sernik na szybko - 2000 przepisów (strona:103/134)

Ciasto japońskie 168

Ciasto japońskie Bardzo smaczne i efektowne ciasto, składające się z wilgotnego kakaowego spodu, masy serowej oraz frużeliny z wiśni. Wykonanie wcale nie jest trudne lecz składa

Blog z Apetytem
Odchudzone syrniki - czyli tradycyjne placuszki rosyjskie w mojej wersji 172

 To placki będące tradycyjną potrawą w kuchni rosyjskiej, robiłam pierwszy raz i odrazu się w nich zakochałam. Zamiast białej mąki, by było zdrowiej użyłam mąki

Cynamonowe szczęście
Odwrócone ciasto bananowe z pomarańczami, czyli upside down cake 108

Kiedy mam ochotę na upieczenie czegoś słodkiego najczęściej wybór pada na ciasto bananowe. Po pierwsze dlatego, że zawsze wychodzi pyszne, wilgotne, naturalnie słodkie. Po drugie jest bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Wszystkie składniki wystarczy zblendować w jednej misce i gotowe. I po trzecie, ciasto bananowe to świetna baza do najróżniejszych modyfikacji smakowych. Poprzez wybór dodatków za każdym razem możemy(...)cukru, za całą słodycz odpowiadają banany i pomarańcze :) Bez wyrzutów sumienia możecie je zjeść nawet w roli śniadania :D  Na blogu znajdziecie także wersję ciasta bananowego  z sernikiem  oraz  jogurtowe ciasto bananowe . ODWRÓCONE CIASTO BANANOWE Z POMARAŃCZAMI Czas przygotowania 60 minut Składniki na małą tortownicę 16 cm 250g jogurtu naturalnego 30g mąki kokosowej 60g mąki orkiszowej

HealthyCreations
Seromak, czyli sernik z makiem 1831

Seromak, czy inaczej seromakowiec lub sernik z makiem - takie nazwy nosi w naszych domach ciasto łączące w sobie dwa popularne wypieki: sernik i makowiec. Dla mnie takie połączenie to wielka gratka i okazja do spałaszowania dwóch ulubionych ciast w jednym kawałku. Moje ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm i na taką blachę podaję proporcje.SeromakSkładniki:ciasto półkruche140g(...)mąki ziemniaczanej1 łyżka cukru z waniliąskórka otarta z jednej pomarańczyszczypta soliWykonanie:CIASTO PÓŁKRUCHE- mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać, dodać zimne, posiekane masło, żółtko oraz śmietanę, wymieszać, szybko zagnieść gładkie ciasto, schłodzić- schłodzonym ciastem wylepić dno formy (ja swoją wykładam w całości papierem do pieczenia)- nakłuć widelcem, podpiec przez 15-20 minut w 190 stopniach- podpieczone ciasto

Smakołyki Bereniki
Ciasto serowo-makowe " Cielaczek" 421

Znowu sernik :) nic nie poradzę , że na ten rodzaj ciasta mam zawsze ochotę ? ;) tym razem połączyłam ser z makiem, ale żeby ładnie wyglądało pobawiłam się troszkę masą makową. Sernik smakuje wybornie. Jest niezwykle wilgotny i aromatyczny. Nadaję się świetnie na wyjątkowe okazje rodzinne.  Wymiary blaszki : 24 x 29 cmCzas pieczenia : 10 minut + 60 minut Temp. pieczenia(...)margaryny kilka kropli aromatu migdałowego Dodatkowo: orzechy do posypania polewa czekoladowa Sposób przyrządzania:Ciasto kruche: Mąkę przesiewamy , siekamy ze schłodzoną margaryną i cukrem. Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy po czym wkładamy do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkujemy na placek większy niż blaszka o jakieś 4 cm i wykładamy do przykrytej papierem do pieczenia, foremki , Zrobić 2 cm brzegi. ( jeśli

Słodkości i nie tylko
Oponki serowe 956

Przepis na oponki serowe dostałam od mojej cioci. Zachwalała mi go gorąco moja kuzynka, dla której to był smak dzieciństwa i domowy deser “na szybko”, kiedy w domu nie było akurat innych słodyczy. Przygotujecie go dosłownie z kilku składników! W oryginalnym przepisie mojej cioci zamiast twarogu do oponek daje się serek homogenizowany. Ciasto po zagnieceniu wygląda nieco(...)zapraszam Was do zobaczenia domowych donutów z kolorową posypką, uroczych donutów w wersji mini lub pysznych czekoladowych pączków oponek z Oreo . Składniki: 250 g drobno mielonego twarogu, sera na sernik z wiaderka lub serka homogenizowanego (ja dałam twaróg) 2 szklanki mąki 2 jajka 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego + ok. pół litra oleju do smażenia

Ciastkozercy
Sernik na zimno z masą krówkową 165

średnicy 18 cm) Spód: 100g herbatników z kakao (mogą być zwykłe lub mieszane, ale kakaowe nadają czekoladowego posmaku) 50g masła Masa serowa:   450-500g twarogu mielonego na sernik (w zależności od wielkości opakowania) 200g śmietanki 30-36% 120g masy krówkowej (gotowej z puszki) 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie; do smaku) 2 łyżeczki żelatyny (płaskie)  Wierzch(...)Całość umieścić na ciasteczkowym spodzie. (Odłożyłam trochę do dekoracji szprycą.)  Na wierzchu ułożyć dowolne ciastka i udekorować wg uznania. (Użyłam masy.) Ciasto schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. (Szybko zastyga

Di gotuje
A u mnie jeszcze rabarbar. I tarta 181

cieście. Tym razem orzechowym, którego smak wspaniale skomponował się z rabarbarem. Warstwa z moimi ulubionymi łodygami przypomina konsystencją budyń, jest trochę kwaśna, trochę waniliowa. Masa serowa smakuje... Cóż, jak sernik. Cytrynowy, delikatny i leciutki. Pyszny. Całość komponuje się znakomicie, wszystkie elementy łączą się w idealną całość.Jeśli jeszcze gdzieś zobaczycie rabarbar - kupcie. I upieczcie sobie tartę. Gwarantuję(...)cytryny1 łyżka mąki ziemniaczanej100 g cukruMąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i orzechami. Dodać zimne masło, posiekać, po czym rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.Rabarbar pokroić na niewielkie kawałki, zasypać cukrem i odstawić na 30 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z jabłkami 119

Połączenie jabłek i sera jest jak najbardziej trafione. To jeden z tych serników, które bardzo mi posmakowały. Masa serowa pozostaje wilgotna i puszysta. Użyłam sera wiaderkowego, ale myślę, że zwykły dwukrotnie zmielony twaróg sprawdziłby się tutaj jeszcze lepiej. Polecam. Przepis podaję ze swoimi zmianami. Składniki: Spód: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 żółtka (białka zachowujemy do masy serowej) 1/2 szklanki(...)odrobinę mniej) 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (po 40 g każdy) olejek waniliowy lub śmietankowy 1 cukier waniliowy Wykonanie: 1. Składniki na spód przełożyć na stolnicę, posiekać nożem i szybko zagnieść. Owinąć folią i schować do lodówki. Ciasto wyłożyć na foremkę (23x34cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiec w piekarniku przez 15 minut w 190 st.C do lekkiego zrumienienia

Kuchnia domowa Ani
Oponki serowe 689

wiem czy tylko mi czas leci tak szybko czy po prosty tłusty czwartek jest w tym roku tak wcześnie Niby to dopiero 8 lutego, ale to już za tydzień . Nigdy nie byłam dobra w pieczeniu tych wszystkich słodkości typu: pączki, faworki, oponki, chociaż może dlatego, że po prostu zbyt mało ich piekłam. Teraz, kiedy wróciliśmy do kraju, napewno przetestuję(...)wyszło ich około 40 sztuk. Przepis polecam, nie było przy nim dużo pracy, a oponki wyszły bardzo smaczne. Oponki Składniki na około 40 sztuk: – 250 g sera na sernik z wiaderka lub serka homogenizowanego – 2 szklanki przesianej mąki – 2 jajka – 1 łyżka masła (rozpuszczonego) – 1 łyżka cukru – opakowanie cukru waniliowego – olej

Relaxtime
Śnieżny puch kokosowy 203

 Śnieżny puch to ciasto, które jakiś czas temu było hitem internetu. I wcale się temu nie dziwię, ponieważ jest naprawdę rewelacyjne i delikatne w smaku

Di gotuje
Ciasto serowo-makowe " Cielaczek" 527

Serniki uwielbiam zawsze i wszędzie :) tym razem ser połączyłam z makiem, ale żeby ładnie wyglądało pobawiłam się troszkę masą makową. Sernik smakuje wybornie. Jest niezwykle wilgotny i aromatyczny. Nadaję się świetnie na wyjątkowe okazje rodzin ne . Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Czas pieczenia : 10 minut + 60 minut  Temp. pieczenia : 180 C źródło : " Ciasta " Składniki : Ciasto kruche(...)margaryny kilka kropli aromatu migdałowego Dodatkowo: orzechy do posypania polewa czekoladowa Sposób przyrządzania: Ciasto kruche: Mąkę przesiewamy , siekamy ze schłodzoną margaryną i cukrem. Dodajemy żółtko i szybko zagniatamy po czym wkładamy do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkujemy na placek większy niż blaszka o jakieś 4 cm i wykładamy do przykrytej papierem do pieczenia, foremki , Zrobić 2 cm brzegi. ( jeśli

Różne smaki w kuchni
W ALT CAFE kawa i zabawa podczas Festwialu Kawy 120

festiwalowej kawy ), skupię się teraz na serwowanych tu słodkich specjałach. Wachlarz słodkości do wyboru jak dla mnie optymalny - nie musiałam pół godziny wertować asortymentu w poszukiwaniu Ciasta Tego Jedynego. Sernik, beza, tarta - wszystko świeże i na bieżąco dokładane - apetycznie cieszyły oko zza niewielkiej, przeszklonej witrynki. Ślinotok murowany!!! :D Część specjałów przygotowywana jest na miejscu przez kuchnię lokalu. Jednak bardziej(...)deser serwowano tartę przygotowywaną na miejscu w lokalu. Słodkie (ale bynajmniej nie mdłe) wypełnienie z mascarpone idealnie kontrastowało z kwaskowatą borówką . Porcja niestety minimalistyczna - to co dobre, zawsze zbyt szybko znika z talerza :) Choć w przypadku menu festiwalowego zasadę okrajania serwowanych porcji potrafię zrozumieć - kawiarnia w końcu musi jakoś wyjść na przysłowiowe "zero" przy promocyjnej cenie festiwalowych wiktuałów. Podzielę

Grunt to przepis!
Wyjątkowo delikanty sernik z truskawkami 261

, który aż tak zasmakował C. Jest bowiem wyjątkowo delikatny i leciutki, troszkę jak sernik na zimno. Cudownie komponuje się z truskawkami i rabarbarem, które nadają całości charakteru. Sernik idealny na lato - wspaniale musiałby smakować zajadany w ogrodzie w promieniach popołudniowego słońca, przy cichym bzyczeniu owadów... Ach, rozmarzyłam się...Pyszności z truskawkami przygotowali również Panna Malwinna, Chantel, Shinju(...)dodatkowo:270 g truskawek1/2 opakowania czerwonej galaretki250 ml gorącej wodyMąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie dokładnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto.Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut.Po tym czasie połowę ciasta rozwałkować na okrąg o średnicy

Pożeraczka, czyli raz adobrze