znajduję.Wychodzę na ogród, z czerwoną miseczką w ręku. Z aparatem na szyi.Szukam inspiracji pośród malinowych krzewów.Znajduję. SERNIK KOKOSOWY Z MALINAMI. (aj tam, aj tam, mój i tyle xd ) spód: 200g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 100g cukru pudru 150 miękkiej margaryny masa serowa: 1,2 kg białego twarogu (nie mielony) 4 świeże jajka(...)masę. Delikatnie wmieszałam maliny, które najpierw troszkę obtoczyłam w mące. Wylałam masę na spód, poukładałam na wygładzonym wierzchu maliny. Temperaturę pieca obniżam do 175 stopni. Sernik piekę ok. godziny. Zostawiam do wystygnięcia w piekarniku, lekko go uchylając po 15 minutach od wyłączenia. Smacznego! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiTradycyjny, prawdziwy, typowo polski sernik. Bardzo sycący, wilgotny, pyszny. W moim rodzinnym domu pieczony niegdyś niemal na każde święta. W tym roku ponownie zagości na naszym świątecznym stole ( pomimo tego, że uwielbiam eksperymentować i testować przeróżne nowości, to czasem lubię sięgnąć po stare, sprawdzone przepisy ). Polecam go także i Wam. Pamiętajcie, że kluczem do sukcesu w przypadku serników(...)sztywną pianę. Delikatnie wmieszać ją do masy serowej za pomocą szpatułki lub łyżki. Masę serową przelać na podpieczony spód, wyrównać. Na wierzch zetrzeć drugą część zamrożonego ciasta. Sernik piec około 60 - 75 minut ( do momentu, aż podniesie się środek sernika; w pierwszej kolejności podnoszą się boki ) w temperaturze 160 - 170°C. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Smacznego
Opowieści z piekarnikaśmietanowa została zamknięta pomiędzy dwoma warstwami pysznego kakaowego ciasta. Jednak to ciasto jest dużo lżejsze i mniej kaloryczne od tradycyjnego sernika. Jak ktoś nie piecze często serników to może się nabrać jedząc ten oszukany sernik bez sera. Czekam na Wasze opinie, my je uwielbiamy. Piekłam też oszukany sernik na jogurcie ! Możecie też zainspirować się innymi moimi wypiekami: Sernik nowojorski Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką Jak przygotować oszukany sernik, czyli Ciasto kakaowo-śmietankowe. Składniki na ciasto: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1/3 szklanki cukru 3 żółtka 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła Przygotowanie ciasta kakaowego: Suche składniki mieszamy w misie robota, dodajemy żółtka, cukier i pokrojone w kostkę masło
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękolejne słodkie propozycje, które z pewnością podbiją Wasze serca. Na pierwszy ogień coś dla miłośników brownie i pieczonych serników. Połączenie tych dwóch ciast uwielbiam, ale nie wiedziałam, że dodanie do tego duetu owocowego delikatnego sernika na zimno będzie tak smacznym rozwiązaniem! Sezon na owoce leśne jest w pełni, więc grzechem byłoby nie skorzystać. Tym bardziej, że maliny rosną(...)masy wolnym strumieniem wlewamy czekoladę, mieszamy. Mąkę przesiewamy z kakao (opcjonalnie także proszkiem do pieczenia) i szpatułką delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy na blaszkę, której spód wyłożyliśmy papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 170⁰C na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy sernik. Sernik: Żółtka, cukier, ser oraz esencję waniliową miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy
Kuchnia w czekoladzielodówki i na ciasto wyłożyć masę serową, na wierzchu rozłożyć rabarbar, z 1/4 reszty ciasta palcami odrywać kruszonkę na rabarbar piekarnik na 180 C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, sernik w formie wystudzić, najlepiej całą noc, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik jest po prostu pyszny...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięklik ] i zauroczył mnie bardzo gdyż ja jestem sernikowym pożeraczem więc czemu tego z makaronem nie spróbować. Pozmieniałam trochę po swojemu i sernik, pyszny wyszedł z pieca. Sernik jest wariacją na temat żydowskiego kugla, który w wersji podstawowej też wart jest wypróbowania ale o tym kiedy indziej. Teraz sernik, pyszny i aromatyczny, zapraszam. Sernik z makaronem
Moje Małe Czarowanietemu podałem przepis na pyszny sernik z budyniem , który osiągnął dużą popularność na blogu. Dziś prezentuję wam pyszną modyfikację tego sernika, czyli sernik z budyniem bez pieczenia Sernik jest bardzo smaczny, szybki w przygotowaniu, puszysty, no po prostu idealny sernik na zimno. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 750 g twarogu sernikowego 4 łyżki cukru (jeżeli lubimy
Kuchnia ŁukaszaKocham serniki. Wszelkiego rodzaju, ale nie te bez pieczenia, ale właśnie takie pieczone, no ostatecznie może być gotowany :) . Na moim blogu nie ma ich jeszcze zbyt wiele, ale nadrobimy zaległości. Szczególnie, że zbliżają się święta, a u mnie zawsze w tym czasie gości pieczony sernik. Dzisiaj sernik krakowski, który zawsze musi być z kratką(...)pomarańczową, a na sam koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na ciasto i ułożyć paseczki ciasta tworząc kratkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 1 godzinę. sernik krakowski
O kuchni z uczuciemPodczas przeglądania starych maminych przepisów znalazło się kilka "perełek"- ciast pieczonych jeszcze przez babcię ale trochę zapomnianych. Tak jak ten sernik, pieczony ostatni raz ze dwadzieścia lat temu. Lubię "odkurzać" takie stare przepisy, bo dzięki nim czuję się jak dziecko na herbatce u babci. *foremka 23*23 cm Składniki: na kruszonkę: 1,5 szklanki mąki(...)szklanki cukru 2 żółtka 120 g masła 4 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową: 750 g sera na sernik 5 jajek 1 szklanka cukru 1/2 kostki masła 4 łyżki soku z pomarańczy 3 łyżki kaszy manny 1 opakowanie budyniu waniliowego Składniki kruszonki umieścić w misce i szczypać palcami aż wszystkie połączą się
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDawno nie piekłam sernika...no i trza było to nadrobić...skorzystałam z tego przepisu.Sernik wyszedł pyszny..tylko jak dla mnie spód troszkę za suchy. CIASTO: 25 dag mąki pszennej 125g margaryny 4 łyżki cukru pudru kakaowego [kakao] 1 żółtko 1 jajko całe 2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA: 1 kg serka waniliowego 0,5 l mleka 1 laska
Moje domowe kucharzeniełyżeczki proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier i żółtka. Do masy dodajemy wymieszane obie mąki i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy roztopioną margarynę i zmielone orzechy. Ciasto orzechowe pieczemy w dużej prostokątnej blaszce ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Sernik: 1 kg białego sera 8 jajek(...)margaryny 450 g cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Margarynę ucieramy z cukrem, dodając po jednym żółtku. Ucierając dodajemy ser i wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej. Sernik pieczemy w tej samej blaszce co ciasto orzechowe - ok. jednej godziny w temperaturze
Pyszności Słodkościgęstego jogurtu greckiego lub gęstej kwaśnej śmietany homogenizowanej (18% lub 30%) 1/4 szklanki mleka skondensowanego słodzonego Zaczynamy od wykonana spodu sernika. Wszystkie składniki na spód, włożyć do malaksera i utrzeć na mokry piasek. Przygotować tortownicę. Wyłożyć ją papierem do pieczenia, a następnie oblepić dno i boki formy masą ciasteczkową, mocno ją uklepując i dociskając (fot.1) . Wstawić do lodówki. Ananasy wyjąć(...)piec przez 100 minut. Po tym czasie wysunąć sernik z piekarnika i wylać na niego mieszankę jogurtu greckiego (lub śmietany) z mlekiem skondensowanym. Piec sernik jeszcze przez 15 minut, tak jak poprzednio w 120˚C. Sernik całkowicie ostudzić. Po ostudzeniu obkroić nożem przy samych bokach tortownicy, zdjąć obręcz i wstawić na całą noc do lodówki
Świat Ciastalubilam tradycyjnego sernika, za to za tym wrecz przepadalam. I choc jest to chyba najbrzydszy sernik jaki widzialam, to mimo wszystko nadal pozostaje na liscie moich faworytow. Mam nadzieje, ze i Wam zasmakuje gdy zdecydujecie sie go upiec.Sernik pieczony z serkow homogenizowanychskladniki: 6 jajek 3 serki homogenizowane (po 200g) 1 szklanka cukru 3 czubate lyzki maki(...)piekarniku nagrzanym wczesniej do 180°C.Po upieczeniu sernik ozdabiamy polewa. Ja uzylam polewy, na ktora przepis podawalam tu przy okazji tortu makowego.Smacznego!Uwagi: Ten sernik bardzo duzo urosnie w czasie pieczenia, ale niestety potem opadnie dosc mocno.Przed podaniem nalezy umiescic go w lodowce, bo taki smakuje najlepiej. Ja radze chlodzic go przez cala
Przysmaki Karolkijestem amatorką pieczenia serników, ponieważ unikam ciast w których trzeba osobno ucierać żółtka i osobno ubijać białka :-P To takie nudne i pracochłonne! Ale za to uwielbiam je jeść! Chyba nie ma lepszego ciasta na świecie jak sernik wiedeński. W związku z tym, że mamy noworoczny koncert wiedeński to i musimy mieć upieczony w domu sernik wiedeński ! :) Przy(...)Ciasto wlewamy do tortownicy (średnica ok. 25 -27 cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy pierwsze 30 minut w 180 stopniach, następne pół godziny 160 stopniach i następną godzinę w 120 stopniach C. Razem pieczemy 2 h. Po upieczeniu pozostawiamy sernik na pół godziny w zamkniętym piekarniku, a po pół godzinie uchylamy drzwiczki. Następnie czekamy aż sernik
Bon Appetit Małgorzatykawą i amaretto. Do tego masa serowa no i czekolada na wierzchu ( musiała być ) Całość naprawdę rewelacyjna. Spód piekłam dłużej niż w oryginale, ale o dziwo te biszkopty na wierzchu nawet się nie zarumieniły ( o co się obawiałam). Polecam wszystkim wielbicielom serników i/lub tiramisu i nie tylko im, ponieważ jest to świetna alternatywa dla klasycznych serników Składniki na tortownicę(...)miksujemy. Przelewamy na spód i pieczemy najpierw 15 min w 170 stopniach a następnie 90 minut w 120 stopniach. Pod sernik wkładamy naczynie z wodą, żeby nasz sernik piekł się w towarzystwie pary wodnej. Będzie wówczas bardziej kremowy. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku a potem na kratce. Po całkowitym ostudzeniu szykujemy polewę. Podgrzewamy kremówkę i dodajemy
Relaxtime