Wraz ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia nasze myśli coraz częściej podążają w kierunku rodzinnych domów. Szykując się do wyjazdu, postanowiliśmy upiec warstwowy sernikomakowiec , którym podzielimy
niecodziennikparypiekarnika i wtedy mnie olśniło, że popełniłam gafę :) bo ciasto mi urosło troche do góry. No ale pierwszy raz robiłam sernik na spodzie więc zapomniałam, że trzeba dać obciążenie. Nie mniej jednak wyszło całkiem super :). MASA MAKOWA Użyłam gotowca z puszki- sprawdził się rewelacyjnie. Na kruche ciasto wyłożyłam ładnie masę makową. MASA SERNIKOWA: 1 kg sera mielonego twarogowego
ClauditteMissCookinggrzybami. / rogaliki z kapustą i grzybami , / kapuśniaczki/ – łazanki z kapustą i grzybami A na wigilijny deser podajemy: – struclę makową lub makowiec z kruszonką , czasami seromakowiec na kruchym spodzie. aby pogodzić smakoszy sera i maku – Sernik – Piernik lub ciasto marchewkowe Wszystkie potrawy popijamy kompotem z suszu , chociaż wiem, że niektórzy przygotowują kisiel z żurawiną Jakie potrawy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚwięta Bożego Narodzenia obok sernika nie może zabraknąć także ciasta z makiem. Tradycja głosi, że mak przynosi dostatek i jest symbolem płodności. Niestety, u mnie w domu tradycyjny makowiec nie jest zbyt lubiany. Dlatego, aby tradycji stało się zadość, powstała fantazja makowa - mój autorki pomysł... z cynamonową nutą, który składa się z masy makowej, jabłkowej oraz budyniowej z kokosem. Ciasto
Kuchnia MagdaLenyokres, w którym szczególne lubimy korzenne rozgrzewające nut, aromat pierników, cynamonu, pomarańczy i orzechów. Każdy piecze niezliczone ilości pierniczków , pierników , serników , ciast z makiem, a co z biszkoptami? Część z nas nie wyobraża sobie świąt bez biszkoptu makowego z pomarańczą, który swoją drogą jest pyszny, ale czy robicie inne ciasta na bazie biszkoptu? Ciekawa jestem czy piekliście kiedyś biszkopt piernikowy
SprawdzonaKuchnia.plkosztować :P Ale to chyba dobrze J przynajmniej wiem, że smakował J Mój sernik to takie zmieszanie smaków, każdy znajdzie coś dla siebie, jest masa serowa z nutą chałwową, masa makowa z „pijanymi rodzynkami” i kruche ciasto. I jeszcze jedno, nie lubiłam przygotowywać wypieków z makiem, MIELENIE MAKU! Ale firma Back
Moniki SmakołykiMój pierwszy seromak. To ciasto łączące w sobie sernik i makowiec. Ja nie przepadam za ciastami w których jest dużo maku, ale w domciu mam makowych łasuchów więc ciasto powstało specjalnie dla nich. Szukałam przepisu z wykorzystaniem gotowej masy makowej i inspirację na ciacho znalazłam na blogu Ewa w kuchni.składniki:masa serowa700 g sera sernikowego (użyłam
Monia miesza i gotujeleniwych :) Dla tych, którym się nie chce albo po prostu nie mają już czasu, żeby np. na Święta upiec sernik i makowiec. Ten jest dla wybitnie leniwych, bo przygotowany na "ciasteczkowym" spodzie i z gotową masą makową z puszki ;) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówPrzez święta dostęp do internetu mam bardzo ograniczony, ale jakoś udało mi się napisać dla Was przepis... Bardzo często szukacie sprawdzonych przepisów na sernik czy makowiec. By temu dogodzić, mam dla Was dwa w jednym- seromak na kruchym spodzie. Wilgotny makowiec z dodatkiem jabłka i bakalii, a na nim słodki i kremowy serniczek. Ciasto bajecznie wygląda i jeszcze lepiej(...)następnie dodać jajka oraz pozostałe składniki masy serowej. Wszystko krótko zmiksować do połączenia. Na ostudzony spód wyłożyć masę makową, wyrównać. Na nią wyłożyć masę serową, również wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez ok. 60 minut, aż sernik będzie ścięty z wierzchu. Gdyby za szybko się rumienił należy przykryć go folią spożywczą i dalej piec
Nastoletnie WypiekanieZakochacie się w tym serniku :) Kremowy, delikatny, wprost rozpływa się w ustach. Bez pieczenia, na ulubionych biszkopcikach. Do masy serowej dodałam masę makową, która doskonale wkomponowała się w całościowy zamysł ciasta :) Polecam! :) Składniki na masę makową: 150 g maku 100 g cukru 25 g płynnego miodu 15 g masła 50 g drobno posiekanych orzechów włoskich 25 g rodzynek Mak zalać
Domowa cukiernia Ewyciasteczka migdałowe – ciasteczka z melasą – wafle z kajmakiem – kruche ciasteczka świąteczne – ciasto makowe na biszkopcie Przygotowanie : 60 minut + chłodzenie Składniki: – 160 g ciastek zbożowych żurawinowych – 60 g roztopionego masła – 500 g twarogu zmielonego do sernika – 250 ml śmietany kremówki 36% – 3 duże jajka – 2 łyżki płynnego miodu – 4 łyżki(...)śmietankę, miód, cukier, jaja i mąkę. Całość wymieszaj ręcznie łyżką lub łopatką, aż wszystkie składniki się połączą. Nie należy zbyt długo mieszać/miksować sernika, bo zbyt długie napowietrzanie go powoduje że sernik zbyt dużo wyrośnie a później opadnie. Wyjmij formę z przygotowanym spodem z lodówki. Do masy serowej dorzuć jeszcze namoczoną żurawinę, odsączoną z alkoholu. Dwoma ruchami zamieszaj
nietylkopasta.plwidelcem. Masa: Do miski włożyć masę makową wraz z jajkiem i 100g dżemu mirabelkowego, wymieszać łyżką lub mikserem. Masę makową rozsmarować na surowym cieście. Do nowej miski wsypać 50g cukru pudru wraz ze śmietaną, 2 jajkami, proszkiem budyniowym i skórką z cytryny, zmiksować. Masę śmietanową rozsmarować delikatnie na masie makowej. Piec ok. 40 min. w temp. 180 stopni(...)naczynia miksującego włożyć masę makową wraz z jajkiem i 100g dżemu mirabelkowego, wymieszać 10s obr. 5. Masę makową rozsmarować na surowym cieście. Umyć naczynie miksujące. Włożyć do niego 50g cukru pudru wraz ze śmietaną, 2 jajkami, proszkiem budyniowym i skórką z cytryny, wymieszać 15s obr. 5. Masę śmietanową rozsmarować delikatnie na masie makowej. Piec ok. 40 min. w temp
Mania Wypiekaniarazem zachęcam Was do zapoznania się ze spisem 15 ciast idealnych na Święta Bożego Narodzenia. Poniżej znajdziecie przepisy na serniki (pieczone jak i na zimno), ciasta z makiem, przekładane z galaretkami i kremami. Wystarczy, że klikniecie na zdjęcie lub nazwę wybranego wypieku, aby przejść do całego przepisu na dane ciasto. 1. Owocowa chmurka to przekładaniec, który przypadnie do smaku(...)Ciasto marchewkowe - puszyste, lekko wilgotne i udekorowane polewą na bazie kremowego serka, cukru pudru oraz cytryny. 5. Makową panienka , czyli biszkopt z makiem, wiórkami kokosowymi i zmielonymi orzechami, nasączony sokiem z cytryny i przełożony dżemem oraz kremem budyniowym. 6. Sernik na zimno na spodzie z biszkoptów, udekorowanego świeżymi malinami i borówkami "zatopionymi" w przezroczystej galaretce. 7. Brzoskwiniowiec
UgotowaćPrzygotowałam go na Boże Narodzenie, ale większość ciast świetnie sprawdzi się również na Wielkanoc, jak np. Ciasto czeskie z gotowanym sernikiem i orzechami Wiśniowa kora dębu Orzechowiec z masą budyniową i kajmakiem Migdałowiec z masą budyniową Pijany bakaliowiec Tort makowy z wiśniami i orzechami Tort orzechowo-makowo-kawowy z masą z palonej białej czekolady Seromakowiec z brzoskwiniami i bezą kokosową
Kuchnia MagdaLenyPrzygotowałam go na Boże Narodzenie, ale większość ciast świetnie sprawdzi się również na Wielkanoc, jak np. Ciasto czeskie z gotowanym sernikiem i orzechami Wiśniowa kora dębu Orzechowiec z masą budyniową i kajmakiem Migdałowiec z masą budyniową Pijany bakaliowiec Tort makowy z wiśniami i orzechami Tort orzechowo-makowo-kawowy z masą z palonej białej czekolady Seromakowiec z brzoskwiniami i bezą kokosową
Kuchnia MagdaLeny