znowu sernik. Sernik krakowski, ale na Mazowszu. My też lubimy serniki. Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki 0,5 szkl. cukru pudru 20 dag zimnego masła 3 żółtka zapach waniliowy Z podanych składników zagniatamy ciasto. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Masa serowa: 1 kg trzykrotnie mielonego(...)szkl. drobnego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 cukry wanilinowe 3 łyżki śmietany kremówki rodzynki skórka cytrynowa Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszysty krem. Dodajemy po jednym żółtku i porcji sera. Wlewamy rozmieszaną w śmietance mąkę ziemniaczaną i miksujemy. Dodajemy rodzynki i skórkę cytrynową. Białka ubijamy na sztywną pianę
Pyszności Słodkościcytryny 3 jajka 250 gr kwaśnej śmietany sok z 1 cytryny Polewa jogurtowa : 150 ml jogurtu greckiego 1 łyżeczka soku z cytryny 1,5 łyżki cukru pudru Jak przygotować sernik nowojorski na herbatnikach . Spód: herbatniki pokruszyć na konsystencję bułki tartej . Masło rozpuścić. Pokruszone herbatniki wymieszać z rozpuszczonym masłem i cukrem pudrem. Okrągłą formę wysmarować papierem do pieczenia. Na spodzie(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 10 minut. Podpieczone herbatniki wyjąć z piekarnika i wystudzić. Masa serowa: do miski wsypać cukier puder, dodać jajka. Ubić na jednolitą, puszystą masę. Następnie, partiami dodać serek mascarpone, serek kremowy oraz kwaśną śmietanę . Cały czas ubijać. Pod koniec ubijania dodać przesianą mąkę krupczatkę, budyń w proszku, sok oraz skórkę z cytryny. Masę serową
mecookspolecam (jak ktoś zrobi, to proszę się pochwalić, życzę miłego dnia i do zobaczenia za tydzień :-) Tortownica 23 cm Spód: 350 g ciasteczek ziarnistych 120 g masła Składniki sernik: 4 duże jajka L 5 łyżek cukru pudru/ ksylitolu 1 cytryna 2 łyżki mąki ziemniaczanej 750 g ricotty Wierzch: borówka amerykańska 1,5 łyżki cukru/ksylitolu 1. Masło roztapiamy, studzimy. Ciasteczka(...)wyrównujemy ręką i ubijamy również ręką. Wkładamy na chwilę do lodówki. 2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy cukier lub ksylitol i ubijamy na puszystą, jasną masę na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i otartą skórkę z cytryny i sok z połowy cytryny (pamiętajmy, żeby cytrynę wcześniej sparzyć), miksujemy już na niższych obrotach. Dodajemy
kruche babeczkiCałości dopełnia biszkopt z przyprawami korzennymi, który to wraz z dynią stanowią świetny duet. Sernik zarówno pięknie wygląda jak i smakuje. Zachęcam również do skorzystania z przepisu na sernik dyniowy na spodzie ciasteczkowym Zapraszam do obejrzenia filmu 🎃 👻 SKŁADNIKI: (tortownica 22cm) Biszkopt korzenny 4 jajka ¾ szklanka cukru ¾ szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)żółtek dodać cukier i zmiksować na puszystą masę. Masę jajeczną dodać do sera i dokładnie wymieszać. Do masy serowej dodać puree z dyni ponownie zmiksować, na końcu dodać sztywną pianę z białek delikatnie szpatułką wymieszać. Masę serową przelać na biszkopt piec w nagrzanym piekarniku około 80 minut w temperaturze 170°C. Upieczony sernik pozostawić do ostudzenia, następnie w stawić
RAROSSAtakich nocy pomyślałam o takim właśnie serniku, jaki dziś pokazuję. Odczekał miesiąc, bo kompletnie o nim zapomniałam i przeglądając dziś instagrama natknęłam się na zdjęcie, które od razu wstawiłam. Sernik jest naprawdę bardzo smaczny, tylko mały ;) więc od razu lepiej podwoić porcję. Pięknej, wiosennej niedzieli! Składniki Spód 130 g maślanych lub czekoladowych herbatników 60 g masła, rozpuszczonego Ciasteczka zmielić(...)szklanki cukru 500 g tłustego, kremowego serka * 3 łyżki śmietany kremówki łyżka gorzkiego kakao Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Jajka ubić mikserem z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać serek i szybko zmiksować całość. Wlać czekoladę i śmietankę, wsypać kakao, całość masy zmiksować dokładnie, lecz nie za długo (tylko do połączenia składników). Wylać na przygotowany spód. Piec
Słodkie inspiracjekilka kropli aromatu śmietankowego lub cytrynowego Składniki na mus: 500 g truskawek ( u mnie mrożone) 1.5 opakowania galaretki truskawkowej Wykonanie: Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, gęstą masę. Twaróg przełożyć do miski. Dodać do niego rozpuszczone masło, proszek budyniowy oraz aromat. Wymieszać dokładnie łyżką (ja mieszałam szeroką, drewnianą łyżką). Ubite na puch jajka z cukrem(...)partiach do miski z twarogiem mieszając całość łyżką. Spód i boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Proponuję również przedłużyć wysokość formy papierem do pieczenia, ponieważ sernik czasami mocno rośnie (ale nie zawsze 😉) . Do tortownicy wlać masę serową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st na 90 - 100 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, a sernik zostawić
Walijskie PichcenieDzisiaj sprawdzony przepis na ciasto z borówkami. Sernik to jedno z moich ulubionych ciast. Dlatego tym razem sernik na kruchym spodzie z dodatkiem borówek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik na kruchym spodzie z borówkami. Składniki Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 420 g 1 masło (zimne) 200 g ¾ szklanki cukru pudru 80 g 1 łyżeczka proszku(...)cukier puder. Miksujemy na puszystą masę. Następnie łyżka po łyżce dodajemy ser, cały czas miksując. Następnie dodajemy mąkę oraz budyń. Miksujemy jeszcze chwilę do czasu, aż składniki się połączą. Część masy wykładamy na podpieczony spód, układamy część borówek, ponownie ser i borówki, aż do wyłożenia wszystkich składników. Na wierzch ścieramy resztę ciasta. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego
To co lubię - gotuję i polecamMagda Oprócz pierniczków, sernika, orzechowca i rolady makowej, na Święta pojawi się zaskakujący przekładaniec. Czemu zaskakujący? A nie jest to typowy świąteczny deser, ale moja kompozycja smakowa sprawi, że w każdym kęsie poczujemy magię świąt. Warstwa pierniczków, wiśni, boska czekolada oraz puszysty niczym pierwszy śnieg krem to wspaniała kompozycja, której trudno się opszeć. Wydaje mi się, że mimo wielu pysznych
Smaczna Stronaktoś jadł sernik z twarogu koziego?! Jeśli nie to zachęcam do wypróbowania! Dodatek truskawek to rozkosz dla podniebienia! Składniki: 2 jaja 70g erytrytolu 25g skrobi ziemniaczanej 200g koziego twarogu aromat waniliowy 100g truskawek Sposób przygotowania: Jaja utrzeć z erytrytolem na puszystą masę. Dodać skrobię ziemniaczaną, aromat i twaróg kozi. Całość dokładnie zblendować blenderem ręcznym. Masę przelać
Truskawkowa FiestaŚwięta za pasem. Niedługo stoły będą uginały się jaj, mazurków, serników i bab. Gdy pierwszy raz usłyszałam o babce z majonezem przeżyłam szok. Ale jak to? Babka z majonezem? Jak to możliwe? Majonez do słodkiego cista? Jak to będzie w ogóle smakować? Okazało się, że babka jest miękka, puszysta a majonez niewyczuwalny. Od tamtej pory nie wyobrażam sobie Wielkanocy
Kuchnia w oparachŚwięta za pasem. Niedługo stoły będą uginały się jaj, mazurków, serników i bab. Gdy pierwszy raz usłyszałam o babce z majonezem przeżyłam szok. Ale jak to? Babka z majonezem? Jak to możliwe? Majonez do słodkiego cista? Jak to będzie w ogóle smakować? Okazało się, że babka jest miękka, puszysta a majonez niewyczuwalny. Od tamtej pory nie wyobrażam sobie Wielkanocy
Kuchnia w oparachmniejszej, warto wtedy podnieść brzeg tortownicy papierem do pieczenia, gdyż masy serowej jest dużo i lepiej nie ryzykować, że sernik zacznie "uciekać" nam podczas pieczenia. Sernik krówkowySkładniki:ciasto kruche120g mąki pszennej50g masła2 łyżki cukru pudruszczypta soli1 żółtkomasa serowa600g twarogu sernikowego75g masła3 jajka2 łyżki mąki ziemniaczanej300g masy krówkowejpolewa 50g orzechów włoskich150g masy krówkowej2 łyżeczki mleka Wykonanie:- mąkę przesiać, dodać(...)papierem do pieczenia), wyrównać- na spód piekarnika wstawić naczynie z wodą, para wodna pomoże sernikowi wyrosnąć równo i nie pękać - piec w 160-170 stopniach przez 80-90 minut- po upieczeniu wyłączyć piekarnik i nie wyjmując sernika, studzić go przy uchylonych drzwiczkach- wystudzony sernik udekorować: orzechy włoskie posiekać drobno, wierzch sernika posmarować łyżką masy krówkowej, wysypać orzechy i lekko
Smakołyki BerenikiSernik ten jest tak wilgotny, że rozpływa się w ustach Składniki SPÓD: 30 dag mąki pół kostki margaryny 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy MASA SEROWA: 1 kg twarogu 2 szklanki mleka pół szklanki oleju 2 budynie śmietankowe 1 szklanka cukru 4 żółtka 2 całe jajka aromat np. pomarańczowy polewa z białek 4 białka pół szklanki(...)mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania 1. spód zagnieść ciasto z mąki, margaryny, jajka, cukru i proszku do pieczenia schłodzić w zamrażarce 2. żółtka zmiksować z jajkami i cukrem aż osiągniemy puszystą masę. Naprzemiennie dodawać twaróg, mleko i budyń cały czas miksując, aż do wyczerpania składników. na koniec dodać olej. 3. na tradycyjną blachę do ciasta wyłożyć pergamin. Wyłożyć spód. ( ja tarkuję
Darcia w kuchnidorośli Polecam! Kruche ciasteczka orzechowe Przepis tutaj (KLIK) Przepyszne i bardzo efektowne ciasteczka, które dzieci wprost pokochają. Racuchy budyniowe z jabłkami Przepis tutaj (KLIK) Prosty przepis na puszyste, mięciutkie i rumiane racuszki z dodatkiem budyniu śmietankowego i jabłek. Palce lizać! Waniliowe cake pops Przepis tutaj (KLIK) Bardzo ostatnio popularne czekoladowe ciasteczka na patyku. Są w miarę(...)naprawdę to upieczony sernik, oblany polewą czekoladową i ładnie przyozdobiony. Prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia. Wszystkie dzieci będą się tymi deserkami zajadać! Soczyste kotleciki serowo-drobiowe Przepis tutaj (KLIK) Delikatne mięsko z kurczaka w mega smacznej marynacie z dodatkiem żółtego sera. Pyszny pomysł na przekąskę dla dzieci! Racuchy twarogowe Przepis tutaj (KLIK) Puszyste, rumiane
Blog z Apetytempopularne w czasach PRL – u ciasto zebra. Jedno z najłatwiejszych ciast. Pieczone w różnych formach – okrągłych, kwadratowych, prostokątnych – zawsze wychodzi… w paski. Przez dziesięciolecia użyczyła swoich barw sernikom i babkom… i nie tylko. Tradycyjna, z ubiegłego wieku – zebra. Składniki: - 2,5 szklanki mąki tortowej* - 5 jaj - 1 szklanka drobnego cukru do wypieków* - 1 szklanka oleju o neutralnym(...)zarazem bardzo prostych ciast. Puszysta i wilgotna dzięki użyciu oleju. Piekłam z 1,5 porcji powyższych składników, w dużej prostokątnej blaszce, o wymiarach 39cm x 30cm x 6cm. Do kawy, herbaty, czy z kubkiem mleka, dla domowników, czy dla gości zebra zawsze się sprawdzi. Gorąco polecam życzę smacznego. Polecam też przepis na Sernik „Zebra” . Wydrukuj przepis
mojewypiekiinietylko