To ciasto zdecydowanie kojarzy mi się z dzieciństwem. Mam piekła go bardzo często. Możecie spotkać je pod różnymi nazwami. Jest trochę podobne do "Izaury", jednak sera
Mania Wypiekaniagodziny, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji (im dłużej gotowana, tym gęstsza będzie konfitura). Pod koniec gotowania dodać utłuczony w moździerzu pieprz. Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zamknąć, ostudzić, ewentualnie zapasteryzować. Smacznego! Mojej używam namiętnie do naleśników, a także do ostatniego sernika dyniowo-pomarańczowego . Pasowała tam idealnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzekażda ma wspaniale dobrany bukiet smaku, wręcz stworzona dla prawdziwych miłośników dobrej herbaty, polecam! Sernik..... Idealny na ciepłe dni , galaretka z cytrynowej herbaty Basilur , delikatna warstwa serowa ze śmietanki i mascarpone na spodzie z puszystych biszkoptów, tworzy ciasto na letnie biesiadowanie pod chmurką do tego filiżanka aromatycznej herbaty i nic więcej do szczęścia nie potrzeba! Składniki: Spód
Wanilia i Kardamondodatkiem masy kajmakowej i budyniu czekoladowego. Spód: 250 g herbatników 10 łyżek mleka 100 g masła Masa serowa: 500 g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego (lub gotowego sera do serników) 500 g mascarpone 4/5 puszki masy kajmakowej 4 jajka 1/3 szklanki cukru 1 budyń czekoladowy 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Polewa: 1/5 puszki masy kajmakowej 2 łyżki mleka 1 łyżeczka masła(...)wylać na spód z herbatników. Piec w kąpieli wodnej (pod spodem ułożyć dodatkową blachę i wylać na nią około 1,5 litra gorącej wody). Najpierw piec około 50 minut w temperaturze 170°C, później zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze 40 minut. Po wyłączeniu piekarnika sernik pozostawić jeszcze na około 10 minut z uchylonymi drzwiczkami. Przygotować polewę
Bulliomomentu ścięcia się wierzchu sernika (środek może być lekko trzęsący się, lecz nie może być płynny)- sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku, studzić przy otwartych drzwiczkach- ostudzony sernik schłodzić w lodówceMUS POMARAŃCZOWY- pomarańcze umyć, obrać ze skórki, wyciąć ze środka cały miąższ (bez błonek), wraz z powstałym podczas wycinania sokiem przełożyć do wysokiego naczynia, odlać około 50ml soku- miąższ(...)osiągnie wymaganą gęstość, zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz zimny, lekko rozmiksowany serek mascarpone- do masy delikatnie dodać lekko gęstniejący mus pomarańczowy oraz ziarenka z 1/2 laski wanilii, wymieszać lub krótko zmiksować na najniższych obrotach- gotowy mus przełożyć na wierzch schłodzonego sernika, wyrównać- sernik z musem schłodzić w lodówce przez całą noc- podawać
Smakołyki Berenikitatki 🙂 Słodka zapiekanka z likierem i truskawkami może być ciekawą odmianą dla tradycyjnych homogenizowanych serników i truskawek zatopionych w galaretkach. Robi się w mig, zjada jeszcze szybciej. Można upiec wcześniej, a przed podaniem podgrzać w mikrofalówce. Idealnie nadaje się na słodką przekąskę pod chmurką 🙂 ZAPIEKANKA […] Artykuł Zapiekanka truskawkowa z adwokatem pochodzi z serwisu Wiszniówka
WiszniówkaDziś zapraszamy Was na bardzo pyszny sernik ze słodką, białą czekoladą i kwaskowatymi porzeczkami. Nasz sernik sporządziłyśmy ze zwykłego, ziarnistego twarogu - czyli coś idealnego dla fanów ziarnistych serników i pasch. Do wykonania nie będzie potrzebny Wam ani mikser, ani maszynka do mielenia twarogu, a tylko i wyłącznie blender, składniki i co najważniejsze.. odrobina chęci. :) Zapraszamy do wypróbowania(...)wszystko razem mielimy za pomocą blendera, aż do dokładnego połączenia się składników. Pod koniec dodajemy roztopioną czekoladę(robimy to stopniowo, porcjami) nie zaprzestając blendowania. Na herbatnikowy spód wylewamy połowę masy serowej, na tę warstwę wykładamy połowę owoców porzeczki i zalewamy pozostałą porcją masy serowej. Na wierzch sernika wykładamy pozostałą część porzeczek, które dociskamy lekko dłońmi po to, aby dobrze
Symfonia SmakówHerbatniki kruszmy na drobne okruchy. Margarynę roztapiamy i wlewamy do pokruszonych herbatników. Mieszamy wszystko i wykładamy je na dno tortownicy. Ugniatamy masę aby stanowiła zwarty spód pod ciasto. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru pudru oraz jogurtu. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i dodajemy ją stopniowo do masy. Wszystko dokładnie mieszamy i gdy będzie(...)Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Truskawki myjemy obieramy z szypułek i miksujemy na mus. Gdy galaretka będzie chłodna należy dodać do niej mus i wlać całość na sernik. Ciasto trzymam w lodówce aż do stężenia galaretki:) smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzielato nie rozpieszcza nas gorącym słońcem, ale można sobie pozwolić na kawałek ciasta na zimno. Taki sernik zawsze się chętnie zje. Dlatego zachęcam Was do zrobienia tego pysznego sernika. U mnie został "pochłonięty" w jeden dzień. (tortownica średn. 26 cm) Składniki na biszkopt: 2 jajka 60 g mąki pszennej tortowej 2 łyżki kakao(...)kolorze jagodowym jagody, lub borówki do dekoracji Wykonanie: Upiekłam spód do sernika. Piekarnik włączyłam na 180 °C. Spód tortownicy ( średnicy 26 cm) włożyłam papierem do pieczenia. Oddzieliłam białka od żółtek. Mąkę i kakao przesiałam do miseczki i wymieszałam. Z białek ubiłam sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypywałam partiami cukier. Ubiłam na wysokich obrotach miksera. Nie przerywając u bijania
Kuchnia u KrysiDzisiaj o moim ulubionym śniadaniu. Często pod zdjęciami na instagramie dostaję pytania, więc teraz witam Cię w moich skromnych progach i zapraszam dalej po przepis:) Jak
fitolarun.blogspot.comnastępnie wybrać dogodny dla nas termin dostawy i czekać na kuriera, który przywiezie wybrane produkty pod wskazany adres. Wygodne zakupy on-line to dobry sposób na zaopatrzenie się w dobrej jakości produkty od sprawdzonych producentów, które często są trudno dostępne w zwykłych sklepach. Sernik na zimno Sernik na zimno to lekka i orzeźwiająca wersja popularnego deseru. Latem, kiedy
Kuchcik gotujemożna dodać 1 łyżeczkę żelatyny, aby mieć pewność, że galaretka nam dobrze zastygnie na naszym serniku. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ucieramy. Do utartej masy dodajemy ser, dokładnie ucieramy ( miksujemy ) na jednolitą masę. Pod koniec ucierania wlewamy tężejącą galaretkę cytrynową i mieszamy, aby galaretka dokładnie połączyła się z masą
Przepisy i porady kulinarnePrzepyszne ciasto, które powstało z połączenia murzynka z sernikiem. Ciasto jest bardzo delikatne i pulchne, podobnie jak masa serowa. Podany niżej przepis jest na tzw. dużą blachę. Nie wiem skąd pochodzi nazwa tego ciasta Isaura (chociaż właśnie pod taką nazwą to ciasto widniało w naszym zeszycie z przepisami). Ciasto również nazywane jest Cielaczkiem (w tym wypadku nie trudno zgadnąć skąd
coolinarnastrefa.blogspot.comdbać o linię. ;) Zdrowy sernik, bez mąki, praktycznie bez cukru (dodałam 2 łyżeczki cukru z wanilią) i zbędnych tłuszczy. Bardzo delikatny i puszysty, co to dużo mówić fit sernik idealny :). Spód: 9 łyżek otrębów orkiszowych (mogą być także inne np. owsiane) 4 żółtka 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady z dużą zawartością kakao 6 łyżek mleka Czekoladę ścieramy(...)cukru) płatki migdałowe Helio Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Ser mieszamy z jogurtem i budyniami, a następnie ostrożnie łączymy z pianą z białek. Masę serową wykładamy na podpieczony spód, posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy przez 50 minut w 170 st. C. Jeśli nie chcecie by sernik opadł po upieczeniu opadł, pozostawcie go do ostygnięcia
Cynamonowe szczęściePewnie wszyscy uwielbiają deser pod nazwą ,,czekoladowe salami”, bo jest to bardzo prosty, szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny deser. Przepis, który dzisiaj prezentuję
Kuchnia Łukasza