Rozpływający się w ustach, aksamitny i pyszny sernik to doskonały smakołyk, idealny na podwieczorek a nawet na zwieńczenie przyjęcia. Taki sernik również znakomicie sprawdzi się na świateczym stole. Z talerza znika w oka mgnieniu i ciągle chce się go więcej i więcej … składniki na formę 24 x 26 cm 130 g herbatników 1 kg półtłustego twarogu(...)papierem do pieczenia układamy herbatniki, jeden obok drugiego. Twaróg trzykrotnie mielimy lub przeciskamy przez praskę. Do miski przekładamy oddzielone od białek żółtka, wsypujemy cukier kryształ i wszystko ucieramy na puszystą masę. Do masy partiami dodajemy zmielony twaróg i całość dokładnie miksujemy aż składniki się połączą. Następnie wlewamy olej, wsypujemy proszek budyniowy i wszystko łączymy z masą serową. Na końcu wlewamy
Smakowite DaniaBardzo lubię piec ciasta i to różne, drożdżowe, przekładane, kruche... Jednak sernik ma w sobie coś takiego, jak to powiedzieć, najbardziej wyjątkowego ;) Kremowa masa serowa i wspaniale kruchy spód komponują się idealnie. Polecam! :) Składniki: Ciasto: 250g margaryny 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki (użyłam krupczatki, dzięki niej ciasto wychodzi jeszcze bardziej kruche i chrupiące) jajko 2 łyżki kakao(...)ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części jedną ciut większą, drugą trochę mniejszą i wkładamy do zamrażarki. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, masłem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Ciągle ucierając, dodajemy po łyżce sera. Na koniec, białka ubijamy na sztywną pianę i mieszamy delikatnie z masą serową. Z zamrażarki wyjmujemy
Czerwona Porzeczkaszklanki cukru pudru 2 budynie-u mnie pudding waniliowy z Lidla 10 -12 jaj-u mnie dziś 11 jaj dowolne bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa Wykonanie Miękkie masło zmiksować na puszystą masę.Cały czas miksując,dodawać cukier puder i po jednym żółtku. Następnie dodać proszek budyniowy i stopniowo twaróg. Z białek ubić sztywną pianę. Za pomocą łyżki lub silikonowej łopatki wmieszać(...)przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do gorącego (175-180°C) piekarnika i piec około 60-65 minut .Po tym czasie piekarnik wyłączyć, drzwiczki lekko uchylić. Sernik wyjąć z piekarnika (po okolo 20-30 minutach),kiedy lekko przestygnie . Polukrować lub,posypać cukrem pudrem,można też dac polewę czekoladową . Smacznego
w mojej kuchniPrzygotowanie trwa 10 - 15 minut. Oczekiwanie to około 3-4 godzin, aż stężeje, a potem 100% satysfakcji na talerzu. Na blachę ok. 30 cm na 25 cm NA SERNIK - 3 łyżki żelatyny + pół szklanki gorącej wody - 4 wyparzone jajka - 1 kilo sera trzy razy mielonego ( ja kupiłam gotowy w wiaderku) - szczypta soli - szklanka cukru pudru - puszka(...)Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę z szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania dodaj łyżkę cukru pudru (białka nie puszczą wody). Żółtka utrzyj na puszystą masę z resztą cukru. Dodaj ser po trochu ciągle miksując i mleko kokosowe, ale bez wody, która znajduje się na dnie puszki. Teraz czas na żelatynę i białka, które delikatnie
Pasje Jolkitwarogu ale takiego który sami zmielimy.Sery w wiaderkach to zdecydowanie do serników na zimno.Z mieleniem trochę pracy dłużej trwa przygotowanie ale smaczny sernik wynagradza trud.I ten sernik sprawdził się rewelacyjnie,łatwy w przygotowaniu,wilgotny nie za słodki po prostu pyszny. Składniki: 1 kg twaróg półtłusty 7 szt jajka 80 g masło 1,5 szk cukier 2 łyżeczki esencja(...)cukier puder Przygotowanie: Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa.Masło rozpuścić.Brzoskwinie wyłożyć na sitko do odsączenia z nadmiaru płynu. Żółtka ubić mikserem z cukrem na puszystą masę dodać esencję waniliową wymieszać dodać proszek budyniowy i wymieszać. Następnie dodawać porcjami zmielony twaróg i mieszać połączenia się składników i uzyskania jednolitej masy.Dodać zimne rozpuszczone masło i ponownie
Ala piecze i gotujerazy na stronach mojego bloga , wspominałam o mojej miłości absolutnej do serników:) Kiedy uda mi się odszukać ciekawy przepis, niezwłocznie z niego korzystam. Sernik z jabłkami i kruszonką jest wśród hitów w moim domu. Mam nadzieję, że podobnie jak Ja Wy również zakochacie się w tym serniku. Niezwykle apetycznym wypełnieniem jest kruszonka. Ciekawostką jest to, że nie jest wykonana(...)utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ucierając stopniowo dodawać obydwa sery, miękkie masło oraz budyń. Ucierać do uzyskania gładkiej masy serowej. Składniki na kruszonkę włożyć do miksera lub do miski i zrobić kruszonkę. Gotową masę serową wyłożyć na podpieczony spód, następnie podpieczone jabłka i całość posypać kruszonką. Piec 60 minut w 160 stopni. Smacznego:) Artykuł Sernik z jabłkami
gotuj ze mnąSernik można przygotować na wiele sposobów i pomysłów! Moja propozycja to z dodatkiem kakao i gruszki! Składniki: 2 jaja 40g erytrytolu 250g twarogu chudego w kosce 40g budyniu śmietanowego 20g kakao 150g obranej gruszki Sposób przygotowania: Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać budyń oraz kakao. Całość dokładnie zmiksować. Następnie dodać twaróg, ponownie zmiksować
Truskawkowa Fiestapotrójnie zmielonego ( jak na sernik) twarogu 2 jaja 100 g cukru 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1,5 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego Przygotowanie Piekarnik nagrzejcie do 170 st bez termoobiegu. Czekoladę rozpuśćcie w kąpieli wodnej. W misie ubijcie masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Ubijając dalej dodawajcie po jednym jaju, dokładnie miksując za każdym
OliveandThymeSernik zrobiłam bez rodzynek bo u mnie w domu nie wszyscy lubią sernik z rodzynkami. Szczerze powiem, że nawet bez lukru jest dobry ;) Zamiast kratki na moim serniku zawitały tulipanki :D A o to przepis: Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 125 g masła, zimnego 8 g cukru wanilinowego 1 jajko Wszystkie(...)masa będzie puszysta. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając pozostałe 50 g cukru. Pianę wmieszać delikatnie do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną i rodzynkami. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową, wyrównać. Ciasto pozostałe w lodówce cienko rozwałkować i radełkiem wykroić paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować
Motylkowa KuchniaOrzeźwiający, pachnący latem i owocami – taki właśnie jest letni sernik z owocami. Przepis znaleziony w starych wycinkach z gazet w notatkach mamy, czyli przepis „ słodkosentymentowy ” w 100% Składniki: 1 puszka brzoskwiń 300 g wiśni 500 g twarogu 3 szklanki mąki 1 ¼ szklanki cukru 400 g masła 2 jajka 2 łyżki cukru waniliowego 1 budyń waniliowy (40 g) 2 łyżki(...)puszystą masę, dodaję kolejno dwa jajka. Całość musi mieć konsystencję kremu. Na koniec dodaję twaróg, sok i skórkę z cytryny i całość miksuję. Brzoskwinie odsączam i każdą połówkę kroję na cztery części. Wyciągam podpieczone ciasto z piekarnika, przekładam na blaszkę masę twarogową, na wierzchu układam owoce i posypuję resztą ciasta. Ciasto piekę 35 minut w 200 stopniach. Letni sernik
Słodki sentymentkogo: dla mających ochotę na sernik z prawdziwym pieczonym spodem dla szukających przepisu na kremowy, mokry sernik dla chcących spróbować słynnego sernika krakowskiego Składniki na spód: 300g mąki krupczatki żółtko 150g zimnego masła łyżka śmietany 12 lub 18% 100g cukru pudru Składniki na masę serową: 1,3-1,5 kg białego sera (najbardziej lubię gotowy twaróg trzykrotnie zmielony(...)waniliowym na puszystą, jasną masę. Nie mogą być wyczuwalne grudki cukru. Dodawać po 1 żółtku i po trochę sera. Dodać śmietanę, mąkę ziemniaczaną oraz skórkę z cytryny. Chwilę pomiksować. Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie wmieszać ją w masę serową. Na samym końcu dodać skórkę kandyzowaną z pomarańczy i rodzynki. Delikatnie wymieszać łyżką. Wykonanie sernika c.d.: Ciasto wyciągnąć
Mania WypiekaniaWilgotny i mega kremowy sernik na cieście kruchym z dodatkiem soku i otartej skórki cytryny, dzięki temu nie jest mdły, jest orzeźwiający i bardzo smaczny. Sernik jest z tych treściwszych, polecam do przepisu użyć dobrej jakości twarogu tego z kostki lub dobrego z wiaderka. Taki jest najlepszy. Bardzo łatwy do wykonania, sprawdzi się na świątecznym stole. Polecam! Blaszka(...)podpiec 15 minut. Masa serowa: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło przełożyć do misy wsypać cukier oraz cukier z wanilią, ubić mikserem na puszystą jasną masę. Dodać same żółtka jaj, stopniowo po jednym wsypać budynie, wlać sok z cytryny i dodać otartą na tarce skórkę. Białka ubić na gęstą lśniącą
Wanilia i Kardamonnajpyszniejszej cukierni :) WSKAZÓWKI: Do sernika możesz dodać dodatkowo 200 g serka mascarpone - sernik będzie bardziej kremowy i wyższy. Mleko możesz zastąpić częściowo śmietaną 30-36%. Zamiast pasty pistacjowej do sernika możesz dodać krem pistacjowy (słodzony). Dodaj go więcej od pasty (ok. 250-300 g) i zmniejsz ilość słodzidła (do ok. 7 łyżek) Sernik możecie udekorować dodatkowo kremem pistacjowym(...)budynie śmietankowe Dekoracja: krem pistacjowy, pistacje Przygotowanie: 1. Masło roztapiamy w rondelku. Herbatniki kruszymy na miał i mieszamy je z roztopionym masłem. 2. Jajka ubijamy z cukrem/erytrolem/ksylitolem na puszystą masę. Dodajemy pastę pistacjową i miksujemy. 3. Wlewamy mleko/napój roślinny, wsypujemy budynie śmietankowe i stopniowo łyżka po łyżce dodajemy twaróg sernikowy cały czas miksując. 3. Dno tortownicy wykładamy papierem
CzarnawisienkaTo jest ciasto po prostu fenomenalne! Zrobicie go dosłownie w 5 minut. Jest puszyste, a zarazem lekko kruche. Mocno czekoladowe z piękną nutką masła orzechowego
Kuchnia Łukaszazrobić swój wypróbowany SKŁADNIKI Ciasto brownie 60 g gorzkiej czekolady 50 g mąki 60 g masła 60 g cukru 1 jajko Masa serowa 1 kg twarogu na sernik ( gotowy lub zmielony dwukrotnie) 1 szklana cukru kryształ 3 łyżki mąki ziemniaczanej 5 jajek 1 laska wanilii lub cukier waniliowy 100 ml. śmietany kremówki Mus śliwkowy(...)węgierek 3-4 łyżki cukru WYKONANIE Ciasato Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lekko ostudzamy. Jajko z cukrem ucieramy do uzyskania jasnej puszystej masy, a następnie partiami dodajemy roztopioną czekoladę. Gdy składniki się połączą dosypujemy mąkę. Przygotowane ciasto wylewamy do natłuszczonej tortownicy średniej wielkości. Pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni
W kuchennym oknie Ewy