mąki wymieszane z cukrem waniliowym. Masę serową podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać masę krówkową. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Do każdej z mas dodać połowę białek i dokładnie wymieszać. Na upieczone ciasto wlewać porcjami na przemian obie masy. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec ok 50-60 minut. Po wystudzeniu udekorować sernik polewą czekoladową i dowolnymi bakaliami - u mnie płatki migdałowe
Monia miesza i gotujedzieła!Wielbiciele makowców i serników będą zachwyceni … a myślę , że i Ci , którzy od makowców i serników uciekają , z przyjemnością skuszą się na kawałek serom akowca. SKŁADNIKI: ( blacha 24×32 )MASA SEROWA : *ser biały dwukrotnie zmielony – 1 kg * cukier – 1,5 szkl * mąka ziemniaczana – 2 łyżki * jajka – 6 szt * masło(...)proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaMASA MAKOWA: * mak mielony ( nie masa makowa ) – 250 g * cukier – 1,5 szkl * jajka – 4 szt * masło – 70 g * mąka – 4 łyżki * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki * olejek migdałowy – 0,5 łyżeczkiDODATKOWO : * czekolada deserowa / gorzka – 100 g * wiórki kokosowe * mleko – 50 mlSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :UWAGA!Przepis jest na dużą blachę ( jeśli chcecie zrobić w mniejszej można
Ostra na Słodkogorzkiej (70 – 80% kakao) - 1,5 opakowania galaretki (dałam z owoców leśnych) Ciasto zagniatamy dzień przed pieczeniem sernika. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonką. Dodajemy żółtka, śmietanę i lodowatą wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Wyrobione przekładamy do woreczka i wkładamy(...)mascarpone ucieramy blenderem, dodajemy stopniowo cukier, śmietanę, esencję migdałową, a następnie po jednym – jajka – cały czas miksując na niskich obrotach. Na koniec wsypujemy budyń i miksujemy, aż się połączy z masą serową. Odlewamy 1 miarkę (250 ml) masy. Boki tortownicy z ciastem wykładamy przyciętymi paskami papieru do pieczenia. Ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej tortownicę umieszczamy w dużym
mojewypiekiinietylkopodzielić przepisami. Na blogu jest już ich wiele – na wypieki… i nie tylko. Na „pierwszy ogień” idzie… sernik gotowany. Proporcje na dużą blaszkę o wymiarach 39 x 30cm Składniki na ciasto półkruche: - 750 g mąki krupczatki - 187 g cukru pudru - 375 g schłodzonego masła - 3 żółtka - 1,5 łyżki gęstej, kwaśniej śmietany - 3 łyżki lodowatej wody(...)zimnego mleka (do rozpuszczenia proszku budyniowego) - esencja migdałowa Polewa czekoladowa: - 220g czekolady deserowej - 4 – 5 łyżek mleka Dodatkowo: - uprażone płatki migdałowe Dzień wcześniej zagniatamy ciasto półkruche. Suche składniki (mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia) przesiewamy i dokładnie mieszamy. Dobrze schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce. Palcami łączymy starte masło z mąką na grubą kruszonkę. Dodajemy żółtka, śmietanę
mojewypiekiinietylkoniż klasyczny kruchy. Masa serowa jest cudownie kremowa, delikatna, a jednocześnie ciężka. Coś wspaniałego! Ja nie potrafię się oderwać... Sernik z białą czekoladą i zieloną herbatą matcha (na zimno) Składniki: (na tortownicę o średnicy 18 cm) spód: 75 g mąki pszennej 50 g mielonych migdałów 1,2 łyżeczki cynamonu 35 g cukru 40 g zimnego masła 1/4 łyżeczki soli(...)serka kremowego 250 g białej czekolady 200 ml śmietany kremówki 150 g słodzonego mleka skondensowanego 2 listki żelatyny 2 łyżki zielonej herbaty matcha (proszek) dodatkowo: maliny płatki migdałowe herbata matcha (proszek) Mąkę przesiać, wymieszać z migdałami, cukrem, cynamonem i solą. Dodać zimne masło, posiekać, a następnie zagnieść. Wysypać na spód tortownicy, dokładnie ugnieść. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzewypiek, który zabiera sporo czasu podczas przygotowania. Za to efekt, przynajmniej jak dla mnie, jest świetny, a połączenia smaku makowca, sernika i kruchego ciasta daje uczucie błogiej przyjemności przy filiżance pysznej i aromatycznej kawki :) Ciasto kruche: 800 gram mąki 5 żółtek 1 jajko 300 gram margaryny 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka(...)pieczenia Masa makowa: 2 1/2 szklanki maku 1 1/2 szklanki cukru 4 jajka 1 łyżka tłuszczu 1 łyżka kakao cynamon 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki miodu olejek migdałowy Masa serowa: 1000 gram sera 1 1/2 szklanki cukru 4 żółtka cukier waniliowy 2 opakowania budyniu śmietankowego 1/4 szklanki mleka Wykonanie: Wszystkie składniki na kruche ciasto siekałam i zagniatam. Dzielę
Ciasteczkowy Potwórmasła 200 g cukru 200 g serka kremowego* 300 g mąki 2 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok 800 g śliwek ok 3 łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu *może być ricotta lub inny kremowy serek naturalny Kruszonka 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki razowej garść płatków migdałowych 1/4 szklanki brązowego cukru 100 g zimnego masła szczypta soli
Słodki KompromisCźródło : " Ciasta : Składniki:Ciasto kruche : 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej 125 g margaryny 8 łyżek cukru pudru 1 żółtko Masa makowa: 500 g maku 1 i 3/4 szkl. cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki rodzynków klika kropel zapachu migdałowego Masa serowa: 1 kg sera białego ( w kubełku
Słodkości i nie tylkopyszny:) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM 25/40 CM CIASTO: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru pudru 12,5 dag masła lub margaryny 3 żółtka MAK: masa makowa z puszki (Helio z bakaliami) 3 łyżki kaszy manny 3 białka 1 łyżka cukru kilka kropli olejku migdałowego SER: 1 kg mielonego sera (użyłam z wiaderka) 2 całe jajka(...)miksujemy tylko do połączenia składników, wlewamy zimne masło. Miksujemy i wylewamy na makową warstwę. Również wyrównujemy. Pieczemy ok. 1 godziny w 180 st. C ustawienie góra dół. Sernik studzimy w piekarniku z zamkniętymi drzwiami. Wyciągamy jak przestygnie. Smacznego
Pani na deserwilgoci, ciasto smakiem nie zdradza swoich składników, a zawsze to przemycona kolejna dawka warzyw. Na blogu gości już ciasto z cukinii , dyniowe bułeczki, dyniowe ciasto czekoladowe , oraz cudowny sernik dyniowy, teraz nadeszła pora na ekstremalnie pyszne ciasto buraczane z jesiennymi gruszkami, totalny "must do it" tego sezonu. W tajemnicy powiem, Wam, że to ziemiste warzywo sprawi(...)gorzkiej czekolady 3 jajka 300 g brązowego cukru 200 ml oleju rzepakowego 300 g ugotowanych buraków 1 laska wanilii 30 g gorzkiego kakao 200 g mąki pszennej (można zastąpić migdałową) 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 2 mniejsze gruszki Przygotowanie: 1. Buraki w łupinach zlewamy zimną wodą i gotujemy do miękkości, następnie wrzucamy do zimnej
Słodki Kompromisserników czy innych ciast. Najlepsze kruche ciasto z owocami Składniki: 300 g mąki krupczatki 80 g drobnego cukru lub cukru pudru 200 g ziemnego masła 3 duże żółtka około 1 kg rabarbaru, wiśni, śliwek lub innych owoców około 5 łyżek cukru 2 łyżki bułki tartej około 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) Kruszonka: ½ szklanki mąki pszennej(...)szklanki brązowego cukru 60 g roztopionego masła 1/3 szklanki płatków owsianych 1 opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki zmielonych migdałów 2 garście płatków migdałowych szczypta gałki muszkatołowej i cynamonu Przygotowanie: Ja swoje ciasto przygotowuję za pomocą miski blendera z nożami. Po prostu wszystkie składniki ciasta wrzucam do miski i pozwalam nożom wykonać swoje zadanie. Kiedy widzę, że ciasto jest już
Mania Gotowaniaodsączamy z nadmiaru wody. Przekładamy do miski. Wlewamy sok z cytryny i dokładnie blendujemy. Następnie wsypujemy budyń, sodę oczyszczoną oraz mąkę ziemniaczaną. Ponownie blendujemy. Potem dodajemy mleczko kokosowe oraz słodziło. Blendujemy na jednolitą masę. Na koniec wsypujemy płatki migdałowe i mieszamy dokładnie. Tak przygotowaną masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut(...)temperaturze 150 stopni. Kiedy ciasto się upiecze pozostawiamy je do wystudzenia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, którą polewamy wierzch ciasta. Posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone. Może być świetną alternatywą dla tradycyjnego sernika. Nie zawiera laktozy, glutenu oraz jest wegańskie. Smacznego
Health-Fit-Lifez czarnymi markizami . Delikatny migdałowy smak i aromat uzyskacie dzięki dodaniu do masy syropu barmańskiego o smaku Amaretto (bezalkoholowy). Dodatkowo sernik wzbogacony został dodatkiem czarnych mlecznych markizów, co sprawiło że zyskał również ciekawy wygląd. Polecam Wam do weekendowej kawy lub herbaty, a nawet na święta. Spróbujcie. Składniki: 500 g sera na sernik z wiaderka (nie wodnistego(...)jajka M 1/2 szklanki cukru 100 g masła mała szczypta soli 5 łyżek syropu barmańskiego o smaku Amaretto* 4-5 markizów mlecznych Blacky Cukry Nyskie 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej *syrop bezalkoholowy, do kupienia w wielu marketach itd. Przygotowanie: Do jednej miski wbijamy białka, do drugiej żółtka. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z masłem i cukrem. Następnie dodajemy
Słodkie okruszkiźródło : " Ciasta " Składniki : Ciasto kruche : 1 i 1/4 szkl. mąki pszennej 125 g margaryny 8 łyżek cukru pudru 1 żółtko Masa makowa: 500 g maku 1 i 3/4 szkl. cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki rodzynków klika kropel zapachu migdałowego Masa serowa: 1 kg sera białego ( w kubełku ) 1 i 1/2 szkl. cukru
Różne smaki w kuchnimleka ½ szklanki cukru 30g masła 2 żółtka 4 białka 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki kakao garść orzechów włoskich posiekanych opakowanie rodzynek kalifornijskich ok 5ml olejku rumowego Masa serowa: ½ kg sera białego podwójnie zmielonego 80g masła 2 żółtka 1 niepełna szklanka cukru kryształu ok 2,5ml zapachu migdałowego 1/4 szklanki mleka 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej
Kuchnia w czekoladzie