Udało się za pierwszym razem. Skorzystałam z przepisu i porad Kasi , bardzo ważne jest, żeby nie spiec piany, wtedy rosa się uda. Chociaż nawet, gdyby ta rosa nie wyszła sernik z rosą jest tak pysznym ciastem, że nie żałowałabym, że go upiekłam. Polecam, bo warto:) Składniki na dużą sernikową blachę, dyktuję za Kasią : Spód z ciasta 1 szklanka mąki(...)proszku do pieczenia 1 szczypta soli Masa serowa 1 kg sera białego (najlepiej z wiaderka, Piątnica lub President) 4 jajka 4 żółtka 1 szklanka cukru ¾ szklanki oleju 2 szklanki mleka 2 budynie waniliowe Piana na wierzch 4 białka ½ szklanki cukru Wszystkie składniki na ciasto starannie zagniatamy podsypując mąką i wkładamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto
dom-agi.plwypieków - 1 budyń waniliowy - 125g gorzkiej czekolady (81% kakao) - aromat rumowy Składniki na polewę: - 1,5 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego - 200g czekolady gorzkiej (70 – 80% kakao) - 1,5 opakowania galaretki (dałam z owoców leśnych) Ciasto zagniatamy dzień przed pieczeniem sernika. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy(...)godzinie wyjmujemy brytfannę z tortownicą. Wystawiamy tortownicę z brytfanny z wodą i stawiamy na kratce. Kiedy sernik całkowicie wystygnie zdejmujemy worek, a następnie odpinamy obręcz, zdejmujemy z boków paski papieru do pieczenia. Szykujemy polewę czekoladową. Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Mleko przelewamy do rondla i mieszając zagotowujemy. Dodajemy czekoladę, zestawiamy z kuchenki. Mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Wsypujemy suche galaretki
mojewypiekiinietylkoSłówko z Wikipedii: Sernik gotowany Odmiana sernika, w którym ser przygotowuje się oddzielnie (jajka roztrzepane ze śmietaną i gotowane na mleku) uzyskując delikatniejszy smak. Zrobioną masę serową w połączeniu z masłem i cukrem przekłada się do formy wyłożonej na dnie herbatnikami. Po wylaniu na wierzch galaretki całość schładza się w lodówce około godziny do jej stężenia. Można stosować dodatki(...)Przygotować patelnię najlepiej taką do której nic nie przywiera. Wbić jajka dodać ser masło cukier oraz aromat. Całość bardzo dokładnie i starannie wymieszać. Budyń wymieszać z mlekiem i skrobią - mleka powinno być tak aby swobodnie można było wymieszać budyń ale nie za dużo! Ser powoli podgrzewać ciągle mieszając. Gdy ser będzie gorący powoli dodać budyń i energicznie mieszać
Pychotkaaasię samemu zmieli. Jednak są też dobre serki w wiadrze, jednak nim go kupimy, pierw zerknijmy na skład. Jeśli na pierwszym miejscu jest mleko w proszku, albo inne cudo, darujmy sobie ten zakup. Sernik z takiego wynalazku będzie zbity jakbyśmy wsypali do niego z kilogram mąki ziemniaczanej
Dieta moja pasjasama i wiem, że jest krzywa. Gotowany (schłodzony) sernik z serka wiejskiego podany z grillowanymi morelami i podprażonymi płatkami migdałowymi Przepis: brak konkretnej inspiracji - kiedyś czytałam o nim i zrobiłam podobnie do tego z twarogu / 1 porcja / składniki: 200 g serka wiejskiego* średnie jajko 30 ml mleka czubata łyżka lub dwie** budyniu śmietankowego lub waniliowego(...)masę, dodaj jajko i ponownie zmiksuj. Tak przygotowaną masę przelej do garnuszka i gotuj na średnim ogniu. W międzyczasie budyń dokładnie wymieszaj z mlekiem, a następnie wlej do gotującego się serniczka. Gotuj, aż sernik zacznie gęstnieć, zdejmij z ognia i dosłódź do smaku. Gotowy przełóż do naczynka. Gotowany sernik z serka wiejskiego można jeść na ciepło
tost z dżememmiękkiego) Składniki na masę serową: 1kg twarogu 400g sera mascarpone (może być też 900g twarogu + 500g mascarpone) 270g słodzonego mleka skondensowanego 3 płaskie łyżki cukru pudru łyżeczka cukru waniliowego 6 białek (zamiast białek można użyć 4 jajek, jednak wtedy sernik straci swój biały kolor i zrobi się żółty) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 130-150g ciastek Oreo Składniki(...)twaróg, serek mascarpone, mleko skondensowane, cukier puder i cukier waniliowy. Zmiksować. Dodać białka (nieubite) i mąkę ziemniaczaną. Zmiksować ponownie. Ciastka Oreo pokruszyć na duże kawałki. Wsypać do masy serowej i przemieszać. Wylać masę do tortownicy. Na dno piekarnika włożyć naczynie żaroodporne wypełnione do połowy wodą. Piec ok. 65 minut w temp. 150 stopni. Po ostudzeniu sernik włożyć do lodówki
Mania Wypiekaniaprzepisów, które robiłam jakiś czas temu opisałam, ale nie opublikowałam. Teraz wiem, że wielu z nich zbyt szybko nie powtórzę z racji zawartego w nich mleka. Jednym z nich jest przepis na dwukolorowy sernik. Składniki: Ciasto: 30 dag mąki, 15 dag margaryny, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka śmietany, 2 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masa: 1 kg mielonego
Państwo Wojtczuk gotująstopni piekarnika wkładam ciasto. Ciasto piekę w temp 180 stopni góra- dół przez godzinę.. Po upieczeniu pozostawiam w piekarniku do ostygnięcia. Wystudzony sernik polewam roztopioną czekoladą z dodatkiem 3 łyżek mleka. Całość wkładam do lodówki na minimum 12 godzin
Gotowanie PatkiSernik: 1 kg zmielonego białego sera 2 szklanki słodkiego mleka 2 budynie śmietankowe ( mogą być waniliowe) 2 całe jajka 4 żółtka ½ szklanki oleju 1 szklanka cukru Wszystko razem zmiksować i wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą fajansowej, podłużnej blaszki ( może być zwykła, ale wtedy należy ją wyłożyć dokładnie papierem do pieczenia). Piec w 180 stopniach(...)minut. Beza: 4 białka 4 łyżki cukru 4 łyżki kokosu Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijając, dodać kokos, lekko wymieszać. Pianę wyłożyć na podpieczony sernik ( 10 – 15 minut przed końcem pieczenia). Piec dalej do uzyskania złotego koloru bezy. Zapraszam do konkursu ma mężowym blogu: http://zegarkiipiora.com/2015/04/17/zegarki-i-piora-1-urodziny-bloga-konkurs/ Kategoria: Ciasta
kuchcikowniaBardzo lubię serniki polane polewą i posypane kokosem. To takie moje wspomnienie dzieciństwa, w domu często były robione w takiej wersji. Ten wyrósł tak wysoko ponad blachę, że bałam się, że się wyleje, ale na szczęście masa serowa była dość zwarta. Robiłam to ciasto w blaszce o wymiarach 24*24 cm, ale spokojnie można zrobić w większej. Składniki(...)minut w 180*C. Po upieczeniu zostawić na godzinę w uchylonym piekarniku a następnie wystudzić. Czekoladę połamać i umieścić w miseczce z mlekiem. Rozpuścić nad garnkiem z gotującą się wodą, polać sernik i posypać kokosem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniacukrem pudrem. Kolejno dodajemy żółtka. Drożdże rozcieramy z mlekiem. Dodajemy do jajek. Następnie kolejno dodajemy twaróg, orzechy i kilka kropel olejku. Białka ubijamy na sztywna pianę. Delikatnie mieszamy ją z masą (silikonową szpatułką). Masę przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki o wymiarach 24x29 cm. Sernik pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180*C, następnie
VioletoweKucharzeniemasła szklanka cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany 18% 2 żółtka Masa toffi : 1 litr mleka 3,2% tłuszczu 260 dag masła 300 dag cukru 2 łyżki kakao spora szczypta soli Sernik: 1kg białego sera (najlepiej trzykrotnie zmielonego) 0,5 szklanki cukru cukier waniliowy 2 budynie waniliowe lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)blachy. Masa toffi: Mleko zagotować w garnku z grubym dnem dodać masło oraz cukier. Gotować na dużym płomieniu cały czas mieszając (najlepiej drewnianą łyżką) około 40 minut. Masa zmniejszy swoją objętości i zacznie gęstnieć, wtedy należy zmniejszyć płomieni i mieszać aż stanie się odpowiednio gęsta. Do gotowej gorącej masy można dodać kakao, lub ulubiony aromat. Sernik: Białka
RAROSSAsera uzyskanego z mleka sojowego! Jest obłędny w smaku, na tyle że do zdjęć nie doczekał się całkowitego wystudzenia Składniki na 600 g wegańskiego serka twarogowego: * 200 ml soku z cytryny (użyłam gotowego, ale oczywiście można użyć świeżego, podejrzewam że będzie potrzebne do tego 6 cytryn) *500 g sojowego mleka w proszku- tylko i wyłącznie mleko sojowe się do tego(...)litr gorącej wody potrzebne też będą: garnek, sitko, miska, gaza bawełniana i 12 h oczekiwania! przygotowanie serka: Zagotować wodę w czajniku i w gorącej wodzie rozpuścić mleko w proszku. Zagotować mleko do wrzenia. Zdjąć z ognia i wlać cały sok z cytryny na raz, przemieszać. Natychmiast zacznie się ścinać białko, tworząc maleńkie grudki.Po około 15 minutach znowu przemieszać
greenscarfPolałam sernik dyniowy polewą toffi, która oczywiście jest masakrycznie słodka ale myślę, że sam sernik bez żadnej polewy czy dodatków też będzie wspaniale smakował… Bardzo polecam Sernik dyniowySkładniki:Spód:200 g ciasteczek imbirowych /gingersnap cookie/28 g mąki pszennej1/2 łyżeczki imbiru w proszku28 g cukru brązowego57 g masła rozpuszczonegolub200 g ciasteczek digestive100 g masła rozpuszczonego1 łyżeczka imbiru(...)godziny w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Po wyjęciu z piekarnika zanim przestygnie dobrze jest oddzielić ciasto ostrym nożem od brzegów tortownicy. Wystudzony sernik wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). 4. Polewa: mleko skondensowane niesłodzone, masło i cukier brązowy gotować około 20 minut na małym ogniu. Mieszać często drewnianą łyżką i BARDZO uważać przy próbowaniu
UgotujmyTo.plłyżeczki przyprawy korzennej Masa sernikowa: 1 kg sera na sernik (wykorzystałam wiaderkowy) 4 jajka 300 ml śmietany 36 % 6 łyżek cukru pudru 2 opakowania budyniu śmietankowego (takie po 40g ) Śliwki w karmelu: pół kg śliwek (u mnie węgierki) 5 łyżek cukru 2 łyżki masła 2 łyżki mleka 2 łyżeczki przyprawy korzennej Wykonanie: Ciasteczka wymieszać z przyprawą korzenną(...)pieczemy jeszcze godzinę. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik do całkowitego wystudzenia. Sernik najlepiej jeszcze schłodzić kilka godzin w lodówce. W tym czasie przygotowujemy śliwki.Na patelnię wsypujemy cukier , dodajemy masło i mleko. Podgrzewamy do momentu, aż masa zacznie nabierać lekko karmelowego koloru.Wtedy wsypujemy przyprawę korzenną i wrzucamy przepołowione , pozbawione pestek śliwki
Malinowa Kawiarenka