może być ciepłe.Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik do wystudzenia przy lekko uchylonych drzwiczkach, następnie na noc włożyć do lodówki. Przygotować polewę. Czekoladę drobno posiekać.Przełożyć do metalowej miski, dodać masło i śmietanę.Całość roztopić w kąpieli
Z Kuchni Do Kuchnizrobić. Brak rosy nie ma wpływu na smak sernika. Składniki: Kruche ciasto: 200 g mąki pszennej T500 100 g margaryny 110 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego z wanilią Ale-raj 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ale-raj szczypta soli Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka 1,5 szkl oleju 1,5 szkl mleka 2 budynie(...)stopniach. Krótko przed końcem pieczenia ubić białka na sztywno stopniowo dosypywać cukier i miksować do momentu aż białka będą sztywne i lśniące. Masę białkową równomiernie rozsmarować na gorącym serniku. Temperaturę zmniejszyć do 170 stopni i piec około 12-15 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej. Po około godzinie powinna już pokazywać się rosa
Ala piecze i gotujesię puszystym, zimnym i wyjątkowo smacznym sernikiem. W wersji oryginalnej przygotowywany jest ze śnieżką, której ja osobiście wyjątkowo nie lubię, dlatego postanowiłam zamienić ją śmietanką. Zapraszam po przepis :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Śnieżny puch Składniki Składniki na blaszkę o wymiarach 24×36 cm: 20 herbatników (petitki) 1 kg sera śmietankowego (lub z wiaderka) 3 galaretki krystaliczne o smaku(...)zimną galaretkę cały czas miksując. Masa zrobi się rzadsza ale taka ma być. Masę delikatnie wylewamy na wcześniej przygotowane herbatniki, wstawiamy do lodówki, aż masa stężeje. W wersji oryginalnej sernik posypujemy wiórkami wcześniej uprażonymi na patelni z dodatkiem masła i cukru. Ja żeby nie dokładać zbędnych kalorii posypałam wiórkami kokosowymi. Uwagi Żeby ciasteczka nie wypłynęły nam na wierzch warto
To co lubię - gotuję i polecamwyciagnięciu z lodówki. Musi być chłodny. W Wiedniu sernika nie jadłam. Chłodu również nie znalazłam. I stąd te powroty mi dziś w głowie - mam po co wrócić, no przecież. Składniki: proporcje na tortownicę o średnicy 22 cm składniki w temperaturze pokojowej Masa serowa: 800 gram sera sernikowego z wiaderka - tłustego, dobrej jakości, polecam Piątnicę 8 jajek, rozmiar(...)wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Bez termoobiegu - grzanie góra i dół. Pieczemy 20 minut, zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i dopiekamy około 50 minut. Sernik wyrośnie, lekko się zarumieni, gdy środek wyrówna się z brzegami - wyłączamy piekarnik. Wypiek zostawiamy wewnątrz do całkowitego wystudzenia. Po wyciagnięciu, jak już wspomniałam, przetrzymujemy serniczek w lodówce. Wierzch
Kronika Piekarnika