Uwielbiam serniki 💗. I takie pieczone i takie na zimno ! I z owocami, i z bakaliami. Każdy jeden jest dla mnie idealny(...)Jest z nimi tylko niestety jest jeden problem: po ich przygotowaniu trzeba się uzbroić w cierpliwość. Te pieczone muszą porządnie wystygnąć,a te na zimno stężeć 😃. Dzisiejszym sernikiem zainspirowała mnie Dorota z bloga Moje wypieki . Sernik z żurawiną jest upieczony w kąpieli wodnej. Dzięki temu jest wilgotny i nie pęka po upieczeniu. Na blogu
Kulinarne przygody Gatitykupuję sobie na zapas. I właśnie ten batonik był moją inspiracją do stworzenia nowego sernika. Połączenie banana i czekolady jest doskonałe, dlatego sernik też wyszedł wyborny. Kremowa warstwa serowa o mocno kakaowym smaku, na niej pieczone banany z odrobiną galaretki i duża ilość czekoladowej polewy. To musi być pyszne! *foremka 24*24 cm Składniki: na sernik(...)boki blaszki do pieczenia wyścielić papierem. Na spodzie ułożyć herbatniki. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem na biało. Dodać ser, kakao, olej i budyń. Zmiksować. Na końcu delikatnie domieszać pianę z białek. Przelać do foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170* i piec około 50 minut. Na upieczony sernik położyć całe banany
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaWielkanocy nie wyobrażam sobie bez sernika. Najsmaczniejszy jest tradycyjny, pieczony w piekarniku. Mam dla Was sprawdzony przepis na pyszny sernik z olejem rzepakowym. Niebo w gębie. Delikatny, puszysty, rozpływający się w ustach. Gdy jadłam go pierwszy raz, zastanawiałam się, jaki to tajemniczy składnik sprawia, że sernik jest tak cudownie wilgotny. Gdy wreszcie zdobyłam przepis
dolcevitainmykitchentroszku, szukam wciąż nowych pomysłów na ich wykorzystanie. W lodówce stała cała szklanka białek (żółtka wykorzystałam wcześniej), nie chciałam, żeby się zmarnowały, musiałam coś wymyślić. Takie blaty piekłam już do torcika orzechowo-dyniowego , był pyszny i elegancki. Przygotowałam krem z serka mascarpone, z dodatkiem nutelli (a właśnie, świętowaliście 5 lutego międzynarodowy dzień nutelli?;) i pokruszonych wafelków. Wyszło słodko i pysznie(...)się zjeść dużo na raz, ale mały kawałeczek do herbatki lub kawy będzie idealny! Przypomnę jeszcze, że ferrero rocher pojawiło się już kiedyś na moim blogu w postaci sernika bez pieczenia, zainteresowanych odsyłam tutaj . składniki: bezy: 1 szkl białek 1 szkl cukru 300 g zmielonych orzechów włoskich szczypta soli krem: 400 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 2 łyżki kremu
6nieboSkładniki: Brownie: 200 g czekolady gorzkiej 200 g masła 200 g cukru 135 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka Sernik: 500 g twarogu (np. z wiaderka) 100 g cukru 1 budyń waniliowy 2 jajka 100 ml śmietanki 36% 200 g malin (świeżych lub mrożonych) Sposób wykonania: Piekarnik nagrzewamy do 175 °C. Brownie: Masło(...)misce miksujemy jajka z cukrem na jasną gładką masę. Dodajemy do niej stopniowo roztopione masło z czekoladą cały czas miksując. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Sernik: Twaróg wkładamy do miski, dodajemy jajka, cukier oraz budyń. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy śmietankę i miksujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Dodajemy 2/3 ilości
Qchnia po prostuFajna sprawa, że możemy używać nie tylko owoców świeżych, ale i mrożonych. Jest to wypiek na każdą porę roku. Dodatkowo, pozwala wykorzystać białka, które często zostają nam po pieczeniu świątecznych serników, mazurków czy ogólnie kruchych ciast. REWELACJA! Pijana Chmurka Przepis na tradycyjną prostokątną blachę (27x37) szklanka = 250 ml Składniki na bezowy spód: 5 białek szczypta soli dla ułatwienia(...)szklanki wiórków kokosowych Białka ubijamy na bardzo sztywno z cukrem pudrem. Za pomocą łyżki pianę łączymy z makiem i wiórkami, po czym masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach (z termoobiegiem). Składniki na krem: 500 ml mleka 3,2% 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru
Poezja Smaków - blog kulinarnyspodzie z herbatników i czekolady dla każdego łasucha. Jeden kawałek zawiera tylko 150 kcal! Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 60 minut Koszt: Tanie Dzisiaj mam dla Was prosty serniczek pieczony na czekoladowym spodzie z herbatników. Nie dużo pracy, trochę smakowych dodatków i wychodzi nam bardzo aromatyczny deser. Możecie pominąć spód i zrobić śmiało bez niego, nie wpłynie(...)dawać waniliowego, a inny smak aromatu i skomponować swój własny wyszukany smak sernika. :) Przepis wykonałam w formie 20 cm, dlatego wyszedł dość niski przy takiej ilości twarogu. Jeśli zależy Wam na wysokości, idealna będzie 18 czy nawet 16. Możecie również podwoić liczbę składników i wykonać większy sernik. Wartość odżywcza 1 porcji (wyszło 12) 159 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzuMama będąc na zakupach zawsze bierze pod uwagę moje kulinarne zdolności! ( Ha! ;D )Tak było i tym razem … Widziała , że z zakupionych amerykańskich borówek powstanie
Ostra na Słodkopoczątkiem grudnia i pierwszym śniegiem czuć coraz bliżej nadchodzące święta. Czas zacząć wstępnie planować co pojawi się na świątecznym stole. Oprócz tradycyjnych dań musi być też deser. Pieczemy pierniki, serniki i ciasta z makiem, a ja proponuję w tym roku dla lekkiego przełamania tradycji ( #OlejKonwenanse ) pachnący świętami tort cynamonowy z ciemnym rumem i skórką pomarańczową. A jeśli szukacie(...)CYNAMONOWY Składniki: (forma 24 cm) biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolskiego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu poncz: 1 szkl wody 2 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki ciemnego rumu krem: 1,5 szkl mleka 1/3 szkl śmietany
Bon appetit mon amiemąką lub kaszą manną. Spód wylepiamy przygotowanym ciastem, nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy do zamrażarki na czas rozgrzewania piekarnika. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Wkładamy ciasto i pieczemy 18-20 minut aż do zarumienienia. Wyciągamy i odstawiamy do przestygnięcia, a temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 160 stopni. 4. W misie miksera umieszczamy twaróg, mascarpone, cukier, jajka(...)delikatnie potrząsamy tortownicą, aby masy się wyrównały. 6. Na najniższej półce piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne z wodą - para wodna sprawi, że sernik nam nie popęka. Wkładamy sernik i pieczemy 75-80 minut. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika, a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego
My Culinary ArtSernik od którego zaczynałam moją przygodę z pieczeniem i pomimo innych przepisów chętnie do niego wracam. Jest pyszny, kremowy z kokosową pianką na wierzchu. Więc jak go nie lubić? Serniczek jest prosty, a z przepisu wychodzi duża blacha, więc dłużej możemy się cieszyć jego smakiem :) SKŁADNIKI NA CIASTO : 30 dag mąki pszennej 10 dag cukru(...)Białka ubijamy na sztywno, powoli dodajemy cukier i dobrze miksujemy. Dodajemy kokos, mąkę i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Sernik delikatnie wyciągamy i nakładamy pianę ,wyrównujemy. Pieczemy jeszcze ok. 30 minut. Sernik studzimy w wyłączonym piekarniku. Smacznego
Pani na deserpołączenia. Jeśli nie macie pomysłu czym poczęstować urodzinowych gości, to ten przepis na pewno zastąpi z powodzeniem nie jeden ciężki śmietanowy tort. Zapraszam was do tej iście jesiennej odsłony sernika, a właściwie serniko-jabłecznika. Przepis co prawda jest nieco praco- i czasochłonny ale dla tego smaku warto jest się poświęcić i tak napracować,poczekać chwilę... Składniki(...)szybko nie ściemniały. 5.Twaróg ucieramy z cukrem, mąką ziemniaczaną i jajkami. Można zmiksować na niskich obrotach pamiętając by nie potrzebnie nie napowietrzać masy, która urośnie podczas pieczenia a po wystudzeniu opadnie co popsułoby efekt. 6. Przygotowane jabłka łączymy z frużeliną żurawinową. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy na koło o średnicy
vaniliowoczekoladowaZapraszam na smakowity sernik bez pieczenia z bananami. Słodzony jest jedynie galaretkami bananowymi. To proste w przygotowaniu i tanie ciasto. Polecam Składniki: 100 herbatników 6 średnich bananów 250 g mascarpone 250 g ricotty 3 galaretki bananowe oraz: blaszka 24x24 cm Przygotowanie: Rozpuszczamy 2 galaretki w szklance gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia(...)Wstawiamy ciasto do lodówki. Ostatnią galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Pozostałe banany obieramy ze skórek i kroimy w plastry. Układamy plasterki bananów na serniku i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy ciasto do lodówki- najlepiej na całą noc. Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarnetrzeciej miseczce połączyć mąkę ziemniaczaną z cukrem wanilinowym - dodać do masy serowej i dokładnie zmiksować.Do masy serowej dodać bakalie.Do zrobienia tego sernika wykorzystałam formę w kształcie kwadratu o boku 25 cm. Dół formy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem.Wyciągnąć ciasto z zamrażarki i przekroić na dwie części. Jedną zetrzeć na tarce i równo ułożyć na spód(...)następnie przełożyć masę serową i na samą górę zetrzeć na tarce drugą część ciasta.Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec przez 75 minut.Po upieczeniu nie wyciągać sernika od razu, zostawić uchylony piec na 20 minut i dopiero po tym czasie można wyciągnąć sernik.Porcjować możemy dopiero po wystygnięciu ciasta.SMACZNEGO
Serce zamknięte w formie pysznościprostu lubię robić, prawda...? Dzisiaj jednak nie o drożdżówce będzie mowa, a o cieście zupełnie innym, choć też z rabarbarem ( no ba! ). Połączyłam intensywnie czekoladowe brownie z delikatnym, waniliowym sernikiem i kwaskowym, dodającym całości charakteru, rabarbarem. Wyszło obłędnie! Ciacho zabrałam do koleżanki, i znikało w tempie błyskawicznym. C. wybłagał kawałek zanim wyszłam i stwierdził, że to jedne z najlepszych ciast(...)formę 25x22 cm) brownie: 100 g ciemnej czekolady (75%) 100 g masła 2 jajka 80 g cukru 30 g kakao 170 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa: 300 g serka kremowego 100 g mleka skondensowanego słodzonego 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 300 g rabarbaru 80 g cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrze