Przepyszny lekki i bardzo orzeźwiający sernik na zimno z dodatkiem morelowego musu. Inspiracją był przepis pochodzący z tej strony, z kilkoma zmianami. Składniki
Słodka Kraina WypiekówSernik waniliowy z truskawkami i białą czekoladą Bardzo kremowy, delikatny sernik. Mazisty wręcz. Niebiańsko waniliowy. Trochę czekoladowy, a do tego truskawkowy. To moja słodka propozycja na weekend. :) Składniki: Spód 175 g ciastek owsianych 50 g miękkiego masła Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka drobno pokruszyć i wymieszać z masłem lub zmiksować razem(...)połączyć z przestudzoną masą śmietankowo-czekoladową. Masę serową przelać na ciasteczkowy spód. Na wierzchu ułożyć połówki truskawek. Tortownicę ustawić na kratce. Piec 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do 130-140°C i piec jeszcze 60-75 minut. Upieczony sernik powinien być ścięty i sprężysty, trochę "galaretowaty" na środku. Wystudzić 20 minut w lekko uchylonym piekarniku, przełozyć na kratkę
Pełny talerzPrzepis na ten sernik czekał, czekał, aż w końcu doczekał się publikacji ;) Lubię eksperymentować, gotować, piec. Gorzej już idzie mi zebranie się w sobie, spisanie i opublikowanie przepisu. Składniki (blaszka o wymiarach 16 cm x 21 cm): Orange curd: sok z 2,5-3 pomarańczy (w zależności jak będą soczyste) skórka starta z 1 pomarańczy 1 żółtko(...)wkładamy do lodówki Masa serowa: Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy przez 15 minut w 180 stopni, następnie zmniejszamy temp. do 150 stopni i pieczemy 100 minut studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika kiedy sernik wystygnie rozsmarowujemy na górze wcześniej przygotowany orange curd tak przygotowany sernik wstawiamy do lodówki SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsmaczny serniczek bez pieczenia. Dodatek owoców i galaretki nadaje mu pewnego rodzaju świeżości. Moim zdaniem najlepszy na drugi dzień po przygotowaniu, kiedy masa serowa dobrze stężeje – ja wykorzystałam ser w kostkach, uprzednio dwukrotnie zmielony, i dopiero na drugi dzień smakował jak serniczek, a nie zwykły biały twaróg;) 800 g sera na sernik 6 łyżeczek żelatyny garść rodzynek(...)zbyt mocno nie ogrzać, bo straci swoje właściwości żelujące) i łączymy z łyżką masy serowej, mieszamy. Zaprawioną żelatynę dodajemy do reszty sera. Prostokątną formę (21x28cm) wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy biszkoptami. Wlewamy masę serową, wyrównujemy. Na wierzchu układamy brzoskwinie. Zalewamy tężejącą galaretką
Smaki Na Talerzusernik na zimno, podobnie smakuje, więc niech już zostanie sernikiem ;). Pomysł na niego zrodził się w mojej głowie gdy szukałam koncepcji na wykorzystanie puszki mleka kokosowego, które już od dłuższego czasu stało sobie w mojej kuchennej szafce. I oto jest - lekki, orzeźwiający, nie za słodki deser/sernik bez pieczenia, na jogurtach greckich i wspomnianym mleku kokosowym. Aby wzmocnić kokosowy smak(...)galaretka o smaku owoców leśnych lub jagodowym + 350 ml wody opcjonalnie - odrobina wiórków kokosowych do dekoracji Wykonanie: Spód: Przygotować tortownicę o średnicy 23 cm; spód wyłożyć papierem do pieczenia, boki natomiast folią spożywczą lub folia rantową. Wiórki kokosowe wsypać na rozgrzaną suchą patelnię i podprażyć, cały czas mieszając, do zezłocenia. Następnie zmielić je w blenderze razem z ciastkami na piasek
Opowieści z piekarnikaprostu pić ze szklanki. Zawartość tłuszczu to 0,1%, czyli nic. A smakuje rewelacyjnie. Z tej serii również bardzo przypadł mi do gustu truskawkowo-rabarbarowy - pychotka. Co do sernika - wyszedł mi bardzo, bardzo delikatny, piankowy wręcz. Ogólnie miałam problem z żelatyną - tutaj nie ma takiej w proszku, a przeliczanie na listki jakoś kiepsko mi idzie. Dałam sześć i sądzę(...)dość słodka, ale ze świeżymi owocami komponuje się świetnie. Najlepszy prosto z lodówki.Przepis jest zmiksowaniem dwóch propozycji - z gazet Pieczenie jest proste, nr 1/2011 oraz Pieczenie jest proste, nr 4/2011.Jogurtowy sernik z mascarpone i borówkami amerykańskimi (na zimno)Składniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:115 g ciastek digestive60 g masłamasa serowa:250 g serka mascarpone500
Pożeraczka, czyli raz adobrzepodwoić składniki Ciasto kruche: 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki krupczatki 2 żółtka 100 g masła 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 czubate łyżki cukru kilka kropel esencji waniliowej Masa serowa: 250 g twarogu na sernik ( ja używam "Mój ulubiony") 50 g masła 1 żółtko 2 białka 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szkl cukru garść owoców(...)cienkie blaty. Wykładamy pierwszy blat, wylewam masę serową z owocami, na to wykładam drugi blat z ciasta, lekko go nakłuwam widelcem. Całość piekę w 180 stop przez około 50-60 minut. Wystudzony sernik chowam do lodówki na noc, przed podaniem obsypuje cukrem pudrem i dekoruje owocami. Smacznego
Gotowanie...to proste !optymistycznym akcentem chciałabym zacząć wpis o najdziwniejszym serniku, jaki udało mi się do tej pory przygotować. Bo, będąc w Polsce, nadrobiłam zaległości i zakupiłam kilka gazet, między innymi Pieczenie jest proste, nr 2/2012. Muszę przyznać, że ten numer wyjątkowo przypadł mi do gustu, bo pełen jest przepisów na leciutkie serniki na zimno, które to C. tak uwielbia. Na ostatniej(...)popełnię. Piekłam już muffiny na coli, ale to jednak coś zupełnie innego... Tam chodziło o nadanie ciastu puszystości, roli coli w serniku nie udało mi się rozgryźć, nawet po jego przygotowaniu. Hmpf... Jednak idąc za radą C., w końcu weszłam do kuchni. Nieco bardziej nieśmiało niż zwykle... Okazało się jednak, że moje obawy były bezpodstawne, sernik bowiem wyszedł naprawdę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczęściej piekę ciasta według tradycyjnych przepisów z różnych stron Podkarpacia, tym bardziej doceniam ich jakość, smak i proste lokalne składniki. Słomiana to niewielka miejscowość w okolicach Stalowej Woli, na północy Podkarpacia. To tutaj panie ze Stowarzyszenia Kobiet Słomianej dbają, by tradycje kulinarne regionu przetrwały. Smażony sernik według ich receptury przygotowuje się nieco inaczej niż typowe serniki. Różnica polega(...)pieczenia. Składniki na masę serową: 1 kg białego sera 4 żółtka 120 g masła 350 g cukru pudru 3 duże łyżki mąki ziemniaczanej około 1/3 szklanki mleka aromat pomarańczowy Opcjonalnie: polewa czekoladowa Mąkę siekamy z tłuszczem, dodajemy jajka, cukier i proszek do pieczenia. Wyrabiamy ciasto i dzielimy je na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Trzeci talerzpokojowej, to samo dotyczy jajek. Składniki mieszamy krótko, tylko żeby masa była gładka. Nie przesadzamy też z długością pieczenia. W przypadku tego przepisu zaczynamy pieczenie od bardzo wysokiej temperatury, a kończymy na niskiej - warto pilnować dokładnie czasu. Dzięki takiemu przygotowaniu sernik ma wyjątkową konsystencję. Przepis pochodzi z książki "Słodkie życie w Paryżu" Davida Lebovitza (kliknij, aby przeczytać moją(...)recenzję). Do pieczenia użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Pamiętajcie, że używam szklanek o pojemności 200 ml ;) Składniki na spód: - 1,5 szklanki pokruszonych drobno herbatników digestive (150 gram ciastek) - 75 g masła Masa serowa: - 1 kg twarogu na sernik w temp. pokojowej - 1 szkl. cukru - skórka starta z połowy cytryny (wcześniej dokładnie umytej i sparzonej
Kraina Tysiąca Smakówzmielonych na proszek 50 g ciemnej gorzkiej lub mlecznej czekolady, roztopionej 2 płaskie łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego Masa serowa : 500 g śmietankowego sera twarogowego zmielonego na serniki 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 100 - 150 g drobnego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka Wykonanie : Formę o wymiarach(...)piekarnika można ustawić formę z gorącą wodą lub wysypać na nie 2 szklanki lodu - ja ustawiłam naczynie żaroodporne wypełnione wodą). Sernik studzić w zamkniętym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu wyjąć z formy pociągając za wystające końce papieru. Jeśli pieczemy w formie z odpinaną obręczą, wystarczy ją rozpiąć. Wstawić do lodówki na całą noc. Posypać cukrem pudrem
cucinarezmielonych na proszek 50 g ciemnej gorzkiej lub mlecznej czekolady, roztopionej 2 płaskie łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego Masa serowa : 500 g śmietankowego sera twarogowego zmielonego na serniki 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 100 - 150 g drobnego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka Wykonanie : Formę o wymiarach(...)piekarnika można ustawić formę z gorącą wodą lub wysypać na nie 2 szklanki lodu - ja ustawiłam naczynie żaroodporne wypełnione wodą). Sernik studzić w zamkniętym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu wyjąć z formy pociągając za wystające końce papieru. Jeśli pieczemy w formie z odpinaną obręczą, wystarczy ją rozpiąć. Wstawić do lodówki na całą noc. Posypać cukrem pudrem
cucinareprzyjazd mojej bratanicy do stolicy. Co by gówniarę ugościć należycie zgodnie z powiedzeniem " gość w dom - Bóg w dom", to dosłownie w 5 minut zorganizowałam sernika. Banalnie prosty, bez proszku do pieczenia, bez gniecenia ciasta, idealny nawet dla tych osób, co to mają dwie lewe ręce do wszystkiego. W ustach się rozpływa a w towarzystwie sosu malinowego poezja
pieprzny smaczekMoja mama i jej mama nigdy nie piekły makowców. Świątecznym ciastem był piernik z torebki, sernik wiedeński (najlepszy na świecie) i kruche ciasteczka z lukrem. Mama mego ojca też nie piekła strucli robiła za to MAK. Gęsty, ciągnący się, z rodzynkami, migdałami i cała masą cytrusowej skórki. Był niesamowity! pamiętam, że mimo obfitej wigilijnej uczty
Dzieje kuchennej Wiewiórypolewą śmietanowo-kawową o aksamitnej konsystencji ptasiego mleczka. Rozpływa się w ustach! Specjalnie zrobiłam bez spodu, aby niepotrzebnie nie jeść zbędnych węglowodanów i nie zaburzyć smaku sernika. Składniki: • 1 kg sera białego mielonego • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego • 6 jajek • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 czekolada biało-czarna kawowa • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej • 1/2 szklanki śmietanki(...)zewnątrz. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st.C na 45 minut. • Po tym czasie wylać na wierzch sernika śmietanę wymieszaną z cukrem i kawą mieloną. • Piec jeszcze 15 minut w tej samej temperaturze. • Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik w środku na ok. 15 minut
To co kocham