sernik pieczony - 9248 przepisów (strona:189/617)

Serek i cola, czyli najdziwniejszy sernik 226

optymistycznym akcentem chciałabym zacząć wpis o najdziwniejszym serniku, jaki udało mi się do tej pory przygotować. Bo, będąc w Polsce, nadrobiłam zaległości i zakupiłam kilka gazet, między innymi Pieczenie jest proste, nr 2/2012. Muszę przyznać, że ten numer wyjątkowo przypadł mi do gustu, bo pełen jest przepisów na leciutkie serniki na zimno, które to C. tak uwielbia. Na ostatniej(...)popełnię. Piekłam już muffiny na coli, ale to jednak coś zupełnie innego... Tam chodziło o nadanie ciastu puszystości, roli coli w serniku nie udało mi się rozgryźć, nawet po jego przygotowaniu. Hmpf... Jednak idąc za radą C., w końcu weszłam do kuchni. Nieco bardziej nieśmiało niż zwykle... Okazało się jednak, że moje obawy były bezpodstawne, sernik bowiem wyszedł naprawdę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik smażony ze Słomianej – kuchnia podkarpacka 992

częściej piekę ciasta według tradycyjnych przepisów z różnych stron Podkarpacia, tym bardziej doceniam ich jakość, smak i proste lokalne składniki. Słomiana to niewielka miejscowość w okolicach Stalowej Woli, na północy Podkarpacia. To tutaj panie ze Stowarzyszenia Kobiet Słomianej dbają, by tradycje kulinarne regionu przetrwały. Smażony sernik według ich receptury przygotowuje się nieco inaczej niż typowe serniki. Różnica polega(...)pieczenia. Składniki na masę serową: 1 kg białego sera 4 żółtka 120 g masła 350 g cukru pudru 3 duże łyżki mąki ziemniaczanej około 1/3 szklanki mleka aromat pomarańczowy Opcjonalnie: polewa czekoladowa Mąkę siekamy z tłuszczem, dodajemy jajka, cukier i proszek do pieczenia. Wyrabiamy ciasto i dzielimy je na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Trzeci talerz
Seromakowiec 140

zmielonych na proszek 50 g ciemnej gorzkiej lub mlecznej czekolady, roztopionej 2 płaskie łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego Masa serowa : 500 g śmietankowego sera twarogowego zmielonego na serniki 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 100 - 150 g drobnego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka Wykonanie : Formę o wymiarach(...)piekarnika można ustawić formę z gorącą wodą lub wysypać na nie 2 szklanki lodu - ja ustawiłam naczynie żaroodporne wypełnione wodą). Sernik studzić w zamkniętym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu wyjąć z formy pociągając za wystające końce papieru. Jeśli pieczemy w formie z odpinaną obręczą, wystarczy ją rozpiąć. Wstawić do lodówki na całą noc. Posypać cukrem pudrem

cucinare
Seromakowiec 136

zmielonych na proszek 50 g ciemnej gorzkiej lub mlecznej czekolady, roztopionej 2 płaskie łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego Masa serowa : 500 g śmietankowego sera twarogowego zmielonego na serniki 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 100 - 150 g drobnego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka Wykonanie : Formę o wymiarach(...)piekarnika można ustawić formę z gorącą wodą lub wysypać na nie 2 szklanki lodu - ja ustawiłam naczynie żaroodporne wypełnione wodą). Sernik studzić w zamkniętym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu wyjąć z formy pociągając za wystające końce papieru. Jeśli pieczemy w formie z odpinaną obręczą, wystarczy ją rozpiąć. Wstawić do lodówki na całą noc. Posypać cukrem pudrem

cucinare
SERNIK Z MALINAMI NA CIASTECZKOWYM SPODZIE 316

przyjazd mojej bratanicy do stolicy. Co by gówniarę ugościć należycie zgodnie z powiedzeniem " gość w dom - Bóg  w dom", to dosłownie w 5 minut zorganizowałam sernika. Banalnie prosty, bez proszku do pieczenia, bez gniecenia ciasta, idealny nawet dla tych osób, co to mają  dwie lewe ręce do wszystkiego. W ustach się rozpływa a w towarzystwie sosu malinowego poezja

pieprzny smaczek
Najlepsza masa makowa do makowca i solo 157

Moja mama i jej mama nigdy nie piekły makowców. Świątecznym ciastem był piernik z torebki, sernik wiedeński (najlepszy na świecie) i kruche ciasteczka z lukrem. Mama mego ojca też nie piekła strucli robiła za to MAK.  Gęsty, ciągnący się, z rodzynkami, migdałami i cała masą cytrusowej skórki. Był niesamowity! pamiętam, że mimo obfitej wigilijnej uczty

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sernik kawowy 172

polewą śmietanowo-kawową o aksamitnej konsystencji ptasiego mleczka. Rozpływa się w ustach! Specjalnie zrobiłam bez spodu, aby niepotrzebnie nie jeść zbędnych węglowodanów i nie zaburzyć smaku sernika. Składniki: • 1 kg sera białego mielonego • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego • 6 jajek • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 czekolada biało-czarna kawowa • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej • 1/2 szklanki śmietanki(...)zewnątrz. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st.C na 45 minut. • Po tym czasie wylać na wierzch sernika śmietanę wymieszaną z cukrem i kawą mieloną. • Piec jeszcze 15 minut w tej samej temperaturze. • Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w środku na ok. 15 minut

To co kocham
SERNIK CYTRYNOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ 132

słońcem, które zaglądało mi do kuchni, gdy go piekłam, przywiało chwilę zwiastującą wiosnę. Nie lubię tego czasu lutowo – marcowego, po ludzku nie lubię. Deszcz, plucha, powracający nagle mróz i nikomu już niepotrzebny śnieg – to wszystko, co kojarzy mi się z tym przedwiosennym czasem. Mam nadzieję, że ten sernik pachnący cytryną rozjaśni Wam te jeszcze nie do końca(...)końcu dodaj do miksowanej masy stopiona i przestudzoną białą czekoladę. Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180C. Piecz w tej temperaturze przez ok. 15 min, a następnie przez 45 min w 150-160C. Upieczony sernik studź w uchylonym piekarniku. A potem to już tylko częstuj się! Artykuł SERNIK CYTRYNOWY

Raj dla Podniebienia
Sernik puszysty 25039

koniec ubijania dosypujemy cukier. Do masy serowej dodajemy na przemian białka i  zimne mleko, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Wylewamy masę na podpieczony spód. Pieczemy przez około 1 godzinę. Po godzinie sernik przykrywamy folią aluminiową, błyszczącą stroną do góry i dopiekamy jeszcze przez 20-30 minut

Gotowanie moimi oczami
sernik na kruchym spodzie ze śliwkami... 185

dodać rozdrobniony twaróg, budyń i wyrobić z 1 minutę masę serową wlać do blaszki, poukładać duże śliwki połówki i na śliwkach kruszonkę zrolować na płaskie paski piec w 200C około 45 minut, sernik wyjąć z blaszki jak wystygnie.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik nowojorski z czereśniami 220

Każdy jego kęs to prawdziwa rozkosz! Jest to zdecydowanie mój ulubiony sposób na sernik. Głównie dlatego, że nie jest on tak ciężki i intensywny jak nasz rodzimy. Efekt aksamitnej struktury otrzymujemy głównie przez dobrze zmielony tłusty twaróg (w oryginale ser Philadelphia lub serek wiejski) i pieczenie w kąpieli wodnej, która daje wspaniałe rezultaty. Oczywiście sos czereśniowy (jak i kakaowy(...)uniknąć kontaktu sernika z wodą). Wstawiamy wszytko do piekarnika, nagrzanego uprzednio do 180 °C. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 140 °C. Ciasto pieczemy łącznie  60-70 minut, aż wierzch będzie ścięty, a sernik sprężysty. Formę wyciągamy z kąpieli wodnej i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Następnie ciasto wstawiamy na 8-12h do lodówki. Sos czereśniowy: 2 szklanki

Food Square
Sernikobrownie z malinami 153

czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 200 g masła 1,5 szklanki cukru pudru 4 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Masa serowa: 1 kg sera do serników 3/4 szklanki cukru 3 jajka 1 budyń śmietankowy 1 cukier wanilinowy   Dodatkowo: 400 g malin Sposób przygotowania: 1. Czekoladowy spód: Obie czekolady rozpuszczamy na parze(...)miksując po każdym. Do masy dodajemy mąkę z proszkiem oraz płynną czekoladę i dokładnie miksujemy całość. Gotową masę czekoladową wylewamy do blaszki o wymiarach 20x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ale nierównomiernie tworząc górki i dołki (masa jest gęsta więc nie będzie z tym problemu). 2. Masa serowa: Do miski przekładamy ser. Stopniowo dodajemy cukier, cukier wanilinowy oraz po jednym

Na Ciasteczkowych Papierach
Sernik z jeżynami i kokosową bezą 205

malinami lub czarnymi jagodami. Koniecznie spróbujcie a na pewno rodzina i znajomi docenią ten wypiek.   Sernik z jeżynami i kokosową pianką Składniki na małą blaszkę; Kruche ciasto 1/2 kostki masła 1 i 1/3 szklanki mąki 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1/2 kg sera dwukrotnie zielonego pół kostki masła 1/2 szklanki cukru (można dodać mniej(...)dodajemy po łyżce cukru. Gdy cukier dobrze się rozpuści dodajemy po łyżce wiórek kokosowych. Ubitą pianę z wiórkami wykładamy na ser z owocami. Na przygotowany sernik ścieramy na tarce pozostałe kruche ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez ok godzinę - ciasto powinno się ładnie zarumienić Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
sernik rosyjski 168

masy i również delikatnie mieszamy. Przekładamy na podpieczone ciasto. Całość pieczemy w 200 st. C prze 10 min., następnie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy ok. 60-70 min. Pozostawiamy sernik w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia. Polewamy lukrem cytrynowym lub posypujemy cukrem pudrem

Domowy Smak Jedzenia
Urodzinowa pora i Sernik makowy czyli Slodki Czwartek odc.78 172

dodajemy pojedynczo jajka – po każdym krótko miksujemy. Sernika nie powinno się zbyt długo miksować by nie opadł z powodu zbytniego napowietrzenia. Jeśli masa serowa jest za rzadka dodajemy wówczas mąkę ziemniaczaną, jeśli zbyt gęsta – śmietanę. Tak przygotowaną masę serową przekładamy do formy (u mnie tortownica 26 cm). Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a po zapięciu obręczy całą formę otaczamy(...)naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st.C i pieczemy ok 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 130 st.C i pieczemy dalsze 70-90 minut. Zostawiamy sernik w piekarniku do ostygnięcia. Następnie przenosimy do lodówki. Powinien się chłodzić min 4 godziny. Wierzch sernika możemy posypać cukrem pudrem, ja ozdobiłam go wiórkami czekolady

Dzieje kuchennej Wiewióry