sernik z masą pomarańczową - 500 przepisów (strona:8/34)

Sernik z pierniczkami 178

pieczenia Masa serowa: 1 kg zmielonego sera 3/4 szkl. cukru 130 g masła 5 jaj 2 białka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 budyń waniliowy aromat waniliowy skórka pomarańczowa pierniczki nadziewane w czekoladzie Sposób przygotowania: Ciasto: Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z podanych składników zagnieść ciasto. Wykleić nim dno foremki i włożyć do lodówki. Masa serowa : Żółtka(...)skórką    pomarańczową. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową  . Na ciasto wylać połowę masy serowej , przykryć ją pierniczkami i wylewamy resztę masy. Pieczemy ok. 50 - 60 minut w temp. 180 C do momentu uzyskania złocistego koloru sernika. Po upieczeniu nie wyjmujemy z piekarnika. Gdy sernik wystygnie wstawiamy do lodówki. Dzięki tej czynności

Różne smaki w kuchni
Sernik wyborny 202

średnicy 28 cm i piec przez około 30 minut w 160 stopniach, wystudzić.  Masa serowa: 1 kg sera białego tłustego, mielonego  8 jajek 2 białka kostka masła 1,5 opakowania budyniu śmietankowego  szklanka cukru pudru  150 g kandyzowanej skórki pomarańczowej  skórka otarta z jednej wyparzonej pomarańczy  2 garści rodzynek Wykonanie: Ser wymieszać wymieszać(...)ubić na sztywno białka. Do masy serowej dodać skórkę pomarańczową, rodzynki i startą skórkę z pomarańczy, dokładnie wymieszać. Na sam koniec do masy serowej delikatnie wmieszać ubite białka. Gotową masę wylać na podpieczony spód na to zetrzeć resztę ciasta i całość piec przez około 60 minut w 180 stopniach. Sernik pozostawić w piekarniku na całą noc do wystudzenia. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
BANANOWY SONG 169

szkl. soku zielonego np Pysio, 1 budyń waniliowy Biała masa: 200 ml śmietany 30%, ½ tabliczki białej czekolady, 200 g serka na sernik, 1 łyżka żelatyny Dodatkowo: 4 banany, sok wyciśnięty z 1 cytryny, 1 galaretka o smaku kiwi rozpuszczona w 1,5 szkl. wrzątku drobne ciasteczka maślane, sok pomarańczowy, czekolada do oblewania ciast WYKONANIE: Ciasto: Blaszkę o wymiarach 22x26(...)ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao, bułkę tartą oraz olej, mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 min w 180 stopniach. Zielona masa: 1 szkl. soku zagotowujemy, resztę mieszamy z budyniem. Do gotującego się soku dodajemy budyń i zagotowujemy. Biała masa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku. Śmietanę

słodki bratek
Sernik czekoladowy z pomarańczowo-dyniową galaretką 202

kakao,wlać do gotującej się masy serowej i gotować mieszając aż masa porządnie zgęstnieje. Gorącą masę wylać na herbatniki,wyrównać i odstawić do wystygnięcia.  Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody,dodać puree z dyni,wymieszać i odstawić do stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na sernik. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Kiedy ciasto porządnie stężeje,wyjąć z formy

Kolorowa kuchnia Elki
Sernik z pomarańczami 197

wiem jak ten sernik smakuje na drugi dzień, gdyż Piotrek zjadł cały tego samego dnia, nawet nie pozwolił mu aby trochę postał w lodówce   Składniki na blaszkę o śr. 20 cm: 600 g twarogu mielonego półtłustego (3 kostki) ½ szklanki* cukru trzcinowego 2 jajka 1 budyń śmietankowy 80 g miękkiego masła 1 cukier pomarańczowy (z Aldi) 1 łyżeczka proszku(...)białek. Białka ubijemy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem trzcinowym i pomarańczowym na puszysty krem. Cały czas ucierając dodajemy miękkie masło, potem budyń (proszek) proszek do pieczenia i sok pomarańczowy. Miksując dodajemy stopniowo cały twaróg. Następnie dodajemy ubite białka, łączymy z masa twarogową za pomocą łyżki. Foremkę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy ciasto do formy, wyrównujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik cytrusowy - bardzo szybki 135

jajka i cukier. Całość była kremowa, płynna więc upiekłam sernik.  Składniki: 1kg sera białego śmietankowego 4 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 200g cukru  100 pomelo kandyzowanego 100g skórki pomarańczowej kandyzowanej skórka z jednej cytryny sok z jednej cytryny  Ser miksujemy z jajkami oraz cukrem na gładką masę (około 10 minut miksowania). Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną(...)kuchenną - ciasto sernikowe ładnie się ułoży.  Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*C, pieczemy przez 20 minut, zmniejszamy temperaturę do 160*C i pieczemy przez 70 minut. Sernik studzimy poza piekarnikiem

Gotowanie i blogowanie
Mistrzowski sernik Mamy Hani. Czarno - biały deser po królewsku z kolorową przeszłością 163

łyżeczek kakao cały cukier waniliowy szczypta soli masa serowa:  1 kg tłustego sera 5-6 całych jajek 3/4 szklanki cukru małe masło roślinne w  kubeczku 1 opakowanie cukru waniliowego 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 małe serki homogenizowane waniliowe garść rodzynek 1-2 łyżki skórki pomarańczowej Przygotowanie: Z podanych wyżej składników zagniatamy ciasto. Jeśli nie chce się lepić(...)zamrażalnika. Ser przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy kolejno składniki i mieszamy na jednolitą masę. Na koniec wrzucamy sparzone rodzynki i skórkę pomarańczową. Wykładamy równomiernie na ciemne ciasto. Na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach schłodzoną resztę ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni "na wygląd". Kiedy sernik wyrośnie, a ciasto się zarumieni i lekko popęka, wystawiamy z piekarnika. Szacunkowy czas

Kuchnia po mojemu
UCIERANE Z MASĄ MAKOWĄ 212

Masę makową już ostatnio zrobiliśmy, to teraz pora ją wykorzystać!A najlepiej wykorzystać do pysznego ciacha!Albo sernika z makiem … albo np. takiego jak dziś

Ostra na Słodko
sernik z żurawiną (na półkruchym spodzie) 189

masła 100 g cukru 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową: 1 kg sera 7 jajek 50 g masła 150 g cukru pudru 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g) 2 łyżki kwaśnej śmietany 100 g skórki pomarańczowej 100 g suszonej żurawiny 100 g rodzynek Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Dodać pozostałe(...)przez około 15 minut (mój piekarnik słabo piecze od spodu, więc podpiekam wszystkie spody na wszelki wypadek ale można też wstawić cały sernik od razu).  W tym czasie przygotować masę serową. Rodzynki i żurawinę zalać wrzątkiem a po kilku minutach odcedzić na sitku. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Następnie dodać żółtka. Kiedy składniki będą utarte dodawać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik Piernikowy - pieczony, łatwy 189

tortownicy, lekko ugniotłam i wstawiłam do lodówki na kilka minut. Potem posmarowałam całość konfiturą pomarańczową. POLEWA ŚMIETANOWA: 180 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18% 1 kopiastą łyżkę cukru pudru 1 łyżeczka  ekstraktu z wanilii  <--- przepis Wszystkie składniki dokładnie zmiksowałam. MASA SEROWA: 750 g twarogu chudego, dwukrotnie zmielonego (zwykle kupuję w kostkach w Biedronce) 60 ml syropu korzennego(...)łyżki mąki pszennej  1 łyżka soku z cytryny DODATKOWO: konfitura pomarańczowa odrobina gorzkiego kakao Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki umieściłam w misce i wszystko razem zmiksowałam do połączenia się składników. Nie miksowałam zbyt długo, żeby nie napowietrzyć masy, bo potem sernik mocno by wyrósł i gwałtownie opadł. Zmiksowaną masę serową wlałam do tortownicy

Blondynka Gotuje
Piernikowy sernik królewski 205

obowiazkowo pojawiał się na świątecznym stole przed wielu laty.Zawsze był bogato usiany rodzynkami i skórka pomarańczową i pieczony obowiazkowo w dużej prostokątnej formie.Od dawna przymierzałam się do tego przepisu,ale od upieczenia sernika z tego przepisu powstrzymywała mnie koszmarna ilość masła w masie serowej-dokładnie cała kostka.Pokusiłam się o mały eksperyment,dodatek masła opuściłam całkowicie (użyłam tłustego twarogu(...)puszysty kogel-mogel i połączyłam go z serem.Sernik jest dużo lżejszy,mniej kaloryczny ,a tak samo pyszny.Ponieważ miało być świątecznie do kruszonki dodałam przyprawę piernikową  i  sernik zyskał kapitalny piernikowy ,świąteczny aromat.Już nie powiem jak pachniał dom podczas pieczenia,bo sami możecie to sprawdzić.Sernik z rodzinnego domu,mimo upływu czasu i dokonanych modyfikacji

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik wiedeński 166

serniki chyba nigdy nie przejdzie mi ochoty a ich smaki przyprawiają o zawrót głowy :) Tym razem jest to sernik delikatny w smaku z nutką cytrusową, wypełniony po brzegi rodzynkami.Składniki:ciasto kruche- 1 szklanka mąki pszennej- 120 g masła- 1 jajko- 4 łyżki cukru pudru- 1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa serowa- 1 kg sera białego(...)ucieramy, dodajemy żółtka oraz cukier. Następnie dodajemy dwukrotnie zmielony ser, kaszę, rodzynki, skórkę pomarańczową oraz sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy a na koniec dodajemy ubite na sztywno białka. Masę wylewamy na ostudzone ciasto i pieczemy około 1 godziny w 180 C. Po upieczeniu i przestudzeniu sernik polewamy przygotowaną polewą ( wszystkie składniki na polewę mieszamy i zagotowujemy) i odstawiamy

Zainspirowana w kuchni
sernik w herbatnikach i powidłach 365

zrobienia. Ja powiedziałabym odwrotnie. Jeśli potrzebuje prostego ciasta, bez masy i chcę mieć pewność, że się uda to zawsze decyduję się na sernik. Często też żeby skrócić sobie pracę sernik osadzam na biszkoptach lub herbatnikach zamiast klasycznego spodu z ciasta. Tym razem też tak zrobiłam- sernik z pomarańczową nutą wstawiłam pomiędzy dwie warstwy kakaowych ciastek a dodatkowo(...)trochę sera, kaszę mannę, budynie. Dodać także skórkę otartą z pomarańczy i sok z połowy owocu. Wlać olej i połączyć. Na końcu delikatnie wmieszać pianę ubitą z białek. Masę serową wyłożyć na herbatniki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec około godziny. Po upieczeniu sernik studzić w uchylonym piekarniku. Wystudzony sernik posmarować powidłami i przykryć warstwą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sernik ze śnieżką 160

pieczenia na masę serową: 500 g sera na sernik 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie "śnieżki" 150 ml mleka skórka z pomarańczy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g roztopionego masła 3 żółtka Składniki ciasta zagnieść. Ciasto podzielić na dwie nierówne części, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce. Żółtka utrzeć z cukrem i skórką pomarańczową. Ucierając dodawać ser, masło(...)mąkę ziemniaczaną. Osobno ubić śnieżkę z mlekiem. Delikatnie wmieszać do masy serowej. Foremkę do pieczenia wyścielić papierem. Większą część ciasta rozwałkować na dnie blaszki. Wyłożyć masę serową i przykryć rozwałkowanym drugim kawałkiem ciasta. Wstawić do piekarnika nastawionego do 200*C  (dolna grzałka)na najniższą półkę. Piec około 15 minut. Następnie piekarnik przestawić na grzałkę góra-dół, temperaturę zmniejszyć

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik wiedeński 189

łyżeczka cukru waniliowego - na masę serową: 1 kg twarogu półtłustego w kostce, trzykrotnie zmielonego lub twardy ser z wiaderka, jednak polecam w kostce 6–7 jajek 1/2 kostki masła miękkiego (kostka masła 200 gram) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru z wanilią lub przyprawy do sernika 2/3 szklanki cukru opcjonalnie: bakalie, skórka pomarańczowa Przygotowanie: Najpierw przygotowuję kruchy spód. Mąkę(...)trzeba chłodzić.  Wałkuję, przekładam do formy i nakłuwam widelcem. Wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika i zapiekam 15–20 minut.  Po upieczeniu spodu przyszedł czas na masę serową.   Żółtka ucieram z cukrem na jasny i gładki kogel mogel.  Dodaję ser, bakalie, mąkę ziemniaczaną, miękkie masło i miksuję.  Do tego dodaję ubitą pianę z białek

Wołowina od rekina