Pyszny sernik dyniowy z dodatkiem korzennych przypraw i kawy o pięknej pomarańczowej barwie na spodzie z ciasteczek to obowiązkowa pozycja do zrobienia jeszcze tej jesieni! Kremowy sernik, kruchy spód i bita śmietana. Prawda, że to idealne połączenie? :) Składniki (na formę o średnicy 16-18 cm): 200 gram ciasteczek digestive (użyłam bezglutenowych) 50 gram rozpuszczonego masła 400 gram twarogu(...)dodatkiem masła i wykładamy na spód tortownicy. Spód umieszczam w lodówce. Podaną ilość syropu korzenno-dyniowego mieszam z ostudzoną kawą. Twaróg miksuję z jajkami, mąką i cukrem na jednolitą masę. Dodaję syrop wymieszany z kawą i ponownie miksuję tylko do połączenia się składników. Gotową masę wylewam na przygotowany wcześniej spód i piekę przez 15 minut w piekarniku nagrzanym
Mango PapajaCiasto, które zadowoli osoby lubiące serniki i makowce. Z połączenia sera z makiem, powstało łatwe do przygotowania, bardzo smaczne, lekko wilgotne ciasto. Seromakowiec uwielbiają wszyscy w moim domu i dlatego z wielką przyjemnością go przygotowuję. Do tego ciasta użyłam dobrego, gęstego sera twarogowego i dostępnego w sklepach, suchego maku już mielonego. Jeśli mamy cały mak należy go sparzyć(...)Masa makowa: 400 g suchego mielonego maku 1 3/4 szklanki ciepłego mleka 2 jajka 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki bułki tartej kilka kropel olejku migdałowego 100 - 150 g bakalii (orzechy włoskie, rodzynki, płatki migdałowe, 2 łyżki skórki pomarańczowej lub cytrynowej) Masa serowa: 1 kg sera białego twarogowego 5 jajek 1 szklanka cukru pudru
Kuchcik gotujePomarańczowa, wielka dynia spogląda na mnie. Złowrogo? Szyderczo? A może przyjaźnie i zachęcająco? Rozglądam się dokoła.Liście przybrały piękną barwę. Tu miedź, tam czerwień złoto, gdzieniegdzie ostatki zieleni. Szumią pod wpływem delikatnych podmuchówciepłego, choć wilgotnego wiatru. Czuć jesień.Przestępuję z nogi na nogę i myślę, co z dynią mam począć. No co? No nic. Wzięłam ją na ręce, zaniosłam(...)także za sprawą zupełnie spontanicznych decyzji co do proporcji czy dodatków. Sernik ten to połączenie trzech różnych, dodatkowo jeszcze zmodyfikowanych na poczekaniu. Lecz efekt zachwycający! Pachnący jesienią, odpowiednio zestalony, ślicznie żółty i kuszący. Z delikatną, chrupiącą kruszonką owsianą, jak i na owsianym spodzie. SERNIK DYNIOWY Z KRUSZONKĄ I SPODEM OWSIANYMI. na blaszkę 21 x 30 cm spód
W kuchni Karmel-itki"Ciociu, jagody Ci przyniosłam na placka..." Cóż zatem było robić? Pozostało coś wykombinować:) Kombinowałam, mieszałam i oto coś takie wyszło. "Pyszne..." powiedziała zbieraczka jagód. Mnie też
In my kitchenW iem, jak uwielbiacie te miniaturowe serniczki. Już przy okazji dwóch poprzednich przepisów chętnie z tej receptury korzystaliście. Dlatego postanowiłem ją powtórzyć w wydaniu bożonarodzeniowym. Mini
Food Squaremojprzepisna.pl | Czekoladowy krem z awokado Jest to propozycja dla osób dbających o linię i ceniących sobie dobrą gorzką czekoladę. Idealny dla alergików i wegan. Mocno czekoladowy
moj przepis nahttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasto jest niezwykle lekkie, puszyste i o orzeźwiającym smaku. Doskonale sprawdzi się na letni deser oraz zimą
Di gotujebył sernik z brzoskwiniami. Druga siostra Ula specjalizowała się w pychotce i wuzetce, brat Adam w serniku i szarlotce na kruchym cieście, a mama w makowcu z masą kawową. Moja specjalność to cappucino i śniegowiec. Każdego roku na święta wszyscy piekli swoje ulubione ciasta. Odkąd Anya wyjechała(...)łyżki miodu Warstwa orzechów • 300 g orzechów włoskich • 100 g masła • 3 łyżki miodu Masa kajmakowa • 250 g masła • 1/2 litra mleka • 1/2 szklanki cukru • 3 łyżki mąki pszennej • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • cukier wanilinowy • mała puszka masy kajmakowej • 1 mały dżem pomarańczowy Wykonanie: • Utrzeć cukier z masłem i miodem, dodać po jednym żółtku i jajku
To co kochamświęta Bożego Narodzenia robi się zazwyczaj makowce, pierniki i serniki, ale w tym roku u mnie było nieco inaczej. Moja mama zażyczyła sobie tartę z owocami i galaretką. I na tylu składnikach można było poprzestać, ale mnie kusiło żeby zrobić tartę niestandardową, wielowarstwową. Wizualnie i smakowo wyszła wspaniale. Był tylko jeden problem, a dokładniej sposób jedzenia. Pod sam koniec(...)cukru 2 żółtka szczypta soli 1-2 łyżki zimnej wody Na warstwę z owocami: około 1/2 dżemu brzoskwiniowego 2 galaretki brzoskwiniowe 1 duża puszka brzoskwiń Na białą i pomarańczową warstwę: 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej 500 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 1 duża puszka brzoskwiń 1 opakowanie żelatyny-fix deserowej Dr Oetkera Na dekorację: około 5 rurek dekoracyjnych
Passions hobbies lifewarstwę makową: puszka masy makowej 3 jajka 3 łyżki kaszy manny 1/2 szklanki rodzynek na warstwę serową: 1 kg serka sernikowego z wiaderka 3 łyżki cukru 3 jajka 1 opakowanie budyniu waniliowego skórka otarta z pomarańczy na polewę: 1/2 szklanki cukru pudru 125 g masła 2 łyżki kakao 2 łyżki wrzątku szklanka wiórek czekoladowych Uwaga: masa makowa, której użyłam była(...)następnie po żółtku. Do masy jajecznej przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem i przyprawą. Wymieszać i przełożyć do wyścielonej papierem foremki. Piec w 175*C około 20 minut. W tym czasie przygotować masy: makową zmiksować z jajkami i kaszą manną, wmieszać rodzynki. Jajka do masy serowej ubić z cukrem. Dodać ser, budyń i skórkę pomarańczową. Zmiksować krótko do połączenia składników
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniagenialne (no wiadomo). Farsz nie jest zwykłym budyniem, bo pieczony w bardzo wysokiej temperaturze zyskuje zupełnie inną fakturę, a już na drugi dzień, po przechowaniu w lodówce smakują jak sernik. ps. Podobno w Portugalczycy jedzą te ciacha na gorąco już od śniadania- wcale się im nie dziwię. Składniki na 6-12 ciastek: opakowanie ciasta francuskiego puszka mleka kokosowego(...)łyżki mąki kukurydzianej (80 g) 3 łyżki cukru najlepiej trzcinowego nierafinowanego (70 g) sok z połowy cytryny łyżka lub więcej skórki z cytryny lub pomarańczy (użyłam własnej roboty pomarańczowej kandyzowanej, przepis znajdziecie tu ) cynamon do posypania Przygotowanie: Płat ciasta francuskiego rozwiń, pozbądź się papieru i zawiń ponownie w rulon. Ja jednocześnie odwijałam i zawijałam ciasto. Płat ciasta francuskiego rozwiń, pozbądź
greenscarfOstatnio upały doskwierają więc na ochłodę stworzyłam oto taki oszukany sernik na zimno. Do jego przygotowania wykorzystałam tylko jogurt naturalny i galaretki bo akurat w domu były pustki przed zakupami. Na dno wykorzystałam resztki podłużnych biszkoptów. Taki deser na upały jest idealny, przyjemnie chłodzi a lekko kwaskowy smak orzeźwia. Po kosteczce i jogurtowiec poszedł nie wiadomo kiedy. Galaretkowego jogurtowca(...)galaretka będzie na wierzch jogurtowca. Pozostałe trzy galaretki (cytrynową, agrestową, pomarańczową) również rozpuścić, każdą osobno w 250 ml wody. Odstawić do wystudzenia. Do miski przełożyć 300 g jogurtu, dodać jedną wystudzoną ale płynną galaretkę ( u mnie cytrynowa) i zmiksować. Wystawić schłodzoną tortownicę z biszkoptami. Na biszkopty wylać ok 1/3 masy aby biszkopty namiękły i nieco napęczniały. Nie wlewamy całej masy
Monia miesza i gotujeświąt zarówno wielkanocnych jak i bożego narodzenia bez makowca i sernika. Dzisiaj mam dla Was makowca na cieście o posmaku migdałowym. Składniki: ciasto - 300 g mąki pszennej - 300 g masła - 150 g cukru kryształu - 150 g mielonych migdałów - 1 jajko - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego masa makowa - 400 g maku - 2 szklanki cukru - 10 jajek - 200 g masła - 1 szklanka(...)pianę i łączymy z masą makową. Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy formę o wymiarach 25 cm x 35 cm. Spód gęsto nakłuwamy a na nim rozsmarowujemy masę makową. Makownik pieczemy w 200 C przez około 35 minut. Składniki na lukier łączymy i rozsmarowujemy na zimnym cieście, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi oraz kandyzowaną skórką pomarańczową
Zainspirowana w kuchniŚwięta zbliżają się wielkimi krokami. Zapewne planujecie już świąteczne menu. Ja dziś proponuję Wam wspaniały tort pachnący piernikiem i pomarańczą. Gwarantuję Wam, że zachwyci on swym
Smakołyki AsiMasz ochotę na domowe ciasto? Szarlotka, makowiec, a może sernik (jagielnik)? Ciężki wybór? Nie ma problemu! Prezentuję torcik, który łączy te wszystkie ciasta. Jeśli dodam, że jest on bezglutenowy, bez rafinowanego cukru i, oczywiście, pozbawiony produktów pochodzenia zwierzęcego, to musi on skraść Twoje serce i zachwycić kubki smakowe. Przy okazji tego przepisu warto zatrzymać się na moment przy(...)bezglutenowej) - 1/2 szklanki mąki grycznej, 5 łyżek oleju kokosowego, 80 ml wody, 3 łyżki ksylitolu. Masa makowa: 300 g maku, 1/2 szklanki migdałów, 1/2 szklanki orzechów włoskich, 18 sztuk suszonych daktyli, 4 łyżki oleju kokosowego, 1 łyżeczka wanilii w proszku, 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej EKO, bez syropu glukozowo - fruktozowego! (nie znalazłam takiej, więc pominęłam ten składnik). Masa "serowa
Jeść, by żyć w zdrowiu