Dziś w poście na słodko... Sernik...moje ulubione ciasto...uwielbiam piec serniki, za każdym razem można zrobić go inaczej, tym razem pobawiłam się smakami winnych jabłek i soczystych pomarańczy, w takiej formie teraz smakują najlepiej! Składniki Blaszka o wym 24/28 cm Ciasto: 1 czubata szklanka mąki pszennej 10 dag masła lub margaryny 1 jajko 1 łyżka śmietany(...)pokroić na grube plastry.w rondelku zagotować syrop pomarańczowy wrzucić jabłka i szybko obsmażyć delikatnie mieszając. Odstawić chwilę przestudzić osączyć i wyłożyć na wierzchu sernika,posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec około 55 minut. Studzić ciasto przy otwartych drzwiczkach
Wanilia i Kardamonblaszki, następnie zalewamy masą serową. Na wierzch sera ścieramy resztę ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 / 18o stopni. Mój sernik piekł się około 55 minut wasz piekarnik zapewne piecze inaczej więc czas pieczenia należy kontrolować. Upieczony sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach wyłączonego piekarnika. Zimny sernik polałam lukrem czekoladowym ale nie koniecznie musicie go lukrować. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilisyna :) Zażyczył sobie taki zwykły z polewą czekoladową. Z polewy zrobiłam esy floresy, żeby było trochę dekoracyjnie :) Ten sernik piekę od lat. Kiedyś piekła go maja babcia, tylko dzieliła ciasto na dwie części i robiła kratkę na górze sernika. Moja wersja jest bardziej leniwa :) Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1 żółtko 1 jajko(...)Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i wmieszać delikatnie do masy serowej. Gotową masę wylać na ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 1 godzinę. Upieczony sernik zostawiam w piekarniku do wystudzenia przy lekko uchylonych drzwiczkach. Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w rondelku dodając mleko. Cały czas mieszać. Gotową polewą udekorować wystudzony sernik
Agusiowe smakołykiciemnej. Tak aż do wyczerpania ciasta. Tortownica będzie prawie pełna, ale nie ma obaw nic nie wypłynie, bowiem ciasto gwałtownie nie rośnie. I teraz chyba najważniejsze, czas pieczenia: sernik wkładamy do nagrzanego do 100*C piekarnika i pieczemy 80 minut, na termoobiegu. Następnie zwiększamy temperaturę do 125*C i dopiekamy jeszcze 50 minut( też termoobieg). W drugim etapie
Smaczne ZdroweKocham serniki i chyba robię ich najwięcej. A dzisiaj prezentacja jednego z moich ulubionych.Zapraszam do pieczenia:) Sernik z rosą [blacha o wymiarach 23 cm na 37 cm] Składniki: Ciasto: • 3 szklanki mąki pszennej • 250 g masła lub margaryny • 3 żółtka • 1/2 szklanki cukru • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: … Czytaj dalej Sernik z bezą
gotuj ze mnąwiórków kokosowych Spód: Ciastka bardzo drobno pokruszyć. Dodać migdały, wiórki kokosowe i masło. Wymieszać do konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać ciasteczka i uklepać. Spód sernika schłodzić w lodówce. Sernik: Wszystkie składniki zmiksować do połączenia. Tortownicę owinąć z zewnątrz podwójną warstwą folii aluminiowej. Wylać na spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni(...)piankę kokosową. Beza kokosowa: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, pod koniec dodając mąkę ziemniaczaną. Do ubitej piany dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Pianę wyłożyć na upieczony sernik. Piec kolejne 30 minut, zmniejszyć temperaturę do 90 stopni i dosuszać bezę kolejne 30 minut. Piekarnik wyłączyć, sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach
Smakołyki Asiurodziny zamiast tortu wymyśliłam sobie taki sernik. Trochę obawiałam się połączenia smaków, ale niepotrzebnie, bo było pysznie ;) Zdjęcie pozostawia niestety wiele do życzenia, ale co poradzę, że dni coraz bardziej szare, bure i ponure i nawet przy oknie w samo południe nie ma efektu "światła dziennego" (kasztany mi zasłaniają słońce nawet jak świeci:P). Składniki: 1,20 mielonego twarogu(...)zbyt gęsta rozrzedzamy koktajlem ananasowym i postępujemy tak do wyczerpania składników. Blaszkę (23x28cm) wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy herbatniki (lub biszkopty). Masę ostrożnie wykładamy łyżką, wyrównujemy wierzch. Sernik pieczemy 20 min. w 180 stopniach, 1 godzinę w 160 stopniach i 20 minut w 130 stopniach. Studzimy w otwartym piekarniku
Kolorowy Przepisownikszklanki cukru pudru 4 jajka wielkość M 1 przyprawa do sernika 1/2 szklanki żurawiny świeżej 1 szklanka śmietany kremówki 30 % dekoracja: orzechy pekan melisa świeża żurawina 2 łyżki musu żurawinowego Spód: Ciastka kruszę blenderem, dodaję roztopione masło i mieszam. Dno formy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wysypuję masę ciasteczkową i dociskam ręką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp(...)pomocą wykałaczki robię esy floresy. Do piekarnika wstawiam miskę z gorącą wodą, nagrzewam do temp 180 stopni termoobieg i wstawiam sernik. Piekę 20 minut, zmniejszam na temp 120 stopni i piekę jeszcze 40 minut. Sernik ma się ściąć, ale może się jeszcze trząś. Wyłączam piekarnik uchylam drzwiczki i studzę go. Jak ostygnie wstawiam do lodówki
wesoła kuchniaparującą wodą - bo to para wodna sprawia, że sernik wyjdzie taki kremowy, nie wysuszony, nie urośnie wysoki a więc i nie opadnie). WARSTWA ORZECHOWA: 5. Pod koniec pieczenia sernika przygotować warstwę orzechową: orzeszki lekko pokruszyć (najlepiej w malakserze lub wałkiem) tak, żeby pozostały grube kawałki. Masło, cukier, śmietankę i masę kajmakową podgrzać w rondelku do rozpuszczenia cukru, dodać(...)Otworzyć piekarnik, wysunąć sernik, wyłożyć szybko na wierzch przygotowane orzechy i piec jeszcze ok 5 minut, po czym lekko uchylić piekarnik i zostawić ciasto w wyłączonym piekarniku jeszcze na ok 15 minut (pod wpływem ciepła warstwa orzechowa ładnie przyklei się do sernika, a dodatkowo sernik odpocznie). Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika. 6. Śmietankę doprowadzić do wrzenia
Kto ugości moich gości?Uczucia fala zalewa jej serce, policzki pieką, usta chcą więcej. Dotyk jej dłoni koi jego nerwy. Pragnie jej słuchać ciągle, bez przerwy. Idą za rękę wąskimi uliczkami, mogą tak chadzać całymi nocami. Kiedy nagle przyjdzie chętka na słodycze, szepcze mu do ucha: "Znowu Cię zachwycę!".Wyciąga ciepły jeszcze, sernik z piekarnika. Daje mu kawałek, o nic już nie pyta.Zn(...)porcjami, aby nam masa nie uciekła pod herbatniki, pomimo, że jest bardzo gęsta. Wygładzam wierzch. Sernik piekę w 150 stopniach przez 1h 30 minut - 1h 45 minut, aż wierzch będzie pięknie zrumieniony. Wolne pieczenia zapobiega pękaniu wierzchu i powoduje, że sernik jest niezwykle kremowy i delikatny. Po upieczeniu studzę w uchylonym piekarniku. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiprzeszkadzało ;) Piekąc sernik (jakikolwiek) pamiętajcie, że lepiej robić to dłużej a w niższej temperaturze. Sernik wtedy nie popęka, przynajmniej nie tak strasznie ;) Ważne jest także krótkie miksowanie składników, by masy nie napowietrzać. Czemu? Przeczytacie w opisie przygotowania! Składniki użyte do pieczenia powinny mieć temperaturę pokojową, więc pamiętajcie by np jajka i ser wyciągnąć sobie dużo wcześniej z lodówki(...)wyższymi rantami) wkładamy na najniższy poziom i nalewamy ok 1l wrzącej wody. Piekarnik ustawiamy na temp. 150⁰C i do nagrzanego, na środkowy poziom wsuwamy tortownicę z naszym sernikiem. Pieczemy 1 godzinę. Upieczony sernik pozostawiamy w uchylonym piekarniku na minimum jedną godzinę, a następnie studzimy. Beza włoska: Wodę oraz cukier umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do temp
Kuchnia w czekoladzieSerniki i serniczki do wyboru ...to temat wspólnego pieczenia Ciasta na niedzielę ....Ja upiekłam sernik(...)według przepisu znalezionego tutaj ..mój sernik nie wyszedł taki wysoki...tzn.jak się upiekł był wysoki...ale niestety opadł..ale i tak był smaczny.. Razem ze mną serniki piekły... Ciasto: 1/2 kg maki 2 całe jaja 2 łyżki cukru 2 łyżki kakao 200g stopionego tłuszczu 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu mielonego 4 jaja
Moje domowe kucharzeniemasy powkładać w pionie herbatniki piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, w formie sernik zostawić do wystygnięcia - serniki bardzo lubimy i przygotowuję je w różnych wersjach smakowych i z różnymi dodatkami, pieczone, gotowane, na zimno.......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękoniec tygodnia kawowego zapraszamy Was na sernik z nutką kawy i cynamonową pianką. Składniki na spód sernika: - 200 g mąki - 100 g masła - 80 g cukru - 2 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki kakao Składniki na masę kawowo-śmietankową: - 1 kg sera białego mielonego - 2 szklanki mleka - 1 szklanka cukru - 1/2 szklanki oleju - 2 jajka - 4 żółtka(...)formie do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i pieczemy 60 minut. Pod konie pieczenia sernika zaczynamy robić piankę cynamonową. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier i cynamon. Pianę nakładamy na upieczony sernik i jeszcze wkładamy do piekarnika obniżając temperaturę do 150 stopni i pieczemy 15-20 minut. Smacznego
Kuchenne Wariacjełyżki kaszy manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Na polewę: 1 kg malin świeżych lub mroźnych 3 łyżki żelatyny 2-3 łyżki cukru WYKONANIE: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami na gładką masę. Ucierając dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia oraz mąkę(...)ziemniaczaną.następnie wrzucamy po łyżce twarogu. dalej ucieramy. na koniec dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę serową. Sernik pieczemy 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto studzimy w wyłączonym piekarniku. W między czasie wrzucamy do garnka maliny rozgrzewamy dodajemy cukier i chwilę smażymy, aż woda odparuje
W kuchennym oknie Ewy