piekę mazurek. Zapoczątkowałam tę tradycję w moim domu, bo zawsze był tylko sernik i babka drożdżowa na święta Wielkanocne. W tym roku przedstawiam Wam mazurek pomarańczowy. Chyba najlepszy jaki jadłam - kwaskowaty, z ciekawym dodatkiem marcepanu. Bardzo polecam!! Jeśli szukacie przepisu na inne mazurki to zapraszam tutaj . Dla kogo: dla fanów pomarańczy dla szukających ciekawego przepisu na mazurek dla fanów(...)cukru pudru 50g mielonych migdałów (na mąkę) żółtko 100g masła szczypta soli Składniki na konfiturę pomarańczową: 4 pomarańcze - średniej wielkości łyżka cukru waniliowego lub laska wanilii 220g cukru migdały w płatkach, orzechy, kandyzowane owoce do dekoracji Składniki na marcepanową dekorację: 200g masy marcepanowej białko 10ml rumu (może być mniej lub można pominąć) Wykonanie ciasta: Przesiać mąki (pszenną i migdałową) wraz
Mania Wypiekaniaporadzić już nie mogę. Choć pasztet, rolada z indyka, żurek i schab ze śliwką to wspaniałe świąteczne potrawy, to jednak zdecydowanie w tej chwili marzę o pożarciu kawałka sernika albo mazurka. Taka jestem słodka dziewczyna :) Co jednak zrobić z takim małym człowiekiem, któremu większa ilość cukru nie służy (nie czarujmy się, rafinowany cukier nikomu nie służy)? Też by przecież chciał(...)czystym sercem możemy dać roczniakowi, a nawet młodszemu dziecku - szczególnie, że jest to słodycz bogata w wapń dzięki sezamowi. Jutro postaram się też wrzucić przepis na wersję z masą pomarańczową, naprawdę smakowitą. Mazurek chałwowy (przepis na blachę 26x35cm) Spód: 250 g mąki pszennej 120 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru/2 łyżki miodu albo syropu klonowego 225 g zimnego masła
Przepysznik - BLW i nie tylkocytryny Przygotowanie: Dzień przed zrobieniem sernika najlepiej rozpuścić galaretki. Przygotować trzy miski. Do każdej z nich nalać po 200 ml wrzącej wody, a następnie wsypać po jednej galaretce i rozpuścić je. Gdy trzy z nich truskawkowa, agrestowa i pomarańczowa ostygną, wstawić je do lodówki, by dobrze stężały. W dniu zrobienia sernika rozpuścić jedną galaretkę cytrynową(...)ostudzoną margarynę. Utrzeć za pomocą miksera. Dodać sok z cytryny i wlać wystudzoną galaretkę cytrynową, wymieszać. Na koniec dodać skręcony biały ser i dokładnie wymieszać robotem do momentu, gdy masa serowa będzie gładka. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Na biszkopty wylać 1/2 masy serowej. Na ser za pomocą łyżeczki wykrawać kawałeczki galaretek i układać jedną obok drugiego lekko dociskając do masy
Ciastka - domowe słodkościtemu dostałam od sąsiadki, Pani Danusi. Dawno go nie robiłam aż wreszcie doczekało się na swoją kolejkę. Na pewno zasmakuje wielbicielom serników na zimno i prażonego kokosu. Polecam, tym bardziej, że jest proste do zrobienia. Moje oparłam na pomarańczowym smaku ale można użyć dowolnego dżemu i pasujących do niego galaretek. *blaszka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 4 jajka(...)białego sera mielonego 200 ml śmietanki kremówki 1 opakowanie śnieżki 2 galaretki pomarańczowe łyżka cukru pudru dodatkowo: słoiczek dżemu pomarańczowego 1 galaretka cytrynowa 10 g masła 100 g kokosu Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno i nadal ubijając dodawać po żółtku. Kiedy masa będzie puszysta dodać mąkę przesianą i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać, przełożyć do foremki. Piec
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaszybsze niż tradycyjnego sernika. Warto spróbować! Oszukane miniserniczki czekoladowo-pomarańczowe przepis na 12 foremek do babeczek Potrzebujemy: 100 ml słodkiej śmietanki 30% 90 g czekolady o zawartości 70% kakao ze skórką pomarańczową (jeśli takiej nie macie, to należy przygotować zwykłą czekoladę 70% kakao i dodatkowo skórkę otartą z jednej pomarańczy) 30 ml likieru pomarańczowego lub cytrynowego(...)Śmietankę podgrzewamy na niewielkim ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. Kiedy będzie gorąca, wsypujemy do niej połamaną na małe kawałki czekoladę. Odstawiamy na ok. 1 minutę, a następnie dokładnie mieszamy. Masa powinna stać się gładka i jednolita, wtedy dodajemy likier (oraz otartą skórkę pomarańczową, jeśli jej używamy) i łączymy. Lekko studzimy. Serek mascarpone, jajka, cukier i mąkę krótko ubijamy
Ratunku obiadTakich, które nie zaczynają się od spisu rzeczy, które mogą się nie udać jeśli coś zrobi się nie tak. Nie masz czasu ubijać piany z białek - nie szkodzi. Cały sernik nie zmieści się na raz do formy i czeka na swoją kolej - nie szkodzi. Nie patrzysz przez 20 minut czy aby na pewno rośnie - też nie szkodzi :) Podane proporcje(...)łyżeczka cukru waniliowego 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej aromat pomarańczowy 2 jajka + ciasteczka Oreo (lub podobne) na spód tabliczka czekolady, kilka łyżek śmietany kremówki W małej miseczce mieszam cukier waniliowy ze zwykłym i mąką ziemniaczaną. Ser miksujemy z jajkami (można też wymieszać ręcznie) i aromatem pomarańczowym. Do masy serowej dodajemy suche składniki i mieszamy. Ciasteczka Oreo przepoławiamy. Blaszkę na muffinki
Ciastkozercywersja sernika, na nietypowym spodzie, z zastosowaniem ciemnej mąki, płatków owsianych, siemienia lnianego, orzechów, migdałów, Składniki: 0,5 szklanki mąki gryczanej 1,5 szklanki płatków owsianych górskich 0,5 kostki masła 2 jajka 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku go pieczenia po 1 łyżce: siemienia lnianego, orzechów drobno posiekanych, rodzynek, żurawiny Masa serowa 500 gram sera białego półtłustego(...)pudru 100 ml śmietanki 30 % 2 łyżeczki żelatyny 50 gram zmielonych migdałów 50 gram zmielonych orzechów 60 ml gorącej wody Masa śmietanowa 600 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa Poncz 0,5 szklanki soku pomarańczowego Wykonanie: Na suchej patelni podpiekamy płatki owsiane razem z siemieniem lnianym, orzechami oraz rodzynkami i żurawiną, następnie dodajemy masło
kgwjanczewodzisiaj proponuję delikatny sernik na zimno, nie ma nic lepszego niż zimne desery na upalne dni ! ;) Ciasto jest nie za słodkie, delikatne, no i najważniejsze ... jest PYSZNE ! Opcjonalnie możecie dodać też ulubione sezonowe owoce, lato jest przecież po to, by korzystać ze wszystkiego :) Składniki :Biszkopt:2 duże jajka lub 3 mniejsze3/4 szkl cukru3/4 szkl mąki pszennej2 łyżki(...)użyłam waniliowego z biedronki)3 rodzaje galaretek (ja użyłam brzoskwiniowej, poziomkowej i agrestowej)opcjonalnie barwnik spożywczy Dodatkowo :galaretka o ulubionym smaku (u mnie pomarańczowa)Przygotowanie :Biszkopt : Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia, dokładnie miksujemy.Okrągłą tortownicę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą, masę wylewamy i pieczemy w piekarniku
charlotte gotujegorzkiego,SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:- 330 ml śmietany 30%,- 300 g sera mielonego (z wiaderka),- 200 g serka mascarpone,- 3 łyżeczki żelatyny,- pół opakowania cukru wanilinowego,- cukier puder 250-300 cukru pudru,- 100 ml wody,SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:- 130 ml śmietany 30%,- tabliczka czekolady mlecznej,- 4-5 łyżek słodkiego kakao.DODATKOWO:- owoce np. skórka pomarańczowa i żurawina,WYKONANIE BISZKOPTU(...)Powstają dwa blaty.WYKONANIE MASY SEROWEJ:Zanim zaczniemy przygotowywać masę serową musimy mieć gotową żelatynę. /Rozpuszczamy żelatynę w 100 ml wody, jak dobrze napęcznieje podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia. Odstawiamy żeby wystygła./Ucieramy sery z częścią cukru pudru i z cukrem wanilinowym.Osobno ubijamy śmietanę, na koniec dodając resztę cukru pudru i jeszcze moment ubijamy.Obie ubite masy łączymy nadal ubijając
Wypisz Wymalujtwarogu, śmietany, masła, miodu, jajek, wanilii i bakalii, które symbolizują bogactwo i dobrobyt. Paschę jada się na Wielkanoc i w zasadzie można powiedzieć, że to po prostu miodowy sernik na zimno :) Przepis na paschę jest lekko oszukany. Najlepsza pascha wychodzi z robionego w domu twarogu z mleka niepasteryzowanego i tak powinno się ją robić, ale można iść troszkę(...)żółtka laska wanilii 250 ml kremówki skórka starta z 1 cytryny skórka pomarańczowa kruszone orzechy, migdały, pokrojone w kostkę morele, rodzynki - wedle uznania, około szklanki W rondelku podgrzewamy i ucieramy żółtka z miodem i śmietaną mieszając cały czas przez około 20 minut, do czasu aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy rondelek z ognia, dodajemy ziarenka z 1 laski wanilii, pokrojone w kostkę
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!połączeniu z budyniem, cukrem i jajkami stworzył chudszą i lżejszą wersję sernika, która nie ustępuje swoim smakiem tradycyjnemu sernikowi :)) Zapraszam zatem na ciasto z jogurtów greckich a'la sernik :)) Składniki na spód: 2 szklanki mąki 3 żółtka 100 g Kasi 2 łyżki śmietany 18% 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżka kakao Wykonanie: Żółtka(...)żółtkami i zagnieć szybko ciasto. Gotowe włóż do lodówki na ok 30 min. Składniki na masę serową: 2 duże jogurty greckie ( po 400g) 2 budynie śmietankowe bez cukru 5 jajek 3/4 szklanki cukru aromat cytrynowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g skórki pomarańczowej Wykonanie: Białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij z jogurtami na delikatny puch, następnie stopniowo dodawaj
Walijskie Pichcenieserniki, babki czy makowce . Dziś do tej listy dodam znakomitą i aromatyczną babkę pomarańczową. Bez masła i z małą ilością mąki. Do tego wszystkiego bardzo prostą. Jeżeli jeszcze nie wybraliście przepisu na babkę, to już nie musicie dalej szukać. Polecam! Zapraszam na Babkę pomarańczową bez masła. Składniki : 120 g cukru 5 białek 5 żółtek 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej(...)mąki ziemniaczanej 90 g mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka ekstraktu pomarańczowego 1/2 szklanki cukru pudru + 1,5-2 łyżeczki wody kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji Sposób przygotowania: Do miski wbijamy białka dodajemy cukier i ubijamy na lśniącą masę, następnie dodajemy żółtka i dalej ubijamy. Gdy masa się połączy dodajemy śmietankę, ekstrakt i drobno pokrojoną
Słodkie Przyjemnościmasę sernikową i lekko wyrównać łopatką. Włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i piec w temp. 190C około 50-60 minut - u mnie bez termoobiegu, grzałka góra-dół, środkowy poziom . W zależności od piekarnika czas pieczenia może się wydłużyć. Po upieczeniu sernik zostawić w piekarniku do ostudzenia przy uchylonych drzwiczkach na około 1 godzinę. Po tym czasie sernik(...)całkowitego wystudzenia w blasze. Sernik nabierze najlepszej konsystencji i smaku po schłodzeniu w lodówce lub na balkonie - przy obecnej pogodzie szafka balkonowa się tu wyśmienicie sprawdzi :) Dopiero wtedy sugeruję go kroić. WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: SŁODKIE OKRUSZKI - Babeczki orzechowa rozkosz MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Babka drożdżowa anyżowa PIEKIELNA KUCHNIA ANETY - Babka pomarańczowa MOŻE COŚ ZJEMY - Babka Wielkanocna RÓŻOWA KUCHNIA - Mazurek
Grunt to przepis!na zimno. Do tego deseru wykorzystałam kompot z wiśni, który został mi z niedzielnego obiadu. Ale można zastosować z sok z wiśni. Dzięki rodzynkom i skórce pomarańczowej miałam wrażenie, że jem sernik wiedeński ale w wersji na zimno :) Składniki na 3 porcje:3 małe serki homogenizowane o smaku waniliowym (można zakupić serki o smaku naturalnym i dodać laskę(...)szklanki gorącej wody. Dobrze mieszamy. Studzimy i łączymy z 3 serkami oraz rodzynkami i skórką z pomarańczy. Serki z galaretką wlewamy do miseczek (starcza na 3 miseczki). Podczas gdy masa tężeje, rozpuszczamy 1 czerwoną galaretkę w 1/2 szklanki gorącej wody, studzimy i łączymy z 1 szklanką kompotu z wiśni. Dodajemy do galaretki z kompotem wiśnie.Gotową galaretkę wlewamy
Bon Appetit Małgorzaty