przygotowanie nie zabierze Wam dużo czasu, więc myślę, że spokojnie możecie go upiec w wolnej chwili między sernikiem, a makowcem. Gorąco polecam! ;) * SKŁADNIKI na tortownicę o średnicy 21-23 cm Biszkopt makowy: 5 jajek 150 g cukru 120 g mąki pszennej 50 mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki maku ½ szklanki posiekanych bakalii Dodatkowo: 50 g płatków migdałów(...)tuzin kartofelków marcepanowych Krem marcepanowy: 200 g marcepanu 200 g sera mascarpone 300 ml śmietany kremówki 36% kilka kropli aromatu migdałowego (opcjonalnie) Syrop pomarańczowy: 2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy kilka łyżek miodu * PRZYGOTOWANIE Biszkopt makowy Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Następnie zacznij powoli dosypywać cukier, cały czas miksując. Gdy otrzymasz lśniącą pianę
Food SquareSkładniki: Ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru pudru 12,5 dkg margaryny 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa makowa 30
PychotkaaaPyszne połączenie sernika i makowca-do tego brzoskwinki i galaretka-pychotka.Najlepiej smakuje na 2,3 dzień-polecam na święta i nie tylko . Składniki: na ciasto: 1,5 szkl. mąki 2 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 1/2 kostki margaryny na masę makową: puszka masy makowej -ok 800-900 g ok 200 g bakalii 3 jajka(...)łyżki kaszy manny olejek migdałowy 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową: 700g sera sernikowego 6 jaj 150 g masła 1 szkl.cukru pudru 1 budyń śmietankowy 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli dodatkowo: 2 galaretki pomarańczowe puszka brzoskwiń Przygotowanie: Zaczynamy od zagniecenia ciasta z podanych składników,rozwałkowujemy na prostokątnej blaszce,nakłuwamy widelcem. Masę makową z puszki
Swojskie jedzonkoweekend. To taka jakby wersja sernika, chociaż nie dokońca. Na pewno bezglutenowa, migdałowa z całą furą migdałów na wierzchu! Do przygotowania ciasta potrzebujemy: 250 g ricotty 4 jajka (żółtka i białka osobno) 100 g cukru (lub więcej) 250 g zmielonych migdałów sok z 1/2 limonki + trochę startej skórki 100 g płatków migdałowych Ricottę i żółtka mieszamy razem i powoli dodajemy(...)cukier, sok oraz skórkę limonki. Gdy całośc się połączy dodajemy mąkę z migdałów oraz ubite na sztywno białka. Delikatnie mieszamy i przekładamy do formy. Wierzch posypujemy obficie płatkami migdałów. Pieczemy ok 20 minut w 150 stopniach i ok kolejne 15-20 w 170 stopniach. Smacznego
Szybko Tanio Smaczniejuż świąteczny, były małe serniczki migdałowe, a dziś pora na kajmakowy. Bardzo kremowy, bardzo! Na spodzie herbatnikowym, w smaku przypominającym batoniki Twix. Jeżeli lubicie kremowe serniki, to ten przepis jest dla Was. Rodzinie smakował, ja jednak pozostanę przy bardziej konkretnych sernikach, ale kto co lubi :) A Wy jakie serniki lubicie bardziej? :)Składniki:120 g herbatników30(...)czekoladyczubata łyżka kajmakuMasa serowa:1150 g sera twarogowego (co najmniej dwukrotnie mielonego)200 ml śmietanki 30%2 łyżki mąki ziemniaczanejziarenka z laski wanilii150 g cukru4 jajka2 żółtkaSposób przygotowania:Do malaksera wrzucamy herbatniki, dodajemy kajmak i czekoladę i miksujemy na drobno do połączenia się składników. Gotową masę przekładamy na spód tortownicy (u mnie wyłożonej papierem do pieczenia), całość zagniatamy, wyrównujemy
Słodkie PrzyjemnościJako tradycjonalistka na święta musiał być u mnie sernik. Postawiłam tym razem na inny niż zwykle, ale bardzo smaczny serowiec zasmażany. Przepis poleciła mi Teściowa, ma go już od lat. Składniki: Na blaszkę 24x36cm: Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 25 dkg cukru pudru 2 jajka 3/4 szklanki śmietany 18% 1 łyżeczka amoniaku lub sody oczyszczonej Masa serowa(...)sera białego podwójnie zmielonego 15 dkg masła 4 żółtka 2 szklanki cukru kryształu zapach migdałowy 10 dkg rodzynek 1/2 szklanki mleka 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej Wierzch: 2 tabliczki czekolady mlecznej 1/4 szklanki mleka kolorowa posypka Sposób wykonania: 1. Ciasto: Jajka z cukrem ucieramy, dodajemy amoniak rozpuszczony w śmietanie oraz mąkę i zarabiamy na gładkie ciasto. Dzielimy na 4 równe
Kuchnia w czekoladzieUwielbiam ser, lubię mak... Zawsze smakowało mi to ciasto. I nadal smakuje:) Składniki na masę makową: 10 dkg masła; 25 dkg maku (sparzonego i 2
In my kitchenprzygotowałam w formie o wymiarach 24x24cm i na taką blachę podaję proporcje.SeromakSkładniki:ciasto półkruche140g mąki pszennej65g masła40g cukru pudru1 żółtko1 łyżka (20g) kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniamasa makowa260g suchego maku (ok. 460g ugotowanego i zmielonego)75g miodu60g masła60g cukru2 jajkaolejek migdałowy do smakumasa serowa650 twarogu trzykrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka100g cukru pudru 75g masła3 jajka
Smakołyki Berenikisię przede wszystkim Sernik Złota Rosa . Czas to zmienić! Co powiecie na wilgotny makowiec na kruchym spodzie z lekką pianką, na której widać złociste kropelki?? To jest hit, takie makowce tylko tutaj ;). Polecam! Składniki: (na blaszkę 35x25 cm) Ciasto kruche: 150 g zimnego masła 100 g cukru pudru 3 żółtka 280 g mąki pszennej 1 kopiasta(...)cukru 100 g drobno posiekanych orzechów włoskich 120 g miękkiego masła 1 łyżeczka aromatu migdałowego 4 łyżki kaszy manny 4 duże jajka Pianka: 8 białek w temperaturze pokojowej 1 i 1/4 szkl cukru pudru Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem na stolicę. Dodać pokrojone w plasterki masło i żółtka
Nastoletnie Wypiekaniekarmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Ciasto rabarbarowe z bezą Proporcje na tortownicę o średnicy 27 cm Czas przygotowania: 150 minut Składniki Ciasto: 100 g zimnego masła 2 żółtka 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka jogurtu 1/3 szklanki cukru 3 łyżki(...)wiórków kokosowych Beza: 6 białek szczypta soli 1 szklanka drobnego cukru Dodatkowo: 600-700 g rabarbaru 2 łyżki płatków migdałowych Wykonanie: Masło kroimy w kostkę, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Ja robię to przy pomocy malaksera. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Rabarbar kroimy na 2-centymetrowe kawałki. Białka wkładamy do miski
Kulinarne przygody Gatityczekolady i zachwyca aromatem czereśni... Składniki: 180 g nadziewanych wafelków śmietankowych 60 g stopionego masła Masa serowa: 800 g mielonego sera twarogowego na serniki 200 g białej czekolady2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18%1 łyżka mąki ziemniaczanej5 jajek1 łyżeczka cukru migdałowegook. 300 g czereśni Wafelki zmielić, dodać masło, wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy(...)stwardniała. Czereśnie umyć, wydrylować. Czekoladę połamać, wlać śmietankę, rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, ostudzić. Jajka zmiksować z rozpuszczoną i ostudzoną czekoladą i połączyć z serem, cukrem migdałowym oraz mąką ziemniaczaną. Wylewać porcjami na ciasteczkowy spód, dodając czereśnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 o C i piec około 30 minut, potem dopiekać
Czerwień i błękitpoście na słodko... Sernik...moje ulubione ciasto...uwielbiam piec serniki, za każdym razem można zrobić go inaczej, tym razem pobawiłam się smakami winnych jabłek i soczystych pomarańczy, w takiej formie teraz smakują najlepiej! Składniki Blaszka o wym 24/28 cm Ciasto: 1 czubata szklanka mąki pszennej 10 dag masła lub margaryny 1 jajko 1 łyżka śmietany(...)budyń śmietankowy 150 ml mleka 3,2% 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki kaszy manny Jabłka karmelizowane: 3 duże jabłka winne 1/2 szklanki syropu pomarańczowego 30 g płatków migdałowych Sposób przygotowania Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche,formujemy kulę owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki. Schłodzonym ciastem,wylepiamy wyłożoną pergaminem blaszkę. Masa: Zmielony twaróg miksujemy
Wanilia i KardamonSezon na maliny trwa w najlepsze, muszę więc go dobrze wykorzystać. Zawsze obowiązkowo piekę kruche ciasto z dodatkiem malin, ale tym razem dodałam do niego twaróg
Z miłości do słodkościjednej łyżce sera i na koniec mąkę pszenną. Wszystko dokładnie zmiksować. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód i całość wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 50 minut w temperaturze 170 stopni C. Składniki na polewę kajmakową : 300 g masy kajmakowej 5 łyżek mleka 4 łyżeczki masła lub margaryny 2 czubate łyżki płatków migdałowych Sposób wykonania polewy kajmakowej(...)przypadku, gdy samo mieszanie nie zlikwiduje grudek dobrze jest masę kajmakową zmiksować. Po zdjęciu z ognia dodać masło lub margarynę i całość dokładnie wymieszać. Gotową polewą polać upieczony sernik. Płatki migdałowe podpiec w piekarniku przez 10 minut w temperaturze 180 stopni C i posypać nimi sernik. Smacznego
Na słodko lub wytrawniemojprzepisna.pl | Maślana chałka z migdałową kruszonką Coś specjalnie dla mojego męża, który wręcz uwielbia białe pieczywo, szczególnie takie maślane, nieprzesuszone, puszyste i mało słodkie. Chałka jest
moj przepis na