taki przepis na sernik. Wyszedł świetny! Jego konsystencja bardzo mi odpowiadała więc z pewnością jeszcze do niego powrócę. Składniki (na dużą blachę 36x24cm): Ciasto kakaowe: 500 g mąki 20 dag masła 20 dag cukru pudru 1 jajko 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 18% Masa serowa: 1 kg półtłustego twarogu (dwukrotnie zmielonego(...)Składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać żółtka, a potem ser. Dodać budyń w proszku, a na koniec ubitą pianę z białek. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać z masą serową. Dodać rodzynki i skórkę pomarańczową wedle uznania. 3. Na blachę wyłożoną papierem zetrzeć jedną część ciasta kakaowego. Lekko ugnieść, wylać masę serową. Na wierzch
Kuchnia domowa AniSkładniki: 10 dkg orzechów włoskich 10 dkg migdałów 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 kg mielonego twarogu 3 dkg drożdży 2 łyżki mleka 1 szkl cukru pudru 7 jajek cukier waniliowy 10 dkg masła Przygotowanie: Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy na puszystą masę z cukrem i masłem, drożdże rozcieramy w mleku z łyżką cukru. Z białek ubijamy pianę. Jedno możemy(...)dokładamy żółtka, cukier waniliowy, bakalie i zaczyn drożdżowy. Energicznie mieszamy, po czym delikatnie dokładamy białka Tortownicę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wylewamy masę. Pieczemy ok 50 minut w temp 200"C. Smacznego! P.S. Gotowy sernik zostawiamy do ostudzenia w piekarniku, aby nie opadł. Gotowy możemy polać czekoladą, lukrem lub oprószyć cukrem pudrem
Luźna Kuchniaskórki pomarańczowej 1 łyżką maki ziemniaczanej Żółtka ubić z cukrem i masłem na jaśniejszą masę, masa ma nie mieć wyczuwalnych kryształków cukru w dotyku, ma być jaśniejsza i ma podwoić objętość, może to potrwać nawet 20 min. Dodawać po łyżce sera, dodać mąkę, skórkę kandyzowaną. Białka ubić na sztywną pianę. Białka delikatnie, szpatułką wmieszać do masy serowej. Masę serową delikatnie(...)przełożyć na masę makową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. Piec 1 godzinę, po godzinie sernik wyjąć, posypać pozostałą częścią ciasta piernikowego (1/4), wstawić do piekarnika na 5 min, w 175 st. Po tym czasie piekarnik lekko uchylić i pozostawić sernik do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu sernik wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Sernik
moj przepis nadziałów na blogu, a przecież tak bardzo je wszyscy lubimy. Dlatego, dodatkowe sprawdzone przepisy na pewno każdemu się przydadzą, a przynajmniej mam taką nadzieję. Dziś chciałabym zaprezentować Wam sernik pomarańczowy, z wyśmienitym orange curd. Jest bardzo aromatyczny i kremowy. Nadaję się na uroczyste okazje jak i na niedzielne popołudnie w kapciach na kanapie, A Wy przy jakiej okazji mielibyście(...)ekstraktem pomarańczowym i ziarenkami wanilii. Masło ucieramy z serem, następnie dodajemy kogiel mogiel i mieszamy. Mąkę łączymy z kaszą manną i dodajemy partiami do ciasta. Na koniec ubijamy na najwyższych obrotach białka, które łączymy z resztą masy. Gotowe ciasto przekładamy do dużej tortownicy i pieczemy około 70 minut w 170`C. Studzimy w piekarniku. Sernik lekko opadnie, dlatego
Słodkie Przyjemnościopakowania, mąka ziemniaczana 1 łyżka, mleko 3/4 szklanki, skórka pomarańczowa kandyzowana 100 gram, herbatniki 400 gram/jasne i ciemne, galaretka gruszkowa 1 opakowanie, czekolada starta 100 gram masło w garnku stopić i wystudzić - w misce mikserem dobrze połączyć składniki: jajka, twaróg wiaderko president, cukier, skórka kandyzowana do wystudzonego masła wlać masę sernikową i mikserem rózgą połączyć składniki, gotować na średnim ogniu(...)rozmieszać w mleku i wlać do gotującego się sernika, mieszać do zagęstnienia sernika i zdjąć garnek z ognia forma 30x15 wyłożona papierem do pieczenia, na dnie i bokach poukładać jasne herbatniki i wyłożyć połowę masy sernikowej, wygładzić wierzch na wierzchu poukładać herbatniki ciemne delikatnie przyciskając do sernika na herbatniki wyłożyć resztę masy serowej, wyrównać wierzch i poukładać herbatniki jasne
W Mojej Kuchni Lubięskórka kandyzowana pomarańczowa - 10 dag Cukier puder Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania puszystej masy, następnie dodajemy po łyżce ser biały z wiaderka i budyń w proszku. Dodajemy namoczone i odsączone rodzynki oraz skórkę kandyzowana z pomarańczy. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli i delikatnie łączymy z masa twarogową(...)Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i herbatnikami. Przekładamy na nie mase serową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok 60 minut w 180stC. Po wyłączeniu piekarnika trzymamy sernik jeszcze ok 10-15 minut w piekarniku przy delikatnie uchylonych drzwiczkach. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem
Camilla w kuchniobrotach do masy jajecznej dać twaróg z wiaderka, wsypać budyń, skórkę pomarańczową rozdrobnioną w rozdrabniaczu nie za drobno, mikserem na średnich obrotach połączyć składniki, nie miksować za długo użyłam 2 foremki 18x14 cm ale można użyć np. tortownicy 24 cm - blaszki posmarowane masłem, na dnie rozłożyć biszkopty, wlać masę serową, wyrównać wierzch piekarnik nagrzany 160 C, termoobieg, piec w tych(...)mniejszych blaszkach 25 minut, w dużej około 50 minut, do suchego patyczka upieczony sernik zostawić w blaszkach do wystudzenia, najlepiej na całą noc 200 ml zimnej śmietany 36% ubić z 1 łyżką cukru pudru, śmietanfixem i szprycką nałożyć na wierzch sernika, posypać różnymi posypkami Decorady Delecty - sernik jest delikatny, nie za słodki, smaczny...................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięWszystko dokładnie utrzeć aż uzyskamy gładką masę. Do masy serowej dodać bakalie i wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, a następnie delikatnie wmieszać je do masy serowej. Masę wylać na uprzednio podpieczony spód i wyrównać szpatułką.Z pozostałego kruchego ciasta wyciąć paski za pomocą radełka i ułożyć z nich kratkę na serniku. Paski z ciasta można posmarować również(...)piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.Jeśli sernik za mocno Wam wyrośnie, nie martwcie się, po wystudzeniu nieco opadnie, a paski z ciasta nie powinny się naruszyć.Lukier:sok z 1 cytryny1 białko200 g cukru pudruWszystkie składniki na lukier utrzeć i posmarować nimi wystudzony już sernik. Ciasto można udekorować z wierzchu również skórką pomarańczową
Food Squareciastami. Łatwe, szybkie i proste! Odkryłam coś innego, specjalnego... Sernik na zimno w biszkopcie! Rewelacja! Składniki: Biszkopt 5 jaj 3/4 szklanki cukru trzcinowego 1 szklanka mąki ryżowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki karobu lub kakao (można ominąć) Masa serowa 500g twarogu półtłustego np. klinek 1 galaretka np. pomarańczowa 1 szklanka wrzącej wody Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jaja
Truskawkowa Fiestablogu znajdziecie wiele przepisów na przeróżne serniki oraz makowce, a także seromakowce, jednak ten różni się od nich tym, że ma w swoim składzie gotowane ziemniaki a masa makowa jest nakładana w kształcie kulek. foremka 23x33cm Masa makowa: 200g zmielonego maku (użyłam BackMit), łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej, 2 białka, kilka kropel aromatu migdałowego
Z miłości do słodkościnajlepszy przepis na seromakowiec lub jak ktoś woli sernik z makiem ;) Spód: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 margaryny 2 żółtka 1 łyżka wódki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Masa makowa: 200 g. maku 1 szklanka cukru 6 jajek(...)niej żółtka, a następnie cały czas ucierając dodajemy mak, starte jabłko, proszek do pieczenia, kaszę i bakalie. Na koniec całość delikatnie łączymy z pianą z białek. Masa serowa: 1 kg sera na serniki 1 szklanka cukru 5 jajek budyń waniliowy 100 g. masła 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy białka i żółtka. Białka
Cynamonowe szczęściekrakowski bez kratki, to nie krakowski! Powiedzmy, że mój jest… prawie krakowski; a kratki nie posiada, z tej prostej przyczyny, iż masy serowej zrobiło mi się tak dużo, że obawiając się kataklizmu w postaci “ucieknięcia” sernika w trakcie pieczenia, zrezygnowałam z jej ułożenia…. Ku mojemu zdziwieniu, żadne trzęsienie ziemi nie nawiedziło mojego piekarnika, a serniczek piekł się równo: troszkę(...)tworzacej się parze wodnej sernik piekł się w jednakowym stopniu w każdym miejscu. Jeśli lubicie tradycyjne serniki to ten, z przepisu Liski z White Plate, mogę Wam z czystym sumieniem polecić. Jedyną zmianą, której dokonałam było zastąpienie dwóch łyżek mąki ziemniaczanej kaszą manną( u mnie semolina) i dodanie suszonej, sproszkowanej skórki pomarańczowej oraz szczypty kardamonu. Serniczek smiało
Mia Cucina Sofietatarta czekolada. Masa i galaretki szybko tężeją, więc po ok. 2-3 godzinach można już sernik kroić i wcinać, ale ja przygotowywałam go pod wieczór, więc spokojnie sobie przeczekał przez noc w lodówce. Następnego dnia konsumowaliśmy go ze smakiem. Polecam też inne moje przepisy na serniki bez pieczenia: Sernik z truskawkami czy też sernik na zimno(...)galaretkami , pomarańczowy sernik na zimno z bezami , czy najlepszy sernik na zimno Kolorowy sernik na zimno z wiśniami na kruchym spodzie jest w wersji mini, na tortownicę 18 cm: Składniki: 350 g serek homogenizowany, (może być waniliowy) 2 op. galaretki o smaku ananasa i granatu Winiary 2 op. galaretki o smaku limonki i trawy cytrynowej Winiary
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjakiegoś czasu chodziło za mną przygotowanie tego deseru. Mama mi o nim powiedziała. Usłyszała od koleżanki, że taki sernik zawsze wychodzi. Dodatkowo kuszące było to, że nie ma w nim surowizny. Wprawdzie lato już minęło i zagrożenie zakażenia salmonellą i innymi świństwami zmalało. Jednak jeśli ma się w domu małego smakosza to przepis zawsze będzie przydatny. Zakupiłam więc wiaderko(...)waniliowego lub pomarańczowego 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 opakowania budyniu waniliowego ok 20 sztuk herbatników Przygotowanie: Żółtka ucieramy z masłem i cukrami na jednolitą masę. Następnie dodajemy aromat oraz twaróg. Miksujemy na gładko. Masę przekładamy do garnka i zagotowujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając. W mleku rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i budyń. Dodajemy do gotującej się masy serowej. Zagotowujemy
Kuchnia po mojemusera, kryje w sobie czekoladowe niespodzianki. Wierzch zwieńczony polewą z gorzkiej czekolady. Do tego kubek kawy i można się zrelaksować <3 700 g dobrego mielonego twarogu na sernik galaretka pomarańczowa łyżeczka żelatyny 300 ml wody 200 g śmietanki 30% 3 wafelki Lusette (2 czekoladowe i 1 mleczny) polewa: 100 g gorzkiej czekolady (użyłam 86% kakao) 50 g masła(...)Wlewamy połowę masy serowej. Resztę wafelków kroimy w kostkę i układamy w masie. Przykrywamy pozostałym serem. Przekładamy na noc do lodówki. Na następny dzień, przyrządzamy polewę. W garnuszki podgrzewamy mleko z masłem. Gdy masło się roztopi, zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy, aż składniki się połączą. Przestudzoną polewą dekorujemy sernik. Smacznego :) Artykuł Sernik na zimno
Mienta blog