kwaskowaty smak matchy idealnie uzupełnia się ze słodką śmietanką :) Składniki na spód i sernik: 150g herbatników maślanych 70g masła 2 tabliczki białej czekolady 700g serka do serników z wiaderka 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 2 płaskie łyżki herbaty matcha 4 płaskie łyżeczki żelatyny 1/2 szkl. wody Składniki na śmietankową piankę: 500ml śmietanki 30% 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szkl(...)szkl. gorącej wody i odstawiamy na 5 minut. Łączymy z ciepłym jeszcze mlekiem kokosowym. Odstawiamy do ostygnięcia. 3. Do miski wkładamy serek, włączamy mikser na średnich obrotach. Powoli dodajemy mleko kokosowe. Miksujemy tylko do połączenia składników. Przelewamy naszą masę na wcześniej przygotowany spód. Wstawiamy do lodówki na całą noc. 4. Następnego dnia ubijamy schłodzoną śmietankę na sztywną pianę, pod koniec
My Culinary Arttwarogu sernikowego250g truskawek100g czekolady mlecznej 3 łyżki cukru3 łyżki żelatyny6 łyżek wody0,5 opakowania bitej śmietany w proszku + 100ml zimnego mleka (lub 100ml śmietanki 30% + opcjonalnie 1 łyżka cukru pudru)dekoracja 100g truskawekkilka kostek czekolady deserowej + 1-2 łyżki mleka Wykonanie:- herbatniki rozdrobnić na piasek- czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, dodać do pokruszonych herbatników(...)całą noc- schłodzony, zastygnięty sernik wyjąć z tortownicy- oczyszczone truskawki pokroić w dość cienkie plasterki, ułożyć je na wierzchu sernika tak, by lekko nachodziły na siebie, zaczynając od brzegów sernika, a kończąc w jego środku- czekoladę z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, jeżeli czekolada jest zbyt gęsta, dodać jeszcze odrobinę mleka - konsystencja powinna być lekko lejąca
Smakołyki Bereniki" na zimno, dlatego dziś przygotowałam dla Was jagielnik. Jagielnik czyli wegański sernik na zimno z kaszy jaglanej Składniki (na formę o średnicy 27 cm): 100g migdałów 100g daktyli 1 szkl. suchej kaszy jaglanej 3 szkl. wody 1 puszka mleka kokosowego (schłodzonego przez dobę w lodówce) 3 łyżeczki agaru 3/4 szkl. cukru 2 łyżeczki cukru
wegujemyłyżki cukru 1 żółtko 1 płaska łyżka śmietany 18% Masa serowa: 60 dag twarogu mielonego 1/2 szklanki cukru 16 g cukru z prawdziwą wanilią 1 szklanka mleka w proszku 1 szklanka mleka 3,2% 4 jajka 1 budyń śmietankowy Oetker Mus jabłkowy: 70 dag jabłek po obraniu 1 galaretka cytrynowa 2-3 łyżki wody 3 łyżki cukru z cynamonem Dekoracja(...)średnicy 22 cm. Masa serowa; Mielony twaróg umieszczamy w misie miksera, wbijamy jajka, wsypujemy cukry, wlewamy mleko i wsypujemy mleko w proszku oraz budyń śmietankowy. Całość miksujemy około 3-4 minuty. Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto kruche w formie. Sernik wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 15 minut, po czym temp zmniejszamy
Wanilia i Kardamonwyłożenia blaszki galaretka truskawkowa garść mrożonych truskawek, jagód, porzeczek, malin Przygotowujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu i studzimy. Schłodzone mleko przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy serek waniliowy i twaróg, miksujemy, a następnie dodajemy sernik w proszku i miksujemy około 4 minut. Przygotowujemy tortownicę wykładając ją folią spożywczą. Do małej miseczki odlewamy kilka łyżek galaretki
Rozpustne gotowanieidealne dla kawoszy. *tortownica o średnicy 21 cm Składniki: 1 kg sera na sernik 5 jajek szklanka cukru 2 opakowania budyniu waniliowego 1/3 szklanki oleju 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej łyżeczka kawy mielonej łyżka kakao dodatkowo: 100 g białej czekolady 2-3 łyżki mleka łyżeczka kawy rozpuszczalnej Do trzech osobnych szklanek wsypać kawę mieloną, kakao i kawę(...)następnie jeszcze kwadrans w 150*C. Po upieczeniu sernik zostawić na chwilę w uchylonym piekarniku. Czekoladę połamać do miski, kawę rozpuścić w mleku i wlać do czekolady. Rozpuścić nad parą i polać sernik. Szeroką gamę kaw i ciekawych informacji znajdziecie tutaj: klik w serwisie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadługim weekendzie J Ilość porcji: Blacha 24 cm Czas przygotowania: 20 minut + czas chłodzenia Składniki: Spód: Ok. 16 ciasteczek oreo 2 łyżki masła Sernik: 600g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 4 jajka ½ masła roślinnego Szklanka mleka Niepełna szklanka cukru pudru Cukier waniliowy 6 łyżeczek żelatyny Wierzch: 2 opakowania galaretki np. truskawkowej Dowolne owoce np. truskawka, borówka Ciasteczka wraz(...)pomocy miksera, a następnie cały czas miksując dodajemy cukier puder. Po chwili dorzucamy serki, cukier waniliowy i ubitą pianę z białek. Pod koniec dodajemy mleko wraz z żelatyną. Tak przygotowaną masę wylewamy na spód sernika i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. W nieco mniejszej ilości wody, niż jest zalecane na opakowaniu rozpuszczamy galaretki i zostawiamy do przestygnięcia (np. jeśli
Kolizje Smakówpieczenie. Choroby u nas ciąg dalszy więc Jaśko pochłania cały mój czas i energię. Rozmyślając o jakimś szybkim cieście, wymyśliłam sernik gotowany. Szybki, prosty i smaczny zarazem. W całym tym gotowaniu było jeszcze jedno ale, okazało się, że w domu mam tylko budyń czekoladowy i nawet nie mam mąki(...)mleka polewa: 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady 1 czubata łyżka masła dodatkowo: orzeszki arachidowe w karmelu około 200 g herbatników lub innych ciastek Przygotowanie: W dużym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, cukier waniliowy. Następnie dodajemy zmielony ser, wbijamy jajka, mieszamy i gotujemy. Dodajemy zmiksowaną masę dyniową. Ciągle gotujemy. Budyń mieszamy z mlekiem i dodajemy do gorącego sernika - energicznie
Życie zaczyna się w kuchnimąki 1 szklanka cukru 1.4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia na sernik: 600 g sera na sernik 6 jajek 3/4 szklanki cukru pudru 1 opakowanie budyniu waniliowego 100 g stopionego masła na krem: 750 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki cukru 50 ml rumu 1/2 szklanki startych orzechów włoskich dodatkowo: 150 g czekolady(...)około 50 minut. Wystudzić (a najlepiej upiec ser dzień wcześniej). W odrobinie mleka rozrobić budyń i cukier, resztę mleka zagotować i ugotować na nim budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z budyniem i orzechami w rumie. Na biszkoptowym blacie rozłożyć połowę kremu orzechowego, przykryć go sernikiem i posmarować resztą kremu. Przykryć biszkoptem. Czekoladę połamać i razem z mlekiem rozpuścić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacytryny i to dość spora jej ilość, która nada ciastu odpowiedniego wigoru. Do tego odrobina wanilii – nie znam deseru, w przypadku którego byłaby zbędna. Każdy wegański „sernik” obowiązkowo musi zawierać gęste mleko kokosowe – jest tłuste, a jego dodatek sprawi, że ciasto będzie aksamitne i kremowe. Poniższa wersja przygotowana jest specjalnie na święta, dlatego do środka dorzuciłam zarówno brzoskwinie(...)rozgrzej do 170 °C. Teraz zabierz się za masę. Do kielicha blendera (masę możesz utrzeć także blenderem ręcznym) wrzuć wszystkie składniki poza mlekiem kokosowym i zmiksuj na gładką masę (masa musi być naprawdę jednolita). Na koniec wmieszaj mleko kokosowe. Wyjmij tortownicę z lodówki. Na spód wylej połowę ciasta, na środku rozłóż rodzynki, a wzdłuż brzegów kawałki brzoskwini
Roślinna - blog wegańskiMacie ochotę na połączenia sernika, chałwy i wiśni? Jeżeli tak to poniżej przedstawiam przepis na to cudo. Nie ukrywam ciasto jest bardzo słodkie, jednak pyszne. Ja po jednym kawałku miałam dość natomiast moi domownicy nie;) Pomimo swojej słodkości, ciasto zniknęło bardzo szybko;) Gwarantuję, że każdy znajdzie w nim coś dla siebie, polecam gorąco;) Składniki biszkopt: 2 jajka 1/4 szklanka cukru(...)minut cały czas mieszając. Kolejno do masy serowej należy dodać pokruszoną chałwę oraz budynie waniliowe. Mąkę ziemniaczaną należy wymieszać z mlekiem i wlać do gorącego sera. Całość podgrzewamy do momentu, aż masa będzie gęsta. Wykonanie sernika: Do gotowego sera dodajemy wydrylowane wiśnie i mieszamy do połączenia się składników. Masę serowa wylewamy na przygotowany wcześniej biszkopt. Wstawiamy do lodówki
Krakowskie smaki Anilepszy niż ten zeszłoroczny. Koniecznie spróbujcie! (Nie uwierzę, że nie macie zapasów dyniowych...)Dyniowy sernik z ricottą, gruszkami i kruszonkąSkładniki:(na formę o średnicy 20 cm)spód:100 g ciastek digestive50 g masłamasa serowa:500 g ricotty235 g puree z dyni4 jajka200 g mleka skondensowanego słodzonego50 g cukru1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki mielonego imbiru1/2 łyżeczki mielonego kardamonu1 łyżka mąki ziemniaczanejkruszonka(...)przez 20 minut.W tym czasie z mąki, cukru, soli i masła zagnieść kruszonkę. Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w 0,5 centymetrowe plastry. Wyjąć podpieczony sernik z piekarnika, ciasno ułożyć na nim gruszki - delikatnie, żeby nie zapadły się w masę serową. Posypać kruszonką.Piec w 180 st. C. przez 60 minut.Ostudzić w zamkniętym piekarniku
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSernik Składniki na masę sernikową: 2 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki orzechów nerkowca mleko kokosowe BIO (gęsta część) agawa/ksylitol 2 łyżki masła kokosowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 laski wanilii rodzynki/suszone jeżyny Składniki na spód: 1 szklanka mąki ryżowej 0.5 szklanki mąki kokosowej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 150 g masła kokosowego BIO 5 łyżek oleju agawa Składniki(...)mleka kokosowego, mąkę ziemniaczaną, wanilię, masło kokosowe, ksylitol, agawę, rodzynki oraz suszone jeżyny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam. Masę sernikową przełożyłam na wcześniej upieczony spód i wstawiłam do piekarnika na 50 min, temp. 180°C. Czekolada: Daktyle zalałam mlekiem i gotowałam pod przykryciem przez 15 min. Następnie zmiksowałam za pomocą blendera, dodałam kakao i wymieszałam. Na upieczony i schłodzony sernik
nietadietazębami, niby nic, a jednak delicja !Drożdżowe racuchy wybornie łączą się z owocami. Ja uwielbiam takie z jabłkiem i bananem, oprószone cukrem pudrem. Do tego kubek mleka i nie muszę mieć puszystych serników, wielowarstwowych tortów czekoladowych czy wspaniale nadzianych kruchych tart - choć też nimi nie pogardzę ;) Składniki:300 g mąki pszennej30g drożdży2 łyżki cukru1 jajko1 szkl. mlekadodatkowo:jabłkobanancukier puderolej rzepakowy
kolorowotorcikowo