kaca. Za to była czasem szampańskiej zabawy w doborowym towarzystwie. Niech taki też będzie ten Nowy Rok, pełen radości i szczęścia, wśród ludzi nam bliskich i życzliwych.Sernik karmelowy z sosem toffiskładniki;200 g ciasteczek korzennych90 g masła250 g serka mascarpone500 g twarogu śmietankowego4 jajkasos toffi150 g cukru150 ml śmietany50 g masłaWykonanieCiasteczka miksujemy na piasek. Dodajemy(...)masła. dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.Ser mascarpone i twaróg ubijamy mikserem z jajkami. Pod koniec ubijania dodajemy do sera połowę sosu toffi. Gotową masę serową wykładamy na spód z ciasteczek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C przez 40-50 minut.Gotowy sernik do czasu podania przechowujemy w lodówce. Podajemy go z pozostałym sosem toffi
Przysmaki Karolkistopni. Piec około 2 godziny 15 minut. Można pod koniec pieczenia na wierzch położyć kawałek folii aluminiowej na wierzch, żeby się nie przypiekł za bardzo. Po upieczeniu bardzo ostrożnie wyjąć i zdjąć folię, studzić na kratce. Po wystudzeniu wstawić do lodówki na około 12 godzin.Smacznego Źródło: http://foodforahungrysoul.blogspot.de/2010/12/new-york-cheesecake.htmlPost Sernik nowojorski pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plprawdę przez przypadek, a totalnie podbiła moje ( i nie tylko moje! ) serce! To takie połączenie tarty , sernika i szarlotki – czyli chyba tych ciast, które lubimy najbardziej! Kruche, chrupiące ciasto francuskie przykryte masą serową i soczystymi jabłkami zapiekanymi pod kryształkami cukru jest fantastycznym pomysłem dla wszystkich łasuchów! Robi się ją błyskawicznie i jest świetnym pomysłem do popołudniowej kawki! Ps. kolega
Ostra na Słodkokońca. Ja mam dzisiaj dla Was babkę wspaniałą! Wyszła dokładnie tak jak oczekiwałam :) Długo zachowuję świeżość i wilgotność, pod warunkiem, że przechowywana jest w zamkniętym pudełku lub zawinięta w folię. Babka marmurkowa jest znakomitym ciastem obok mazurków czy wielkanocnych serników. Koniecznie wypróbujcie na tegoroczne święta! Składniki: (na formę keksówkę o wymiarach 20x10 cm) Ciasto
Nastoletnie Wypiekaniełyżki lub silikonowej łopatki wmieszać ją z masa serową. Pod koniec wsypać bakalie-lub nie _ i delikatnie wymieszać. Teraz gotową masę przelać do formy wyłożonej krakersami pokruszonymi i wstawić do gorącego (175-180°C) piekarnika i piec około 30-35 minut .Po tym czasie piekarnik wyłączyć, drzwiczki lekko uchylić. Sernik wyjąć z piekarnika ,kiedy przestygnie . Smacznego
w mojej kuchnichce sernik... A gdyby tak wykorzystać zasoby lodówki? W końcu są to serki homogenizowane, podobnie jak serwiaderkowy do serników. Nic więcej, tylko od razu zabrałam się do dzieła. SERNIK "BAKUSIOWY". /przepis autorski;/ blaszka ok. 23x30 cmciasto: szklanka mąki pszennej 3 łyżki cukru 3 żółtka 1/2 kostka masła kilka kropel aromatu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych(...)aromatem waniliowym. Cienkim strumieniem wlewam olej. Dokładnie miksuję na wolnych obrotach. Białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Lśniąca, sztywną pianę delikatnie przekładam do sera, na zmianę wlewając porcjami mleko. Mieszam za ppomocą drewnianej łyżki (tak robimy od pokoleń - sernik jest wtedy niewiarygodnie pulchny, jeśli nie zostanie "potraktowany" mikserem). Wylewam na gotowy spód. Całość piekę
W kuchni Karmel-itkikokosowy "sernik na zimno" z jogurtu z malinami (w środku), podany z resztą malin, domowym dżemem truskawkowym (2014r.) i masłem orzechowym~ Dzisiaj jestem już bardziej wypoczęta niż wczoraj, więc mogę coś napisać :) Najpierw chciałabym napisać ogólnie, że cały wyjazd bardzo mi się podobał, Słowacja bardzo mi się podobała - piękny kraj! Góry to po prostu cud...Mogłabym tam mieszkać(...)grillowanymi warzywami i pestkami dyni (był jeszcze parmezan, ale zrezygnowałam), a mama jadła sernik z polewą karmelową. Do picia - cytrynowy radler :D ♥ który zresztą w ilości sztuk 6 przyjechał z nami do Polski... :D A oprócz piwa przywiozłam jeszcze... od lewej - kaszka gryczana błyskawiczna, pod nią masło orzechowe w drugim rzędzie na górze gryczano-kukurydziany
breakfast of dreamswłaściwie żywienia ;) Nie powiem miło by mi było gdyby każdy odwiedzający i doceniający mój blog zostawił pod tym postem komentarz, może to mi da pozytywnego kopa? ;) potrzebuję tego. Praca i stres z nią związany wysysa ze mnie dobry humor. Przepis na ten sernik wymyśliłam w zeszłą środę, kiedy wracałam z dworca do domu. W końcu prosiliście o jakieś ciasto
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćcytrynowy sernik z serka wiejskiego z borówkami i miodem Cudowna skorupka się zrobiła, następnym razem tylko wsadzę go na noc do lodówki ^.^Śniadanie pod tytułem.. mam czas.... ups, nie mam czasu xdNoo, tak bo nie byłabym sobą gdybym się nie poparzyła choć raz na dwa dni.Przepis:200g serka wiejskiegook.70-100g mielonego serajajko20g waniliowego proszku budyniowegoskórka starta z cytrynysok
More food, love and dreamsgarnka, zmielić blenderem na gładką masę ***. Sok, który powstał podczas pieczenia trzeba wylać. Puree zagotować na małym ogniu****, doprowadzić do wrzenia, uwaga dynia lubi bulgotać , więc lepiej podgrzewać pod uchyloną pokrywką. Koniecznie na małym ogniu, bo dynia niekiedy lubi się przypalić. W przypadku odmian wodnistych gotować do momentu aż woda zredukuje się o 1/3. Wrzącą dynię przekładać do słoików, natychmiast(...)wszelki wypadek ustawiam słoiki w pojemniku, na wypadek gdyby jakiś pękł. Puree z dyni idealnie nadaje się do zupy dyniowej, robiłam też z niego niby pączki z lukrem pomarańczowym , sernik dyniowy i ciasto drożdżowe. Do dyni fajnie pasują takie przyprawy jak: cynamon, ziele angielskie, kminek, goździki, gałka muszkatołowa. *Aktualizacja, w 2015 roku zakupiłam 10 kg dyni piżmowej
moj przepis napod swój gust :) Składniki na spód:1,5 szkl. mąki pszennej125 g masłapół szkl. cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia2 żółtkaMasa makowa:40-50 dag maku500 ml mleka4 białka szczypta soli do białek 1 szklanki cukru4 łyżki kaszy manny kilka kropel aromatu waniliowegoMasa serowa:1 kg sera twarogowego (w wiaderku 3-krotnie mielony na sernik
Bon Appetit Małgorzatypiękny kolor i ładnie prezentuje się na stole. Jest aksamitnie kremowy, nie za słodki, ten sernik posmakuje każdemu. Prosty do upieczenia, a gdy masz upieczona dynię przygotowanie sernika nie zajmie wiele czasu. Przygotowany na spodzie z kruchego, bardzo chrupkiego ciasta. Idealny dla fanów i dynii i czekolady. Składniki na foremkę 24 cm: 120 g mąki orkiszowej pół na pół(...)warstwy pod ciężarem masy będą rozlewać się same, a jeśli nie to rozpłyną się w piekarniku pod wpływem temperatury wstawić do nagrzanego piekarnika do 180`C i piec 15 minut, następnie zmiejszyć temperaturę do 150`C i piec kolejne 75 minut. Sernik jest upieczony, gdy boki są ścięte, środek pozostanie drżący. Początkowo studzić w uchylonym piekarniku, następnie na kratce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wody i odstaw do ostudzenia. Po około 30 minutach wylej na sernik ostudzoną zieloną galaretkę i znowu schowaj na około 30 minut do lodówki. Rozpuść dwie łyżki żelatyny w połowie szklanki gorącej wody. Odstaw. Gdy zielona galaretka już stężeje ubij dwa białka z szczyptą soli, a pod koniec ubijania dodaj jedną łyżeczkę soli. Żółtka utrzyj z 4 łyżkami cukru(...)folią i schowaj ponownie na około 30 minut. Przygotuj galaretkę czerwoną. 1 i 1/2 galaretki rozpuść w półtorej szklanki wody. Ostatni etap to wylać wystudzoną galaretkę na sernik, schować go do lodówki, odczekać 30 minut i częstować się . SMACZNEGO> CMOK
Pasje Jolkimasę serową. Ser przekręcić przez maszynkę. Wymieszać ser z masą kajmakową, cukrem i żółtkami. Pod koniec dodać pure z dyni, proszek budyniowy i cynamon. Z białek ubić pianę. Pianę dodać do masy serowej - delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód ciasteczkowy. Sernik wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, stawiając na dno piekarnika naczynie z wodą
kolorowotorcikowopewnością wcześniej przygotowujemy sobie listę zakupów, ale również wypieków. Na moim stole świątecznym zabraknąć nie może sernika oraz makowca. W tym roku natknęłam się na pięknie wyglądający tort na stronie Moje Wypieki. Nie byłabym sobą gdybym przepisu nie zmodyfikowała pod siebie samą. Największą zmianą jest likier pomarańczowy, zastąpiony wódką o tym smaku i dużą ilością soku ze świeżo
ChilliJemyciachnęłam sobie za jednym zamachem trzy palce, a już udało mi się uszkodzić przy krojeniu fig do sernika (o którym będzie niedługo, bo wyszedł pierwszorzędny). Rana była troszkę głębsza niż zazwyczaj, bo nóż mi wjechał w palec prostopadle, a nie pod jakimś przyjemniejszym kątem, ale zakleiłam wszystko plastrem i stwierdziłam, że chyba jeszcze od tego nie umrę
Pożeraczka, czyli raz adobrzenajlepiej całą noc.Przed podaniem udekorować połamanymi ciasteczkami.Smacznego!A teraz Wam się przyznam do małego bubla... Gdybym ten sernik robiła dla gości, byłabym podłamana. Kiedy bowiem wkładałam go do lodówki nie zauważyłam, że mi się półka lekko obsunęła, i tortownica stała pod lekkim kątem. Przez to jest odrobinę wyższy z jednej strony, co widać na zdjęciu...Oczywiście, żadna to tragedia
Pożeraczka, czyli raz adobrze