łtka 2 szklanki gotowej masy makowej z bakaliami 1 szklanka migdałów bez skórek, zmielonych na proszek 50 g ciemnej gorzkiej lub mlecznej czekolady, roztopionej 2 płaskie łyżki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego Masa serowa : 500 g śmietankowego sera twarogowego zmielonego na serniki 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii(...)podpieczony spód makowy. Wyłożyć łyżką resztę masy makowej i przemieszać (np. cienkim patyczkiem). Na wierzch położyć folię aluminiową i piec przez około 40 minut (na dnie piekarnika można ustawić formę z gorącą wodą lub wysypać na nie 2 szklanki lodu - ja ustawiłam naczynie żaroodporne wypełnione wodą). Sernik studzić w zamkniętym piekarniku. Po całkowitym ostudzeniu wyjąć z formy
cucinarePo raz kolejny muszę stwierdzić, że nie umiem piec ciast drożdżowych. To ciasto miało być piękną roladą makową, jednak albo przepis na ciasto drożdżowe był do
KuchniaWeDwoje.plSeromak czy seromakowiec? Sernik na makowcu czy makowiec z sernikiem w jednym? Przepis na sernik i makowiec w jednym sprawdzi się nie tylko na święta. Jest pyszny! Ten przepis i zdjęcia czekały na publikację dwa lata. Zrobione jeszcze w starym mieszkaniu na ostatnie Boże Narodzenie w tamtym miejscu. Nie wiem jak to się stało, że dopiero teraz pojawia(...)Przepis na seromakowiec z żurawiną [proporcje na okrągłą formę o średnicy 25 cm) Składniki na masę makową: 200 g maku (użyłam suchego mielonego) 1/2 szklanki cukru 100 g miękkiego masła 1 szklanka mleka 200 g suszonej żurawiny 3 jajka Składniki na sernik: 100 g twarogu śmietankowego lub półtłustego 220 g cukru (ok. 1 szklanka i 3 łyżki
Codzienna kuchnia niecodziennaproszku do pieczenia 50g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżeczki śmietany Masa makowa: 1 duża puszka gotowej masy makowej 850g 4 żółtka 5 białek skórka otarta z 1/2 cytryny 2-3 krople aromatu migdałowego Masa serowa: 1kg gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka) 180g cukru 4 jajka 5 łyżek kwaśnej śmietany 12% lub 18% 45g mąki ziemniaczanej(...)dodać mąkę ziemniaczaną, cukier, ekstrakt waniliowy, śmietanę i wymieszać mikserem na gładką masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników ( patrz FILM ). Masa makowa: 5. Do drugiej miski przełożyć mak z puszki, dodać żółtka, aromat i ucierać mikserem przez około 2-3 minuty. Dodać skórkę z cytryny, wymieszać. 6. Białka przełożyć do suchej, czystej
Mała CukierenkaSeromak, czyli sernik i makowiec w jednym. Nie byle jaki, tylko najlepszy makowiec na kruchym spodzie w połączeniu z pysznym sernikiem. To idealne rozwiązanie dla tych, którzy wahają sie pomiędzy sernikiem a makowcem na święta lub po prostu chcieliby jedno i drugie, ale w niedużych ilościach. Choć u mnie co poniektórzy kręcili nosem, że cuduję, bo to nie będzie(...)budyniowy i wymieszać. Na końcu dodaję skórkę pomarańczową. Na schłodzony kruchy spód wykładam masę makową, równomiernie ją rozprowadzam, na masę makową wylewam masę serową, wyrównuję. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170*C i piekę do lekkiego przyrumienienia sernika ok.60 minut, na programie góra-dół. Przy większej ilości masy serowej, czas należy wydłużyć ok. 5-10 minut. Ciasto wyjmuję
Smaczne Zdrowesoli białka. Na podpieczony kruchy spód wyłożyć masę makową (fot.3) i wyrównać. Następnie wylać masę serową (fot.4) , wierzch przykryć szczelnie folią aluminiową (fot.5) i umieścić formę w piekarniku rozgrzanym do 175 ºC. Po około 50 minutach pieczenia ciasta (kiedy po ściągnięciu folii sernik jest ścięty w dotyku) ubić bezę. W razie konieczności przedłużyć
Świat CiastaWraz ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia nasze myśli coraz częściej podążają w kierunku rodzinnych domów. Szykując się do wyjazdu, postanowiliśmy upiec warstwowy sernikomakowiec , którym podzielimy
niecodziennikparypiekarnika i wtedy mnie olśniło, że popełniłam gafę :) bo ciasto mi urosło troche do góry. No ale pierwszy raz robiłam sernik na spodzie więc zapomniałam, że trzeba dać obciążenie. Nie mniej jednak wyszło całkiem super :). MASA MAKOWA Użyłam gotowca z puszki- sprawdził się rewelacyjnie. Na kruche ciasto wyłożyłam ładnie masę makową. MASA SERNIKOWA: 1 kg sera mielonego twarogowego
ClauditteMissCookinggrzybami. / rogaliki z kapustą i grzybami , / kapuśniaczki/ – łazanki z kapustą i grzybami A na wigilijny deser podajemy: – struclę makową lub makowiec z kruszonką , czasami seromakowiec na kruchym spodzie. aby pogodzić smakoszy sera i maku – Sernik – Piernik lub ciasto marchewkowe Wszystkie potrawy popijamy kompotem z suszu , chociaż wiem, że niektórzy przygotowują kisiel z żurawiną Jakie potrawy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚwięta Bożego Narodzenia obok sernika nie może zabraknąć także ciasta z makiem. Tradycja głosi, że mak przynosi dostatek i jest symbolem płodności. Niestety, u mnie w domu tradycyjny makowiec nie jest zbyt lubiany. Dlatego, aby tradycji stało się zadość, powstała fantazja makowa - mój autorki pomysł... z cynamonową nutą, który składa się z masy makowej, jabłkowej oraz budyniowej z kokosem. Ciasto
Kuchnia MagdaLenyokres, w którym szczególne lubimy korzenne rozgrzewające nut, aromat pierników, cynamonu, pomarańczy i orzechów. Każdy piecze niezliczone ilości pierniczków , pierników , serników , ciast z makiem, a co z biszkoptami? Część z nas nie wyobraża sobie świąt bez biszkoptu makowego z pomarańczą, który swoją drogą jest pyszny, ale czy robicie inne ciasta na bazie biszkoptu? Ciekawa jestem czy piekliście kiedyś biszkopt piernikowy
SprawdzonaKuchnia.plkosztować :P Ale to chyba dobrze J przynajmniej wiem, że smakował J Mój sernik to takie zmieszanie smaków, każdy znajdzie coś dla siebie, jest masa serowa z nutą chałwową, masa makowa z „pijanymi rodzynkami” i kruche ciasto. I jeszcze jedno, nie lubiłam przygotowywać wypieków z makiem, MIELENIE MAKU! Ale firma Back
Moniki SmakołykiMój pierwszy seromak. To ciasto łączące w sobie sernik i makowiec. Ja nie przepadam za ciastami w których jest dużo maku, ale w domciu mam makowych łasuchów więc ciasto powstało specjalnie dla nich. Szukałam przepisu z wykorzystaniem gotowej masy makowej i inspirację na ciacho znalazłam na blogu Ewa w kuchni.składniki:masa serowa700 g sera sernikowego (użyłam
Monia miesza i gotujeciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – wafle z kajmakiem – kruche ciasteczka świąteczne – ciasto makowe na biszkopcie Przygotowanie : 60 minut + chłodzenie Składniki: – 160 g ciastek zbożowych żurawinowych – 60 g roztopionego masła – 500 g twarogu zmielonego do sernika – 250 ml śmietany kremówki 36% – 3 duże jajka – 2 łyżki płynnego miodu – 4 łyżki(...)śmietankę, miód, cukier, jaja i mąkę. Całość wymieszaj ręcznie łyżką lub łopatką, aż wszystkie składniki się połączą. Nie należy zbyt długo mieszać/miksować sernika, bo zbyt długie napowietrzanie go powoduje że sernik zbyt dużo wyrośnie a później opadnie. Wyjmij formę z przygotowanym spodem z lodówki. Do masy serowej dorzuć jeszcze namoczoną żurawinę, odsączoną z alkoholu. Dwoma ruchami zamieszaj
nietylkopasta.plwidelcem. Masa: Do miski włożyć masę makową wraz z jajkiem i 100g dżemu mirabelkowego, wymieszać łyżką lub mikserem. Masę makową rozsmarować na surowym cieście. Do nowej miski wsypać 50g cukru pudru wraz ze śmietaną, 2 jajkami, proszkiem budyniowym i skórką z cytryny, zmiksować. Masę śmietanową rozsmarować delikatnie na masie makowej. Piec ok. 40 min. w temp. 180 stopni(...)naczynia miksującego włożyć masę makową wraz z jajkiem i 100g dżemu mirabelkowego, wymieszać 10s obr. 5. Masę makową rozsmarować na surowym cieście. Umyć naczynie miksujące. Włożyć do niego 50g cukru pudru wraz ze śmietaną, 2 jajkami, proszkiem budyniowym i skórką z cytryny, wymieszać 15s obr. 5. Masę śmietanową rozsmarować delikatnie na masie makowej. Piec ok. 40 min. w temp
Mania Wypiekania