Świąteczne ciasto na bazie sera połączone z aromatycznymi korzennymi piernikami i delikatną czekoladą zawsze świetnie smakuje i szybko znika z Bożonarodzeniowego stołu. Składniki: Masa serowa: 1,2kg białego sera (3 razy zmielonego lub z wiaderka) 180g masła 250g cukru 6 jajek 9ml olejku pomarańczowego 5 łyżek budyniu śmietankowego Dodatkowo: 450g pierniczków w czekoladzie 200g białej czekolady 4 łyżki mleka(...)koniec ucierania dodać budyń, olejek pomarańczowy i ubitą pianę z białek. Całość dokładnie wymieszać. 2. Spód tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożyć pierniczkami i wlać wcześniej przygotowaną masę serową. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia. 3. Czekoladę i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej do uzyskania
Szalona Kuchnia EwelinyCiasto rabarbar truskawka Jogurtowe ciasto z rabarbarem Kruche ciasto rabarbarowe Lekkie ciasto jogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Jagielnik rabarbarowy Dżem rabarbarowy Domowe lody wiśniowe z karmelizowanym rabarbarem Kompot z rabarbaru Lemoniada z rabarbaru ------------------------------------------------------------- Kakaowe ciasto z rabarbarem Czas przygotowania: 120 minut(...)rabarbaru 3 łyżki cukru 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka cynamonu bułka tarta Wykonanie: Z zimnego masła, żółtek, mąki, cukru waniliowego, szczypty soli, kakao i proszku do pieczenia szybko zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, resztę do lodówki na około 30 minut. Rabarbar kroimy w plastry, wrzucamy do miski i zasypujemy cukrem, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie
Kulinarne przygody GatityJuż jakiś czas nie było nic słodkiego chociaż ostatni sernik na zimno z poziomkami to jeden z najbardziej popularnych wpisów w historii bloga. Muszę przyznać, że mam dużą słabość do wszystkiego co kokosowe: kokosowe lody, kokosowa zupa, dobrze, że nie ma kokosowego boczku – choć to byłoby już lekką przesadą :-). Ulubiony batonik… oczywiście BOUNTY jego smak jest obłędny(...)który będzie paleo i bez tony cukru. Smakuje rewelacyjnie, uwaga powtarzam smakuje rewelacyjnie! Można się zajadać i mieć w miarę czyste sumienie. Przepis jest jak zwykle banalnie prosty i szybki (ale zaskoczenie ). Pewnie większość składników macie już w domu. Składniki na nadzienie: 200g wiórków kokosowych ⅓ szklanki mleka kokosowego (najlepiej tego kremu z góry puszki) 2 łyżki oleju kokosowego
PaleoLifemacie takie ciasta, które znikają praktycznie zanim się pojawią? W moim domu jest to właśnie sernik śmietankowy. Przepis na to cudo znalazłam w zeszycie mojej mamy. Zapisany odręcznie na jakiejś karteczce, włożony między kartki, zupełnie nie zwracał na siebie uwagi. Pierwszy raz zrobiłam go, ponieważ w lodówce zalegały mi spore ilości twarogu i duży kubek śmietany. Wyszedł wspaniały! Zjedliśmy(...)proszku do pieczenia MASA SEROWA: 1 kg mielonego twarogu 400ml kwaśnej śmietany 18% 1 szklanka cukru 6 jajek 2 łyżki cukru waniliowego 1 budyń waniliowy Przygotowanie: CIASTO: Wszystkie składniki szybko zagnieść, podzielić na dwie równe części, schować do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie jedną część rozwałkować na kształt koła o średnicy 26cm, wyłożyć ciastem tortownicę wysmarowaną wcześniej
Cakes By KejtDzisiaj mamy Dzień Babci i z tej okazji chciałabym podać Wam przepis na szybkie serniczki. Idealne ko kawy czy herbaty i co najważniejsze przygotować je można w ciągu godziny. Składniki :* pół słoiczka jagód z sokiem * mały serek waniliowy* galaretka cytrynowa * pokruszone herbatniki z czekoladą Przygotowanie :Jeśli nie macie jagód to można zastąpić serek waniliowy właśnie jagodowym. Wtedy dajemy(...)kokilki od emako.pl. Wylać masę do 3/4 wysokości pojemnika. Odstawić na godzinę do lodówki. Resztę można uzupełnić pokruszonymi ciastkami. Ja zmieliłam herbatniki i wysypałam je na talerzyk przy podawaniu serników. Zapraszam Was na stronę sklepu.Na FB sklepu oraz blog kulinarny
Magiczne Życie Marty„Mango to jeden z najzdrowszych owoców na świecie i w dodatku bardzo smaczny. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów stąd tez często zwany jest „owocem młodości”. Właściwie
Wiem co jemPROSTE Ciasto TIRAMISU z Wiśniami – Zapraszam na pyszne ciasto bez pieczenia z biszkoptów, z wiśniami, kawą i alkoholem. Jest bardzo proste w przygotowaniu i szybkie. Smakuje wyśmienicie, wszystkie smaki dobrze się ze sobą łączą. Deser jest waniliowy, śmietankowy, kremowy i wilgotny. Bardzo mi smakuje. Jeśli chcemy, aby wiśnie też były z alkoholem, można je po osączeniu z kompotu zalać wiśniówką(...)/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PROSTE Ciasto TIRAMISU z Wiśniami Składniki: około 600g podłużnych biszkoptów Do nasączenia: 200ml mocnej kawy 200ml wiśniówki Krem: 250g serka mascarpone 200g gotowego sera na sernik (twaróg zmielony jak z wiaderka) 650ml śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów) około 400g wiśni z kompotu (dobrze osączone) 3-4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Mała CukierenkaDelikatny i puszysty deser na bazie sera białego, z dodatkiem jabłka oprószonego nutą cynamonu. Pomysł na szybki i smaczny deser, który zawsze sprawdza się w kryzysie mojego małego przedszkolaka Zdarza mu się wracać z przedszkola z kwaśną miną, bo… dostał czarną kropę za jakieś wybryki z kolegami, bo była nuda, a to Pani nakrzyczała… W takich sytuacjach(...)foszkach Zawsze działa Składniki na deser: 250g sera białego 2 jabłka 2 jajka 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki 2 łyżki budyniu w proszku 3 łyżki masła, mocno schłodzonego Przygotowanie sernika: Nagrzewamy piekarnik do 200st. Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę, układamy na dnie kokilek, wcześniej wysmarowanych masłem ( mniej więcej pół jabłka na kokilkę ). Ser miksujemy z jajkami, budyniem
NiePieprz.plprawdziwego, u mnie swojskiego, twarogu. Jest trochę pracy przy mieleniu, lecz warto podjąć wyzwanie i przygotować ten sernik na Święta. Polecam! Składniki na sernik krakowski, czyli klasyczny sernik z kratką na formę o wymiarach 24x28 cm KRUCHE CIASTO: 400 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka(...)Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy pokrojone w drobną kostkę masło i chwilę siekamy. Dodajemy żółtka, mleko i siekamy, a następnie szybko zagniatamy gładkie ciasto. Chłodzimy 30 minut. 2/3 ciasta przekładamy do formy (może być wyłożona papierem do pieczenia) i wykładamy tworząc spód i 2-cm rant
Rozpustne gotowanieSernik z brzoskwiniami to dość popularne ciasto chyba nie tylko w mojej rodzinie. Wzorując się na tym przepisie upiekłam sernik z gruszkami. Kolor gruszek jest trochę nijaki i nie wyróżnia się z masy serowej tak jak brzoskwinie. Natomiast smak gruszek w tym cieście jest bardziej wyrazisty niż brzoskwiń. Niezwykle kruche(...)białek • 1 szklanka cukru • 1 duża puszka gruszek w lekkim syropie lub z kompotu Wykonanie: Ciasto kruche • Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia. • Szybko zagnieść ciasto z masłem i żółtkami. • 1/3 ciasta włożyć do zamrażarki, resztę przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 30 minut
To co kochamSłodycze a raczej domowe ciasta to moja największa słabość. Nie odmawiam nigdy maminego wypieku, ale tego z piekarni już tak. Moja mama jest księgową i
fitolarun.blogspot.comSernik włoski to odmiana sernika na zimno, tylko zamiast żelatyny dodaje się agar - roślinny środek żelujący nadający specyficzny smak. Pyszny sernik bez pieczenia , na bazie kremu bezowego. Polecam! SKŁADNIKI: 350 g sera esencja pomarańczowa krem bezowy: 96 g cukru 44 g białek 45 g wody galaretka: 235 g cukru 11 g agaru 235 g wody barwnik spożywczy(...)Przygotować galaretkę: 235 g wody zagotować z cukrem i z agarem, dodać barwnik.Galaretka musi się cały czas gotować na małym ogniu przed dodaniem do ciasta, w przeciwnym razie szybko zastygnie. Do sera dodać krem bezowy cały czas mieszając , na końcu dodać zagotowaną galaretkę zostawiając ok 1/4 szkl do polania wierzchu ciasta. Wylać na foremkę w kształcie serca,wyrównać
Z Marcepanemzbyt nudno, dodałam jeszcze warstwę serową. Całość wieńczy kruszonka. W sumie, ten placek drożdżowy przypomina więc w smaku drożdżówki, ale jest zdecydowanie lepszy od tych kupnych. Wilgotny, nie wysycha szybko, ładnie wyrasta. Ciacho pięknie pachnie w czasie pieczenia, a mąż jak to mąż… uwielbia wyskubywać kruszonkę z jeszcze gorącego ciasta. Nie chciałam aby ciasto było zbyt słodkie, dlatego(...)wtedy wejdzie ich więcej. Ja tradycyjnie używam sera kanapkowo-sernikowego. Jeśli używacie wiaderkowy, pamiętajcie o odcedzeniu. Jeśli wybraliście zwykł ser biały, zmielcie go wcześniej. Postępujemy identycznie jak w wypadku sernika. Porcja na dużą blachę. Drukuj Placek drożdżowy z warstwą serową i śliwkami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Kruszonka 200g mąki 75 g brązowego cukru 100 g masła Ciasto
Mieszam w Garnkukurkuma, reszta zależy od tego jaki jest Wasz smak i do czego tofu będzie używane. Jeśli chcecie przeznaczyć je na tofurnicę – sypnijcie ‘jajecznej’ soli Kala Namak , jeśli na sernik – nie sólcie i nie dodawajcie innych dodatków. Jeśli tofu ma mieć smak sera bliski cheddarowi – niezastąpione będą płatki drożdżowe. Jeśli będziecie tofu marynować, smażyć – polecam cebulową w smaku asafetydę, paprykę(...)gęstnieć i bulgotać. Mieszamy w drugim garnku dokładnie mąkę po moczeniu i stale mieszając gotujący się płyn, wlewamy zawiesinę mąki do garnka. Mieszamy i uważamy żeby nie przypalić, bo szybko zaczyna gęstnieć – gotujemy wszystko razem około 8-10 minut, ani na moment nie przerywając mieszania! Masę przelewamy do formy wyłożonej czystą bawełnianą ściereczką i zostawiamy do ostudzenia
Karo in the KitchenTarta kokosowa z czereśniami to kolejny wypiek po serniku z czereśniami, w którym wykorzystałam te czerwone, soczyste owoce. Z czereśni przygotowałam galaretkę, która pokrywa wierzch tarty, natomiast wnętrze, jak i spód z ciasta kruchego są zdominowane przez smak kokosu. Masa, która wypełnia tartę, to połączenie jogurtu greckiego i wiórków kokosowych, po upieczeniu ma zwartą konsystencję i zachwyca mocno kokosowym smakiem(...)łyżka cukru1 łyżka soku z cytryny100ml wody + 2 łyżki1,5 łyżeczki żelatyny Wykonanie:- mąkę i cukier przesiać, dodać sól, wiórki kokosowe oraz zimne masło, składniki posiekać, dodać zimną wodę, szybko zagnieść gładkie ciasto- ciasto schłodzić 30 minut w lodówce- składniki na masę jogurtową wyjąć wcześniej z lodówki, aby przyjęły temperaturę pokojową - formę o średnicy 21cm wysmarować masłem, ciastem wylepić
Smakołyki Bereniki