Pączki orzechowe, a może bardziej kruche ciasteczka z kremem orzechowym. Dlaczego pączki, nie wiem, może ktoś wie... Przepis z książki Walburgi Fójcikowej, długoletniej kierowniczki polskiej szkoły gospodarstwa domowego w Orłowej, „Nasza kuchnia” wydanej w 1937 roku w Czeskim Cieszynie nakładem Zjednoczenia Związków Niewiast Katolickich w Czechosłowacji. Ciasto : z mąki, masła, cukru i żółtka zagnieść ciasto. Podsypując lekko mąką ciasto wywałkować
królestwo garówObłędne ciasteczka z jabłkami Ten przepis to prawdziwy hit! Ciasteczka są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a w smaku po prostu obłędne. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia
Blog z Apetytembiałka 2 łyżeczki kakao Krem 3 żółtka 3 łyżki pudru 4 łyżki mleka 200g masła 2 łyżki wódki syrop amaretto Spody można zastąpić małymi okrągłymi biszkoptami lub upiec małe kruche ciasteczka 1 szkl mąki 100g masła 50 g cukru 1 jajko 1 cukier waniliowy dodatkowo polewa czekoladowa perełki posypki Na początku przygotowujemy ciasteczka na spody, zagniatamy ciast, wałkujemy
Gotowanie jest łatweskładniki na kruche ciasteczka: 300 g mąki 100 g cukru 180 g zimnego masła 1 jajko 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu składniki na krem daktylowy: 1 szklanka daktyli ( zalewamy wodą i zostawiamy na kilka godzin lub całą noc) 3 łyżki mleka 2 łyżki kakao 3 łyżki orzechów laskowych lub innych opcjonalnie: cukier
noteskulinarnyfigaPrzepis na kruche ciasteczka w kształcie orzeszków z pysznym kremem orzechowym. Szybkie w przygotowaniu i bardzo dobre w smaku. Składniki oraz sposób przygotowania Ciasto: 500 g mąki 5 łyżek cukru pudru 250 g masła 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ze składników zagnieść ciasto i wykleić foremki na orzeszki. Piec w 180 st. C przez około
Wasze Przepisyfloresami z roztopionej czekolady. Ciasto orzechowe przygotowałam na samych białkach. Pozostałe po przygotowaniu ciasta żółtka można wykorzystać do innego wypieku, szykując np domowy krem budyniowy. Część można dodać do kruchych ciasteczek, albo przygotować na obiad carbonarę. Krem to tradycyjna masa orzechowa, taka jaką pewnie znajdziecie w zeszytach Waszych Babć, ale wzbogacona została o dodatek czekoladowo-orzechowego kremu. Przygotowałam ją też
Smaki Na TalerzuPyszne kruche ciasteczka z dodatkiem białej czekolady. Proste w przygotowaniu. Przechowywane w puszce, lub słoiku pozostają świeże 2-3 tygodnie. Warto poświęcić trochę czasu i zrobić domowe ciasteczka, żeby mieć je pod ręką, zawsze kiedy przyjdzie nam ochota, lub kiedy pojawią się niespodziewani goście. Składniki: 120 g. masła 70 g. cukru pudru 250 g. mąki pszennej
Agusiowe smakołykiKoperty z borówkami to pyszne, kruche ciasteczka z ciasta francuskiego na piwie w sam raz na podwieczorek do kawy czy herbaty. Koperty również świetnie smakują innymi sezonowymi owocami lub też na słono z ulubionymi dodatkami i żółtym serem. składniki na 8 sztuk 1 opakowanie ciasta francuskiego ( 300 g ) 250 g borówek amerykańskich 150 g cukru żelującego 2 roztrzepane
Smakowite DaniaUwielbiam jagody, więc jak jest tylko na nie sezon to często goszczą w mojej kuchni. Tym razem zrobiłam kruche ciasteczka i nadziałam je jagodami. Wyszły rewelacyjne, właśnie na takie miałam ochotę. Możecie je zastąpić dżemem jak nie macie, będą również pyszne ale jak tylko macie jagody to spróbujcie koniecznie. Polecam
Swojskie jedzonkoKruche ciasteczka z kawałkami czekolady i wiórkami kokosowymi. Idealne do kawy, herbaty, lub mleka. Dzięki temu, że zawierają wiórki kokosowe są bardziej chrupkie. Moje ciasteczka mają kształt jajeczek i zajączków ponieważ zrobiłam je z myślą o świętach wielkanocnych. Przechowane w puszce, lub słoiku mogą stać nawet trzy tygodnie. Z podanych składników zrobiłam 77 ciasteczek
Agusiowe smakołyki