estetykę deseru, ponieważ deser w pucharku zazwyczaj wygląda niesamowicie dobrze i zachęcająco. Sernik gotowany ma tę zaletę, że smakuje wyśmienicie, nie trzeba go piec, przygotowanie zajmuje o wiele mniej czasu niż przygotowanie sernika pieczonego, a czas oczekiwania na zjedzenie go (odpoczynek w lodówce) jest krótszy niż czas oczekiwania na sernik na zimno. To główne zalety, choć dodałabym
MamaOskarkaspód: 1 szczypty soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 120 gramów masła 120 gramów cukru 160 gramów mąki Do miski wsypuję mąkę, dodaję proszek do pieczenia i sól. Mieszam. Dodaję jajko, masło (miękkie), cukier i mieszam by powstało ciasto. Wykładam ciasto do brytfanki, rozkładam równomiernie, piekę przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Masa serowa(...)budynie waniliowe Jajka wrzucamy do miski. Miksujemy żeby powstała puszysta masa. Wrzucamy pozostałe składniki i mieszamy. Masa będzie płynna, ale zgęstnieje podczas pieczenia. Gdy spód się upiecze wyjmujemy go i przekładamy masę serową. Pieczemy sernik przez 50 minut w 180 stopniach. Piana: 4 białka pozostałe z masy serowej 1/2 szkl cukru szczypta soli Białka ubijamy z solą
MojaQchnia.plprzekąska, czy dodatek do ulubionej kawy, kiedy goście u progu. Owoce dodajemy według uznania, mogą być także mrożone, a można obejść się także bez nich. Łatwy fit sernik pieczony z białego sera. Puszysty, wilgotny i niczym od babci. Składniki na tortownicę 26 cm: 1 kg białego sera (może być niskotłuszczowy) zmielonego trzy razy* 250 ml mleka(...)delikatnie, za pomocą łyżki wymieszać i dosłodzić do smaku. Sernik wlać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki, posypać owocami i wsunąć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec około 50 minut za złoty kolor. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Sernik może mocno pójść w górę, a po uchyleniu nieco opaść. To normalne. Polecam! I życzę
Poezja Smaków - blog kulinarnySernik z kremem i owocami, to połączenie klasycznego pieczonego sernika z dodatkiem w postaci kremu na bazie śmietany z galaretką, udekorowanego świeżymi lub mrożonymi owocami. U mnie całość w wersji z owocami leśnymi (wykorzystałam mrożone jagody i maliny).Całość ładnie się prezentuje i wybornie smakuje. SKŁADNIKI 1 kg sera twarogowego z wiaderka 125 g masła 180 g cukru(...)pieczenia. W garnuszku zagotować 150 ml wody, wyłączyć palnik, wsypać galaretkę i dobrze wymieszać, tak aby żelatyna się rozpuściła. Zostawić do ostudzenia. Zimną śmietanę ubić stopniowo dodając cukier waniliowy. Na koniec dodać lekko już tężejącą galaretkę i krótko zmiksować. Krem wyłożyć od razu na wierzchu sernika, równomiernie rozsmarować i włożyć do lodówki na około 2-3 godziny. Sernik przed
Passions hobbies lifeUwielbiam serniki i staram się nie piec w koło tego samego. Ostatnio zalazłam zakamuflowane biszkopty, wiec stwierdziłam, że trzeba spróbować zrobić na nich sernik. I tak oto wyszedł całkiem pysznie :) Masa sernikowa: 1 kg twarogu 1 1/3 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń waniliowy 7 żółtek 4 białka skórka otarta z 1 cytryny Dodatkowo: ½ szklanki rodzynek(...)niej cukier i miksujemy do momentu, gdy się rozpuści. Na koniec dodajemy proszek budyniowy i całość jeszcze raz miksujemy. Gotową masę bezową delikatnie rozsmarowujemy na wierzchu sernika. Sernik pieczemy około 50 minut w 180°C. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google
Smakowy Rajsernik będzie pieczony w tortownicy, bo piec należy w kąpieli wodnej, czyli blachę z sernikiem włożyć do większej blachy i wypełnić ją do połowy gorąca wodą. Piec w temp. nie przekraczającej 180 C (170-180) minimum 1,5 godziny uzupełniając wodę (zaglądać co 30 minut), na środkowej półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika sernik może się delikatnie
greenscarfPrzepyszny w smaku, kremowy i o ciekawym wyglądzie sernik, który smakuje jak... sernik z czekoladą :) uwielbiam go! Mama piecze go od lat (wiem, że przepis dostała od kogoś z rodziny), ja sama też piekłam już z 3-4 razy, ale nigdy nie doczekał się zdjęcia :) taki jest pyszny, że znika moment! W końcu i na niego(...)ostrożnie wykładamy pozostałą masę kakaową - ja to robię tworząc łyżką kleksy, które następnie staram się rozsmarować po powierzchni sera. Wytworzą nam się samoczynnie nierówności, które nadają uroki sernikowi. Sernik pieczemy 1 godzinę 180 stopniach. Polewa: Pozostawioną masę kakaową podgrzewamy (np. w garnku z gorącą wodą), aby się rozpuściła i polewamy nią przestudzony sernik. Posypujemy wiórkami lub kolorową posypką
Kolorowy PrzepisownikSkładniki: CIASTO KRUCHE: mąka pszenna 3 szklanki, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, cukier puder 1/2 szklanki, margaryna 200 gram, żółtka 5 sztuk "M", śmietana gęsta 1,5 łyżki, kakao 1 łyżka SERNIK: jajka 8 sztuk "M", cukier 1 szklanka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, serek twarogowy śmietankowy 1 kg, jogurt naturalny 200 ml, budyń waniliowy 1 opakowanie lub sernix, rabarbar(...)wlać masę serową, dodac pokrojony i obrany rabarbar, na tarce duże oczka zetrzeć ciemne ciasto na kruszonę na rabarbar piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, zostawić w formie do wystygnięcia - sernik jest słodko-kwaskowaty z chrupiąca kruszonką...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPyszny, leciutki i puszysty sernik na zimno z truskawkami z masą z pianek marshmallow. Świetny przepis na sernik bez pieczenia :) SKŁADNIKI Spód ciasta: 300g herbatników 100g masła Masa: 1 szklanka mleka 2 szklanki śmietany 30% 70g białych pianek marshmallows 2 łyżki cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki wrzątku Galaretka: 200-250g truskawek(...)wstawiamy do stężenia do lodówki. W międzyczasie kroimy truskawki w plasterki, a galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Ostudzoną galaretkę również wstawiamy do lodówki. Kiedy zacznie gęstnieć, rozkładamy na serniku truskawki i zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. Smacznego :) źródło inspiracji
Moje Kuchenne RewelacjeOstatnio na nowo odkryłam potencjał serników. Udają się zawsze (od początku mojej przygody z pieczeniem tylko raz mi nie wyszedł). Tym razem rewelacyjny sernik na maślanym spodzie, z posmakiem likieru amaretto i gruszkami nadzianymi masą marcepanową. Bardzo polecam! Składniki Spód 85 g masła 125 g mąki pszennej szczypta soli 2 łyżki cukru pudru Z wszystkich składników zagnieść ciasto, wcisnąć(...)łyżki amaretto łyżka mąki ziemniaczanej Jajka ubić z cukrem, dodać serek, amaretto i mąkę, zmiksować jeszcze chwilę (nie za długo). Wylać na schłodzony spód. Ułożyć gruszki na obwodzie sernika. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 35-40 min. * może być domowa, np. jak tutaj klik
Słodkie inspiracjedodatkowych składników zdecydowałam się sernik upiec. Na sernik pistacjowy w wersji "bez pieczenia" będzie jeszcze pora, ale pomysłu na razie Wam nie zdradzę, ale za to napiszę jak zrobić wyjątkowy, kremowy i lekko egzotyczny sernikiem pistacjowy. SERNIK PISTACJOWY Z NUTĄ IMBIRU (pistachio & lime cheesecake) Składniki: spód: 100 g herbatników 4 łyżki wiórków(...)ciastek i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po tym czasie przykręcamy piekarnik do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 20 minut (najlepiej sprawdzić metodą patyczka czy już można skończyć pieczenie) Sernik studzimy w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. polewa: 250 g sera miksujemy z cukrem pudrem i pastą pistacjową. Smarujemy nią wierzch
Bon appetit mon amiewykładam papierem do pieczenia , sam dół. Herbatnikami wykładam dno tortownicy( jak zostają luki to kruszę w te miejsca herbatniki). Przekładam z misy masę serową do formy . Formę z pieca tą czarną zalewam wodą tak aby trochę więcej dno zakryć. Wkładam do pieca i nastawiam go na 200 stopni. Wstawiam sernik i piekę koło godziny w 200 stopniach(...)Kiedy widzę , że góra się za mocno przypieka to zakrywam folią aluminiową. Sernik się piecze , a ja w tym czasie rozrabiam galaretki poziomkowe w 600 ml wrzątku. Zostawiam do ostygnięcia. Sernik upieczony ostudzony . Wsypuje jagody na niego i zalewam tężejącą galaretką . Wstawiam na noc do lodówki . Pyszny wyszedł
Różowa kuchniaznajduję.Wychodzę na ogród, z czerwoną miseczką w ręku. Z aparatem na szyi.Szukam inspiracji pośród malinowych krzewów.Znajduję. SERNIK KOKOSOWY Z MALINAMI. (aj tam, aj tam, mój i tyle xd ) spód: 200g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 100g cukru pudru 150 miękkiej margaryny masa serowa: 1,2 kg białego twarogu (nie mielony) 4 świeże jajka(...)masę. Delikatnie wmieszałam maliny, które najpierw troszkę obtoczyłam w mące. Wylałam masę na spód, poukładałam na wygładzonym wierzchu maliny. Temperaturę pieca obniżam do 175 stopni. Sernik piekę ok. godziny. Zostawiam do wystygnięcia w piekarniku, lekko go uchylając po 15 minutach od wyłączenia. Smacznego! Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiTradycyjny, prawdziwy, typowo polski sernik. Bardzo sycący, wilgotny, pyszny. W moim rodzinnym domu pieczony niegdyś niemal na każde święta. W tym roku ponownie zagości na naszym świątecznym stole ( pomimo tego, że uwielbiam eksperymentować i testować przeróżne nowości, to czasem lubię sięgnąć po stare, sprawdzone przepisy ). Polecam go także i Wam. Pamiętajcie, że kluczem do sukcesu w przypadku serników(...)sztywną pianę. Delikatnie wmieszać ją do masy serowej za pomocą szpatułki lub łyżki. Masę serową przelać na podpieczony spód, wyrównać. Na wierzch zetrzeć drugą część zamrożonego ciasta. Sernik piec około 60 - 75 minut ( do momentu, aż podniesie się środek sernika; w pierwszej kolejności podnoszą się boki ) w temperaturze 160 - 170°C. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Smacznego
Opowieści z piekarnikaśmietanowa została zamknięta pomiędzy dwoma warstwami pysznego kakaowego ciasta. Jednak to ciasto jest dużo lżejsze i mniej kaloryczne od tradycyjnego sernika. Jak ktoś nie piecze często serników to może się nabrać jedząc ten oszukany sernik bez sera. Czekam na Wasze opinie, my je uwielbiamy. Piekłam też oszukany sernik na jogurcie ! Możecie też zainspirować się innymi moimi wypiekami: Sernik nowojorski Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką Jak przygotować oszukany sernik, czyli Ciasto kakaowo-śmietankowe. Składniki na ciasto: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1/3 szklanki cukru 3 żółtka 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła Przygotowanie ciasta kakaowego: Suche składniki mieszamy w misie robota, dodajemy żółtka, cukier i pokrojone w kostkę masło
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię