sernik waniliowy - 5062 przepisów (strona:159/338)

Letnia serowa kostka na zimno 164

Puszystość tego serka oraz słodkie owoce letnie sprawiły że zakochaliśmy się w tym serniku. Dlatego też gorąco namawiam Was do przygotowania tego ciacha! Składniki na foremkę silikonową : * herbatniki około 100g czyli 8 sztuk jak na foremkę 19cm * jogurt naturalny 150g * opakowanie serka Almette o smaku morelowo - waniliowym * galaretka morelowa, brzoskwiniowa lub cytrynowa  * 200g truskawek  * 200g czereśni  Przygotowanie

Magiczne Życie Marty
Makownik na migdałowym cieście 322

sobie świąt zarówno wielkanocnych jak i bożego narodzenia bez makowca i sernika. Dzisiaj mam dla Was makowca na cieście o posmaku migdałowym. Składniki: ciasto - 300 g mąki pszennej - 300 g masła - 150 g cukru kryształu - 150 g mielonych migdałów - 1 jajko - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego masa makowa - 400 g maku - 2 szklanki cukru - 10 jajek - 200 g masła

Zainspirowana w kuchni
Sernik Izaura 103

częściej piekłam biszkopty albo pojawiały się jabłeczniki bądź inne ciasta z kremem. Sernik tradycyjny miał być wstępnie niedzielnym , dzisiejszym ciastem. Ale padło na Izaurę. Zobaczcie co z tego wyszło. Składniki :Ciasto :  * 25 dag masła * 1,5 szklanki cukru * 3 łyżki kakao * 5 łyżek wody * cukier waniliowy  * 4 jajka * 1,5 szklanki mąki pszennej  * 3 łyżeczki proszku

Magiczne Życie Marty
Sernik na zimno 226

żółtko; 12,5 dkg masła; 1 szklanka cukru pudru; 1 cukier waniliowy; 1 łyżka żelatyny; 1 szklanka mleka; rodzynki; 1 galaretka; Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Cały czas ucierając dodawać kolejno żółtko i jajka. Następnie dodać zmielony ser. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim żelatynę i przestudzić. Przestudzone mleko dodać do masy serowej cały czas mieszając(...)dodać sparzone rodzynki. Masę wylać do wyłożonej folią tortownicy o średnicy 22 cm, odstawić do stężenia. Na stężoną masę serową wylać tężejącą galaretkę przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. Uwagi: Sernik na zdjęciu przygotowałam w LILIANIE - formie z Tupperware. Oczywiście, jak ktoś woli to może serniczek przygotować na spodzie biszkoptowym lub na biszkoptach, a galaretką można zalać uprzednio ułożone

In my kitchen
sernik z musem truskawkowym 160

jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy tylko do połączenia się w jednolitą masę, nie za długo aby bardzo nie napowietrzyć masy. (Jeśli za długo będziemy miksować masa się za bardzo napowietrzy i podczas pieczenia za bardzo urośnie a następnie opadnie.) dodatkowo: ok. 18 szt. herbatników (ilość zależy od ich wielkości) wykonanie sernika: Foremkę (ok. 21x32cm) wykładamy papierem(...)pomocy łyżki) wykładamy mus. Przy pomocy patyczka do szaszłyków przecinamy mus, tworząc esy floresy. Całość pieczemy w 160 st. C przez ok. 50 -60 min. Po upieczeniu pozostawiłam jeszcze sernik w piekarniku przy otwartych drzwiczkach do wystudzenia

Domowy Smak Jedzenia
SERNIK DYNIOWY NA SPODZIE CIASTECZKOWYM + FILMIK 140

jest przepyszny.  SKŁADNIKI :  1 kg sera wiaderkowego 200 ml śmietany 30 % 3 jajka  3 łyżki musu z dyni  3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 budynie waniliowe, bez cukru  100 g rozpuszczonego masła 300 g ciasteczek oreo 100 g czekolady na polewę oraz bezy do dekoracji  tortownica(...)wsypujemy budynie, miksujemy. Ser wylewamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku, termoobieg, 1 godzinę. Temperatura 170 %, tak aby zbytnio nie wyrósł. Do piekarnika dobrze jest włożyć naczynie z wodą, sernik będzie bardziej wilgotny. Studzimy go około 1 godziny w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.  Czekoladę rozpuszczamy z odrobiną mleka w mikrofalówce, mieszamy i kiedy zacznie zastygać, wylewamy na zimne

Kulinarne Fantazje Marioli
Sernik kajmakowy 90

masła masa serowa 1 szklanka drobnego cukru 1 kg białego sera (dwukrotnie zmielonego) 200 ml śmietanki 30% 5 jaj 1 budyń waniliowy 1 puszka masy kajmakowej 3 czubate łyżki kaszy mannej łyżeczka pasty waniliowej Wykonanie: Herbatniki zmielić lub mocno pokruszyć przy pomocy wałka lub tłuczka. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Masło rozpuścić w rondelku. Wystudzić. Herbatniki, czekoladę i masło(...)połączyć do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wyłożyć mocno dociskając dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ser, żółtka, śmietankę, suchy budyń, kaszę mannę i pastę waniliową dobrze razem zmiksować. Delikatnie na bardzo małych obrotach dodać ubite białka. Masę pozdzielić na dwie części. Do jednej części dodać 3/4 puszki masy kajmakowej. Zmiksować ale nie dokładnie. Dobrze jak zostaną miejscami nierozmieszane  kawałeczki

Pysznie & Pięknie
Sernik kawowy - Tiramisu według Kwestii Smaku 146

zachwycona. Jako, że u mnie w domu serniki królują długo nie trzeba było mnie do tego namawiać. Przepis z Kwestia Smaku lekko zmodyfikowała. Wyszedł delikatny, wprost obłędny ( zwłaszcza, że uwielbiam smak i zapach kawy). Spróbujcie, a nie pożałujecie :) Składniki: kg sera sernikowego 250 g serka mascarpone budyń śmietankowy ( w oryginale waniliowy) 100 okrągłych biszkoptów 1 szklanka cukru(...)proporcjach biszkopty uprzednio zamoczone całkowicie w kawie. Posypujemy je przesianym kakao i wykładamy łyżką kolejna porcje sera. Czynność powtarzamy. Wkładamy do piekarnika na 35 minut ( ja piekłam 45 i sernik nie popękał). Studzimy i posypujemy kakao. Polecam zjeść go po lekkim schłodzeniu w lodówce. Pyszny

ChilliJemy
Sernik na Zimno z Musem Truskawkowym 186

następnie dodałam sok z cytryny, jogurt, pastę waniliową. Na samym wlałam rozpuszczoną w szklance przestudzoną żelatynę. Krótko zmiksowałam, tylko do połączenia się żelatyny z masą serową. Masę wylałam na stężony mus truskawkowy. Na wierzchu ułożyłam pokrojone w cienkie plasterki truskawki. Całość odstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia. Przed samym podaniem sernik udekorowałam listkami świeżej mięty pieprzowej. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Sernik wiedeński 104

pudełka (najlepiej jak ser osączycie na sitku – pamiętajcie, że ser po odsączeniu będzie ciut lżejszy). Drugim sekretem jest nie ubijanie oddzielnie białek – ubicie białek spowoduje, że sernik zrobi się nam puszysty, a nie zwarty i ciężki. Kolejna ważna rzecz – wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki (na tortownicę o średnicy 23 cm): 100 g masła(...)jajka 1 kg twarogu półtłustego (zmielonego trzykrotnie lub z wiaderka – użyłam najlepszego – Piątnicy) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarenka z jednej laski wanilii cukier puder do posypania Piekarnik nagrzej do 170 stopni, bez termoobiegu. Masło utrzyj z cukrem, następnie kolejno dodawaj jajka, po każdym dokładnie utrzyj masę. Kolejno dodaj partiami

CookYourself
Sernik wiedeński 117

pudełka (najlepiej jak ser osączycie na sitku – pamiętajcie, że ser po odsączeniu będzie ciut lżejszy). Drugim sekretem jest nie ubijanie oddzielnie białek – ubicie białek spowoduje, że sernik zrobi się nam puszysty, a nie zwarty i ciężki. Kolejna ważna rzecz – wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki (na tortownicę o średnicy 23 cm): 100 g masła(...)jajka 1 kg twarogu półtłustego (zmielonego trzykrotnie lub z wiaderka – użyłam najlepszego – Piątnicy) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarenka z jednej laski wanilii cukier puder do posypania Piekarnik nagrzej do 170 stopni, bez termoobiegu. Masło utrzyj z cukrem, następnie kolejno dodawaj jajka, po każdym dokładnie utrzyj masę. Kolejno dodaj partiami

CookYourself
Sernik wiedeński 129

pudełka (najlepiej jak ser osączycie na sitku – pamiętajcie, że ser po odsączeniu będzie ciut lżejszy). Drugim sekretem jest nie ubijanie oddzielnie białek – ubicie białek spowoduje, że sernik zrobi się nam puszysty, a nie zwarty i ciężki. Kolejna ważna rzecz – wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Składniki (na tortownicę o średnicy 23 cm): 100 g masła(...)jajka 1 kg twarogu półtłustego (zmielonego trzykrotnie lub z wiaderka – użyłam najlepszego – Piątnicy) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub ziarenka z jednej laski wanilii cukier puder do posypania Piekarnik nagrzej do 170 stopni, bez termoobiegu. Masło utrzyj z cukrem, następnie kolejno dodawaj jajka, po każdym dokładnie utrzyj masę. Kolejno dodaj partiami

CookYourself
Sernik z żurawiną 118

Serniki często goszczą w moim domu, więc szukam nowych smaków i pomysłów na nie. Ostatnio w jednym z programów zobaczyłam taki oto pomysł, przetestowałam i chciałam go dzisiaj Wam przedstawić. Składniki: - 1 kg sera białego dwukrotnie zmielonego - 7 jajek - 1 szklanka cukru pudru - 1 łyżka kaszy manny - 1 budyń waniliowy - 1 łyżka cukru waniliowego - 100 g suszonej żurawiny(...)delikatnie łączymy z masą serową. Blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i pieczemy około 70 minut w 180 C. Gdy sernik jest gotowy, wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik do wystudzenia.  Źródło inspiracji: Program telewizyjny " Ewa gotuje"z drobnymi zmianami

Zainspirowana w kuchni
Sernik z gruszkami 372

dużej mierze zależy od rodzaju użytego sera. Sernik z gruszkami PRZEPIS Ciasto kruche 2,5 szkl. mąki pszennej 250 g masła lub margaryny (użyłam KASI) 3 łyżki cukru trzcinowego lub zwykłego łyżeczka aromatu 2 łyżeczki proszku do pieczenia  Masa serowa 1 kg sera w wiaderku (użyłam waniliowego sera Vitello z Biedronki, może być też z Piątnicy(...)zwiększyłam temperaturę do 180ºC). Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Następnie pozostawić na blacie kuchennym przez kilka godzin (najlepiej piec sernik wieczorem i pozostawić go przez noc). Rano wstawić do lodówki na kolejne kilka godzin do czasu podania. Można oprószyć delikatnie cukrem pudrem. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik łaciaty 310

Jakoś nie przepadam za sernikami, ale odkąd zrobiłam pierwszy raz ten łaciaty, jest moim ulubionym.Składniki na ciasto:1,5 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru pudru2 łyżki kakao2 żółtka20 dag masłaSposób przygotowania ciasta:Wymienione składniki wykładamy na stolnicę i ugniatamy z nich ciasto. Trzymajcie się dokładnie ilości (zwłaszcza mąki) to ciasto się bardzo szybko(...)końcu na wierzch drugą część kulek z ciasta.Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika na 50 minut w 200 stopniach. Co trzeba pamiętać....nie należy sernika kroić dopóki jest ciepły, trzeba czekać do jego ostygnięcia. Sernik można posypać cukrem pudrem

upichcic