sernik makowy - 541 przepisów (strona:13/37)

TORT SERNIKOWO-MAKOWY (bez glutenu i białego cukru) 76

Kakaowy biszkopt -5 jajek -80g mąki ryżowej -40g skrobi ziemniaczanej -40g gorzkiego kakao -100g ksylitolu -szczypta soli Krem sernikowo-makowy -60g maku mielonego -200ml mleka -ok 750g sera mielonego na serniki -4 jajka -100g ksylitolu -100g orzechów włoskich -3 płaskie łyżki budyniu waniliowego/śmietankowego Dodatkowo do ozdoby -kilka kostek deserowej czekolady(...)niedużej wysokości. Dzięki temu biszkopt nie opadnie. Odstawić do wystygnięcia. 7.Boki biszkoptu oddzielać od formy nożem, dopiero po wystudzeniu. 8. Biszkopt podzielić na 4 dość cienkie blaty. KREM SERNIKOWO-MAKOWY 9. Mak zlać mlekiem i gotować go na średnim ogniu ok 15 minut do wchłonięcia płynu. 10. Do masy makowej dodać ser (razem ma być 1kg sera z makiem

Candy Pandas
Makowiec z masą orzechową i serową 214

Długo zastanawiałam się nad tym jak nazwać to ciasto. Ponieważ jest to nic innego jak ciasto Rzeszowiak, tylko zwiększyłam w nim ilość masy makowej a zmniejszyłam ilość masy serowej, tak aby powstał bardziej makowiec niż sernik ;) Stąd taka nazwa.  I powiem Wam, że zmiany wyszły mu tylko na dobre bo to ciasto najszybciej znikało z talerzy podczas Świąt(...)białek. Wymieszać. Orzechy: Składniki na masę orzechową podgrzewać mieszając aż się dokładnie połączą. Na dużą blachę (25x36) wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto ucierane, wyrównać. Następnie wykładamy masę makową, wyrównujemy i lekko przyklepujemy łyżką. Na mak nakładamy łyżką  w niewielkich odstępach masę orzechową. Na wierzch wylewamy masę serową. Ciasto pieczemy ok godzinę (sprawdzić patyczkiem) w 180 stopniach. Ostudzić, polać

Smakołyki Asi
Seromakowiec 169

prezentów również świąteczne wypieki. To jak, sernik, czy makowiec? A może kompromis? Ludzi dzielimy na tych, którzy kochają makowca i tych, którzy kochają sernik. Jak więc ich pogodzić i zadowolić wszystkie podniebienia w domu? Seromakowiec przychodzi na ratunek, czyli połączenie obu smaków. Ciasto jest stworzone z dwóch mas: serowej i makowej, które w połączeniu tworzą pyszny deser(...)dodatek do kawy. Zasmakuje nawet tym, którzy nie lubią ani sernika ani makowca. U mnie seromakowiec jest w wersji bez spodu i polewy, ale można go przygotować również na spodzie z herbatników lub ciasta kruchego i oblać lukrem. Pycha! Składniki Masa serowa 0,6 kg sera sernikowego 4 jajka 4-5 łyżek cukru łyżeczka cukru z wanilią 3 łyżki budyniu

Analiza Smaku
Ciasta i wypieki świąteczne 1012

PRZEPIS TUTAJ”. Zapraszam       Sernik Twix PRZEPIS TUTAJ Sękaczek PRZEPIS TUTAJ Miodownik z orzechami PRZEPIS TUTAJ Sernik królewski PRZEPIS TUTAJ Wiśniowa pokusa PRZEPIS TUTAJ Snikers bez pieczenia PRZEPIS TUTAJ Makowiec zawijany PRZEPIS TUTAJ Makowa gwiazda świąteczna PRZEPIS TUTAJ Księżniczka – ciasto bez pieczenia PRZEPIS TUTAJ Snikers, miodowo-orzechowe ciasto z dwiema pysznymi masami PRZEPIS TUTAJ(...)pieczenia PRZEPIS TUTAJ Czerwony kapturek PRZEPIS TUTAJ Puszysty sernik z mlekiem w proszku PRZEPIS TUTAJ Rurociąg – efektowne ciasto bez pieczenia PRZEPIS TUTAJ Pierniczki alpejskie PRZEPIS TUTAJ Pierniczki (od razu miękkie) PRZEPIS TUTAJ Maślane ciasteczka świąteczne PRZEPIS TUTAJ Mięciutkie pierniczki PRZEPIS TUTAJ Ciasteczka serowo-cynamonowe PRZEPIS TUTAJ Rogaliki serowo-makowe PRZEPIS TUTAJ     Polecam także: IMPREZOWE HITY! POMYSŁY

Blog z Apetytem
Sernik z kutią 147

Serniki, serniki... Któż ich nie lubi? Często przygotowujemy je z masą makową.  Są pyszne.   A może dzisiaj masę makową zastąpimy kutią? Warto spróbować!   Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pół kostki margaryny "Kasi" 2 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka  Do przesianej mąki dodajemy margarynę i siekamy(...)Galaretkę z dodatkiem żelatyny rozpuszczamy  w litrze gorącej wody i odstawiamy w chłodne miejsce do lekkiego stężenia. Brzoskwinie odsączamy z soku i kroimy w kostkę. Układamy je na serniku. Na koniec całość zalewamy tężejącą galaretką. Ciasto wstawiamy do lodówki, by dobrze stężało. Smacznego

Pyszności Słodkości
Seromakowiec w kratkę z żurawiną 451

Wspaniałe połączenie, dwa ulubione świąteczne ciasta - sernik i makowiec w jednym. Dodatkowym świąteczym akcentem jest warstwa żurawiny pomiędzy warstwą sera i maku oraz sos żurawinowy, z którym podajemy deser. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i ciężkie. Z dnia na dzień smakuje lepiej. Seromakowiec wieńczy kratka z kruchego ciasta. Słodycz ciasta jest wyważona, jeśli lubisz mocno słodkie wypieki zwiększ ilość miodu(...)mieszać na małych obrotach tylko do połączenia skladników na podpieczony spód wylać masę serową. Na ser wyłożyć warstwę żurawiny, następnie masę makową pozostałą część kruchego ciasta rozwałkować i wykroić radełkiem 2-cm paseczki. Ułożyć z nich kratę na serniku. Paseczki kruchego ciasta posmarować mlekiem piec w 180`C 45-60 minut podawać z sosem żurawinowym w temperaturze pokojowej uwagi: ciasto

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sero - makowiec . 199

waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1.5 szklanki cukru Składniki na ciasto makowe : 250 g maku  1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 6 jajek 4 łyżki maki  1 łyżeczka proszku do pieczenia  Wykonanie sernika : Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i masłem .Dodać ser i wymieszać. Następnie

Sama słodycz i szczypta chili
Sernik z makiem i jabłkami – kuchnia podkarpacka 242

się tu zbędna, choć to na pewno kwestia gustu. Przepis na sernik z makiem i jabłkami został opublikowany w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Sernik z makiem i jabłkami - kuchnia podkarpacka Sernik z makiem i jabłkami - kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę 25x35 cm: Składniki(...)blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekamy w tej samej temperaturze przez około 15 minut. Nie wyciągamy z blaszki. Na tym etapie dobrze mieć już przygotowane masy: makową i serową. Przygotowujemy masę makową : Mak sparzamy wrzątkiem i gotujemy go przez 15 minut na wolnym ogniu. Odcedzamy i mielimy. Jajka miksujemy z cukrem i łączymy z makiem. Jeśli wykorzystujemy gotową masę

Trzeci talerz
Najlepszy sero-makowiec 208

Najlepszy sero-makowiec, jaki robiłam. Sernik ma magiczny składnik - słodzony jest sporą ilością białej czekolady, dzięki czemu jest niezwykle kremowy, mleczny i delikatny. Rozpływa się w ustach! Warstwa makowa koniecznie zrobiona własnoręcznie, słodka, miodowa i pełna bakalii. Idealne ciasto na Nowy Rok! A ja, korzystając z okazji życzę wszystkim samych wspaniałych dni w nadchodzącym 2017 roku! Składniki Masa makowa(...)pieczenia i na spód ułożyć herbatniki. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą makową. Wyłożyć na przygotowany spód.  Masa serowa 300 g białej czekolady 75 g cukru z wanilią 6 żółtek + 3 białka 900 g tłustego sera na serniki łyżka mąki ziemniaczanej Biała czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i pozostawić do ostygnięcia. Cukier i żółtka utrzeć

Słodkie inspiracje
Wielkanocne przepisy. Ponad 30 propozycji na ciasta i sałatki. 216

słonawym spodzie Migdałowa babka Mleczna babka kukurydziana Śmietankowy sernik z gruszką Ciasto marcepanowe Łaciaty sernik na ciasteczkowym spodzie Babka podwójnie pomarańczowa Sernik z bakaliami Ciasto marchewkowo-jabłkowe Rolada z masą makową Mazurek różany na kruchym cieście Szybka jabłkowa babka jogurtowa Waniliowy keks Ciasto pomarańczowe Babka z kokosem Strucla z białym serem i kruszonką Małe mazurki orzechowe Wielkanocne

Słodkie okruszki
Kurczak po toskańsku (Pollo alla Toscana) 383

Przygotowałam już swoją część potraw wigilijnych na wspólną, rodzinną Wieczerzę (część robi Bratowa, część Mama), dziś jeszcze robię masę makową (pierwszą domową od wielu lat), jutro jeszcze makowiec i sernik. Poza tym już wszystko wyprałam i wyprasowałam i zostaje jeszcze sprzątanie... To ostatnie jakoś najmniej lubię. :) Cieszę się na święta i lubię tę gorączkę przedświątecznego wiru przygotowań

Kuchnia Prezydentowej
Ciasta i ciasteczka na Boże Narodzenie 173

Jakie ciasta goszczą u Was zwykle na Boże Narodzenie?  U nas zawsze był obowiązkowo sernik, makowiec i piernik.  Bardzo lubimy też cappuccino, czy orzechowca.  Oczywiście nie może zabraknąć pierniczków :)  robicie zawsze te same słodkości, czy roku coś innego?  Poniżej lista najlepszych słodkich inspiracji na Święta  Duży wybór foremek do ciast i ciasteczek możecie(...)Waszego domu! Cappuccino Ciasto cynamonowe z czekoladą Czekoladowe ciasto z orzechami Drożdżowe bułeczki cynamonowe Drożdżowe makowe ślimaczki Dyniowe ciasto z orzechami Expresowy piernik Kruche ciasto z jabłkami i migdałami   Makowa gwiazda z ciasta francuskiego   Makowiec z powidłami Miękkie pierniczki pełnoziarniste Najlepszy sernik  Niemieckie ciasteczka maślane Orzechowiec Pierniczki Pierniczki kakaowe serca Pierniczki z miodem (bez cukru) Piernik

Moje Kuchenne Rewelacje
Sernik na zimno z makiem (338 kcal) 395

Zostało mi sporo masy makowej po drożdżówkach, więc trzeba było ją wykorzystać. Powstało to pyszne ciasto – połączenie sernika z makowcem, na biszkoptowym spodzie, z dodatkiem migdałów. Czego chcieć więcej? Jeśli podzielimy ciasto na 15 kawałków, jeden będzie miał 338 kcal. Składniki: Biszkopt: 150 g cukru 150 g mąki tortowej 3 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Masa

e-PrzepisyKulinarne
Śnieżny sernik z mlekiem skondensowanym wg Aleex 294

świąteczną, kulinarną przygodę. Na początek proponuję Wam śnieżny sernik z mlekiem skondensowanym inspirowany przepisem z Kwestii smaku . Sernik jest pyszny, delikatny, kremowy i bardzo ciekawy w smaku. Ja podałam go z brzoskwinią, ale można serwować go z musem śliwkowym, makowym lub czekoladą. Polecam. Składniki: Spód: • 1 paczka (około 250 g) ciastek pełnoziarnistych Digestive z czekoladą • 4 - 5 pełnych(...)stopniowo studzić sernik. Wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce, całkowicie ostudzić. Zdjąć obręcz z tortownicy i wstawić sernik do lodówki (bez przykrycia) na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc. 11. Podawać z owocami, musem śliwkowym, makowym lub czekoladą. Smacznego

W mojej kuchni
Ciasto Makowo-Kokosowe z Warstwą Sernikową i Masą Budyniową 668

przelewamy do formy (25x30 cm) wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok 1 h w temperaturze 150 stopni. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Sernik wyciągamy z formy dopiero po całkowitym ostygnięciu.Ciasto kokosowo-makowe:Mak namaczamy we wrzątku (przez ok. 30 minut). Następnie pozbywamy się wody.Żółtka jaj ucieramy razem z cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy kaszę

Słodka Strona