będą już wytęsknianym, najprostszym, a zarazem najlepszym rarytasem. To już zaraz, za momencik. Sama płonę jak o tym myślę! :) Ale dziś nie o tym.. To tylko taki pomajówkowy wstęp do tego na czym już niedługo będę się skupiać. Dzisiaj zapraszam Was po przepis na wegański sernik na zimno z mleczkiem kokosowym w towarzystwie polskich(...)łyżeczkami agaru (energicznie, aż do całkowitego rozpuszczenia). Rozpuszczony agar wlewamy z powrotem do rondla i całość podrzgewamy na średnim ogniu aż do zagotowania (wciąż mieszając). Masę gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu. Kolejno zestawiamy z ognia i odstawiamy na kilka minut do wystygnięcia. Gdy wystygnie wylewamy na orzechowy spód. Garść truskawek pozostawiamy do dekoracji, a pozostałą blendujemy na gładką
Symfonia Smakówprzecież w pierwszy dzień wiosny powinno być słonecznie. Sernik na zimno nie pasował dziś zupełnie, więc będzie cięższy. Z chałwą zamiast owoców i bakalii. I z polewą czekoladową. Idealny na chłodny dzień. K1 twierdzi, że w ogóle najlepszy ze wszystkich. ;) Ciekawa jestem, czy Wam zasmakuje. Składniki: Spód: (sernik można piec również bez spodu) 160 g ciastek oreo/neo(...)pokruszyć chałwę, wymieszać. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód, wyrównać. Formę z sernikiem ustawić w piekarniku na kratce. Do naczynia poniżej wlać gorącą wodę. Piec w 180°C przez 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 160°C i piec jeszcze 50 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Zimny sernik polać czekoladą. Można podawać od razu po ostudzeniu, ale schłodzenie
Pełny talerzŁatwy do wykonania i pyszny sernik z brzoskwiniami, na spodzie z herbatników i orzechów włoskich. Składniki: Masa serowa 1 kg sera
Kuchcik gotujeSernik to wyjątkowe ciasto, uwielbiane przez Polaków. Najlepszy, domowy sernik to taki z dużą ilością jajek, bez spodu. Taki piekły nasze babcie, mamy a dzisiaj my sami. Macie ochotę na pyszny, domowy sernik? Sernik , na który przepis znajdziecie poniżej, jest puszysty, wilgotny, a zarazem delikatny i kremowy. Jego smak wywołuje wspomnienia z czasów dzieciństwa. Sernik(...)pieczenia włóczyć grzanie tylko od dołu. Wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Polewa czekoladowa z wiórkami kokosowymi Składniki: szklanka mleka 200 g czekolady mlecznej 3/4 szklanki wiórków kokosowych (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Mleko gotować razem z wiórkami kokosowymi. Zmniejszyć gaz i gotować do momentu
Przepiski.plwyjątkowy przepis. Najczęściej piekę z Maggie - mamy podobny gust (nie tylko) kulinarny, i kiedy tylko przeczytam, że znów przygotowuje coś pysznego, biegnę do sklepu po potrzebne składniki i gotuję razem z nią. Tym razem jednak było inaczej...Zastanawiałam się, do czego by zużyć resztę mojego cudownego curdu, którego nie wsunęłam prosto z miseczki. Ponieważ była już blondynka(...)curd, a mąki dałam tylko połowę, resztę zastępując zmielonymi orzechami laskowymi. Standardowo już zmniejszyłam ilość cukru. Efekt? Przeszedł moje oczekiwania. Uwielbiam ciężkie, lepkie brownies - i to właśnie takie jest. Najlepsze dwa dni po upieczeniu, bo staje się jeszcze bardziej gliniaste. Pełne czekolady - całe dwieście gram, co dla niektórych jest ilością zjadliwą w minimalnych ilościach - ja jednak bez problemu pochłaniam
Pożeraczka, czyli raz adobrzedzisiejszy post powinien się ukazać. Wiadomo, człowiek zawsze chciałby się pokazywać od tej najlepszej strony, a tu klops;) Jeśli chodzi o mnie i torty, to cóż… słowa są zbędne, wystarczy spojrzeć na zdjęcie:) Tak się jakoś składa, że choć w kuchni lubię piec i gotować, tak z tortami od zawsze miałam problem. Z tortami, a raczej z ich upiększaniem(...)imbiru 200 g drobnego cukru 1/2 łyżeczki soli 400 ml oleju 7 jajek 200 g brązowego cukru 600 g pure z dyni Krem: 600 g mielonego gęstego sera na sernik 1,5 szkl. cukru pudru 350 ml kremówki 36% Karmel: 100 g drobnego cukru 40 g zimnego masła 60 ml kremówki 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki cynamonu szczypta gałki
Smaki Na Talerzustałe zagościć w diecie każdego, kto dba, by jego jadłospis obfitował w pełnowartościowe produkty, bogate w witaminy i minerały, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Rodzynki – przysmak ze słonecznej Turcji Najlepszej jakości rodzynki sułtańskie pochodzą z górzystych obszarów, na których panuje gorący klimat. Te przepiękne tereny rozciągają się od Morza Śródziemnego po Morze Kaspijskie. Właśnie tam, niemal na każdym kroku można(...)utrzymaniu odpowiedniego ciśnienia krwi. Reasumując: rodzynki to zarówno pożywna przekąska dla dzieci (np. podczas nauki), jak i idealne źródło energii dla sportowców. Rodzynki sułtańskie – dodatek nie tylko do sernika Idealna przekąska dla łasuchów? Rodzynki bursztynowe! To zdrowa i bardzo smaczna alternatywa dla słodyczy. Dzięki temu, że suszone winogrona mają dużo wartości odżywczych, są pożywne, dlatego stanowią świetny dodatek do drugiego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Latem, kiedy temperatura za oknem wzrasta, mamy ochotę na niezbyt słodki, ale bardzo orzeźwiający deser z owoców sezonowych. Jeżeli nie masz pomysłu, jaki deser przygotować dla
Kuchcik gotujedobrze jest zjeść jakąś namiastkę sernika :) Robiłam kiedyś podobne w wersji czekoladowej, tym razem jednak postanowiłam je trochę bardziej odchudzić. Ciasto można przygotować z dojrzałego banan, ja użyłam musu jabłkowego zrobionego z 1 jabłka (niżej zanajdziecie przepis), który bardzo polecam bo do tych muffinek pasuje idealnie, w końcu jabłko i cynamon to jedno z najlepszych połączeń. Użyłam również mąki pełnoziarnistej(...)wymieszać delikatnie z ciastem. Piec ok. 25 minut. *Jabłko pokroić w drobną kostkę, wrzucić do rondelka, dodać 2 łyżki ksylitolu lub cukru brązowego oraz 3 łyżki wody i gotować na średnim ogniu, aż jabłko zmięknie (w razie potrzeby dolewać wody). Pod koniec gotowania dodać 1 łyżeczkę cynamonu, ostudzić i następnie zblendować
Healthy food explorerDrożdżowe racuchy to nasza propozycja słodkości na karnawał. Racuchy robi się bardzo szybko i ten przepis nie wymaga wyrabiania ciasta. Ciasto wymieszacie przy pomocy łyżki. Szybkie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pyszny, kremowy, aksamitny, leciutki i bardzo smaczny budyń domowy , to idealny deser , który uwielbiają chyba wszyscy (oprócz mnie w dzieciństwie :D). Przygotowanie takiego deseru jest naprawdę
Kuchnia Łukaszalekko oszronionych śniegiem żurawinach. :). Dzisiejszy przepis to jeden z najlepszych serników, jakie dotychczas wypróbowałem. Wspaniały spód ze słynnych ciastek oreo, delikatna i kremowa, bo pieczona w kąpieli wodnej, masa serowa oraz lekki i przyjemnie kwaskowy mus żurawinowy. Czy można chcieć czegoś więcej? Myślę, że każdy sernikożerca będzie wniebowzięty. Ja byłem. :) Sernik będzie idealny również na Święta!Składniki na spód(...)pokryj ją dwukrotnie od spodu aluminiową folią do pieczenia, ponieważ ciasto będziemy piec w kąpieli wodnej. Następnie wylej serową masę na ciasteczkowy spód. Piekarnik nagrzej do 150ºC. Formę z sernikiem umieść w drugiej większej formie, najlepiej prostokątnej i wlej do niej wrzątek. Wstaw wszystko do piekarnika i piecz powoli 45-60 minut aż masa się zetnie. Wyjmij z piekarnika
Food Squareidealna propozycja na jesienny sernik. Został upieczony z dodatkiem pure z pieczonej dyni. Natomiast na jego spód posłużyły zmielone płatki owsiane. Moim zdanie sernik jest najlepszy po upływie 24 godziny od upieczenia, kiedy wszystkie aromaty się dokładnie przegryzą. Sam sernik nie jest zbyt słodki, więc karmel, którym został polany po wierzchu idealnie balansuje smaki. Inspiracja(...)Jeśli sernik będzie się zbytnio przypiekał należy go przykryć, np. folią aluminiową.Po upieczeniu sernik będzie mieć galaretowatą konsystencję. Nie należy się tym przejmować, gdy wystygnie zetnie się całkowicie. Sernik studzimy w piekarniku, a następnie wkładamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.Przed podaniem sernika przygotowujemy karmel.Do garnuszka
Kulinarne przygody GatityTrudno nie lubić czegoś, co jest miksem dwóch najlepszych ciast na świecie: aromatycznego, lekko wilgotnego, czekoladowego brownie i pysznego, tradycyjnego sernika. Żeby nadać im dodatkowo świątecznego smaku możecie doprawić masę domową skórką pomarańczową , nasionkami wanilii, rumem, amaretto czy dowolnym ulubionym aromatem do ciast. Ciasto piekłam w dużej tortownicy o średnicy 26 cm. Najlepiej podawać schłodzone. Składniki na masę serową(...)czekolada”) Zaczynamy od przygotowania masy serowej. Jeśli tak jak ja zdecydujecie się na twarogowy ser warto go nieco „rozbić” w mikserze przed dodaniem pozostałych składników. W gotowym serniku dalej będą wyczuwalne malutkie grudki sera, jeśli Wam to przeszkadza, ser na tym etapie należy jeszcze raz zmielić lub zmiksować w blenderze. Ocieramy skórkę z cytryny i wyciskamy sok z połowy
Ciastkozercyzasugerował mi jakiś kierunek. Miał być więc sernik (ale taki niepieczony!), w kształcie serca, bo dzisiaj inaczej to wręcz nie wypada. Koniecznie z jagodami, bo taki najlepszy. I chrupiący spód też ma mieć.Super, wszystko jasne. Przez trzy dni myślałam, jak taki sernik urozmaicić, aż w końcu wymyśliłam. W serniku są nie tylko jagody (a właściwie borówki amerykańskie(...)tylko dwa listki... Na tym sernik się nie uda, mowy nie ma. Na szczęście przypomniałam sobie, że mam spory zapas galaretek, i wykorzystałam cytrynową.Ktoś powie - głupia babo, dlaczego do sklepu nie poszłaś...? Ano... Bo padało. A w deszczu do sklepu spacer to żadna przyjemność. I już.Tak czy inaczej, sernik wyszedł pyszny. Jest cudownie kremowy, delikatny
Pożeraczka, czyli raz adobrze