spodzie z herbatników i czekolady dla każdego łasucha. Jeden kawałek zawiera tylko 150 kcal! Przygotowanie: 30 minut Pieczenie: 60 minut Koszt: Tanie Dzisiaj mam dla Was prosty serniczek pieczony na czekoladowym spodzie z herbatników. Nie dużo pracy, trochę smakowych dodatków i wychodzi nam bardzo aromatyczny deser. Możecie pominąć spód i zrobić śmiało bez niego, nie wpłynie(...)dawać waniliowego, a inny smak aromatu i skomponować swój własny wyszukany smak sernika. :) Przepis wykonałam w formie 20 cm, dlatego wyszedł dość niski przy takiej ilości twarogu. Jeśli zależy Wam na wysokości, idealna będzie 18 czy nawet 16. Możecie również podwoić liczbę składników i wykonać większy sernik. Wartość odżywcza 1 porcji (wyszło 12) 159 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzuMama będąc na zakupach zawsze bierze pod uwagę moje kulinarne zdolności! ( Ha! ;D )Tak było i tym razem … Widziała , że z zakupionych amerykańskich borówek powstanie
Ostra na Słodkopoczątkiem grudnia i pierwszym śniegiem czuć coraz bliżej nadchodzące święta. Czas zacząć wstępnie planować co pojawi się na świątecznym stole. Oprócz tradycyjnych dań musi być też deser. Pieczemy pierniki, serniki i ciasta z makiem, a ja proponuję w tym roku dla lekkiego przełamania tradycji ( #OlejKonwenanse ) pachnący świętami tort cynamonowy z ciemnym rumem i skórką pomarańczową. A jeśli szukacie(...)CYNAMONOWY Składniki: (forma 24 cm) biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolskiego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu poncz: 1 szkl wody 2 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki ciemnego rumu krem: 1,5 szkl mleka 1/3 szkl śmietany
Bon appetit mon amiemąką lub kaszą manną. Spód wylepiamy przygotowanym ciastem, nakłuwamy gęsto widelcem i wkładamy do zamrażarki na czas rozgrzewania piekarnika. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Wkładamy ciasto i pieczemy 18-20 minut aż do zarumienienia. Wyciągamy i odstawiamy do przestygnięcia, a temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 160 stopni. 4. W misie miksera umieszczamy twaróg, mascarpone, cukier, jajka(...)delikatnie potrząsamy tortownicą, aby masy się wyrównały. 6. Na najniższej półce piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne z wodą - para wodna sprawi, że sernik nam nie popęka. Wkładamy sernik i pieczemy 75-80 minut. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika, a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego
My Culinary ArtSernik od którego zaczynałam moją przygodę z pieczeniem i pomimo innych przepisów chętnie do niego wracam. Jest pyszny, kremowy z kokosową pianką na wierzchu. Więc jak go nie lubić? Serniczek jest prosty, a z przepisu wychodzi duża blacha, więc dłużej możemy się cieszyć jego smakiem :) SKŁADNIKI NA CIASTO : 30 dag mąki pszennej 10 dag cukru(...)Białka ubijamy na sztywno, powoli dodajemy cukier i dobrze miksujemy. Dodajemy kokos, mąkę i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Sernik delikatnie wyciągamy i nakładamy pianę ,wyrównujemy. Pieczemy jeszcze ok. 30 minut. Sernik studzimy w wyłączonym piekarniku. Smacznego
Pani na deserpołączenia. Jeśli nie macie pomysłu czym poczęstować urodzinowych gości, to ten przepis na pewno zastąpi z powodzeniem nie jeden ciężki śmietanowy tort. Zapraszam was do tej iście jesiennej odsłony sernika, a właściwie serniko-jabłecznika. Przepis co prawda jest nieco praco- i czasochłonny ale dla tego smaku warto jest się poświęcić i tak napracować,poczekać chwilę... Składniki(...)szybko nie ściemniały. 5.Twaróg ucieramy z cukrem, mąką ziemniaczaną i jajkami. Można zmiksować na niskich obrotach pamiętając by nie potrzebnie nie napowietrzać masy, która urośnie podczas pieczenia a po wystudzeniu opadnie co popsułoby efekt. 6. Przygotowane jabłka łączymy z frużeliną żurawinową. Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy na koło o średnicy
vaniliowoczekoladowatrzeciej miseczce połączyć mąkę ziemniaczaną z cukrem wanilinowym - dodać do masy serowej i dokładnie zmiksować.Do masy serowej dodać bakalie.Do zrobienia tego sernika wykorzystałam formę w kształcie kwadratu o boku 25 cm. Dół formy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem.Wyciągnąć ciasto z zamrażarki i przekroić na dwie części. Jedną zetrzeć na tarce i równo ułożyć na spód(...)następnie przełożyć masę serową i na samą górę zetrzeć na tarce drugą część ciasta.Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec przez 75 minut.Po upieczeniu nie wyciągać sernika od razu, zostawić uchylony piec na 20 minut i dopiero po tym czasie można wyciągnąć sernik.Porcjować możemy dopiero po wystygnięciu ciasta.SMACZNEGO
Serce zamknięte w formie pysznościprostu lubię robić, prawda...? Dzisiaj jednak nie o drożdżówce będzie mowa, a o cieście zupełnie innym, choć też z rabarbarem ( no ba! ). Połączyłam intensywnie czekoladowe brownie z delikatnym, waniliowym sernikiem i kwaskowym, dodającym całości charakteru, rabarbarem. Wyszło obłędnie! Ciacho zabrałam do koleżanki, i znikało w tempie błyskawicznym. C. wybłagał kawałek zanim wyszłam i stwierdził, że to jedne z najlepszych ciast(...)formę 25x22 cm) brownie: 100 g ciemnej czekolady (75%) 100 g masła 2 jajka 80 g cukru 30 g kakao 170 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa: 300 g serka kremowego 100 g mleka skondensowanego słodzonego 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii dodatkowo: 300 g rabarbaru 80 g cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukier . Oczywiście jeśli nie macie w kuchni tego cukru możecie użyć trzcinowego, ale dodatek Muscovado nada serniczkom piękny kawowy kolor. Przepis nie jest skomplikowany a efekt zachwyci zarówno miłośników sernika, jak i tych którzy z wytęsknieniem oczekują na sezon truskawkowy. Z tymi serniczkami wiąże się też taka moja mała historia. Każda mama wie jak trudno wytłumaczyć maluchowi, że trzeba(...)wymieszać, 3. Formy do muffinek wyłożyć papilotkami. Na dnie wyłożyć po łyżce masy biszkoptowej dociskając i wyrównując wierzch, Masę serową wykładamy do 4/5 wysokości papilotek (masa nieco urośnie podczas pieczenia). Na wierzchu wykładamy truskawki lekko wciskając je do masy. 4. Pieczemy w 160 st. C przez 30-35 minut, Odstawiamy do wystudzenia. 5. Dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy dowolnymi posypkami
vaniliowoczekoladowaprzykład w lodach. A w serniku to sama poezja. Spróbujecie...? Morele i ich kuzynki do kuchni zaprosiły również Ania , Emilia i Mirabelka . Koniecznie sprawdźcie, co przygotowały! Sernik rozmarynowy z morelami Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) kruche ciasto: 200 g mąki pszennej 45 g cukru pudru 1 łyżeczka drobno posiekanych igiełek rozmarynu 100 g zimnego masła(...)kremówkę z rozmarynem. Zdjąć z palnika, ostudzić. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg większy niż średnica tortownicy. Wyłożyć nim formę, formując dość wysokie brzegi. Gęsto ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać kulkami do pieczenia. Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Po tym czasie zdjąć obciążenie i papier. Piec w 180 st. C. przez 10 minut. Ostudzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzepotrawa jest gotowa, termosonda zasygnalizuje zakończenie pieczenia i wyłączy piekarnik. Świetna funkcja podczas pieczenia różnego rodzaju mięs. czyszczenie katalityczne - to system samoczynnego czyszczenia, który zaczyna działać automatycznie, gdy piekarnik osiąga temperaturę 250°C. Dzięki temu czyszczenie piekarnika to żaden problem. wyświetlacz LED zegara - precyzyjne ustawienia czasu na wyświetlaczu LED pozwalają monitorować proces pieczenia potraw. Dodatkowo podłączając termosondę mamy wszystko(...)kontrolą na wyświetlaczu. szybkie i równomiernie pieczenie Even Cooking - wentylator zapewnia stały obieg gorącego powietrza, gwarantując równomierny rozkład temperatury. W takich warunkach potrawy mogą być pieczone w niższej nawet o 20% temperaturze w porównaniu do piekarników tradycyjnych, co umożliwia oszczędność czasu i energii funkcje piekarnika: grzanie dolne, konwencjonalne/tradycyjne pieczenie, rozmrażanie, szybkie grillowanie, delikatne nawilżanie, pizza, termoobieg PLUS STEAM, grillowanie
Kuchnia MagdaLenyZapraszam na kilka propozycji serników, które zamieszczałam na moim blogu. Serniki na zimno i te pieczone. Wszystkie pyszne, warto wypróbować. SERNIK Z ROSĄ SERNIK W POLEWIE CZEKOLADOWO-ORZECHOWEJ SERNIK PIERNIKOWY SERNIK Z RODZYNKAMI SERNIK NA ZIMNO SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI SERNIK NA ZIMNO Z WIŚNIAMI SERNIK Z RODZYNKAMI
W kuchennym oknie EwyDziś moja propozycja dla tych, którzy nie tolerują laktozy. Przepis wymyśliłam na potrzeby zamówienia. Spód jest na bazie nerkowców, migdałów i daktyli. Masę serową skomponowałam z
Raj dla PodniebieniaPyszny sernik bez pieczenia...przygotowany na Dzień Kobiet .. 1 kg twarogu zmielonego 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 0,5 kostki masła 1/3 szklanki mleka 2 żółtka 1 jajko Dodatkowo: biszkopty Polewa czekoladowa: 1/4 kostki margaryny 3 łyżki cukru 2 łyżki wody 1 łyżka kakao Margarynę z cukrem zagotować, dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną(...)blachę wyłożyć biszkopty,wylać masę i przykryc biszkoptami.Odstawiamy do lodówki na ok. 3 godziny. Wszystkie składniki polewy podgrzać w rondelku. Odstawić na 15-20 minut i wylać na sernik. Zostawić w lodówce aż polewa zastygnie
Moje domowe kucharzenieSernik Wiedeński to klasyczny sernik bez spodu. W tym przepisie nie oddziela się żółtek od białek, a dodaje się je w całości, co zapobiega nadmiernemu wyrastaniu ciasta.Sernik Wiedeński - Składniki:1 kg tłustego twarogu1 i 1/5 szklanki cukru pudru5 jajek100 g masła1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennejcukier waniliowyłyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (opcjonalnie) Polewa czekoladowa(...)spowoduje nieestetyczne "opadnięcie" ciasta po upieczeniu.Formę smarujemy margaryną, zarówno boki, jak i spód, wlewamy masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy przez 1 h, po czym wyłączamy piec pozostawiając sernik w piekarniku na kolejną godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto** i po jego ostudzeniu można przygotować polewę czekoladową.Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej
Słodka Strona