też ją bardzo uwielbiam i zawsze dodaję do kawy w zimne, śnieżne dni. No i trzeci mój ulubieniec, który wystąpił w tym torcie, to ser. Prosty, zwyczajny twaróg na sernik, który dodałem do kremu. Tort smakował naprawdę pysznie! Wilgotne blaty ciasta korzennego, krem serowy i dodatek solonego karmelu - prawdziwa uczta dla podniebienia :) Tort piernikowy z solonym karmelem - przepis: Solony(...)Najbardziej szokujące, że kolega z ławki, który wcześniej nigdy (!) nie gotował, też się zaraził tą ,,chorobą" i teraz systematycznie dostaję od jego pytania: ,,A jakie jeszcze masz smaczne i proste ciasto na blogu do zrobienia?". Podsumowując. Te 3 lata minęły bardzo szybko. Teraz nie wyobrażam swego życia bez gotowania, fotografii i blogowania. Po prostu nie mogę wyobrazić siebie bez dzielenia
Kuchnia ŁukaszaZawsze wraz z nadejściem chłodów częściej w swojej kuchni sięgam bo „cięższe smaki”. W wypiekach goszczą orzechy, gorzka czekolada, kawa czy też większa ilość
Ostra na Słodkodyni, zapasteryzowania puree w słoikach i sięgania do nich przez całą zimę! Kolejnym sposobem na przygotowanie dyni jest krojenie i gotowanie lub pieczenie jej na świeżo. Taka pieczona dynia idealnie pasuje do sałatek i dań głównych, a dynia gotowana nada się do zup czy dań typu curry. Na blogu znajdziecie mnóstwo pomysłów na dania z dynią . I ostatnim sposobem(...)porze roku są sezonowe, tak jak dynia na jesieni, pomidory latem, nowalijki na wiosnę. Warto też zamykać polskie warzywa i owoce w domowych przetworach! Cieszmy się sezonowymi warzywami, dostosowujmy gotowane potrawy do tego co aktualnie dostępne jest w sklepach i na pobliski targu. Wybierajmy w końcu zdrowo i smacznie! A teraz zapraszam Was na pięć przepisów na ciasta i ciasteczka
nietylkopasta.plpachną święta w Twojej kuchni? - Podstawą są dla mnie tradycyjne polskie potrawy, jednak jako kucharz z wieloletnim doświadczeniem staram się wzbogacać i unowocześniać smak serwowanych dań. Moja przygoda z gotowaniem rozpoczęła się w dzieciństwie, kiedy wraz z babcią przygotowywaliśmy niedzielne obiady dla całej rodziny. Jako Ślązaczka bardzo dbała o to, bym na Boże Narodzenie podtrzymywał ciepło domu rodzinnego i przede(...)sernik z pomarańczami i białą czekoladą oraz kutia z bakaliami. Aby tradycja została zachowana, a jednocześnie wigilijny stół nie był nudny, zachęcam do eksperymentowania w kuchni i unowocześniania potraw, jednocześnie trzymając się klasycznych składników. Kutię można zapiec w cieście francuskim w formie pasztecików, polecam też wszelkie wariacje na temat wigilijnych ciast – szczególnie cenię sobie połączenie sernika z makiem
Cztery FajeryWitajcie moi Najmilsi! Dzisiaj kolejne 7 dni z planem od oxy! To był naprawdę udany tydzień! Udało mi się zrobić 4 treningi siłowe, 3 treningi biegowe
fitolarun.blogspot.comTruskawki to bardzo popularny owoc, przede wszystkim ze względu na swój niepowtarzalny smak i aromat. Oprócz walorów smakowych, truskawki kryją w sobie całe bogactwo wartości odżywczych
mojewypiekiinietylkoomleta posmaruj twarożkiem (chudy twaróg wymieszany z jogurtem i słodzikiem) i dorzuć ulubione dodatki 😉 一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一一 FIT SERNICZEK waniliowo-kakaowy Kolejna wersja niezastąpionego sernika 😄 I muszę przyznać, że za każdym razem wychodzi tak samo przepyszny 😂 W końcu to najlepsze ciacho na świecie 😁 W tym wydaniu występują dwie wersje - waniliowa i kakaowa. Ta druga powstała w związku z tym, że bardzo chciałam(...)każdy dbający o różnorodność swojej diety 😊 Ale jeśli faktycznie nie masz takich składników to odsyłam do sklepu ze zdrową żywnością Jadłosfera 💚 Tam znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz, aby przygotować najlepszą, najprostszą i najbardziej chrupiącą granolę z patelni 😋 Swoją podałam ze skyrem wymieszanym z odżywką białkową, różnymi owocami, kakao i wiórkami kokosowymi 😌 ➡️ Składniki (1 porcja): 40 g płatków owsianych, 10 g nerkowców
Zdrowie na języku :PJestem weteranem zestawów lunchowych do pracy. Przez wiele lat pracowałam w warszawskim Mordorze, gdzie nie ma ani jednego miejsca z odpowiednim stosunkiem ceny do jakości posiłku. Uczyłam się gotować przygotowując sobie bento do pracy. Zaczynałam od makaronu z sosem, ale u szczytu mojej korpo-kariery miałam klub obiadowy i przygotowywałam pracowe obiady dla 6 osób. Jeśl przeczytacie tylko ten wstęp(...)dosłownie chwilę. Eksperymentujcie z nowymi daniami. jeśli ciągle będziecie jeść to samo, dostaniecie depresji. Pamiętajcie, żeby gotować al dente i tak zapakować gotowe danie, żeby nie straciło smaku. Danie będzie się kisić w pojemniku przez kilka godzin, a potem będzie jeszcze odgrzewane, więc gotujcie makaron tak, żeby był lekko twardy i pakujcie sos i sałatkę osobno. Chyba że lubicie jeść
Ugotowane pozamiataneU nas w rodzinie na prostokątny sernik czarno-biały mówiło się “sernik królewski” lub “warszawski”. Charakterystyczną cechą takiego sernika było ciemne ciasto czekoladowe (kakaowe
Moja Delicjapodstawa ciast owocowych, serników, mazurków, tart i ciasteczek. Jest sporządzane bez dodatków środków spulchniających. Jego cechą charakterystyczną jest kruchość, uzyskana dzięki dużej ilości tłuszczu. Podstawowymi składnikami ciasta kruchego są: maka, tłuszcz, cukier, żółtka i czasami śmietana. Przygotowując kruche ciasto, powinno się zachować następujące proporcje wagowe: jedna część cukru, dwie części tłuszczu i trzy części mąki. Najlepszym tłuszczem do sporządzania(...)posypuje mąką. Do pieczenia ciasta kruchego stosujemy dwie zasady tj. nakłuwanie i podpiekanie. Nakłuwanie ciasta kruchego ma zapobiec wybrzuszenia ciasta podczas pieczenia. jeśli pieczemy placki będące spodem do sernika, szarlotki podpiekamy je przed nałożeniem masy do pieczenia około 10 minut, a następnie przestudzamy lub schładzamy całkowicie. w ten sposób ciasto nie namoknie od później nałożonej masy, unikniemy zakalca, a ciasto
Ciastka - domowe słodkości