Był już zwykły sernik (link) , był także sernik z wiśniami (link) , czas na wersję z brzoskwiniami. SKŁADNIKI: Ciasto: - 7 dag margaryny do pieczenia - 7 dag cukru - 1 jajo - 1 mały cukier waniliowy - 15 dag mąki - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: - 1 kg sera z wiaderka - 10 dag cukru - 1 cukier waniliowy - 2 jaja(...)oraz szczypty soli. Piekę ok. 1 godz. 20 minut. w temp. 160'C (pierwsze 30 minut) - 170'C (pozostały czas). Kiedy góra sernika jest już zarumieniona, przykrywam folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Po stwierdzeniu, że sernik jest gotowy, gaszę piekarnik i trzymam w nim sernik przez kilka minut. Następnie uchylam drzwiczki i pozostawiam tak ciasto przez kilkanaście
WielopokoleniowoPrzepis na sernik tradycyjny znaleziony w zeszycie z przepisami mojej mamy. Łatwy do przygotowania a smak wyśmienity. Blaszka o wymiarach 36\25 cm Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej około 200 g herbatników użyłam kakaowych Składniki na ciasto jeżeli wolisz sernik na kruchym spodzie 130 g masła, pół szklanki cukru, jedna i pół szklanki(...)mąki, 2 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka wody. Wszystkie składniki zagniatamy i schładzamy w lodówce przez około 30 minut. Masa serowa 1 kg sera twarogowego z wiaderka 8 jajek osobno żółtka osobno białka 2 i pół szklanki gęstej śmietany użyłam 18 % 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i pół szklanki cukru Lukier
Andzia PichciSernik Złota Rosa. Sernik z toffi na korzennym spodzie na pewno przypadnie Wam do gustu. Zachęcam do wypróbowania przepisu Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm SKŁADNIKI: Spód z ciasteczek: 150 g herbatników maślanych 80 g masła stopionego 1 płaska łyżka przyprawy do piernika Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka 3/4 szklanki cukru(...)spód z ciasteczek. Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni. Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z sernikiem i piec przez 50 minut - podczas pieczenia nie dopuścić do wyrastania sernika ( jeśli będzie nadmiernie rósł należy zmniejszyć temperaturę ). Po upieczeniu studzić w uchylonym piekarniku. Po przestudzeniu sernik wyjąć z piekarnika. Puszkę z masą kajmakową włożyć na kilka minut do wrzątku, a następnie
WSZYSTKO SMACZNEMirka… Dziękuję Ciociu… za Wszystko… Sernik z rosą – składniki: Ciasto: 250 g margaryny do pieczenia 3 żółtka 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki Masa serowa: ok. 1 kg sera białego twarogowego (u mnie zmielony z wiaderka) 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju słonecznikowego(...)łyżki proszku bydyniowego. Pieczemy następne 15 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia podczas którego zrobią się na wierzchu krople wyglądające jak rosa… stąd nazwa Sernik „Złota rosa” Smacznego! Post Sernik z rosą, zwany też „Sernik Złota Rosa” pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plObiecałam sobie przerwę w rabarbarowym cyklu, no i nie wyszło. Dzisiejszy sernik też dostał bonus w formie rabarbarowo - ananasowej polewy. Sam w sobie pyszny i gdyby nie sezon rabarbarowy, wierzch wykończyłaby po prostu gładka, biała śmietanowa polewa. Ale..sezon trwa. Serniczek pieczony na gotowym podkładzie z herbatników, co upraszcza i przyspiesza jego wykonanie. Masa również nieskomplikowana w przygotowaniu(...)kwaskowatości, ale idealnie wyważonej. I jak to sernik - nie wymaga wyjątkowych okazji, a jeśli takowe przed Wami - wpasuje się i w wykwintne menu dla gości. Składniki: proporcje na tortownicę o średnicy 22-23 cm na spód : 10 -12 sztuk herbatników petitków 1 kg sera sernikowego w wiaderku 300 gram jogurtu greckiego 4 jaja
Kronika Piekarnikawiaderka 2 jajka 100 g cukru pudru 40 g masła 200 g kajmaku 1 galaretka cytrynowa 1,5 szklanki wrzątku Masa serowa kukułkowa: 500 g sera z wiaderka 2 jajka 40 g masła 100 g cukru pudru 150 g kremu kukułkowego Zentis (KLIK) 2 łyżki żelatyny Do dekoracji: 1 szklanka śmietany 36% 6 g śmietan fixu Spód(...)rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z masą serową (wcześniej hartujemy około 2 łyżki). Przelewamy do tortownicy , czekamy aż masa stężeje (u mnie był w lodówce przez całą noc). Sernik dekorujemy ubitą śmietaną
VioletoweKucharzeniesernik biało-czerwony idealny na 11 listopada – Narodowe Święto Niepodległości. Sernik w barwach narodowych. W wielu krajach z okazji świąt państwowych piecze się ciasta w ich narodowych barwach. U nas ta tradycja dopiero pączkuje, ja chciałabym Was zaprosić dzisiaj po mój autorski przepis na pyszny biało-czerwony sernik na zimno. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik(...)galaretki o smaku truskawkowym 50 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 % 250 g sera białego (3-krotnie mielonego lub z wiaderka) Składniki ma masę białą (serową): 750 g sera białego 3-krotnie mielonego lub z wiaderka 100 ml śmietanki kremówki 30 % lub 36 % 3 galaretki przezroczyste 300 ml gorącej wody Dodatkowo: 18 herbatników Instrukcje Blaszkę o wymiarach 26X30
To co lubię - gotuję i polecambardzo smaczny i efektowny sernik czekoladowo waniliowy w paski o nazwie zebra :) Gwarantuje, że zarówno i Wam jak i Waszym gościom będzie smakował. Wraz z tym postem chciałabym Wam drodzy czytelnicy bloga złożyć życzenia spokojnych, smacznych, rodzinnych Świąt Wielkanocnych :) Polecam :) Składniki ( na tortownicę o średnicy 24 cm ) - 1 kg sera mielonego sernikowego z wiaderka - 4 jajka - 2/3 szklanki(...)nich dodaje kakao, miksuję. Tortownice smaruję tłuszczem i wykładam papierem do pieczenia. Na środek tortownicy wykładam po dwie trzy łyżki naprzemiennie każdej masy, raz jasna, raz ciemna, do wyczerpania. Sernik piekę w kąpieli wodnej to znaczy: na dno piekarnika wkładam szerokie naczynie z wodą ( np. inną blaszkę ). Sernik piekę w nagrzanym piekarniku w 170 stopniach około 80 minut
Kuchnia z widokiem na ogródmoja propozycja na Nowy Rok lub Sylwestra. Składniki: na spód: 350 korzennych ciastek 50 g masła masa: 1,25 kg sera twarogowego z wiaderka (musi mieć zwartą kremową strukturę np. firmy Delfiko, a także Pilos dostępny w Lidlu) 4 duże jajka 4 łyżki skórki pomarańczowej- nie dałam 200 g cukru pudru 4 ziarna kardamonu utłuczone w moździerzu(...)masy. Dodajemy śmietankę i jeszcze chwilę miksujemy. Dodajemy smażoną skórkę pomarańczową i mieszamy. Masa będzie dość luźna. Nie obawiajcie się, bo po upieczeniu i spędzeniu nocy w lodówce sernik pięknie stężeje. Masę wylewamy na przygotowany spód. Mój sernik piekłam przez 80 min. W przepisie było 50 min, ale dla mojego piekarnika to za krótko. Boki mojego sernika
Proste PotrawySkładniki: żelatyna deserowa 4 łyżeczki, woda gorąca pół szklanki, ciastka maślane 400 gram, twaróg Sernikowy z Mascarpone Président 1 kg wiaderko, żelatyna deserowa 4 łyżeczki, cukier puder 1/2 szklanki, maliny 1 szklanka, brzoskwinie 6 sztuk większe, galaretka o smaku oranżady 3 opakowania W 1100 ml gorącej wody rozmieszać galaretki o smaku oranżady, wystudzić i zostawić do lekkiego stężenia. Forma silikonowa(...)pojemników, dodać pokrojone na kawałki brzoskwinie, lekko je przycisnąć do sernika, do lodówki. Na owoce pokruszyć pozostałe ciastka, dodać na ciastka resztę brzoskwiń, tężejącą galaretkę wylać do formy i pojemników, schować do lodówki najlepiej na całą noc, kroić ostrym nożem maczanym w ciepłej wodzie - najlepszy sernik na zimno na upalne dni lata, z dodatkiem malin, brzoskwiń, galaretką jest pysznym
W Mojej Kuchni Lubięjeszcze nie miało okazji go wypróbować i postanowaiłam przyrządzić go na weekendowy deser. Kto lubi? :) ok. 700 g mielonego twarogu (tyle zostało po odsączeniu na sicie, z 1 kg wiaderka) łyżka żelatyny 100 ml wrzątku 4 łyżki cukru pudru trzcinowego z prawdziwą wanilią łyżeczka startej skórki z pomarańczy szklanka truskawek cząstki pomarańczy galaretka pomarańczowa opakowanie okrągłych biszkoptów (użyłam bezglutenowych(...)wierzchu układamy pokrojone owoce, lekko wciskając je w masę. Odstawiamy do lodówki, aż ser stężeje. Galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy całkiem wystygnie, wylewamy ją na sernik. Odstawiamy do lodówki, aż całkowicie stężeje. Smacznego :) Artykuł Sernik na zimno pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogPrzepis na kremowy, jedwabisty sernik, który nie wymaga pieczenia. Dodatek brzoskwiń i galaretki przełamuje waniliowy smak masy serowej. SKŁADNIKI (na blaszkę 24×24 cm) 200 g masła 200 g cukru 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 budynie waniliowe bez cukru (po 40 g każdy) 100 ml mleka 4 jajka
Słodki Blogserniku pasiastym, zebrą zwanym - z dodatkiem gorzkiego kakao. Tu wyraźnie wyczuwalnym jest, że w masę serową zatopiony został krem czekoladowy, z czekoladą, z dodatkiem orzechów. Dlatego namawiam, by postawić na jakość wykorzystanego kremu. Masa serowa - kremowa i zwarta, dla kontrastu przykryta została warstwą puszystej śmietanki, ubitej z czekoladą z chrupiacymi kawałeczkami migdałów. Sernik(...)żółtkowy likier, natomiast nutellę w swej szufladzie posiadam zawsze. Zawsze. I gwarantuję, sernik smakuje wszystkim. Wszystkim :) Składniki : na tortownicę o średnicy 24 cm na spód: 100 gram herbatników petitków 50 gram roztopionego, ostudzonego masła masa serowa: 1 kg sera wiaderkowego - tym razem użyłam wiaderka Pilos z Lidla 250 gram serka mascarpone 5 jajek 1/2 szklanki cukru pudru
Kronika PiekarnikaBabeczki nie muszą być nudne, tak samo jak sernik. Serniczki to bardzo podzielna wersja mojego ulubionego ciasta. Szybka w wykonaniu, ale i wykorzystująca sezon na truskawki. Czy Wy tez lubicie serniczki? :) Składniki: 0,5 kg sera twarogowego (użyłam z wiaderka)\ 1/2 szklanki cukru 16 g cukru waniliowego 2 białka 2 duże łyżki budyniu śmietankowego w proszku
ChilliJemyostrzem noża lub metalową szpatułką.*** Mocno schłodzoną kremówkę ubij na sztywno.***** Wyjmij sernik z formy, polej kawą, na wierzch nałóż bitą śmietanę i wiórki czekoladowe. *Lub ciasteczek typu „sablés” albo herbatników czekoladowych. ** np. twarożku Mój ulubiony lub Philadelphia, lub mielonego twarogu sernikowego z wiaderka. *** Typu Śmietana Szefa Kuchni Danone 22%. **** Płynną czekoladę możesz również rozprowadzić na szklanej
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskapysznego jak ten mus :) A w połączeniu z ciasteczkowym spodem i warstwą sernika - czysta poezja! SKŁADNIKI: Spód ciasteczkowy: 250 g (1 op) ciastek Hitów lub 250 g ciastek kruchych kakaowych i 3 łyżki rozpuszczonego masła Masa serowa: 1 kg twarogu (zmielonego lub z wiaderka) 1 i 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5 jajek skórka starta
Kto ugości moich gości?truskawki i pyszny spód kakaowy o smaku szyszki, to mój sposób na oryginalny sernik na zimno z musem truskawkowym. Spód: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 3 łyżki płynnego miodu 250 g masła 40 g ryżu preparowanego 2 łyżki kakao Masa serowa: 1 kg twarogu w wiaderku 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka jogurtu greckiego 1/2 kg truskawek
Ciasteczkowy Potwórwww.facebook.com/piekebolubie?ref=hl ) i zauważyłam, że jako zdjęcie w tle ustawiony jest właśnie powyższy sernik. Przeglądając bloga nie znalazłam na niego przepisu. Więc muszę szybko naprawić swój błąd i dać przepis na popisowe ciasto mojej mamy. Składniki: *Masa serowa i bezowa 600 g twarogu z wiaderka lub półtłustego zmielonego na gładką masę 2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju
Piekę, bo lubię