sernikami nie przepadam. Wyjątek robię dla SERNIKA WIEDEŃSKIEGO wg przepisu mojej mamy ale też piekę go sporadycznie. Tak się jakoś złożyło, że receptura znaleziona na blogu Kornik w kuchni zapadła mi w pamięci. Niby to trochę sernik ale bardziej brownie, czemu by nie spróbować? Warto było zaryzykować! To jedyne z czterech ciast jakie upiekłam, którego(...)święta oczywiście! Kokosowe sernikobrownie brownie: 100 g gorzkiej czekolady 75 g masła 2 jajka 70 g cukru 1 łyżka kakao 65 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa: 165 g kremowego serka (typu Almette lub Turek) 50 g jogurtu greckiego 1 jajko 45 g cukru pudru 35 g wiórków kokosowych Czekoladę łamiemy na kawałki i z masłem
Dzieje kuchennej Wiewiórytortownicy wykładamy część słomki ptysiowej (najlepiej połamać ją na pół). Wylewamy pół masy serowej, dajemy resztę słomki i znów masę serową. Sernik wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 210 stopni piekarnika. Pieczemy około 45-50 minut. Po tym czasie zostawiamy jeszcze na 15-20 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Gdy sernik przestygnie oprószamy go cukrem
Słodkie okruszkiupieczony spód a na nią pokruszone na kawałki sezamki obtoczone w mące (dzięki temu zabiegowi nie opadną nam na spód). Pieczemy godzinę do piekarnika w150 stopniach. W piekarniku na samym dole ustawiamy blaszkę z wodą- dzięki temu nasz sernik będzie miał idealna, kremową konsystencję. Po godzinie wyłączamy piekarnik, otwieramy jego drzwiczki i studzimy ciasto przez kolejną godzinę. Masło rozpuszczamy(...)samym końcu dodaj sól i energicznie połącz ją z karmelem. Karmel wylej od razu na papier do pieczenia lub stolnicę silikonową (jak najcieńszą warstwę ) i pozostaw do wystygnięcia. Po tym czasie pokrusz go na kawałeczki) Smacznego! Ps. Przepis na sernik bierze udział w akcji Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytgdyż połączenie słodkiego sernika z orzeźwiającymi owocami sprawiło , że choć na chwilkę mogłyśmy przenieść się w myślami z powrotem do gorącego lata i słonecznych dni. Sernik jak to sernik robi się niezwykle szybko i jest tak łatwy , że do pomocy w przyrządzaniu śmiało można zaprosić dzieciaki!Zobaczcie jakie to proste! SKŁADNIKI:( blacha 20-22)BISZKOPT:- jajka(...)wyjdzie niższe ).Dokładnie wymieszane wylewamy do blachy wyłożonej TYLKO na dnie papierem do pieczenia.Boków NICZYM nie smarujemy.Wkładamy do nagrzanego na 170 C piekarnika na ok. 20 minut ( pieczemy z termoobiegiem ).Po tym czasie sprawdzamy upieczenie patyczkiem. ( W razie potrzeby możemy przedłużyć czas o kilka minut )Gorące wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy nim o podłogę
Ostra na SłodkoDziś zapraszam na pyszny, kremowy, delikatny, waniliowy sernik. Jest BOSKI!!! Kiedyś gdy byłam jeszcze mała nie przepadałam za sernikami, bo były bardziej twarde i zbite niż te które piekę teraz. I były bardziej pracochłonne! Dziś wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski zamieszać i gotowe :-), a efekt oceńcie sami. Polecam!!! Składniki na sernik intensywnie waniliowy CIASTO(...)mąki pszennej 125g margaryny 4 łyżki cukru pudru kakaowego 1 żółtko 1 jajko całe 2 łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA: 1 kg serka waniliowego (może być homogenizowany, ale nie Danio tylko jakiś lepszy :-) np. President 0,5 l mleka 1 laska wanilii 5 żółtek 1,5 szklanki cukru zwykłego 2 budynie waniliowe 0,3 szklanki oleju POLEWA
Rozpustne gotowaniepodjadać ma teść! Stąd przepis na ciacho dla niej jest taki I ma same leciutkie tu smaki... Sernik królewski Na ciasto 3 szklanki mąki pszennej ECO typ 500 użyłam Młyn Kopytowa 250 g masełka wiejskiego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 duże żółtka 3 łyżki jogurtu Naturalnego Gęstego 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego robionego(...)ścieramy druga porcję kakaowego ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 150 i pieczemy dalej 60 minut. Wyłączamy piekarnik, uchylamy delikatnie drzwiczki i nie wyciągając sernika pozwalamy mu spokojnie wystygnąć.Wyciągamy już kompletnie przestudzony! Sernik przygotowany z wiejskiego twarogu- z dodatkiem ksylitolu i jogurtu to potężna dawka ...wapnia dla kości niejednej teściowej...Kakao pobudzi
Z Kuchni Do KuchniOrzechowo-czekoladowa babka (na orzechach laskowych). Moi stali czytelnicy wiedzą jak kocham piec najróżniejsze babki. No cóż… babki i serniki, to ulubione ciasta w moim domu. Po niech sięgamy najchętniej, one znikają najszybciej A i w przygotowaniu są tak proste, że mogę je piec cały czas Dziś zapraszam Was na pyszną orzechowo-czekoladową babkę (na orzechach laskowych). Kiedyś
Słodkie okruszkikiedyś , że uwielbiam serniki ? ;) są to chyba najlepsze ciasta na świecie . Dzisiaj również poczęstuję Was serniczkiem . Zawsze byłam ciekawa jak ten sernik smakuje i czy wyjdzie mi rosa ? :) Za pierwszym razem jak piekłam wyszła mi tylko jedna kropelka ;) Za długo trzymałam w piekarniku i zrobiła się bardziej beza niż piana. Do przygotowania sernika potrzebne będą : Ciasto : margaryna
Różne smaki w kuchnikiedyś , że uwielbiam serniki ? ;) są to chyba najlepsze ciasta na świecie . Dzisiaj również poczęstuję Was serniczkiem . Zawsze byłam ciekawa jak ten sernik smakuje i czy wyjdzie mi rosa ? :) Za pierwszym razem jak piekłam wyszła mi tylko jedna kropelka ;) Za długo trzymałam w piekarniku i zrobiła się bardziej beza niż piana ;) Do przygotowania sernika potrzebne będą : Ciasto : margaryna
Słodkości i nie tylkosamemu. Należy omijać sery w składzie, których są zagęstniki, konserwanty lub inne dziwne rzeczy. Ilość porcji: Czas przygotowania: 50 minut + pieczenie i chłodzenie Forma o wymiarach: 34 cm x 24 cm x 7 cm Składniki na kremowy sernik z ananasem: 1 kg białego sera twarogowego tłustego lub półtłustego 200 g masła 200 g cukru pudru 5 jajek(...)formy wyłożonej papierem do pieczenia i herbatnikami. Masa jest dość rzadka trzeba, więc wlewać powoli, aby nie podniosły się herbatniki. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 170 stopni C 55 - 60 minut. Po upieczeniu sernik najpierw lekko wystudzić w piekarniku z delikatnie uchylonymi drzwiczkami, a dopiero później wyjąć z piekarnika, całkowicie wystudzić i schłodzić w lodówce. Na wystudzony
Kuchcik gotujenajlepszych serników. Upieczony na kruchym, kakaowym spodzie z masą serową z dodatkiem bakalii oraz kruszonką na wierzchu. Do pieczenia najlepiej użyć twarogu z kostki dzięki czemu sernik wychodzi o wiele bardziej zwarty i smaczniejszy. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień po schłodzeniu. Polecam, jest naprawdę bardzo pyyyszny Post
Marta Gotujewymiarach około 24 cm x 35 cm): Masa serowa 150 g masła 5 dużych jajek 150 ml cukru 16 g cukru waniliowego 1 kg trzy razy zmielonego sera na sernik (u mnie z wiaderka) 2 budynie waniliowe (bez cukru i na pół litra mleka każdy) 200 g masy krówkowej / kajmakowej Pianka 330 ml zimnej śmietany (używam(...)masy serowej i delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na herbatniki, wyrównać powierzchnię. Włożyć blachę do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C. Piec 60 minut na rumiano. Upieczony sernik dokładnie ostudzić. Sernik musi być bardzo zimny. Zimną śmietanę ubić na sztywno. Do śmietany dodać masę krówkową i dokładnie ubić, ewentualnie dodać cukier puder
Weekendy w domu i ogrodzieJest przepyszny! Delikatny, puszysty, kremowy... Idealny! Piekę go na wszystkie święta, uroczystości oraz czasem bez okazji... I jest tak smaczny, że długo nie mogłam zrobić zdjęć! Bo zanim złapałam aparat, to sernika już nie było! Ale w końcu udało się! Zdjęcia są i mogę podzielić się z Wami przepisem na najlepszy sernik! Składniki: ciasto: 1,5 szklanki mąki(...)szklanki cukru pudru 1 jajko 0,5 kostki masła/margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego (całe wiadereczko) 5 żółtek 1 szklanka cukru budyń śmietankowy/waniliowy 2 szklanki mleka 3 łyżeczki śmietany 3 łyżeczki oleju kto lubi - rodzynki pianka: 5 białek 0,5 szklanki cukru wiórki kokosowe Przygotowanie: 1. Ciasto: zagnieść ciasto z podanych składników
dobra gospodyni dom wesołym czynimojemu mężowi:) Lubi serniki, więc wcale mnie to nie zdziwiło. Bardziej zdziwiony był właśnie mój ślubny tym, że ja również jadłam go ze smakiem (mąż wie, że wolę serniki innego typu, a ten, nie licząc dodatku suszonych śliwek, jest dość tradycyjny i w smaku i konsystencji). Przepis pochodzi z książki „183 nowe przepisy Siostry Anastazji(...)nieco więcej, a do kruszonki dodałam odrobinę mielonych migdałów. Ciasto: 300g mąki pszennej 150 g masła 70 g cukru 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18% Sernik: 1 kg dobrej jakości twarogu 200 g miękkiego masła 200 g cukru drobnego 8 jajek 1 op. budyniu waniliowego Kruszonka: 180g masła 200 g mąki pszennej
Smaki Na TalerzuZachęcam do pieczenia. Ps. w sezonie można wykorzystać, np. same świeże maliny/truskawki. Składniki na formę do pieczenia o wymiarach 20 x 30 cm: kruche ciasto 1 i 4/5 szklanki mąki pszennej (250 g) 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków (100 g) 3/4 kostki masła (150 g) 3-4 łyżki gorzkiego kakao 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli(...)pieczenia. Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć nią formę do pieczenia. Następnie wylać masę serową. Do rozmrożonych owoców wsypać mąkę ziemniaczaną i całość lekko wymieszać. Następnie na masie serowej ułożyć owoce, a na samym wierzchu zetrzeć pozostałą część kruchego ciasta (na tarce o dużych oczkach). Piec w 180ºC przez około 50-60 minut (do suchego patyczka). Następnie sernik ostudzić
Ugotować