przysporzy problemu, wystarczy odrobina chęci, aby zrobić rurki z kremem. Przygotowując ciasto półkruche z poniższych składników warto zwiększyć proporcje i część przechować w zamrażarce. Zawsze się przyda do sernika, jabłecznika, babeczek, kolejnej porcji rurek, czy innych słodkich wypieków. Składniki na ciasto półkruche: - 500 g mąki krupczatki - 125 g cukru pudru - 250 g mocno schłodzonego masła - 2 żółtka - 1 łyżka gęstej(...)pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 2 porcje, przekładamy do woreczka i wkładamy do lodówki na noc. Stolnicę oprószamy mąką, kładziemy porcję ciasta i lekko podsypując wałkujemy nadając kształt prostokąta, na grubość
mojewypiekiinietylkoposiekanych rodzynki opcjonalnie Wykonanie blaszka 30x30 Cytrynę sparzona zetrzeć na tarce. Mąkę łączymy z cukrem pudrem, szczyptą soli i skórką cytrynową. Następnie dodajemy kawałki zimnego masła ,żółtka ,kakao i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w woreczek foliowy i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Oddzielić żółtka od białek. Miękkie masło ucierać przez 3-5 minut, i dodawać(...)połączyć z masa serowa ,którą wyłożyć na podpieczony ostudzony spód . 1/3 ciasta ciemnego ,zetrzeć na masę serową .Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180 stopni i piec sernik przez około godzinę. Jeśli wierzch sernika będzie się zbyt mocno przypiekał, przykryć papierem do pieczenia.Na 15 minut przed końcem pieczenia ,obkroić delikatnie boki sernika ,aby był równy
w mojej kuchniZostały mi w lodówce resztki różnych białych serów, a ze starego zeszytu kusił mnie słony sernik do upieczenia. Jest to bardzo ciekawe rozwiązanie na niesłodką tartę serową. Spód z mąki żytnej i razowej z dodatkiem kminku i czarnuszki, a farsz serowy zawiera duszone pory, ser żółty, szynkę(...)sera żółtego • po 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu, cząbru, tymianku i soli • 1 łyżka masła Wykonanie : Spód • Wymieszać razem suche składniki, dodać miękkie masło, jajko i dość szybko zagnieść ciasto. • Ciasto wstawić do lodówki na 30 minut. • Wyłożyć ciastem spód tortownicy o średnicy 26 cm i nakłuć widelcem. Masa serowa • Pora pokroić
To co kochamgotowe, by pracować dłużej, więcej i wydajniej. A po pracy? A po pracy biegniemy do domu, by przejąć obowiązki z “drugiego etatu”. Po drodze wpadamy jeszcze do sklepu na szybkie zakupy i obładowane siatkami, wspaniałe superwoman, po powrocie do domu, zakasujemy rękawy, by rzucić się w wir obowiązków. I taki cykl trwa każdego dnia. Tydzień po tygodniu, miesiąc po miesiącu(...)napisał Bułhakow : „Wszystko będzie, jak być powinno, tak już jest urządzony świat”. A skoro obchodzimy święto, to na stole powinno znaleźć się świąteczne ciasto. Dziś zainspirował mnie przepis na sernik z kwestii smaku. Na jego bazie upiekłam sernik z czekoladowym kajmakiem. Pyszny, delikatny, po prostu doskonały. Także na zbliżającą się Wielkanoc. Składniki: Spód: • 300 g herbatników czekoladowych
W mojej kuchniTerrina z serków wiejskich – nafaszerowana startą rzodkiewką i świeżym ogórkiem 3. Pasztet z pieczonych wątróbek – szybki do przygotowania i bardzo kremowy 4. Jajka w szynkowych kubeczkach – pomysł na efektowne podanie gotowanych jajek 5. Szynka nadziana pastą jajeczną(...)ilością bakalii 12. Babka makowa – czyli pomysł na wykorzystanie suchego maku; babka prosta do przygotowania, tania i bardzo smaczna! 13. Babka piaskowa, dwukolorowa – długo zachowuje świeżość 14. Sernik pieczony w kąpieli wodnej – puszysty, miękki i niesamowity w smaku; nie pęka podczas pieczenia i idealnie się kroi 15. Mazurek orzechowy z pieczonym koglem – hit zeszłorocznych świąt wielkanocnych
UgotowaćLubicie szarlotki? Jak dla mnie jedno z najlepszych ciast na świecie! Równie smaczny jest tylko sernik. Cóż się więc dziwić, że niezależnie od pory roku mogę go jeść na kilogramy. No dobra aż tyle to i ja nie zjem. Ale z pomocą rodziny to bardzo możliwe :) Aby urozmaicić smak tego wypieku tym razem do jabłek dodałam również sezonowe porzeczki(...)cukrem aby powstał nam tak zwany kogiel mogiel, dodajemy jajko i dalej mieszamy. Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy pokrojone na kawałki masło i przygotowany kogiel mogiel. Całość szybko ugniatamy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.W tym czasie jabłka obieramy i ścieramy na tarce (duże oczka) dodajemy cukier i cynamon. Mieszamy. Pozostawiamy, pod przykryciem.Ciasto wykładamy na oprószony
Słodkie PrzyjemnościI kolejne ciacho zrobione przez mamę! Już niedługo sami będziecie rozpoznawać które są te moje, a które mojej mamci. Jak już Wam pisałam Ona zdecydowanie bardziej
Ostra na Słodkozajadać. Zachęcam do spróbowania przepisu na 12 mini słodkości. Myślę, że nikt nie przejdzie obojętnie u nas w kuchni gorąco, smacznie i tłoczno… SKŁADNIKI: 500 g sera na sernik, twarogu mielonego 100 g cukru 1 jajko + 1 żółtko kilka kropel aromatu śmietankowego 1 łyżka mąki pszennej 50 g czekolady gorzkiej 60 ml śmietanki 30% PRZYGOTOWANIE: W misce łącze(...)piekę 20 minut. Wyjmuję, studzę i delikatnie wyciągam z foremek. Teraz przygotowuję polewę. Śmietankę podgrzewam w garnku, zdejmuję z ognia i wrzucam połamane kawałeczki czekolady, mieszam szybko do rozpuszczenia. Dekoruję serniczki. Można posypać dodatkowo dowolną posypką. Mini serniczki wykładam na paterę, podaję. SMACZNEGO:) Źródło przepisu (zmodyfikowałam): Pani Tereska & Friends
Zasmakuj KuchniTo taki klasyk, który wiele osób lubi. Połączenie brzoskwiń i masy serowej to małżeństwo idealne, konsystencje, struktury, smaki wspaniale się uzupełniają, a jeśli dodamy do tego
Cakes By KejtSkładniki na ciasto mąka pszenna, 2 szkl żółtka jaj, 3 szt cukier, 3/4 szkl margaryna, 3/4 kostki proszek do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki Składniki na
Gotowanie moimi oczamiSkładniki twaróg sernikowy, 250g śmietanka 36%, 250ml cukier puder, 4 kopiaste łyżeczki galaretka cytrynowa, 2 opak żelatyna, 3 łyżeczki biszkopty, 1 opak Przygotowanie Na dnie
Gotowanie moimi oczamiJeżeli lubicie sernik i makowiec a macie dylemat, które ciasto upiec, to ta propozycja będzie dla Was. Takim kompromisem jest seromakowiec. Może to ciasto jest pracochłonne i czasochłonne, ale efekt i smak bez wątpienia ten trud wynagrodzi. Kruche i delikatne ciasto w połączeniu z wilgotną masą makową i serową to bogactwo smaków, które zadowoli każdego łasucha(...)seromakowiec jest połączeniem kilku przepisów. Ciasto kruche upiekłam takie, jak na kruchy placek morelowo budyniowy . Masę serową wykorzystałam, z niewielkimi zmianami, z sernika wiedeńskiego . Masę makową – tu się wykpiłam, bo tym razem „uszlachetniłam” gotowca. Serniki (górną warstwą seromakowca jest sernik) przeważnie dekorowane są czekoladą lub posypwane cukrem pudrem. Tym razem skorzystałam z „podpowiedzi” Doroty i seromakowiec ozdobiłam
mojewypiekiinietylkomojprzepisna.pl | Szarlotka pomarańczowa z bezową pianką i rosą Przepis na dużą rodzinną blachę. Szarlotka szalenie posmakowała rodzinie, to tego stopnia, że po obfitym obiedzie prosili o
moj przepis nazadzwonił telefon i usłyszałam... "Skarbie, a zrobisz coś pysznego i słodkiego?" No i jak tu nie zrobić... kocham, to piekę gdy poprosi o coś słodkiego :) Prosto od serca! A sernik w tej wersji podbił nasze oba serca. Składniki: (blaszka 20x20) 1kg białego sera śmietankowego 400g serka homogenizowanego waniliowego 0,5 szklanki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 50ml gorącej wody(...)cytryn, usuwamy pestki i wlewamy do rondla z jajkami. Całość mieszamy do całkowitego rozrzedzenia jajek. Rondel wstawiamy na bardzo mały "ogień" i cały czas intensywnie mieszamy. Krem bardzo szybko osiągnie żądaną temperaturę i zacznie gęstnieć. Mieszanie jest niezwykle ważne, gdyż bardzo łatwo możemy zrobić cytrynową jajecznicę. Gdy krem zgęstnieje, ściągamy rondel z palnika i dodajemy zimne masło. Mieszamy
Gotowanie i blogowanie