jasno złoty kolor. składniki na masę serową: 7 żółtek 3/4 szklanki cukru 1000 g dobrego sera białego 1,5 szkl mleka 1/2 szkl oleju słonecznikowego 1 budyń waniliowy 3 białka wykonanie: Ser mielimy w thermomiksie lub dokładnie rozdrabniamy blenderem lub trzykrotnie mielimy w maszynce. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mleko, olej, budyń i ser, miksujemy na gładką masę. Białka ubijamy(...)soli na pianę, dodajemy stopniowo cukier. Mąkę mieszamy z wiórkami kokosowymi dodajemy do ubitych białek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Dodajemy sok z cytryny. Masę kokosową wykładamy równomiernie na sernik, wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 120 st. C ok. 1 godz. Uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia
Domowy Smak JedzeniaSernik Sweetie na biszkoptowym spodzie z sokiem grejpfrutowym Sernik to ciasto, które każdy zna, a większość nawet lubi Wariacji na temat sernika jest wiele, my tym razem wykorzystałyśmy sok ze słodkiego grejpfruta Sweetie. Składniki SPÓD 150g biszkoptów podłużnych z cukrem 70g orzechów włoskich 70g masła 1 łyżeczka kakao MASA SEROWA 500g zmielonego twarogu 200ml śmietanki 30% 100ml soku(...)grejpfrutów SWEETIE 80g cukru pudru 15g cukru waniliowego 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 duże jajo lub 2 małe POLEWA 50g białej czekolady 2 łyżki soku z grejpfrutów SWEETIE Wykonanie Orzechy podprażyć na suchej patelni, wystudzić. Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty, masło pokrojone w mniejsze kawałki, prażone orzechy zmielić w malakserze na mokry piasek. Wyłożyć
Tajemnice Smakucukru kryształu 2 łyżki cukru waniliowego 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 120 ml mleka 110 g masła 90 ml śmietany 18% lub 30% 5 łyżek oleju sok z 1 cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i masłem na puszystą białą masę. Dodajemy ser, cały czas ucierając. Pod koniec dodajemy(...)waniliowego 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Składniki łączymy razem. Formujemy kulki. Układamy na wyłożonej ciastem formie. Czekoladowe ganache: 200 g gorzkiej czekolady 150 ml śmietany kremówki Śmietankę podgrzewamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika. Wrzucamy połamaną czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy, do rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy do ostygnięcia, lekkiego zgęstnienia. Polewamy zimny sernik
Made By Mom And SonSernik upiekłam na święta. Zniknął ekspresowo. Po 2 dniach na wierzchu bezy pojawiła się rosa, a ja fotografie wykonałam na drugi dzień po upieczeniu. Polecam nie tylko na święta, ale może na Nowy Rok? Z najlepszymi życzeniami zdrowia, radości i optymizmu... Spód: 250 g kruchych ciastek (użyłam 2 opakowania ciastek typu pieguski z czekoladą) 100 g mała 2 łyżki(...)cukru waniliowego 0,3 g szafranu (opakowanie z Kamisa) 2 łyżki mąki pszennej Beza: 4 białka szklanka cukru szczypta soli Masło stopić. Ciastka zmielić w malakserze i wymieszać z kakao i stopionym masłem. Wylepić masą spód tortownicy (25-26 cm) wyłożonej papierem. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy. Jajka i żółtka utrzeć z twarogiem, cukrem oraz cukrem waniliowym
Czerwień i błękitlubią takie kolorowe smakołyki, ale ostatecznie sernik tak posmakował nam wszystkim, że robimy go już chyba piąty raz. To taki nasz pewniak- zawsze się udaje, nie mam mowy bo coś tu zepsuć. Nic się nie waży, nic nie przypala. Czego potrzebujesz? 700 g serka homogenizowanego waniliowego 4 łyżki cukru pudru 250 ml śmietanki 30% 4 czubate łyżeczki żelatyny galaretki(...)razem w część z truskawkami. Tak postępując wylewałam poszczególne kolory, aż do uzyskania tęczy Proste, ale dość czasochłonne. Ale chyba warto? Jak myślicie? Sernik na zimno bez pieczenia was last modified: Luty 3rd, 2017 by arbuziaki Artykuł Sernik na zimno bez pieczenia pochodzi z serwisu Arbuziaki.pl
Arbuziakimąki pszennej typ 650 80 g cukru pudru 125 g masła łyżka domowego cukru waniliowego 1 jajko niewielka ilość mąki do podsypania MASA SEROWA: 1 kg trzykrotnie mielonego sera 8 jajek 10 dag masła 20 dag cukru łyżka domowego cukru waniliowego 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 10 dag rodzynek 10 dag smażonej skórki pomarańczowej szczypta soli łyżeczka mąki pszennej(...)bakalii żółtko + łyżeczka mleka do smarowania kratki LUKIER: 15 dag cukru pudru niepełna łyżeczka oleju sok z cytryny WYKONANIE: CIASTO: Mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać cukier waniliowy, wymieszać i posiekać z masłem. Dodać jajko, szybko zarobić gładkie ciasto, zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 60 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170-180 stopni. Formę
Kuchenne zapiski Edytymoim przepisie, ale pozmieniałam kilka rzeczy. W efekcie sernik wyszedł mokry i to okazało się strzałem w 10! Polewa chałwowa - teraz będę robić tylko taką. Jest pyszna! Składniki: * 1 kg mielonego białego sera * 40 dkg chałwy czekoladowej * 150ml śmietany 30 % * 3/4 szklanki cukru * 5 dużych jajek * 1 opakowanie budyniu waniliowego * 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii * 1/2 szklanki oleju(...)herbatnikowy, wyrównałam wierzch szpatułką. Piekłam 1 godzinkę w 180 stopniach na środkowej wysokości piekarnika. Na najniższej postawiłam naczynie żaroodporne z gorącą wodą. W takiej kąpieli parowej piekł się mój sernik chałwowy. Po wystudzeniu polałam polewą chałwową. Śmietanę podgrzałam, dodałam pokruszoną chałwę i czekoladę. Nie gotowałam. Mieszałam do uzyskania jednolitej masy. Polałam ciasto. Smacznego! Lidka
Pieprzyć z FantazjąDzień Sernika. Tym razem Ciasto na niedzielę , to właśnie Sernik . Składniki na tortownicę o średnicy 26cm: (może być większa, ja musiałam podwyższyć obręcz używająjąc papieru do pieczenia) - 470g twarogu tłustego (dałam mazurski) - 1 kg serka mascarpone (4 op. x 250g) - 200g serka kremowego light (akurat taki miałam) - 3 budynie waniliowe bez cukru - 200g crème fraîche (gęsta śmietana(...)wnętrze tortownicy wykładamy paskiem papieru do pieczenia, aby podwyższyć jej boki. Następnie tortownicę zabezpieczamy (można to zrobić używając folii aluminiowej, ale ja polecam worek foliowy do pieczenia indyka), gdyż sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej i wstawiamy do szczelnej blaszki (do której potem wlejemy wodę). Pora zabrać się za masę serową. Twaróg miksujemy z serkami (mascarpone i kremowym light
mojewypiekiinietylkoSernik chałowy to przysmak nie tylko dla wielbicieli chałwy a także dla miłośników samych serników tak popularnych w Polsce. To już następny sernik z mojej kolekcji i następny sernik chałwowy. W moim bliskim otoczeniu są osoby, które uwielbiają właśnie akurat serniki chałwowe. Piekę je specjalnie dla przyjaciół i podobno co następny to lepszy mi wychodzi(...)sernik piekłam bazując się na innym moim przepisie, ale pozmieniałam kilka rzeczy. W efekcie sernik wyszedł mokry i to okazało się strzałem w 10! Polewa chałwowa – teraz będę robić tylko taką. Jest pyszna! Składniki: * 1 kg mielonego białego sera * 40 dkg chałwy czekoladowej * 150ml śmietany 30 % * 3/4 szklanki cukru * 5 dużych jajek * 1 opakowanie budyniu waniliowego
Pieprzyć z FantazjąSerniki, moje ulubione ciasta. Wbrew pozorom nie wszystkie robi się dłuuugo i mozolnie. Ten przepis pozwoli Wam na uzyskanie puszystego sernika z cudowną bezową koroną bez poświęcania mu kilku godzin pracy. Cytrynowa nuta konfitury od MarokoSklep dodatkowo wzbogaci smak i przełamie słodycz. Sprawdźcie sami. Potrzebujemy: CIASTO: 100 g margaryny lub masła, zimnego pokrojonego w kawałki 200 g mąki pszennej(...)żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 40 g cukru MASA SEROWA: 500 g sera białego, może być w wiaderku lub kostka 2-krotnie zmielona 2 jajka, białko i żółtko oddzielnie 100 g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 budyń w proszku bez cukru, może być śmietankowy lub waniliowy szczypta soli BEZA
MamaOskarkasię to idealnym rozwiązaniem :) Taki sernik mogłabym jeść codziennie zamiast pić kawę ! :) Składniki tortownica 15- 16 cm: Spód: biszkopty podłużne 100 gram kawa rozpuszczalna 1 łyżka woda letnia 1/2 szkl. Masa serowa: twaróg 250 gram śmietana kwaśna 2 płaskie łyżki mąka kukurydziana 4 łyżki masło miękkie 70 gram cukier 70 gram cukier waniliowy 1 op. jaja(...)Wlać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika do 165 stopni i piec ok. 30-35 min. , ewentualnie dłużej w zależności od piekarnika. Ja piekłam z termoobiegiem. Sernik wstawić po ostygnięciu do lodówki na 2-3 godziny. Środek powinien być lekko sprężysty, po ostygnięciu stężeje. Jeżeli wierzch sernika za mocno zacznie się przypiekać, nałożyć folię
Kuchnia Paulettesulubionych serników. Kakaowe ciasto i masa serowa... po prostu pycha :) Najlepiej smakuje następnego dnia. Ciasto na spód i wierzch: 30dag mąki, 125g masła, 1 szkl. cukru, 3 łyżeczki kakao, 1 jajko, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masa serowa: 1kg sera trzykrotnie mielonego, 3/4 szkl. cukru, 125g miękkiego masła, 5 jajek, 2 czubate łyżki mąki, 1 budyń waniliowy, opcjonalnie rodzynki(...)miksujemy aż wszystko się połączy. Na koniec dodajemy ewentualne rodzynki.Masę wylewamy na spód ciasta. Drugą część ciasta wyjmujemy z zamrażalki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Sernik pieczemy ok. godziny
Zrób to smaczniemasę ) Tortownicę średnicy 26 cm wyłożyć masą herbatnikową i schłodzić w lodówce. . Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać jogurty , budynie , olej, cukier waniliowy, 3 czubate łyżki kakao i wszystko zmiksować. Osobno białka ubić na sztywno , delikatnie wymieszać z masą jogurtową i przelać do tortownicy. Piekarnik nagrzać do temp(...)łyżki kakao 3 łyżki margaryny 3 łyżki mleka 1 szklanka cukru pudru Margarynę rozpuścić , dodać do tego pozostałe składniki , wymieszać krótko do połączenia się wszystkich składników. Polać ostudzony sernik Smacznego :-) Uczestniczę w akcjach
Na słodko lub wytrawniez ricotty Sernik z żurawiną Czas przygotowania: Proporcja na tortownicę o średnicy 20 cm Składniki Spód: 140 g ciastek zbożowych 50 g roztopionego masła 2 łyżka kakao Masa sernikowa: 600 g mielonego białego sera z wiaderka 300 g gęstej śmietany 18% 170 g drobnego cukru 4 duże jajka 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej 3 łyżki mąki(...)mieszać zbyt długo, aby zbytnio nie napowietrzyć masy. Masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 60 minut. Gdy sernik lekko przestygnie wyjmujemy go z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W międzyczasie rozmrażamy żurawinę, wrzucamy ją do garnuszka i delikatnie podgrzewamy na malutkim ogniu pod przykryciem. Zdejmujemy
Kulinarne przygody Gatity